تبیان، دستیار زندگی

  چگونه هوش مصنوعی می‌تواند برای جامعه ناشنوایان و کم‌شنوایان مفید باشد؟

هوش‌مصنوعی ویژه ناشنوایان

 فناوری‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و واقعیت افزوده در حال بازنویسی قوانین نحوه ارتباط افراد ناشنوا و کم‌شنوا هستند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهسا زحمتکش
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
هوش‌مصنوعی ویژه ناشنوایان ،  فناوری‌های نوظهور  ، قوانین نحوه ارتباط افراد ناشنوا و کم‌شنوا ،
 با گسترش مداوم قابلیت‌های هوش مصنوعی، کاربردهای بیشتری برای کمک به تسهیل ارتباط میان افراد ناشنوا و کم‌شنوا به وجود آمده است. این فناوری از طریق پیشرفت در الگوریتم‌های جداسازی صدا و لب‌خوانی، ارتباطات حضوری را برای این جامعه قابل‌دسترس‌تر کرده است. محققان گوگل اپلیکیشنی ساخته‌اند که می‌تواند صدای یک فرد را از صدای دیگران و سروصدا پس‌زمینه جدا کند. این فناوری به‌گونه‌ای عمل می‌کند که مشابه یک فرد بدون مشکل شنوایی می‌تواند بر صحبت یک نفر خاص تمرکز کند، به افراد کم‌شنوا هم کمک می‌کند در محیط‌های شلوغ صداها را بهتر بشنوند.

 همچنین، گوگل هوش مصنوعی‌ای را توسعه داده است که می‌تواند برای کسانی که به لب‌خوانی وابسته هستند، زیرنویس تولید کند. این سیستم با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته توانسته ۴۶.۸ درصد از کلمات را به طور دقیق تشخیص دهد. با اینکه این فناوری همچنان در حال پیشرفت است، اما می‌تواند در آینده کاربردهای فراوانی برای بهبود سمعک‌ها و دستگاه‌های کم‌شنوایی دیگر داشته باشد.

 هوش مصنوعی و تشخیص خودکار گفتار (ASR)

 تشخیص خودکار گفتار (ASR) این امکان را فراهم می‌کند که ورودی‌های صوتی به زیرنویس‌های قابل‌خوردن تبدیل شوند. برای ایجاد زیرنویس‌های دقیق، ASR از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای رمزگشایی گفتار استفاده می‌کند. این فناوری در موقعیت‌های مختلف، مانند مکالمات حضوری، تماس‌های تلفنی و تماس‌های ویدئویی، گفتار را به متن تبدیل می‌کند. همچنین ASR به طور خودکار زیرنویس‌هایی را در برنامه‌هایی مانند TikTok، Instagram و YouTube ایجاد می‌کند تا افراد ناشنوا و کم‌شنوا هم بتوانند از محتوای این پلتفرم‌ها استفاده کنند.

 کلاس درس برای ناشنوایان

 در زمینه آموزشی، هوش مصنوعی کمک کرده است تا کلاس‌های درس برای دانش‌آموزان ناشنوا و کم‌شنوا دسترس‌پذیرتر شود. برای مثال، کالج‌ها و دانشگاه‌هایی مانند مؤسسه فناوری روچستر از ASR برای ارائه زیرنویس‌های زنده در حین سخنرانی‌ها استفاده می‌کنند. در این روش، استاد با استفاده از هدست، سخنرانی را ارائه می‌دهد و زیرنویس‌ها به طور خودکار از طریق مترجم مایکروسافت برای دانش‌آموزان نمایش داده می‌شود. این روش به دانش‌آموزان ناشنوا کمک می‌کند تا هم‌زمان با هم‌کلاسی‌های خود اطلاعات را دریافت کنند و به‌جای تلاش برای همگام‌شدن با سرعت سخنرانی، تمرکز بیشتری روی محتوای درس داشته باشند.

 هوش مصنوعی و زیرنویس‌ها

با پیشرفت مداوم هوش مصنوعی، زیرنویس‌ها اکنون نه‌تنها برای افرادی که از شنیدار محدود برخوردارند، بلکه برای افرادی که از زبان اشاره استفاده می‌کنند نیز کاربردی‌تر شده‌اند. شرکت Cochlear یک فناوری جدید توسعه داده که علاوه بر رونویسی صدا در زمان واقعی، می‌تواند زبان اشاره را نیز به طور هم‌زمان ترجمه کند. به طور مشابه، یک شرکت هلندی اپلیکیشنی به نام GynoSys طراحی کرده که زبان اشاره را به زیرنویس و حتی گفتار تبدیل می‌کند.

 هوش مصنوعی و زبان اشاره

 حجم زیادی از محتوای ویدئویی در پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب، اینستاگرام و تیک‌تاک، افراد ناشنوایی که به زبان اشاره تکیه می‌کنند را از دسترسی به این محتوا محروم می‌کند. اما فناوری جدید هوش مصنوعی با معرفی آواتارهایی که قادر به زبان اشاره هستند، تلاش می‌کند این مشکل را حل کند و رسانه‌ها را برای جامعه ناشنوایان دسترس‌پذیرتر کند. بیش از ۷۰ میلیون نفر در سراسر جهان از بیش از ۳۰۰ زبان اشاره مختلف استفاده می‌کنند، اما هیچ زبان اشاره جهانی وجود ندارد، زیرا هر زبان اشاره، برگرفته از فرهنگ و گویش منطقه خاص خود است. زبان اشاره تنها شامل نشانه‌های دستی نیست، بلکه حرکات بدن و حالات چهره نیز نقش مهمی در انتقال احساسات و معانی دارند.

 هوش مصنوعی و دستیارهای صوتی

دستیارهای صوتی مثل الکسا و سیری اکنون در بسیاری از خانه‌ها حضور دارند و نقش مهمی در ساده‌تر کردن وظایف روزانه ایفا می‌کنند. اما این دستیارها کاربرد بسیار گسترده‌تری نیز دارند و محققان از این فناوری برای کمک به افراد کم‌شنوا استفاده کرده‌اند.

 همان‌طور که هوش مصنوعی قادر است صدای انسان را تولید کند و به دستورات دستیاران صوتی پاسخ دهد، همین قابلیت‌ها برای تبدیل متن به گفتار نیز به کار می‌رود. ویژگی‌های تبدیل متن به گفتار به افراد ناشنوا یا کسانی که به دلیل لهجه خاص مشکل درک دارند، امکان دسترسی بهتری می‌دهد. این فناوری به افراد کمک می‌کند تا از طریق سیستم‌های خودکار راحت‌تر مسیر خود را پیدا کنند، تماس‌های تلفنی را دسترس‌پذیرتر کنند و در مواقعی که مترجم زبان اشاره موجود نیست، ارتباطات را تسهیل کنند.

 برنامه‌های جدیدی مانند Voiceitt از هوش مصنوعی برای ایجاد نرم‌افزاری استفاده می‌کنند که می‌تواند گفتار افراد با محدودیت‌های گفتاری یا الگوهای گفتاری منحصربه‌فرد را تشخیص دهد، یاد بگیرد و پیش‌بینی کند. این نرم‌افزار با استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند در زمان واقعی گفتار را تشخیص دهد و آن را به‌صورت شنیداری و نوشتاری نمایش دهد، تا ارتباطات حضوری نیز ساده‌تر شوند. این فناوری ترکیبی از تشخیص صدا و هوش مصنوعی است که به طور خاص برای بهبود ارتباطات و کیفیت زندگی افرادی که نیازهای دسترسی خاص دارند، طراحی شده است.