تبیان، دستیار زندگی

مصاحبه با داود گودرزی؛ مدیر کنترل حیوانات مضر شهری

شهرداری با سگهای ولگرد چه می‌کند؟

بعد از هر خبری که درباره سگ‌گزیدگی و حمله آنها به کودکان شنیده می‌شود، بازتاب خبری از طرف رسانه‌ها انجام می‌شود، مسئولین مربوطه مصاحبه می‌کنند و از راهکارها حرف می‌زنند و به محض اینکه آب‌ها از آسیاب افتاد دوباره به روند خودشان باز می‌گردند! این در حالی است که دست‌کم 5 نفر از ابتدای سال تاکنون بر اثر گزیدگی سگ ولگرد جانشان را از دست داده‌اند و چیزی که مردم در حال مشاهده آن هستند، افزایش نگران کننده تعداد سگهای بی‌صاحب و جولان آنها در سطح شهر است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : فاطمه ناجی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 مصاحبه با داود گودرزی، مدیر کنترل حیوانات مضر شهری ، شهرداری ، سگهای ولگرد ،
قانون وظیفه پیگیری و ساماندهی سگهای بی‌صاحب را بر دوش شهرداری و مدیریت پسماند گذاشته، به همین منظور با داود گودرزی مدیر کنترل حیوانات مضر شهری درباره اقدامات شهرداری و کارهایی که برای کاهش و مشکلات سگهای ولگرد انجام می‌دهد، گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانیم:

سامانه 137 و نقاهتگاه آرادکوه!

«مردم شکایت‌ها و مطالبه خودشان را از طریق سامانه 137 انجام می‌دهند، 12 ماشین وجود دارد که برای انجام این کارها اعزام می‌شوند و بعد از زنده‌گیری سگها، آنها وارد نقاهتگاه آرادکوه می‌شوند که در جنوب شهر تهران است. نقاهتگاهی که از سال 91 تاسیس شده و  11 هزار متر مربع مساحت دارد. در بدو ورود سگها قرنطینه می‌شوند و اگر مریض باشد وارد بخش بیمارها و سالمها هر کدام بنا به جنسیتی که دارند در زمین بازی مخصوص خودشان بازی می‌کنند. سگهای بیمار هم بستگی به نوع جراحتی که دارند برای درمان به درمانگاه 150 متر مربعی برده می‎شوند، این کلینیک دو اتاق عمل، اتاق معاینه، داروخانه و آزمایشگاه دارد که دو دامپزشک و یک تکنسین در آنجا فعالیت می‌کنند.»

رهاسازی نه ولی واگذاری داریم

«محیط زیست و خود شهرداری حق رهاسازی حیوانات بی‌صاحب را نمی‌دهد، ما یک واگذاری داریم آن هم به افراد و اشخاص حقوقی، طبق دستورالعملها این سگها برای نگهبانی در باغ و ویلا و... واگذار می‌شوند و برای آنها بعد از انجام مراحلی مثل زدن واکسن هاری، تزریق داروهای ضدانگل و ... شناسنامه بهداشتی صادر می‌شود؛ این شناسنامه بعد از تمام این مراحل مهر میشه و ما سگ را به مراجعه کننده  واگذار می‌کنیم.»

بند 15 ماده 55 قانون اساسی

بعد از اینکه درباره وضعیت پناهگاه‌های شهرداری در اطراف شهر و افرادی مثل پیمانکارها که برای کمتربودن هزینه از افراد غیر متخصص در زنده‌گیری سگها استفاده می‌کنند و شرایط خوبی ایجاد نمی‌کنند از او پرسیدیم، گودرزی بدون هیچ تکذیبی عدم نظارت بر افراد را دلیل این بی سامانی دانست و گفت: "واقعیت این است که ما هیچ نظارتی روی پناهگاه‌های اطراف شهر تهران نداریم! در بحث جمع‌آوری ما یک قانونی داریم که دستورالعمل ابلاغی وزارت کشور است! بند 15 ماده 55 قانون اساسی که می‌گوید جمع‌آوری حیوانات بلاصاحب به عهده شهرداری‌ها است! ما هم از آن استفاده می‌کنیم. متاسفانه چون نظارتی در این موضوع نداریم، شهرداریها با هر کسی قرارداد میبندند و اکثر پیمانکارها با سگها به طرز بدی رفتار می‌کنند!  شهرداری، فرمانداری و حتی استانداری باید نظارت روی این موضوع داشته باشند."

چرا تعداد سگها رو به افزایش است؟

«ما روزی 60، 70 قلاده زنده‌گیری می‌کنیم درحال حاضر ولی همچنان تعدادشان زیاد است و یکی از این دلایل این است که شهرداری‌های حومه سگها را زنده‌گیری می‌کنند و در تهران و اطراف آن رها می‌کند! برای همین در حاشیه شهر شاهد سگهای بی‌صاحب زیادی هستیم.»

عقیم‌سازی مشکل‌ساز است!

شهرداری مخالف عقیم‌سازی است و از طرفی ترکیه را مثال شکست‌خورده‌ای در این موضوع می‌داند که با شیوع هاری شروع به یوتانایز و مرگ آرام سگهای بی‌صاحب کرده است؛  گودرزی در جواب به این سوال که ایران هم میتواند یوتانایز کند گفت: خیر ما خلا قانونی داریم و بعد از این کار شلوغی  و هرج و مرج اتفاق می‌افتاد! در حالیکه بارها به این جمله اشاره کرد که «در دستورالعملها آمده سگی که صاحب ندارد یوتانایز شود، نه ما بلکه همه کشورهای دنیا»

عقیم نکنیم، یوتانایز نکنیم، چه کنیم؟

«تمام استاندارها از سمت وزارت کشور باید دور هم جمع شوند و این بحث سگ و جمع آوری آن را پررنگ ببینند و به آن به چشم یک معضل نگاه کنند، نظارت کنند، باید تمام شهرها در استانها نظارت کافی  داشته باشند و شهرهایی که مقدار سگ در آن کم است به شهرهای هم‌جوار آن سپرده و تحویل داده شوند نه اینکه رها سازی شوند! اگر ما از طریق استاندارها و فرماندارها دقت کامل داشته باشیم و طبق دستورالعمل‌ها پیش برویم مشکل حل خواهد شد.»