چرا والدین ببر، عشق را با موفقیت عوض میکنند؟
تربیت به سبک والدین ببر!
«یک اشتباه ساده تحصیلی میتواند زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد یا حداقل اولین قدم به سوی نابودی کامل باشد» این گفته یکی از فرزندانی است که با تربیت والدین ببر بزرگ شده است؛ والدین ببر یا (Tiger Parents) اصطلاحی است که به فرهنگ والدین چینیتبار در آمریکا بر میگردد؛ اما به چه کسانی گفته میشود؟
والدینی به سبک ببر
شاید اصطلاحش را نشنیده باشیم اما این سبک از تربیت برای بسیاری از ما آشنا بوده و هست، والدینی که اولویت فرزندشان، مدرسه و تکالیف آن است، تنها نمره کامل آنها را راضی میکند، به شدت سختگیر هستند، اجازه شرکت در اردو و یا برنامههای بازی و تفریح در مدرسه نمیدهند، روابط دوستانه فرزندشان را محدود و کنترل میکنند، آنها اجازه دیدن تلویزیون یا بازیهای رایانهای ندارند و حق انتخاب فعالیتهای دلخواه خود را ندارند. در یک کلام موفقیت تحصیلی برای والدین ببر در اولویت است و هرچیزی که بخواهد به تحصیل فرزندشان لطمه وارد کند، ممنوع است و با مخالفت شدید خانواده روبهرو میشود.
موفقیت و روابط عاطفی شکست خورده
لوئیس لیهولد، فارغالتحصیل رشته ریاضی و کامپیوتر از دانشگاه هاروارد است، او در وبسایت روان "Psyche" از خاطرات خود درباره سبک تربیتی از نوع والدین ببر میگوید که در ادامه به زبان خودش میخوانیم:
«وقتی با تربیت والدین ببری بزرگ شدم، دیدم که تحت فشار قرار دادن کودک برای موفقیت اغلب شکست می خورد و ارزش هزینه عاطفی را ندارد. وقتی کلاس هشتم بودم، مادرم با من نشست تا به نتایج امتحان هندسهام نگاه کنیم؛ 92 درصد ناچیز، که بالای صفحه با دایره قرمز نوشته شده بود. یک اشتباه میتواند زندگی من را تحت تاثیر قرار بدهد و یا حداقل اولین قدم به سوی زوال و نابودی کامل باشد. نکند همه چیز را از دست بدهم و تلاشهای خانوادهام بینتیجه بماند؟ با گذرعمر متوجه شده بودم که چند اشتباه در مسئله هندسی به هیچوجه من را محکوم به یک زندگی شکستخورده و بیکاری نمیکند و به اندازه کافی بزرگ شده بودم که بتوانم با این روش مخالفت کنم.»
برای ببر شدن، نباید بخوابی!
«مادرم برای دکتری از چین به ایالات متحده مهاجرت کرده بود و چشمانداز بزرگی برای فرزندانش تدوین کرد. من و برادرم تحت رژیمی از نظم و انضباط و اجتماعی شدن بزرگ شدیم که به «پرورش ببر» معروف است. "امی چوا" این اصطلاح را در کتابش «سرود نبرد مادر ببر» رایج کرد، که در آن از سوق دادن فرزندانش به سمت موفقیت میگوید مثل اجبار آنها به تمرین ویولن شش ساعت در روز، شرکت اجباری در کلاسهای آموزشی و ممنوعیت خوابیدن. والدین ببر روی دستیابی فرزندانشان به سطوح بالای موفقیت در زمینههای تحصیلی و فوق برنامه تمرکز میکنند، که اغلب قربانی پیوند عاطفی بین والدین و فرزند میشود»
ریشههای روانی مشترک در والدین ببر
«در والدین ببر ریشههای روانی مشترکی وجود دارد که اولین جنبه آن کنترل است."کنترل" ابزاری برای به حداقل رساندن خطر عدم موفقیت تحصیلی یا فکری کودک است. مادرم اغلب با وحشت از فرزندان دوستانی صحبت میکرد که از نظر تحصیلی عالی نبودند. "امی چوا" در کتابش قصه یک جلسه تمرین ناقص پیانو از دخترش را تعریف میکند که پس از آن او را به سوزاندن تمام حیوانات عروسکیش تهدید میکند»
قهرمان المپیک باش؛ در کنارش درس را ادامه بده
«برای آسیاییها اغلب داشتن یک شغل ثابت از اهمیت خاصی برخوردار است. یک مثال مناسب والدین لیلی ژانگ، قهرمان چهار دوره المپیک و شش بار قهرمان ملی ایالات متحده در تنیس روی میز است. آنها در ابتدا او را تشویق کردند که تنیس روی میز بازی کند با این باور که این به او کمک میکند تا وارد یک مدرسه خوب شود، اما حالا سعی میکنند ژانگ را متقاعد کنند که بازی را متوقف کند و مادرش اخیراً به وال استریت ژورنال گفته: « ما همیشه می خواهیم او روی مدرسه تمرکز کند. من همیشه دوست داشتم او شغلی پیدا کند و یک دختر معمولی باشد»
شادی اجباری با موفقیت تحصیلی!
