تبیان، دستیار زندگی

گذر یک قرن در غرب آسیا

منطقه غرب آسیا از اوایل قرن بیستم تا کنون همواره درگیر تغییر و تحولات گوناگون بوده و این تحولات در فضای پَسا طوفان الاقصی سرعت بیشتری به خود گرفته‌ است. به بیان ساده، نظام غرب از دیرباز با اجرای عملیات‌های مختلف به دنبال اجرا و پیاده‌سازی نقشه خود (خاورمیانه جدید) در منطقه بوده است. لذا برای فهم بهتر از شرایط امروز، باید نگاهی به سیر عملیات‌های دیروز غرب بیندازیم:
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : برزو صدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
گذر یک قرن در غرب آسیا ، نظام غرب، تحولات در فضای پَسا طوفان الاقصی، عملیات‌های غرب در خاورمیانه،

سقوط عثمانی و از بین رفتن نظم قدیم

تلاش‌ها، نقشه‌ها و عملیات‌های غرب برای اجرا و پیاده‌سازی نظم مطلوب خود در منطقه غرب آسیا از زمان پایان جنگ جهانی اول (سال 1917) آغاز شد. جنگی که امپراتوری عثمانی را که با تمام بدی‌ها و کاستی‌هایش سد محکمی در برابر نفوذ و استعمار بود، تکه تکه کرد. البته باید توجه داشت که بریتانیا و فرانسه قبل از پایان جنگ، در یک  قرارداد محرمانه به نام سایکس-پیکو، سرزمین‌های تحت سلطه عثمانی(فلسطین، سوریه، عراق، اردن، لبنان و ...) را تکه‌ تکه و بین خود تقسیم کرده بودند.
 (نتیجه عملیات: موفقیت آمیز)


عملیات تاسیس اسرائیل

اصلا کاری با این نداریم که عثمانی خوب بود یا بد! اسلامی بود یا غیر اسلامی! هر آنچه که بود سر سازش با غرب را نداشت! سقوط عثمانی و صدور اعلامیه بالفور در سال 1917 و اعطای مجوز تاسیس «خانه ملی برای قوم یهود» توسط بریتانیا، سنگ بنای تاسیس رژیم اسرائیل در سال 1948 بود که کمی پس از پایان جنگ جهانی دوم (1945) عملیاتی شد. در کنار بحث‌های ایدئولوژیک، هدف از تاسیس رژیم اسرائیل این بود که از آن پس قدرتی مخالف با غرب در منطقه به وجود نیاید.
 (نتیجه عملیات: موفقیت آمیز)

 عملیات اشغال عراق و لبنان

قرن بیست و یکم برای غرب با چند شکست بزرگ آغاز شد. در اوایل سال 2000 رژیم صهیونیستی در مواجه با ایستادگی حزب‌الله لبنان مجبور شد از این کشور عقب‌نشینی کند. از طرف دیگر آمریکا هم علیرغم اشغال عراق به اهداف مطلوب خود نرسید. کمی بعد‌تر هم جنگ 33 روزه لبنان در سال 2006 به وقوع پیوست که در آن رژیم صهیونیستی در شرف پیروزی بود و  کاندولیزا رایس از آن به عنوان(درد زایمان خاورمیانه جدید) یاد می‌کرد. اما ورق برگشت و حزب‌الله پیروز شد.
 (نتیجه عملیات: شکست)

ظهور دولت اسلامی در عراق و شام

دلیل شکست‌های پشت‌سرهم صهیونیسم بین‌الملل(آمریکا، رژیم اسرائیل و غرب) در اوایل قرن بیست و یکم شکل‌گیری و ایستادگی جریان مقاومت بود. جریان مقاومت تمام آن چیزی است که غرب از بعد سقوط عثمانی از شکل‌گیری آن در منطقه هراس دارد. اما غرب هم در همان سال‌ها بیکار نبود. آن‌‌ها شبکه‌ای از تروریست‌ها را تربیت، پشتیبانی و تجهیز کردند و در قالب گروه‌های تروریستی موسوم به داعش، جبهة‌النصره(تحریر الشام فعلی)و... به جان عراق، سوریه و جریان مقاومت انداختند اما بازهم به هدف خود نرسیدند و سیطره داعش در سال 2017 به پایان رسید.
(نتیجه عملیات: شکست)

 پیمان آمریکایی ابراهیم و طوفان الاقصی

غرب پس از اینکه از راهکار جنگ به نظم مطلوب خود نرسید به سراغ قرارداد ابراهیم رفت. هدف از ایجاد این قرارداد عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با امارات، بحرین، سودان، مراکش بود و این امید را داشتند که به کشور‌های دیگر هم سرایت کند. این پیمان در سکوت و آرامش مشغول پیمایش مسیر موفقیت خود بود تا رزمندگان حماس با اجرای عملیات طوفان الاقصی آن را ناکام گذاشتند.
(نتیجه عملیات: شکست)