تبیان، دستیار زندگی

احساس سوزش در کمر

کمردرد سوزشی چه دلایلی دارد و چگونه می‌توان آن را تسکین داد؟

احساس سوزش معمولاً باعث درد و ناراحتی و گرما در ناحیه موردنظر می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد تقریباً ۸۰ درصد از افراد حداقل یک‌بار در زندگی خود، کمردرد و سوزش کمر را تجربه می‌کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کمردرد سوزشی
احساس سوزش در کمر چیزی است که خیلی از افراد از آن شاکی‌اند، اما اغلب به‌صورت یک احساس ناراحتی خفیف است که به‌مرور و بدون درمان برطرف می‌شود. ولی دردی که تکرار می‌شود و با گذشت زمان بهتر نمی‌شود می‌تواند نشان‌دهنده یک مشکل جدی‌تر باشد که نیاز به بررسی و درمان دارد.
احساس سوزش در کمر دلایل زیادی می‌تواند داشته باشد.

علت‌های سوزش کمر

علائم کمردرد در هر کسی متفاوت است؛ اما داشتن احساس سوزش در کمر می‌تواند علامت عوارض عضلانی و عصبی باشد. گاهی حتی عضلات سفت و گرفته می‌توانند داغ شوند و به‌صورت قرمزی پوست خود را نشان دهند.

مشکلاتی در ستون فقرات
ستون فقرات ما ساختاری پیچیده است که از چندین دیسک که بین مهره‌ها قرار گرفته‌اند تشکیل شده. این دیسک‌ها می‌توانند در اثر بالارفتن سن یا ضربه و آسیب تخریب شوند. وقتی یکی از این دیسک‌ها از جای اصلی خود بیرون می‌زند، به آن هرنی دیسک یا فتق دیسک می‌گویند. این اتفاق می‌تواند باعث ایجاد فشار زیاد روی نخاع و عصب شده و کمردرد و سوزش کمر زیادی به وجود بیاورد.
پایین پشت شما که به آن ناحیه کمری می‌گویند، بیشتر مستعد تخریب و آسیب و دیگر ناهنجاری‌هاست. زیرا این قسمت از پشت شما طی روز بسیار تحت‌فشار و استرس قرار می‌گیرد و در انواع و اقسام فعالیت‌ها درگیر می‌شود، از جمله وزنه زدن و ورزش‌کردن.

نقص‌های اسکلتی
شکل ستون فقرات اثر چشمگیری بر وضعیت بدنی‌تان می‌گذارد. اگر هر گونه بدشکلی یا نقصی در این ساختار استخوانی وجود داشته باشد می‌تواند منجر به تغییرات یا ناهنجاری‌هایی در ستون فقرات شده و در نهایت ایجاد کمردرد کند. عوارضی مانند اسکولیوز (انحراف ستون فقرات)، کیفوز (گوژپشتی) و یا لوردوز (گودی کمر) می‌توانند ساختار عضلانی ستون فقرات را تغییر داده و حتی عصب‌های آن را تحت‌فشار بگذارند و منجر به سوزش و درد کمر شوند.

اسپاسم‌ها و کشیدگی‌های عضله
کشش زیاد و یا آسیب‌های عضلات کمر می‌توانند منجر به اسپاسم‌های ناگهانی شده و به‌صورت احساس سوزش خود را نشان دهد. عضلات، آسیب‌های زیادی را تحت‌فشارهایی که به آنها وارد می‌شود متحمل می‌شوند. تکنیک‌های نادرست ورزشی، بلندکردن چیزهای سنگین و حرکات ناگهانی می‌توانند فراتر از طیف نرمال حرکتی عضلات فشار وارد کنند.
فشارها و آسیب‌های مکرر به کمر می‌تواند عضلات آن را ضعیف کرده و کمر را مستعد اسپاسم کند. در برخی موارد، وضعیت بدنی نادرست و چاقی نیز می‌تواند منجر به آسیب تاندون‌ها و رباط‌ها شود.

