تبیان، دستیار زندگی

چیزهایی که هر خانمی باید در مورد سلامت هورمون‌هایش بداند

در این مطلب می‌خواهیم هر چیزی را که لازم است در مورد هورمون‌های زنانه‌تان بدانید به شما بگوییم؛ چه به بارداری فکر کنید، چه درگیر سندرم پیش از قاعدگی باشید و چه در آستانهٔ یائسگی.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
هورمون‌های زنان
هورمون‌ها تقریباً بر تمام جنبه‌های زندگی ما اثر می‌گذارند، از خلق‌وخو و پوست و مو گرفته تا سطح انرژی و خیلی چیزهای دیگر.
خیلی مهم است که اطلاعات بهتری درمورد چگونگی تغییرات هورمونی طی مراحل گوناگون زندگی داشته باشیم، چه در مرحلهٔ بلوغ چه در مرحلهٔ بارداری و چه در مرحلهٔ یائسگی. هر چه زودتر و در سنین پایین‌تر دربارهٔ اثرات هورمون‌ها بر بدنتان بدانید، در مقابله با تغییرات هورمونی‌تان قوی‌تر عمل خواهید کرد.

تغییرات هورمونی طبیعی‌اند اما همیشه راحت اتفاق نمی‌افتند

هورمون‌ها در بدن هر زنی نوساناتی دارند و تغییراتی که از دهه ۲۰ تا دهه ۵۰ زندگی و ازآن‌پس تجربه می‌کنید کاملاً طبیعی‌اند. اما بدون داشتن اطلاعات کافی ممکن است پریشان شوید و فکر کنید دچار تغییر و تحولات غیرمعمول شده‌اید. خیلی از خانم‌ها احساس سرگشتگی پیدا می‌کنند و با خود می‌گویند: «چه اتفاقی قرار است برای من بیفتد؟!». اما همه چیزی به اطلاعات و آگاهی داشتن برمی‌گردد.
مثلاً در مورد پریود؛ شاید فکر کنید سیکل قاعدگی شما باید هر ماه یکسان باشد؛ اما در واقع این‌طور نیست و کاملاً هم طبیعی است. اما اگر چیزی غیرعادی به نظرتان می‌رسد، مثلاً خونریزی به‌شدت سنگین یا گرفتگی‌ها و دردهای غیرقابل‌تحمل، این زمانی است که باید به پزشک مراجعه کنید. شما باید الگوی بدن خود را بلد باشید و بدانید چه چیزی برای شما نرمال و چه چیزی غیرنرمال است.

اطلاعات خود را بالا ببرید و برای سلامتی‌تان وقت بگذارید

آگاهی به شما قدرت می‌دهد. هر چه بیشتر در مورد هورمون‌هایتان بدانید، بهتر می‌توانید از سلامتی خود محافظت کنید. چند بار پیش آمده به مطب پزشک زنان مراجعه کرده‌اید؛ اما خجالت کشیده‌اید سؤال‌هایی را بپرسید؟
این بدن شماست و شما تنها یک‌بار زندگی می‌کنید. هر سؤالی در مورد پریود، پیشگیری از بارداری یا یائسگی دارید بپرسید. پیش از مراجعه سؤال‌های خود را یادداشت کنید. به پزشکی مراجعه کنید که سوابق خوبی دارد و متبحر است و می‌دانید به شما گوش می‌دهد. اگر فکر می‌کنید پزشکی که به او مراجعه می‌کنید شنونده خوبی نیست، مجبور نیستید همیشه به او مراجعه کنید، پزشک دیگری انتخاب کنید.

باید بدانید چه چیزی طبیعی و چه چیزی غیرطبیعی است

خیلی از خانم‌ها بارها این اتفاق را تجربه کرده‌اند: «آیا این طبیعی است؟». موضوع فقط نتایج آزمایشگاهی نیست، بلکه به احساس شما نیز برمی‌گردد.

از اثرات روحی و روانی تغییرات هورمونی نیز نباید غافل شوید. خانم‌ها اغلب از نوسانات خلقی، اضطراب، بی‌خوابی، تحریک‌پذیری عصبی و دیگر تغییرات رفتاری شاکی هستند که طی نوسانات هورمونی تجربه می‌کنند. هورمون‌ها اثر قابل‌توجهی بر خلق‌وخو و اضطراب می‌گذارند. استروژن در واقع یک ماده شیمیایی ضدافسردگی در مغز است


آیا خونریزی‌های سنگین دارید، سندرم پیش از قاعدگی‌تان بسیار آزاردهنده است یا گُرگرفتگی دارید؟ لازم است تشخیص دهید چه چیزی برای بدن شما نرمال است و چه چیزی به توجه بیشتری نیاز دارد.
مثلاً در مورد یائسگی باید بدانید یک سال بدون پریود خواهید داشت که معمولاً حدود ۵۱ سالگی است. نیازی نیست آزمایشی بدهید تا متوجه شوید در یائسگی هستید. علائمی که دارید و سن و سالتان پاسخ شما را خواهند داد. خیلی خوب است با خانم‌های دیگر خانواده‌تان در مورد تجربهٔ آنها از یائسگی سؤال کنید. با این کار اطلاعات خوبی در مورد زمان یائسگی خودتان به دست خواهید آورد.