«جنبه دوم فرزندپروری ببر هزینهای است که والدین مایل به پرداخت آن هستند. اغلب والدین ببر، تمام تلاش خود را میکنند تا فرزندشان در بهترین مدرسه تحصیل کند حتی اگر برای هزینه آن دچار مشکل شوند. بسیاری از خانوادههای سالم به سادگی میخواهند فرزندانشان شاد باشند این میتواند به هرطریقی باشد. والدین ببر هم همین خواسته را دارند، آنها میخواهند فرزندانشان شاد باشند، اما به شدت احساس میکنند که شادی در پیشرفت تحصیلی و فکری نهفته است، که به نوبه خود با اعتبار و ثبات مالی مرتبط است.»
معاوضه موفقیت با عشق
«این یکی از ویژگیهای اصلی والدین ببر است: آنها مایلند موفقیت را با عشق معاوضه کنند.
چوآ وقتی دختر کوچکترش حدود 13 سال داشت، متوجه شد که این رابطه در خطر آسیب دائمی است. همه والدین ببر خیلی زود این را درک نمیکنند و این رابطه تیره میتواند تا دانشگاه و حتی فراتر از آن ادامه یابد. در میان دوستان من، بیشترین آسیب فرزندپروری ببر بر روابط عاطفی بین اعضای خانواده بوده است. وقتی والدین ببر پیر و آرام میشوند، اغلب متوجه میشوند که یک رابطه عاطفی بیشتر از موفقیت کودک اهمیت دارد.»
ترمیم رابطه با دشمنی مادامالعمر
«اینطور نیست که کودکانی که در چنین محیطهایی بزرگ میشوند والدین خود را دوست ندارند اما روش و نوع تربیت اجباری و اقتدارگونه، موقعیتی ستیزهگرانه ایجاد میکند که باعث میشود کودک، مقابل والد قرار بگیرد. برای ترمیم رابطه با یک دشمن مادام العمر کار زیادی لازم است. با یک جستوجو به این عناوین رسیدم: "من با یک پدر و مادر ببر بزرگ شدم و تنها چیزی که به دست آوردم آسیب روانی بد بود"، "من از یک مادر ببر جان سالم به در بردم"، "بزرگ شدن با "والدین ببر" چگونه بر افسردگی من تأثیر گذاشت". مطالعهای در سال 2013 روی خانوادههای آمریکایی چینی به این نتیجه رسید که فرزندپروری ببر با معدل پایینتر و افت تحصیلی و همچنین احساس تعهد خانوادگی کمتر مرتبط است، همچنین با فشار تحصیلی بیشتر، علائم افسردگی بیشتر و احساس بیگانگی بیشتر همراه بود. علاوه بر آن درصد خشم و خشونت و میزان ابتلا به مواد مخدر در این نوع کودکان بیشتر از سایر افراد است.»
موفق همراه با اختلال روانی!
ترس همیشگی والدین ببر این است که فرزندشان آینده شغلی تضمینشدهای نداشته باشد، آنها برای فرزندشان درآمد و شغلی میخواهند که از نظر جایگاه اجتماعی بالا باشد و برای رسیدن به این هدف کودکشان را تحت شدید تدابیر امنیتی قرار میدهند، شاید به اهداف خود برسند و فرزندانی موفق، سختکوش، منضبط و مسئولیتپدیر تحویل جامعه بدهند؛ اما به قیمت اضطراب، افسردگی و احساس تنهایی عمیق، خشم و ابتلا به دام اعتیاد تمام میشود. نمیتوان به طور قطعی گفت که زندگی با این سبک فرزندپروری نابود میشود، اما میتوانید مطمئن باشید، فرزندانِ ببرهای تندرو از نظر روانی با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم خواهند کرد. والدین ببر نیاز دارند روند رشد و محیط کودک را باور کنند، این بیشتر از همه، نیاز به اعتماد به کودک دارد، اینکه کودک راهی در جهان پیدا کند.