تبیان، دستیار زندگی

رژیم غذایی مناسب برای تنبلی تخمدان چیست؟

حتما می‌دانید که اگر با سندروم تخمدان پلی کیستیک مواجه هستید باید رژیم غذایی مناسب آن را رعایت کنید. اما بهترین رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان چیست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مقدمه : تنبلی تخمدان از مشکلات رایج این روزهای بانوان است که برای کنترل آن لازم است حتما رژیم غذایی مناسبی را رعایت کنند که در این رژیم چربی‌های مضر کامل حذف شده و از غذاهای کم چرب استفاده می‌شود. در رژیم غذایی مناسب برای تخمدان پلی کیستیک غذاهای مقوی مانند آجیل و مغزها و میوه و سبزی نقش پررنگی دارند.

رژیم غذایی برای سندروم تخمدان پلی کیستیک

بهترین رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان (سندروم تخمدان پلی کیستیک)

سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از جمله رایج‌ترین مشکلات هورمونی در زنان محسوب می‌شود که می‌تواند روی کیفیت زندگی و سلامت آنان تأثیر بسیار زیادی داشته باشد. به طور معمول این مشکل علائمی نظیر قاعدگی نامنظم، آکنه، افزایش وزن و رشد موهای زائد در بدن را از خود نشان می‌دهد. خوشبختانه می‌توان با رعایت یک رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان، این بیماری را مدیریت کرد. اگر علاقه‌مندید که اطلاعات بیشتری پیرامون رژیم غذایی مناسب برای سندروم تخمدان پلی کیستیک به دست آورید، این مطلب را تا انتها بخوانید.

نقش رژیم غذایی در مدیریت تنبلی تخمدان

یک رژیم غذایی اصولی و متعادل می‌تواند منجر به کاهش التهابات، تنظیم سطح هورمون‌ها، بهبود حساسیت نسبت به انسولین و مدیریت وزن خانم‌ها شود. از جمله موارد کلیدی که افراد مبتلا به تنبلی تخمدان باید در رژیم غذایی خود لحاظ کنند، انتخاب مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین و مقادیر بالای فیبر است. این دسته از مواد غذایی می‌توانند سبب کاهش نوسانات قند خون شده و در کنترل علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک موثر باشند.

مواد غذایی مناسب برای تنبلی تخمدان

یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای مدیریت سندروم تخمدان پلی کیستیک، تغذیه صحیح است؛ از این رو در ادامه به معرفی مواد غذایی که می‌توانند برای مدیریت این بیماری مفید باشند، خواهیم پرداخت:

۱. سبزیجات غیرنشاسته‌ای
فیبر می‌تواند سبب کاهش سرعت هضم و جذب کربوهیدرات‌ها شده و در پی آن نوسانات قند خود را کم کند. سبزیجاتی مثل بروکلی، گل کلم، کاهو، اسفناج و کدو سبز از جمله منابع غنی از آنتی اکسیدان‌ها و فیبر هستند. این سبزیجات می‌توانند به تنظیم انسولین، کاهش سطح قند خون و بهبود عملکرد هورمون‌ها کمک شایانی کنند. علاوه بر این، فیبر موجود در سبزیجات مذکور سبب ایجاد احساس سیری و کنترل اشتها نیز خواهد شد.

۲. میوه‌هایی با شاخص گلیسمی پایین
از مصرف میوه‌هایی که دارای قند بالایی هستند (نظیر موز و انگور) اجتناب کرده و به جای آن سراغ مواد غذایی بروید که دارای پروتئین یا چربی سالم باشند تا قند خون شما در حالت متعادل باقی بماند. میوه‌هایی مثل انواع توت‌ها، گلابی، پرتقال، سیب و کیوی برای افرادی که به بیماری تنبلی تخمدان مبتلا هستند، به علت ویتامین‌ها و فیبر بالای خود گزینه‌ای عالی به حساب می‌آیند. این میوه‌ها علاوه بر تنظیم سطح قند خون، منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز خواهند شد.

۳. چربی‌های سالم
چربی‌های سالم نیز باید در رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان لحاظ شوند؛ چرا که نقش مهمی در تنظیم هورمون‌ها و کاهش التهابات دارند. ماهی‎‌‌های چرب مثل سالمون، قزل‌آلا و ساردین، روغن زیتون و روغن آووکادو، تخم کتان و تخم چیا می‌توانند به کاهش سطح کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب، و همچنین تعادل هورمونی کمک شایانی کنند.

رژیم غذایی مناسب برای تخمدان پلی کیستیک

۴. آجیل‌ها و مغزها
آجیل‌ها و مغزها نظیر بادام، گردو، فندق، پسته و انواع دیگر مغزها، منابعی غنی و عالی از چربی‌های سالم، فیبر، آنتی اکسیدان و فیبر به حساب می‌آیند؛ بنابراین مصرف آجیل می‌تواند در مدیریت بیماری تنبلی تخمدان تأثیر به‌سزایی داشته باشد. در ادامه، با مزایای مصرف آجیل و مغزها بیشتر آشنا خواهیم شد:

    . پایین آوردن سطح التهاب: از آن‌جایی که آجیل‎‌ها سرشار از چربی‌های اشباع نشده نظیر اسیدهای چرب امگا ۳             هستند، می‌توانند سبب کاهش التهاب‌های بدن شوند.
     . بهبود حساسیت به انسولین: افرادی که درگیر مشکل تنبلی تخمدان هستند، نسبت به انسولین از خود حساسیت          نشان می‌دهند و در پی آن دچار افزایش وزن و سایر مشکلات متابولیکی می‌شوند. آجیل‌ها می‌توانند به کنترل              سطح قند خون کمک کرده و حساسیت نسبت به انسولین را بهبود بخشند.
     . کاهش اشتها و کمک به کاهش وزن: فیبر موجود در مغزها سبب ایجاد احساس سیری طولانی‌مدت در افراد شده و        به مدیریت وزن کمک خواهد کرد.
    . حفظ سلامت قلب و عروق: افراد مبتلا به PCOS مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی نیز هستند؛ آجیل‌ها به عنوان              منابع عالی از چربی‌های مفید برای قلب می‌توانند به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک شایانی کنند.

