تبیان، دستیار زندگی

 از آتش‌بس لبنان خبری نیست!

به گزارش تبیان به نقل از الجزیره؛ در این روزها رژیم صهیونیستی پیام‌های ضد و نقیضی درباره آتش‌بس با حزب‌الله لبنان ارسال و ادعا می‌کند به دنبال صلح است. اظهارات هرتزی هالوی؛ رییس ستاد مشترک ارتش اسرائیل یکی از نمونه‌های این اظهارات ضد و نقیض است. هالوی در 6 نوامبر به خبرنگاران گفت: ارتش طرح گسترش کارزار جنگ در لبنان را دنبال می‌کند. در همین حال او مدعی شد که رژیم به دنبال افزایش تلاش‌های دیپلماتیک برای تضمین یک آتش‌بس است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : برزو صدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
آتش‌بس لبنان ، رژیم صهیونیستی، حزب‌الله لبنان، ارتش اسرائیل، تظاهر به دیپلماسی،
به طور کلی تحلیل‌گران بر این باورند که در شرایط فعلی نه تنها صلحی درکار نیست بلکه در ماه‌های آینده شاهد تشدید جنگ در منطقه خواهیم بود. در این گزارش دلایل آن‌ها را می‌خوانیم:

تظاهر به دیپلماسی

مهند الحاج علی؛ یکی از اعضای ارشد مرکز غرب آسیا بنیاد کارنگی در بیروت، گفت: «‌این اظهارات (رژیم) اسرائیل تلاشی برای مقصر جلوه دادن حزب‌الله لبنان است.»

الحاج علی یکی از تحلیل‌گرانی است که باور دارد رژیم صهیونیستی در حال آماده‌سازی تحمیل یک جنگ نامحدود علیه لبنان بوده و فقط تظاهر به دیپلماسی می‌کند. جنگ لبنان تا این نقطه بیش از ده‌ها روستای مرزی را ویران کرده، 3000 قربانی گرفته و یک میلیون و دویست‌ هزار نفر را آواره کرده است.

درواقع استراتژی امروز رژیم اسرائیل در لبنان همان راهبردی است که در یکسال گذشته در غزه شاهد آن بوده‌ایم.

روند رژیم صهیونیستی به این صورت است که هر زمان احتمال توافق نزدیک می‌شود این رژیم (حتی بر خلاف نظر آمریکا) شرایط را تغییر می‌دهد و حماس را به دلیل نپذیرفتن شرایط جدید سرزنش می‌کند و جنگ ادامه می‌یابد. در واقع رژیم شرایطش را برای موافقت با صلح عوض می‌کند و تقصیر را به گردن حماس می‌اندازد.

حاج علی می‌گوید این همان سناریویی است که اکنون در لبنان اجرا می‌شود:

اسرائیل (به دروغ) به مردم لبنان می‌گوید: ما صلح طلبیم، اما حزب‌الله لبنان به دنبال صلح نیست!

شرایط آتش بس اسرائیل؟

شبکه کان رژیم صهیونستی در 30 اکتبر متنی فاش شده از طرح پیشنهادی ایالات متحده برای آتش‌بس را منتشر کرد که به احتمال زیاد منعکس کننده خواسته‌های رژیم اسرائیل است. طبق متن این پیشنهاد از ارتش اسرائیل درخواست شده تا نیروهای خود را در اولین هفته از آتش‌بس 60 روزه از لبنان خارج کند و در طرف مقابل ارتش لبنان حزب‌الله را «خلع سلاح» کند.(عقب‌نشینی موقت در ازای خلع سلاح گروهی که لبنان را از زیر چکمه‌ سربازان رژیم اسرائیل بیرون کشید!)

این طرح همچنین به اسرائیل اجازه می‌دهد تا برای «پاسخ به تهدیدات آینده» به حمله به اهدافی در جنوب لبنان ادامه دهد، این تمامیت خواهی برای لبنان غیرواقع‌بینانه و غیرقابل قبول است، زیرا راه را برای ایجاد یک جنگ داخلی و تسلیم کامل حزب‌الله هموار می‌کند.

این تحلیل‌گر بنیاد کارنگی معتقد است که رژیم اسرائیل هیچ عقب‌گردی از خواسته‌های خود نداشته و هیچ نشانه‌ای از تمایل رژیم به پذیرش توافقی دیگر وجود ندارد.

