تاکمتر از نیمقرن پیش، لبنان برای سالها زیر چکمههای رژیم اسرائیل بود. لبنانی که سراسر آشوب و درگیر جنگهای داخلی و تجاوز خارجی بود و رژیم اسرائیل هم بیروت زیبا را اشغال کرده بود. تا زمانی که در سال 1982 حزباللّه لبنان پا به عرصه مقاومت گذاشت. حزباللهی که امروز به سوگ دبیرکل آن، سید مقاومت، سید حسننصراللّه نشستهایم و اگرچه از دست دادن او ضایعهای بزرگ محسوب میشود اما آنچه لبنان را از چنگال رژیمصهیونیستی بیرون کشید تفکر مقاومت بود. تفکری که همچنان ادامه دارد...
جنگ 1982 لبنان و تشکیل حزباللّه
ژوئن 1982 رژیم اسرائیل در پاسخ به حملات سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به این کشور حمله کرد (جنگ اول لبنان). صهیونیستها به امید استقرار یک دولت دستنشانده مناطق جنوبی، مرکزی و بیروت غربی را اشغال کردند. پس از توافق بر سر توقف جنگ ساف عازم تونس شد، اما ارتش رژیم اسرائیل در لبنان ماند و با حمایت از فالانژها کشتار صبرا و شتیلا با قتل عام 2000 تا 3500 پناهجوی فلسطینی و غیرنظامی لبنانی به وقوع پیوست.
چندین گروه لبنانی برای دفع این تهاجم تشکیل شدند که یکی از آنها از جامعه مسلمان شیعه بود و حزباللّه زاییده تفکر این دسته از مسلمانان بود.
حملات سال 1983
بین سالهای 1982 و 1986 چندین حمله علیه نظامیان خارجی مستقر در لبنان انجام شد. اصلیترین این حملات در 23 اکتبر 1983، بمبگذاری چند پادگان در بیروت بود که منجر به هلاکت 300 نیروی نظامی آمریکا (نیروی دریایی و افسران سازمان سیا) و فرانسه شد. مسئولیت این بمب گذاری را جنبش جهاد اسلامی وابسته به حزباللّه بر عهده گرفت.(ابراهیم عقیل که در حملات اخیر رژیمصهیونیستی به شهادت رسید از عوامل آن عملیات بود.)
جنگ هفت روزه سال 1993
در ژوئیه 1993 و پس از آنکه 7 سرباز صهیونیست توسط رزمندگان حزباللّه به هلاکت رسیدند، رژیم اسرائیل در آنچه «عملیات تصفیه حساب» نامیده شد، به مناطق غیر نظامی روستایی و غیرنظامی آوارگان در جنوب لبنان حمله کرد. در نتیجه این جنگ ۷ روزه 118 غیر نظامی شهید، 500 نفر زخمی و هزاران ساختمان ویران شدند. نکته قابل تامل این است که رژیم اسرائیل هرزمان از حزباللّه ضربه میخورد به جان غیرنظامیان میافتد تا مردم لبنان و حزباللّه را در مقابل هم قرار دهد. در همان دوره مقامات رژیم صهیونیستی صراحتاً میگفتند: «هدف از حمله به جنوب لبنان این است تا دولت جلوی حزباللّه را بگیرد.»
تجاوز آوریل و کشتار قانا سال 1996
سه سال بعد، در 11 آوریل 1996، اسرائیل یک حمله دیگر را با هدف خروج حزباللّه به فراسوی رودخانه لیتانی را ترتیب داد که 17 روز طول کشید و لبنانیها از آن به عنوان «تجاوز آوریل» یاد میکنند. در این درگیری تلفات نظامی و غیرنظامی قابل توجهی به هر دو طرف وارد شد و زیرساختهای لبنان به شدت آسیب دید. در 18 آوریل، رژیم اسرائیل یک محل اسکان آوارگان سازمان ملل متحد در نزدیکی روستای قانا در جنوب لبنان اشغالی را بمباران کرد که در حدود 800 غیرنظامی آواره در آنجا پناه گرفته بودند. در این حمله 106 غیرنظامی از جمله 37 کودک شهید و حدود 116 نفر مجروح شدند.
جنگ 33 روزه سال 2006
حزباللّه لبنان در سال 2006 سه سرباز صهیونیست را به هلاکت رساند و دو نفر دیگر را به اسارت گرفت و برای آزادی آنها خواستار آزادی چند اسیر لبنانی شد. در اواخر همان ماه، جنگ 33 روزه آغاز شد به رغم تمام تحلیلها،رژیم اسرائیل در آن شکست خورد. تقریباً 1200 لبنانی شهید و 4400 نفر زخمی شدند که اکثراً غیرنظامی بودند. در همین حال، اسرائیل 158 کشته را گزارش کرد. جنگ 33 روزه اولین شکست رژیم صهیونیستی بود که در آن هیمنه ارتش رژیم اسرائیل شکست. همچنین در آن جنگ رژیم صهیونیستی به دنبال اشغال دوباره رودخانه لیتانی بود که در انجام آن ناکام ماند.