تبیان، دستیار زندگی

 اسرار طهارت – شماره اول

طهارت، اولین مقدمه واجب نماز

همه فقها بر اساس روایت مشهور رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌‌وآله «لَا صَلَاةَ إِلَّا بِطَهُورٍ»(محقق داماد، اثنی عشر، رساله المحقق الداماد، ج2، ص27) اولین مقدمه واجب نماز را طهارت می‎دانند که عبارت است از غسل، وضو و تیمم. عرفا این طهارت را ظاهری دانسته و طهارت باطن را مهم دانسته‌ و گفته‎اند از آنجا که بر طبق روایت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌‌وآله«الْمُصَلِّی‏یُنَاجِی‏ رَبَّه»(هیثمی، مجمع الزوائد، ج1،ص97)؛ نمازگزار در همنشینی با پروردگارش با او به نجوا و مناجات می‎پردازد، تنها با دستیابی به سنخیت با عالم پاک ملکوت، این عروج مومنانه حاصل خواهد شد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهری هدهدی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 اسرار طهارت، طهارت، اولین مقدمه واجب نماز،
 در قرآن کریم هم به این حقیقت اشاره شده است: «... وَ الطَّیِّبَاتُ لِلطَّیِّبِینَ ...»(نور،26) بنابراین باید از ناپاکی‌های ظاهری و باطنی، دوری شود. به بیان دیگر نمازگزار باید نجاست‌های آشکار را به­وسیلة وضو، غسل و تیمم و همچنین ناپاکی‌های بدن و لباس را بر اساس احکام موجود در رساله‌های عملیه از خود پاك كند.

اهمیت نجاست‌های درونی و باطنی

مسئلة مهمی که بیشتر مردم از آن بی­خبر یا نسبت به آن بی‎اعتنا هستند، نجاست‌های درونی است که به مراتب از ناپاکی‌های ظاهری زیان­بارتر و تطهیر آنها واجب­تر است. در نگاه اکثر مردم جنبة جسمانی، بر بُعد روحانی غلبه دارد، لذا گناهانی چون دزدی، غصب، قتل و در یك كلام «فسق»، بزرگ­تر از گناهان درونی مانند حسد، کبر، عُجب، بی‎بصیرتی و حب دنیا که اساس هر گناه­اند، جلوه می‎کند

یکی از موانع بزرگ رسیدن به قرب الهی، آلودگی به گناهان است که باید با آب پاک توبة نصوح، آن را تطهیر کرد

.


این بی‎اعتنایی تا جایی گسترش می‌یابد که گناهان باطنی را به هیچ می‌شمرند و تنها به ظواهر امر توجه می‌کنند و حتی گاهی افرادی که این صفات پست باطنی را دارند را در زمره صالحان می‎آورند، در صورتی که از هر فاسقی، فاسق‌ترند.

به بیان دیگر بیشتر مردم به ظاهر اکتفا کرده و از تطهیر نجاست­های باطنی و آلودگی‌های روحی غافل شده، در نتیجه از فوائدی که بر نماز مترتب است، بی‌بهره مانده‌اند. در اینجا به اختصار، به اساس نجاست­های باطنی و مطهرات آن اشاره می­شود.

نجاست­های باطنی و مطهرات

امام خمینی(ره) طهارت را وسیله‎ای برای دستیابی به حقیقت نماز یا عروج به مقام قرب الهی، می‎داند و در این­باره می‎فرماید: آلودگی‎ها اعم از ظاهری و باطنی مانع صعود نمازگزار به معراج می‎شوند و در ابتدا نمازگزار باید در رفع این موانع تلاش کند، چرا که تا وقتی از همة آلودگی‎های ظاهری و باطنی و آشکار و پنهان پاک نباشد هیچ بهره‎ای از نماز نمی‎برد.

آلودگی‌های ظاهری نفس انسان


تطهیر از گناهان
اولین گروه از آلودگی‎ها، آلودگی‎های اجزاء ظاهری نفس است. تا هنگامی که قوای ظاهری نفس پاک نباشند درک محضر خداوند میسر نمی‎شود و قادر به درک رحمت‎های خداوند نیست. بی‎گمان انسان بدون تطهیر درون خود نمی‎تواند به حقیقت انسانیت برسد و یا قلب خود را پاک سازد. ناچیز انگاشتن خودسازی درونی و غفلت از پاکی قلب و روح، غروری شیطانی و از حیله‎های بزرگ ابلیس است؛ زیرا بر تاریکی‎های قلب که با گناهان پدید می‎آید، می­افزاید. پس می‎توان گفت که یکی از موانع بزرگ رسیدن به قرب الهی، آلودگی به گناهان است که باید با آب پاک توبة نصوح، آن را تطهیر کرد.

اگر انسان در محضر خداوند بدون پاکی‌های معنوی بایستد، جز صورت نماز و سختی و زحمت آن چیز دیگری عایدش نمی‌شود



 پاک‌شدن از حب نفس و دنیا
پس از پاک کردن آلودگی‌های ظاهری، نوبت به خالی کردن باطن از گناه و پلیدی‎های اخلاقی می‎رسد. فساد ناشی از اخلاقیات پلید، بسیار خطرناک و در نتیجه درمان آن نیز بسیار دشوار است؛ چرا که تا وقتی باطن انسان در تصرف اخلاق فاسد است لیاقت حضور در درگاه الهی به دست نمی‎آید. به عبارت دیگر می‎توان گفت که عامل اساسی فساد و تباهی نفس، رفتار زشت و ناپسند است.

