نمایشخانگی علیه خانواده!
به گزارش خبرنگار فرهنگی تبیان، نشست سینما و خانواده با حضور مجید شاه حسینی منتقد سینما و حسن بنیانیان مدیر فرهنگی و کارشناسان و منتقدان در موسسه تبیان برگزار شد.
مجید شاهحسینی منتقد سینما با انتقاد از نمایش خانگی میگوید: نمایش خانگی سیاستهای ضد خانوادگی را در پیش گرفته است و به فضایی ضد خانواده تبدیل شده که هیچ نمادی از خانواده در آن وجود ندارد.
او معتقد است که گاه فیلمها و آثار ادبی مخاطب را گمراه میکنند و از طریق آموزش پنهانی ذهن او را به سمت انتخابهای نادرست سوق میدهند.
شاهحسینی ادامه میدهد: سینما مقدمهای برای تحقق رویاهاست. هر چیزی که در سینما خلق شود، میتواند زمینهساز واقعیت باشد. اما متأسفانه ضرورت پرداختن به این موضوع در سینما و ادبیات ما احساس نشده است.
او همچنین به تاثیر نمایش خانگی بر تصویر خانواده اشاره کرده و میگوید: در این رسانه، پدران و مادران بهتدریج حذف شدند و تصویر خانواده ایرانی مخدوش شد. دلیل اصلی این روند، سودآوری تولیدات ضدخانوادگی است که ارزشهای خانواده را از بین میبرد.
او معتقد است که سینما باید ابزاری برای کمک به رشد و تعالی زندگی اجتماعی باشد و میگوید:
گرچه سینمای ایران بیشتر برای سرگرمی و لذت از اوقات فراغت استفاده میشود، اما باید رویکرد آگاهانهتری نسبت به فرهنگ و هنر در پیش گرفت.
او در پایان با اشاره به آثار مخرب سینمای غرب بر مفهوم خانواده میگوید: فساد درونی سینمای غرب، ارزش خانواده را تضعیف کرده و این مسئله باید بهطور جدی در سیاستگذاریهای فرهنگی مورد توجه قرار گیرد.
او همچنین به چالشهای فرهنگی ایران از اواخر دوران قاجار تاکنون اشاره کرده و توضیح میدهد که این چالشها در چهار دوگانه متضاد شامل سنت و تجدد، استبداد و آزادی، دین و سکولاریسم، و مردسالاری و زنسالاری خلاصه میشوند. شاهحسینی معتقد است که این دوگانهها بهصورت مهندسی معکوس بازنمایی شدهاند و در ادبیات و سینمای ایران نیز نمود یافتهاند.
انقلاب و بازتعریف سینما
شاهحسینی درباره سینمای قبل از انقلاب اسلامی میگوید: سینما پس از انقلاب، تلاش کرد میراث ابتذال را نادیده بگیرد و مضمون و ایدئولوژی انقلابی را جایگزین کند. اما در چالشهای چهارگانه همچنان نتوانست خانواده و ارزشهای انقلابی را بهخوبی بازتاب دهد.او معتقد است که گاه فیلمها و آثار ادبی مخاطب را گمراه میکنند و از طریق آموزش پنهانی ذهن او را به سمت انتخابهای نادرست سوق میدهند.
شاهحسینی ادامه میدهد: سینما مقدمهای برای تحقق رویاهاست. هر چیزی که در سینما خلق شود، میتواند زمینهساز واقعیت باشد. اما متأسفانه ضرورت پرداختن به این موضوع در سینما و ادبیات ما احساس نشده است.
اهمیت مطالبهگری از سینما و هنر
این منتقد بر ضرورت ارتقای توقع جامعه از سینما و فرهنگ تاکید دارد و میگوید: باید جامعه آموزش ببیند که در قبال هزینهای که میپردازد، حق مطالبه دارد. در حال حاضر، مردم پول میدهند اما مطالبهای ندارند و این موجب میشود که کیفیت آثار در همین سطح باقی بماند.او همچنین به تاثیر نمایش خانگی بر تصویر خانواده اشاره کرده و میگوید: در این رسانه، پدران و مادران بهتدریج حذف شدند و تصویر خانواده ایرانی مخدوش شد. دلیل اصلی این روند، سودآوری تولیدات ضدخانوادگی است که ارزشهای خانواده را از بین میبرد.
خانواده و سینما، رسالت فرهنگی
حسن بنیانیان، سیاستگذار فرهنگی نیز در این نشست با اشاره به اهمیت سیاستگذاری فرهنگی میگوید: سیاستهای فرهنگی نقش اساسی در حفظ هویت خانواده دارند و باید مدیران ارشد و نهادهای فرهنگی، رسالت خود را در این حوزه جدی بگیرند.او معتقد است که سینما باید ابزاری برای کمک به رشد و تعالی زندگی اجتماعی باشد و میگوید:
گرچه سینمای ایران بیشتر برای سرگرمی و لذت از اوقات فراغت استفاده میشود، اما باید رویکرد آگاهانهتری نسبت به فرهنگ و هنر در پیش گرفت.
لزوم مدیریت راهبردی فرهنگ
بنیانیان با انتقاد از کمبود برنامهریزی در حوزه فرهنگ و هنر میگوید: فعالیتهای فرهنگی بدون برنامهریزی درست، بیاساس و بیفایده هستند. باید مدیریت راهبردی در فرهنگ پیاده شود و نهادهای دولتی و فرهنگی نقش مؤثرتری در این زمینه ایفا کنند.او در پایان با اشاره به آثار مخرب سینمای غرب بر مفهوم خانواده میگوید: فساد درونی سینمای غرب، ارزش خانواده را تضعیف کرده و این مسئله باید بهطور جدی در سیاستگذاریهای فرهنگی مورد توجه قرار گیرد.