آسیب‌ها یا تومور
سوزش شدید کمر می‌تواند حاصل آسیب‌های مستقیم به بافت نرم حامی ستون فقرات باشد. زمان‌هایی وجود دارد که یک آسیب باعث هیچ علامت آنی نمی‌شود؛ بلکه بعد از چند هفته یا چند ماه خودش را نشان می‌دهد. فشارهای مداوم یا آسیب به ساختار ستون فقرات می‌تواند کمردرد و سوزش کمر ایجاد کند.
تومورها نیز می‌توانند باعث درد در ستون فقرات شده و به‌صورت احساس سوزش تجربه شوند.

درد عضله کمر
درد عضلانی اغلب در قسمت بخصوصی از پشت رخ می‌دهد و به‌صورت احساس داغی در عضلات موردنظر دریافت می‌شود. این احتمال وجود دارد که تجمع مواد شیمیایی سمی در عضلات کمر یا یک فرایند التهابی، علت این احساس سوزش باشند.
گاهی فعالیت‌های روتین مانند نشستن و ایستادن برای ساعات طولانی در یک وضعیت ثابت می‌تواند عضلات پشت را بیش از حد درگیر کرده و این عضلات را منقبض کرده و باعث درد و ناراحتی شود.

کمبود اکسیژن
کمبودی در تأمین خون می‌تواند بر تأمین اکسیژن موردنیاز بافت‌ها اثر بگذارد. وقتی تأمین خون محدود یا کاملاً قطع می‌شود می‌تواند باعث آسیب بافت و حتی مرگ بافت شود. آسیب به عضلات اغلب به‌صورت داغی، گزگز، ضعف و کرختی تجربه می‌شود.

رادیکولیت شیمیایی
رادیکولیت شیمیایی یک عارضه التهابی مربوط به ریشه عصب است که در اثر پارگی قسمت بیرونی دیسک‌های بین مهره‌ای و نشت مایعات دیسک به غلاف عصب اتفاق می‌افتد. این عارضه به‌عنوان واکنشی نسبت به آسیب‌های مکرر به ستون فقرات رخ می‌دهد. افرادی که به‌خاطر شغلشان چیزهای سنگین بلند می‌کنند یا وزنه‌برداران حرفه‌ای اغلب این مشکل را تجربه می‌کنند.


علائم کمردرد سوزش‌دار

سوزش کمر در هر کسی متفاوت احساس می‌شود و بستگی به‌شدت آن دارد. برخی از علائم شایع مرتبط با سوزش کمر شامل این موارد می‌شود:
. التهاب و قرمزی
. کرختی
. درد در زیر پوست
. درد و ضعف عضلانی
. حساس شدن ناحیه
. تب
. احساس گزگز روی پوست
. بثورات یا قرمزی پوست


چگونه از کمردرد سوزشی پیشگیری کنید؟

احساس سوزش و ناراحتی در کمر می‌تواند آزاردهنده باشد؛ اما تا حدودی قابل‌پیشگیری است:
. به طور منظم ورزش کنید تا عضلات پشتتان قوی بمانند.
. از انجام فعالیت‌هایی که به کمرتان آسیب می‌زنند خودداری کنید.
. وضعیت بدنی درستی داشته باشید.

کمردرد یک مشکل بسیار شایع است؛ اما احساس مکرر سوزش در کمر می‌تواند علامت مشکل دیگری باشد. این درد را نادیده نگیرید، خصوصاً اگر همراه با تب و ضعف در پاهاست. اگر دردی که دارید مانع کار و فعالیت‌های روزمره‌تان شده حتماً به پزشک مراجعه کنید


درمان سوزش کمر

ورزش بهترین راه پیشگیری از درد و سوزش کمر و درمان آن است:
. وضعیت بدنی‌تان را بهتر می‌کند.
. با حفظ انعطاف‌پذیری فیبرهای هم‌بند و رباط‌ها و تاندون‌ها، سفتی و گرفتگی را کاهش می‌دهد.
. عضلات کمر را تقویت می‌کند.
. اضافه‌وزن را کاهش می‌دهد.
. تعادلتان را تقویت می‌کند تا زمین نخورید.
ورزش باعث افزایش جریان خون و رسیدن مواد مغذی به بافت‌های نرم کمرتان می‌شود، فرایند التیام را تقویت می‌کند و سفتی و گرفتگی را کاهش می‌دهد.