انسان تا زمانی که اخلاق و رفتار گناه­آلود را به ملکات حسنه تبدیل نکند، از شر اعمال خود در امان نیست و اگر به توبه و انابه هم دست بگشاید، نمی‎تواند به تداوم آن امید ببندد. پس از زدودن اخلاق فاسد از نفس، نوبت تطهیر قلب فرا می‎رسد، چرا که اگر قلب، صالح و سلامت باشد همة وجود انسان صالح و اگر فاسد باشد همه وجودش، فاسد می‎شود. آلودگی قلب مبدا و سرچشمه همة آلودگی‎هاست و با تعلق به غیر خدا، حب دنیا که بزرگ­ترین خطاها و حب نفس که مادر همه امراض است، همراه می‎شود، تا ریشه این محبت‎ها در قلب انسان جای دارد، از محبت خداوند اثری دیده نمی‎شود. پس تطهیر از حب نفس و دنیا، اولین گام‎های تطهیر نمازگزار است.

بر نمازگزار لازم است که با تفکر در حال انبیاء و اولیای الهی صلوات الله علیهم و یادآوری مقامات آنها، این آلودگی‎ها را از قلب خود شستشو دهد، و در هر مرحله‎ای از معرفت و آگاهی که هست به آن قانع نشود چرا که این قناعت نیز از فریب­کاری شیطان و نفس اماره است.

نمازگزار در همنشینی با پروردگارش با او به نجوا و مناجات می‎پردازد، تنها با دستیابی به عالم پاک ملکوت، این عروج مومنانه حاصل خواهد شد



مراتب و مراحل طهارت


مراتب طهارت را در موارد زیر می‎توان خلاصه کرد:

1- عمل به سنت‌های الهی و فرمانبری از اوامر خداوند

2- دست یافتن به فضائل اخلاق و فواضل ملکات. (فضائل به صفات نیکی گفته می‌شود که اکتسابی است و با تمرین بدست می‌آید اما فواضل، صفاتی است که در وجود انسان قرار دارد و اکتسابی نیست گرچه مورد استفاده قرار نگیرد.)

3- طهارت قلبی که تسلیم قلب در برابر خداوند است. با این طهارت نه تنها قلب نورانی می‎شود، بلکه به لباس نور در می‎آید و در نتیجه نورانیت قلب، به دیگر اعضا و قوای باطنی سرایت می‎کند و تمام وجود انسان نورانی می‎شود. در این حال در قلب انسان اطمینانی حاصل می‎آید که همة عالم، محبوب او و خطاها و لغزش‎ها بخشیده می‎شود و لیاقت ورود در محضر انس الهی را به دست می‎آورد. (امام خمینی، آداب الصلاه،، صص61-56)

مرحوم میرزا جوادآقا ملکی تبریزی(ره) دربارة طهارت می‌گوید: نور معرفت نفس، رسیدن به معرفت پروردگار را ممکن می‌سازد و آدمی با برخورداری از این نور به انسان ملکوتی تبدیل و با چیره‌شدن بر نفس و روح خود، به منزلگاه جاودانگی وارد می‎شود. همان­گونه که طهارت بدن، موانع ورود به مسجد و نماز گزاردن را برطرف می‎سازد، طهارت درون از امیال دنیای ظاهر و پست و تاریک، و موانع بازگشت به بهشت و هم­جواری با خداوند را از میان برمی‎دارد. با ورود به این منزل و نزدیكی به خداوند، انسان معرفتی را که تنها بر خاصان آشکار می‎شود، به دست می‌آورد و در می‌یابد که آنچه نزد خداست از آنچه نزد خود و مردم است، بهتر است و در نتیجه این جهان را عالمی نزدیک می‌بیند. (ملکی تبریزی، اسرارالصلوه،ص78)ت

ا وقتی باطن انسان در تصرف اخلاق فاسد است لیاقت حضور در درگاه الهی به دست نمی‎آید. به عبارتی دیگر، عامل اساسی فساد و تباهی نفس، رفتار زشت و ناپسند است



امام خمینی(ره) دربارة راز طهارت می‎فرماید: تطهیر قلوب از پلیدی‌های روحی و عیوب اخلاقی بسیار مهم است و انسان باید با هر زحمت و ریاضت و مجاهده‌‌ای برای آن تلاش، و خود را از ننگ و عار آن خلاص کند. اگر انسان در محضر خداوند بدون پاکی‌های معنوی بایستد، جز صورت نماز و سختی و زحمت آن چیز دیگری عایدش نمی‌شود. چنان­که خداوند متعال می‌فرماید:«... إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ»(مائده،27)؛ خداوند(کار نیک را) تنها از پرهیزکاران می‎پذیرد.(امام خمینی،سر الصلوه،ص37)

امام خمینی(ره) در جایی دیگر اسرار طهارت را برای هر یک از درجات معرفتی چنین بیان کرده: طهارت اهل ایمان، تطهیر ظاهر از پلیدی‌های گناه، شهوت و خشم است و طهارت اهل باطن، پاک شدن از پلیدی‌های روحی و تطهیر از عیوب اخلاق ناپسند و طهارت اصحاب حقیقت تنزیه از وسوسه‌های شیطانی و تطهیر از پلیدی‌های افکار باطل و آراء گمراه کننده است، و طهارت قلوب، تنزیه از ریا و پاکی از نفاق و تطهیر از گرفتار آمدن در دام علوم و اصطلاحات است؛ و طهارت اصحاب سّر، تنزیه از گرفتار شدن در حجاب مشاهده است، و طهارت اصحاب محبت، تطهیر از توجه به غیر خداست، و طهارت اصحاب ولایت، تطهیر از رویت مقامات و مدارج خویش است که در انتهای این مقام به طهارت و تنزیه از یقین نسبت به تجلی اسماء و صفات حق دست می‎یابند، و طهارت بقاء بعد از فناء، دوری از ریای پس از فرمانبرداری است.(ابن فهد حلی،عده‌الداعی،ص167)