تبیان، دستیار زندگی

 4 الگوی روابط بین فردی را بشناسید

چطور دوست خوب پیدا کنیم؟

تحقیقات طولانی مدت نشان می‌دهد مهمترین عامل احساس خوشبختی و رضایت از زندگی روابط خوب و عاشقانه در زندگی است. هرچه‌قدر دوستان بیشتر و صمیمی‌تری و صادق‌تری در اطراف خود داشته باشید، در کل عمرتان بیشتر احساس خوشبختی خواهید کرد. روابط خوب حتی از سلامتی و پول هم عامل موثرتری در احساس خوشبختی است. بنابراین مهم است که دوستان خوب در زندگی پیدا کنید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن بیگی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
  چطور دوست خوب پیدا کنیم ،  احساس خوشبختی، رضایت از زندگی، روابط خوب در زندگی ، سبک زندگی، مهارت های زندگی،
کل روابط انسانی را می‌توان در 4 سطح آشنایان، دوستان معمولی، دوستان نزدیک و دوستان صمیمی طبقه‌بندی کرد. 4 معیار نیز وجود دارد که براساس آن می‌توانید تعیین کنید رابطه شما با هر فردی در چه سطحی است. سعی کنید با هر فردی که در ارتباط هستید، سطح رابطه را مشخص کنید و تدریجا و در صورت امکان روابط خود را در هر 4 سطح توسعه دهید.
البته مهارت‌های ارتباطی و آداب معاشرت و میزان فضایل اخلاقی شما تعیین می‌کند که چه مقدار دوست دارید، اما با شناخت الگوی 4 گانه می‎توانید حدود روابط خود را با دیگران روشن کنید.


1. چهار سطح رابطه

آخرین تحقیقات در روانشناسی اجتماعی نشان می‌دهد می‌توان حلقه روابط انسانی را به 4 دسته تقسیم کرد:

1. 1. آشنایان
افرادی که مشخصات کلی آن‌ها مانند نام و شغل را می‌دانیم. در صورت نیاز صحبت‌های کوتاه باهم دارید. صمیمی صحبت نمی‌کنید اما مودبانه و دوستانه و کمی رسمی صحبت می‌کنید. برای دیدن یکدیگر برنامه‌ریزی نمی‌کنید. معمولا افرادی در محیط همسایگی، کاری یا دانشگاهی ممکن است چنین رابطه‌ای با شما بسازند.

1. 2. دوستان معمولی
افرادی هستند که علاوه بر مشخصات کلی مقداری کمی از زندگی شخصی هم می‌دانید. علاوه بر صحبت‌های جدی، گفتگو برای تفریح، سرگرمی یا شوخی هم دارید. امکان قرار ملاقات برای غذا خوردن و کافه و تفریح هم هست اما دائمی و پرتکرار نیست. این نوع دوستی‌ها در بستر سرگرمی، شغل یا فعالیت اجتماعی مشترک ایجاد می‌شود.

1. 3. دوستان نزدیک
دوستانی که علاوه برمشخصات کلی، تا حدودی از مسائل عاطفی و خانوادگی همدیگر نیز مطلع هستند و در این موارد با هم صحبت صمیمی دارند، اما اصل گفتگوها در مسائل کاری و تفریحی است. صمیمیت و شوخی و تفریح مشترک زیاد دارند برای گذران اوقات فراغت با همدیگر برنامه‌ریزی می‌کنند. در مواقع نیاز به یکدیگر کمک می‌کنند و صداقت و امانت‌داری و رازداری یکدیگر را قبلا آزمون کرده‌اند و اعتماد بالایی به یکدیگر دارند. معمولا از یکدیگر به عنوان یک دوست خوب یاد می‌کنند.

1. 4. دوستان صمیمی
در این نوع دوستی اساس رابطه مبتنی بر روابط عاطفی است و تفریح، کار و فعالیت مشترک اجتماعی به عنوان مکمل رابطه می‌تواند وجود داشته باشد. سطح صمیمیت و اعتماد و شناخت در بالاترین سطح ممکن وجود دارد. دوستان دیرینه هم‌جنس، همه یا یکی از اعضای خانواده معمولا جز دوستان صمیمی افراد هستند. افراد این دوستان را معمولا بهترین دوست می‌نامند. البته رابطه با همسر را نیز می‌توان در این سطح یا بهتر و عمیق‌تر دانست.
به طور طبیعی هرچقدر رابطه از آشنایان به سمت دوستان صمیمی برود به کیفیت رابطه اضافه می‌شود اما کمیت دوستان کمتر می‌شود.

2. چهار معیار تعیین سطح رابطه:

بنابراین با سنجش 4 معیار می‌توانید سطح رابطه خود را با هر فردی که در ارتباط هستید، تعیین کنید. باید تدریجا و با احتیاط وارد روابط عمیق‌تر شوید تا آسیب نبینید. آزمون افراد در محیط‌ها و شرایط مختلف می‌تواند بهترین معیار شناخت عمیق‌تر افراد باشد.

2. 1. میزان شناخت:
میزان شناخت از زندگی یکدیگر چقدر است؟ مشخصات کلی، خانوادگی، مالی و عاطفی را در کدام یک از 4 سطح رابطه می‌شناسید؟ اگر شناخت کلی دارید، دوست معمولی هستید. اما اگر رازهای دو نفره زیادی دارید، احتمال زیاد دوست صمیمی شما است.

2. 2. میزان وقت گذرانی:
چه مقدار همدیگر را می‌بیند؟ چه مقدار از زمان شما را در هفته می‌گیرد؟ حول محور چه موضوعاتی قرار ملاقات می‌گذارید؟ بیشتر در چه محیط‌هایی همدیگر ار می‌بینید؟ اگر فقط در حالت‌های اتفاقی همدیگر را می‌بینید دوست معمولی هستید اما اگر بعضی اوقات و چندبار در سال با هم قرار می‌گذارید احتمال دارد دوست معمولی باشید. بقیه معیارها را نیز بررسی کنید.

2. 3. میزان صمیمیت:
میزان صمیمیت شما چقدر است؟ چه مقدار از مسائل عاطفی و خانوادگی با هم صحبت می‌کنید؟ چه مقدار شوخی می‌کنید و صمیمی صحبت می‌کنید و با اسم کوچک یا القاب شخصی همدیگر را صدا می‌زنید؟

2. 4. میزان اعتماد:
میزان اعتماد به همدیگر چقدر است؟ چه میزان اطلاعات زندگی همدیگر را می‌دانید و چقدر از همدیگر کمک یا مشورت می‌گیرید؟