توصیه‌هایی برای خم‌شدن و بلندکردن اجسام

. اگر می‌خواهید چیز سنگینی را بلند یا جابه‌جا کنید از کسی بخواهید کمکتان کند.
. هنگام خم‌شدن برای بلندکردن وسیله از روی زمین، پاهای خود را برای حمایت از بالاتنه، کمی بیشتر از هم باز کنید.
. تا جایی که ممکن است نزدیک به وسیله‌ای که می‌خواهید آن را بلند کنید بایستید.
. از زانوها خم شوید، نه از کمر.
. هنگام بلندکردن یا زمین گذاشتن اجسام، عضلات شکم خود را سفت کنید.
. با استفاده از عضلات پاهای خود جسم را بلند کنید نه با عضلات کمرتان.
. هم‌زمان با بلندشدن با جسمی که بلندش می‌کنید به جلو خم نشوید.
. وقتی جسم سنگینی در دست دارید کمرتان را نچرخانید و صاف بایستید.

توصیه‌های دیگر

. مدت‌زمان طولانی نایستید و اگر لازم است بایستید و نمی‌توانید بنشینید، هر چند دقیقه خم و راست شوید.
. زیاد کفش پاشنه‌بلند نپوشید. کفش‌هایتان راحت باشند.
. اگر قرار است مدت‌زمان طولانی بنشینید، صندلی انتخاب کنید که پشتی صاف داشته باشد، ارتفاعش قابل‌تنظیم باشد، بازوهایتان تکیه‌گاه داشته باشند و نشیمن صندلی راحت باشد.
. هنگام نشستن یا رانندگی پشت کمرتان یک بالش کوچک یا حولهٔ رول شده بگذارید تا از ستون فقراتتان حمایت شود.
. هر کار و فعالیتی انجام می‌دهید هر یک ساعت یا نیم ساعت استراحت کنید.
. سیگار نکشید.
. وزن کم کنید؛ زیرا وزن زیاد بدن باعث فشار به ستون فقرات می‌شود.
. عضلات شکم و میان تنه را تقویت کنید.

تشخیص و درمان کمردرد سوزشی

تشخیص و درمان به‌موقع سوزش کمر می‌تواند جلوی عوارض بعدی را بگیرد.

اگر دردتان ناشی از وضعیت نادرست بدن، فشار بر عضله یا اسپاسم باشد راهکارهای خانگی می‌توانند به تسکینتان کمک کنند:
. از انجام فعالیت‌هایی که سوزش کمرتان را بدتر می‌کنند تا چند روز اجتناب کنید.
. روی ناحیه موردنظر از گرما یا سرما استفاده کنید. سرما می‌تواند درد را تسکین دهد و التهاب را کم کند. گرما عضلات را شل کرده و جریان خون در ناحیه را افزایش می‌دهد و به التیام کمک می‌کند.
. از داروهای مسکن غیرتجویزی استفاده کنید.
. سعی کنید در وضعیت جنینی بخوابید و بین زانوها بالش بگذارید.
اگر با این مراقبت‌ها و راهکارها وضعیت کمرتان بهتر نشد پس علامت این است که مشکل جدی‌تری وجود دارد و باید بررسی پزشکی شود. پزشک معاینه کاملی به عمل می‌آورد و وضعیت ستون فقراتتان را بررسی می‌کند. همچنین پزشک از جهت هر گونه آسیب یا تروما شما را چک می‌کند و شاید دستور تست‌هایی را بدهد؛ مانند آزمایش خون، ام‌آرآی یا عکس‌برداری.

درمان کمردرد مزمن یا آسیب‌ها شامل این موارد می‌شود:
. تجویز داروی مسکن قوی
. فیزیوتراپی
. کرم‌های موضعی
. عمل جراحی
تمام وقت خود را در رختخواب سپری نکنید، مگر اینکه قادر به حرکت‌کردن نباشید یا علائم ناتوان‌کننده‌ای داشته باشید. فعال ماندن با یک سری محدودیت‌ها می‌تواند به ریکاوری بهتر شما کمک کند.
به‌طورکلی کمردرد یک مشکل بسیار شایع است؛ اما احساس مکرر سوزش در کمر می‌تواند علامت مشکل دیگری باشد. این درد را نادیده نگیرید، خصوصاً اگر همراه با تب و ضعف در پاهاست. اگر دردی که دارید مانع کار و فعالیت‌های روزمره‌تان شده حتماً به پزشک مراجعه کنید.
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.