هرچند که قیمت آجیل و مغزها این روزها بسیار بالا رفته است اما توجه داشته باشید که آجیل از مهمترین آیتم‌ها در رژیم غذایی مناسب برای تنبلی تخمدان است و لازم است حتما انواع آجیل را در وعده‌های غذایی خود داشته باشید. پیشنهاد می‌کنیم برای صرفه جویی در هزینه خود قیمت و کیفیت آجیل‌ها را در فروشگاه‌های مختلف بخصوص سایت‌های آجیل و خشکبار کامل بررسی کنید و فقط به آجیل فروشی‌های حضوری اطراف محل زندگی خود اکتفا نکنید تا افراد سودجو نتوانند قیمت بالاتر از بازار به شما بدهند. با کمی دقت و مقایسه می‌توانید بهترین فروشگاه آجیل را بیابید، برای مثال فروشگاه توانا یکی از مراکز خرید آجیل است که آجیل‌های تازه را با قیمت رقابتی عرضه می‌کند و می‌توانید با مراجعه به سایت این فروشگاه نگاهی به آجیل و خشکبار، قیمت‌ها ، کیفیت و نظرات کاربران سایت بیندازید.

۵. پروتئین‌های بدون چربی
از دیگر مواد غذایی که باید رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان مد نظر قرار گیرند و مصرف شوند، پروتئین‌های بدون چربی مثل مرغ و بوقلمون بدون چربی، تخم مرغ (به ویژه زرده)، ماهی، حبوبات (مثل نخود و عدس) هستند. پروتئین‌های بدون چربی می‌توانند ضمن کنترل قند خون و ایجاد احساس سیری، روی حفظ عضلات نیز تأثیر بگذارند. توصیه می‌شود از مصرف گوشت‌های فراوری شده و چرب نظیر سوسیس و کالباس خودداری کنید.

۶. غلات کامل
غلات کامل مثل جو دوسر، برنج قهوه‌ای، نان سبوس‌دار، کینوا و... به علت این که حاوی فیبر و مواد مغذی هستند، بر خلاف غلات تصفیه شده مثل نان سفید، شاخص گلیسمی پایین‌تری دارند و می‌توانند منجر به تنظیم قند خون و انسولین شوند.

۷. لبنیات کم‌چرب و بدون چربی
لبنیات علی‌الخصوص ماست یونانی و کفیر، منابعی عالی برای دریافت پروتئین و پروبیوتیک‌ها هستند و می‌توانند به بهبود عملکرد روده و کاهش التهاب بدن کمک کنند. البته، برخی از خانم‌هایی که به تنبلی تخمدان دچار هستند، احتمال دارد که در اثر مصرف زیاد لبنیات دچار مشکلات هورمونی بیشتری شوند؛ از این رو توصیه می‌کنیم که میزان مصرف لبنیات را کنترل کرده و به واکنش بدن خود نسبت به مصرف لبنیات توجه داشته باشید.

۸. ادویه‌ها و گیاهان دارویی
برخی از ادویه‌ها نیز می‌توانند به علت خواص ضدالتهابی و تنظیم‌کننده قند خون، به کنترل بیماری تنبلی تخمدان کمک شایانی کنند. به عنوان مثال، دارچین به بهبود حساسیت به انسولین، زردچوبه به کاهش استرس اکسیداتیو و زنجبیل به تنظیم هورمون‌ها و کاهش التهاب کمک خواهد کرد.

۹. چای سبز
علاوه بر موارد فوق، چای سبز نیز سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی بوده که می‌توانند به تنظیم متابولیسم و کاهش التهابات بدن کمک شایانی کنند. توصیه می‌شود که مصرف روزانه یک الی دو فنجان چای سبز نیز بخشی از رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان باشد.

مواد غذایی نامناسب برای تنبلی تخمدان

اگر می‌خواهید با رعایت رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان جواب بگیرید و این بیماری را مدیریت کنید، توصیه می‌شود از مصرف برخی از مواد غذایی که می‌توانند منجر به تشدید علائم این بیماری شوند، پرهیز کنید. قندهای ساده مثل شیرینی‌ها، نوشابه و سایر مواد غذایی با قند بالا، کربوهیدرات‌های تصفیه شده نظیر نان سفید، برنج سفید و پاستا، چربی‌های ناسالم همچون روغن‌های هیدروژنه، فست‌فودها و غذاهای فراوری شده از جمله مواد غذایی به حساب می‌آیند که توصیه می‌کنیم از مصرف آن‌ها پرهیز کنید.

رژیم غذایی برای تنبلی تخمدان باید شامل مواد غذایی مختلفی شود تا بتواند به کاهش التهاب بدن، بهبود حساسیت به انسولین و همچنین تعادل وزن شما کمک کند. آجیل‌ها و مغزها با خواص فراوان خود می‌توانند بخشی از این رژیم غذایی باشند. علاوه بر این، مصرف منظم پروتئین‌های سالم، فیبر بالا، چربی‌های مفید، سبزیجات، ماهی‌ها، چای سبز و... نیز می‌توانند به مدیریت این بیماری کمک کنند. توصیه می‌شود که ضمن مشورت با متخصص تغذیه، مواد غذایی مورد نظر را از مراکز و فروشگاه‌های معتبر تهیه فرمایید و از سلامت آن‌ها نیز اطمینان حاصل کنید.