تبیان، دستیار زندگی

کمپ بوکا؛ کارخانه هیولاها

با پیشرفت وسایل ارتباط جمعی و گسترش رسانه‌های اجتماعی در جریان زندگی مردم، امروز کمتر کسی است که تابحال نام زندان‌های بدنام آمریکایی مانند ابوغریب، گوانتانامو، بگرام و کمپ بوکا را لااقل یکبار هم که شده نشنیده باشد. اما شاید هنوز خیلی‌ها از ماهیت تاسیس آن‌ها بی‌اطلاع باشند. در بین زندان‌های نام برده، کمپ بوکا، داستان متفاوتی دارد که آن را بررسی کردیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : برزو صدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :


رسانه‌های اجتماعی، زندان، عراق


کمپ بوکا (Camp Bucca) یک مرکز بازداشت نظامی متعلق به ایالات متحده در عراق بود که در سال ۲۰۰۳ تأسیس شد. این زندان در نزدیکی شهر ام‌القصر در استان بصره تا سال 2010 فعالیت داشت. اندکی پس از تعطیلی آن دو گروه تکفیری تروریستی به نام‌های جبهه النصره (2012) و حکومت اسلامی عراق و شام به اختصار داعش (2013) تاسیس شدند. نکته اینجاست که موسسان و روسای این دو گروه هر دو از زندانیان «عفو» شده و از فارغ‌التحصیلان کمپ بوکا بودند.

 

مارتین گولف؛ یکی از خبرنگاران روزنامه انگلیسی «گاردین» در سال 2015 با فرمانده داعشی به نام «ابو احمد» مصاحبه و در آن به نکات مهمی اشاره کرد: در آن زمان گروه تکفیری داعش با افسران بعثی در نظام سابق ارتباط برقرار کرده بود. ابو احمد صراحتا اشاره می‌کند که زندان بوکا جایی بود که پیوند ناشگون بعثی‌ها و تکفیری‌ها زیر نظارت (در واقع هدایت) آمریکا شکل گرفت و داعش متولد شد.

ابو احمد ادامه می‌دهد: نیروهای آمریکایی فضایی را آماده کرده بودند که هیچ‌ کس در آن بیکار نبود. در این زندان همه معلمان خوبی داشتند و هیچ راهی برای اصلاح فکری آن‌ها وجود نداشت(یعنی همه در دام تفکرات این گروه می‌افتادند). آن‌ها در بوکا روندی را شروع کردند که تغییر آن از اراده ما و حتی خود البغدادی هم خارج بود!

 

احمد الربیعی؛ کارشناس گروه‌های شبه نظامی عراقی، می‌گوید که ده‌ها تن از فرماندهان گروه دولت اسلامی مدتی را در این اردوگاه سپری کردند. او می‌گوید: «جالب است که برخی از این افراد بزرگ‌تری مخالفان القاعده و همتایان آن و از طرفداران ناسیونالیسم عراقی و عربی بودند - اما در زمان آزادی به شیوخی با ایدئولوژی‌های تفکیری تبدیل شدند.»

 

حمید السعدی که بین سال‌های 2005 تا 2007 یکی از اعضای کمیته زندانیان در کمپ بوکا بود می‌گوید: «آمریکایی‌ها می‌دانستند که زندانیان بوکا دوباره بیرون می‌آیند تا از بمب‌های دست‌ساز خود استفاده کنند(به اقدامات تروریستی خود ادامه دهند) و به هیچ چیز در سر راهشان رحم نخواهند کرد.»

همین اتفاق هم افتاد خطرناک‌ترین زندانی‌هایی که برای بعضی‌ از آن‌ها جایزه‌های میلیاردی تعیین شده بود همگی آزاد شدند

 

قبل از اینکه به سراغ معروف‌ترین تروریست‌های تربیت شده در این دانشگاه آمریکایی بپردازیم لازم است به این نکته اشاره کنیم که یکی از اهداف اصلی آمریکا از تربیت این تروریست‌ها و آزاد‌سازی آن‌ها در منطقه توجیه و ایجاد حس کاذب نیاز به حضور نیروهای آمریکایی در منطقه است. در واقع آمریکا گروه‌های تروریستی را می‌سازد. شعار مبارزه با تروریسم می‌دهد و به بهانه حضور آن‌ها کشورهای منطقه را اشغال می‌کند.

 

فهرست معروف‌ترین فارغ‌التحصیلانی که غالباً همزمان در کمپ بوکا حضور داشتند:

ابو مصعب الزرقاوی (موسس داعش)

ابوبکر البغدادی (سرکرده داعش)

ابومحمد الجولانی(موسس جبهة النصره یا تحریر الشام فعلی)

ابو عمر البغدادی(رئیس سابق گروه دولت اسلامی عراق قبل از شکل‌گیری داعش)

ابوابراهیم هاشمی قرشی(دومین خلیفه داعش)

ابومسلم ترکمانی(معاون خلیفه اول داعش)

فاضل احمد عبدالله الحیالی(مرد شماره 2 داعش)

ابوقاسم(افسر اطلاعاتی بعث عراق)

ابو احمد الفرقان(از اعضای ارشد و مسئول تبلیغات داعش)

ابوعلاء العفری(فرمانده اسبق داعش)