باروری: ساعت بیولوژیکی واقعیت دارد؛ اما نگران نباشید

همه ما در مورد ساعت بیولوژیکی شنیده‌ایم. خانم‌ها با تمام تخمک‌هایی که در طول عمر باروری خود خواهند داشت متولد می‌شوند و به‌مرورزمان، هم کیفیت و هم تعداد این تخمک‌ها کم و کمتر می‌شود. اما خوشبختانه اگر در سنین پایانی باروری خود قصد بچه‌دارشدن داشته باشید، راه‌های مؤثر زیادی وجود دارد.
اگر یک سال است که برای باردارشدن تلاش می‌کنید (یا شش ماه درصورتی‌که حدود ۳۵ سالتان است) و موفق نشده‌اید، شاید وقت آن باشد که به متخصص ناباروری مراجعه کنید. یادتان باشد که مردها عامل ۳۰ درصد از مشکلات باروری هستند، بنابراین آنها نیز باید مورد آزمایش قرار بگیرند. ناباروری فقط یک مسئله زنانه نیست. برای زوج‌هایی که برای بچه‌دارشدن به کمک نیاز دارند راه‌های زیادی وجود دارد: فریز کردن تخمک، IVF و.... باز هم همه چیز به آگاهی شما برمی‌گردد تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.

چرا خانم‌ها بیشتر تحت‌تأثیر هورمون‌ها هستند؟

همان‌طور که گفتیم در زندگی یک خانم، مراحل حساس و اصلی وجود دارد که ناشی از تغییرات هورمونی است. هر چند آقایان نیز همان هورمون‌ها را دارند؛ اما مثل خانم‌ها دچار نوسانات هورمونی نمی‌شوند (به‌استثنای بلوغ). در مورد خانم‌ها، نوسانات هورمونی هم مکررتر رخ می‌دهد و هم ناگهانی است. در بعضی موارد این تغییرات می‌توانند علائم سختی ایجاد کنند.

اثرات فیزیکی و روانی تغییرات هورمونی

عوارض و مشکلات زیادی هستند که مربوط به هورمون‌ها می‌باشند. تخمک‌گذاری و سندرم پیش از قاعدگی می‌تواند سینه‌ها را حساس کند، باعث نفخ و جوش شود و... . پریود نیز با درد و گرفتگی و خستگی همراه است. بارداری هم که مطمئناً تغییرات فیزیکی و روانی بسیار زیادی با خود به همراه دارد. یائسگی هم می‌تواند گرگرفتگی و تعریق شبانه و خشکی واژن داشته باشد.
از اثرات روحی و روانی تغییرات هورمونی نیز نباید غافل شوید. خانم‌ها اغلب از نوسانات خلقی، اضطراب، بی‌خوابی، تحریک‌پذیری عصبی و دیگر تغییرات رفتاری شاکی هستند که طی نوسانات هورمونی تجربه می‌کنند. هورمون‌ها اثر قابل‌توجهی بر خلق‌وخو و اضطراب می‌گذارند. استروژن در واقع یک ماده شیمیایی ضدافسردگی در مغز است. اگر هورمون تیروئیدتان خیلی کم یا خیلی زیاد باشد ممکن است دچار افسردگی یا اضطراب شوید. کورتیزول هم که هورمون استرس است، بر خلق‌وخو اثر می‌گذارد.

چه زمانی تغییرات هورمونی دردسرساز می‌شوند؟

مغز می‌تواند با بالا و پایین کردن گهگاه هورمون‌ها خودش را تطبیق دهد؛ اما زمانی این مسئله دردسرساز می‌شود که این نوسانات و تغییرات همیشگی شوند. بعضی از خانم‌ها نسبت به تغییرات هورمونی حساس‌تر هم هستند.
معمولاً نوسانات هورمونی تا وقتی که بر کیفیت زندگی اثر نگذارند قابل‌قبول هستند.
حالا از کجا باید بدانید که نوسانات هورمونی‌تان نیاز به بررسی پزشکی دارند یا خیر؟ وقتی در خواب و خوراکتان مشکلات اساسی ایجاد شده، وقتی که تمرکز و حافظه‌تان تحت‌تأثیر قرار گرفته، وقتی توانایی و کارایی‌تان دچار اختلال شده و یا بر روابطتان اثر گذاشته پس این مسئله باید بررسی شود.
ضمناً اگر افکار خودکشی دارید یا اضطراب و استرس زندگی‌تان را مختل کرده حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.