به گفته کریم امیل بیطار؛ کارشناس لبنان و دانشیار روابط بین‌الملل در دانشگاه سنت جوزف لبنان، شرایط اسرائیل تصور آتش‌بس با حزب‌الله را دشوار می‌کند. او به الجزیره گفت: «گفت‌وگوهای آتش‌بس جدی به نظر نمی‌رسد؛ زیرا شرایط تسلیم شدن کامل و بدون قید و شرط حزب‌الله را طلب می‌کند و به نظر نمی‌رسد که حزب‌الله و (حامی اصلی آن) ایران با این شرایط همراهی کنند.»

زمان خریدن

یکی از دلایل دیگر زمان خریدن بنیامین نتانیاهو برای استقرار دونالد ترامپ است. در دوره اول ترامپ (2017 تا 2021) او به نتانیاهو کمک کرد تا با جسارت بخشیدن به شهرک‌نشینان راست افراطی، آرمان مردم فلسطین را برای حق تعیین سرنوشت خودشان به شدت سرکوب کرد.

در آن دوره ترامپ سفارت آمریکا را از تل‌آویو به اورشلیم (قدس اشغالی) منتقل کرد و با این اقدام این شهر مورد مناقشه را رسماً به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت شناخت و حتی برای آن شخصی به نام دیوید فرید‌من را که از حامیان جنبش شهرک‌نشینان اسرائیل به شمار می‌رود به عنوان سفیر منصوب کرد. این اقدام در نوع خود بی‌نظیر بود چرا که طی دهه‌ها قبل هیچ کدام از روسای جمهور آمریکا این کار را انجام ندادند. بعد از آن‌هم نوبت به مهندسی توافقنامه ابراهیم و عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با چهار کشورعربی: بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی رسید!

پیمان ابراهیم طرحی بود که ابتکار صلح عربی را دور زد، طرحی که عربستان سعودی در سال 2002 پیشنهاد کرد و به طور مختصر شرایط آن به این صورت بود که رژیم اسرائیل می‌بایست به طور کامل از کرانه باختری، نوار غزه، بلندی‌های جولان و لبنان عقب نشینی کند و یک کشور مستقل فلسطینی تشکیل شود تا کشور‌های عربی روابط خود را با این رژیم از سر بگیرند.

تحلیل‌گران معتقدند تا ماه ژانویه و بازگشت رسمی ترامپ به کاخ سفید رژیم اسرائیل جنگ را طولانی کرده و طی این مدت شدت حملات به طور قابل توجهی تشدید خواهد شد.

عماد سلامی؛ استاد علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی لبنان گفت: «‌اسرائیل انتصاب افراد تندرو در دولت ترامپ را به مثابه سیگنال‌هایی برای تشدید حملات خود در لبنان تفسیر می‌کند.»

محاسبات حزب‌الله

نیکلاس بلانفورد؛ کارشناس اندیشکده شورای آتلانتیک در حوزه حزب الله گفت: «‌حزب‌الله لبنان برای یک جنگ طولانی مدت با اسرائیل آماده و بعید است تسلیم شود. این مسئله برای حزب‌الله اهمیت دارد که با توافقی از جنگ خارج شود که رژیم اسرائیل پیروز تلقی نشود.»

بلانفورد خاطرنشان کرد که حزب‌الله همچنان به جنگ با اسرائیل ادامه می‌دهد، شمال سرزمین‌های اشغالی را با موشک هدف می‌گیرد و در مقابل سربازانی که قصد نفوذ به خاک این کشور را دارند می‌ایستد.

از نظر او، حزب‌الله از طرح‌ اسرائیل برای گسترش تهاجم زمینی استقبال می‌کند، زیرا این امر مستلزم استفاده از خودروهای زرهی به جای لشکرکشی به خاک لبنان با پای پیاده است.

بلانفورد دلیل استقبال حزب‌الله از تهاجم زمینی را اینطور توضیح می‌دهد:‌ وسایل نقلیه زرهی و تانک‌ها برای مسیر‌های سربالایی و تپه‌های جنوب لبنان بسیار سنگین هستند و بنابراین باید در دره‌ها بمانند و همین امر آن‌ها را در برابر مواد منفجره و کمین از تپه‌ها آسیب پذیر می‌کند.

این تحلیل‌گر شورای آتلانتیک در نهایت می‌گوید: «حزب‌الله به احتمال زیاد با یک معامله (توافق) نجات‌ دهنده از جنگ بیرون می‌آید و هر چیز دیگری در درجه دوم اهمیت قرار دارد»

این گزارش صرفاً دیدگاه نویسندگان را بیان می‌کند و لزوما به معنای نظر موسسه تبیان نیست.

منبع:
https://www.aljazeera.com/news/2024/11/14/israels-maximalist-demands-unlikely-to-lead-to-ceasefire-with-hezbollah