از چه سنی برای بچهها حساب بانکی باز کنیم؟
افتتاح یک حساب بانکی برای نوجوانان، گامی در جهت مسئولیتپذیر شدن آنها و البته آماده کردن برای مواجه شن با مسائل مالی در آینده است که باید همراه با نظارت و رعایت شرایطی باشد.
هر پدر و مادری خواهان آینده مالی بیدغدغه و با ثبات برای فرزندش است. از آنجایی که ایجاد یک ساز و کار مالی و رضایتبخش، جزوی از دغدغههای آینده بچهها خواهد بود بنابراین باید در پیدا کردن مسیر درست درآمدزایی و خصوصا ارتقای سواد مالی به آنها کمک کرد.
پس از اینکه کودکان از طریق قلکهای شفاف، با مفهوم پسانداز کردن آشنا شدند و توانستند ارزش پول و چگونگی رشد آن را درک کنند، میتوانید آنها را با حسابهای بانکی آشنا کنید.
البته که والدین میتوانند از زمان تولد کودک، حسابی را به عنوان حساب پسانداز برای او افتتاح کنند و هر ماه مبلغ کمی را به حساب او واریز کنند اما ایجاد یک حساب شخصی و همراه با نظارت برای کودک، میتواند کارکرد نگهداری پول در بانک را به او بیاموزد، عادتهای مالی صحیح را به او بشناساند و او را برای تصمیمات مالیاش در جوانی و بزرگسالی آماده سازد.
سن مناسب برای افتتاح حساب
به طور کلی نوجوانان 12 تا 18 سال در برخی بانکها میتوانند به نام خود و البته همراه با قیم قانونی حساب باز کنند. در واقع برای افتتاح حساب این دسته از نوجوانان، علاوه بر مدارک شناسایی نوجوان، ارائه مدارک شناسایی ولی قانونی او نیز ضروری است. با رسیدن به 18 سال تمام نیز والدین میتوانند نام خود را برای همیشه از روی حساب بانکی او بردارند.
البته امکان افتتاح حساب برای نوجوانان زیر 18 سال به صورت مستقلانه و بدون نیاز به قیم امکان پذیر است با این شرط که باید از طریق دادگاه خانواده یا دفاتر خدمات قضایی محل اقامت، «حکم رشد» بگیرد. صادر شدن حکم رشد به این معناست که نوجوان به بلوغ عقلی رسیده و بدون نیاز به قیم میتواند حساب بانکی شخصی داشته باشد.
به طور کلی نمیتوان برای همه کودکان و نوجوانان نسخه مشخصی پیچید و والدین باید بر اساس سطح بلوغ عقلی فرزند خود برای افتتاح حساب اقدام کنند. در واقع ممکن نوجوان در سن دوازده سالگی امکان درک حساب بانکی شخصی را داشته باشد و ممکن است نیاز باشد یک نوجوان در سن 16 همچنان پول نقدی بگیرد تا همچنان امکان نظارت بر مخارج او توسط والدین وجود داشته باشد. بنابراین فارغ از سن مجازی که قانون برای کودک و نوجوان تعیین کرده، والدین باید بر اساس سطح بلوغ عقلی، سن مناسب برای این کار را تشخیص دهند.
هدفگذاری و آشناسازی با کارکرد حساب بانکی
پس از اینکه مطمئن شدید سن فرزند شما برای افتتاح حساب مستقلانه مناسب است، کارکرد حساب بانکی را برای او شفاف کنید تا آگاه شود. همچنین چرایی ذخیرهسازی پول در بانک و تفاوت آن با داشتن پول نقدی را برایش توضیح دهید. برای مثال اینکه چگونه باید مخارج خود را مدیریت کند تا بخشی از پول او برای آیندهاش پسانداز شود. هدفگذاری با کودک و نوجوان، انگیزه او را برای پسانداز کردن دوچندان میکند. مثلا اینکه در آینده میتواند اسباب بازی و لوازم مورد نیازش را تهیه کند.
مسئولیتپذیری، حُسن افتتاح حساب برای نوجوانان
نوجوانان با داشتن یک حساب بانکی، چگونگی نظارت بر مخارج خود، محافظت از کارت اعتباری، نحوه واریز، برداشت و انتقال پول را میآموزند. یادگیری این مسائل ساده پیش از ورود به اجتماع بزرگتری چون دانشگاه و محیط کار، آنها را چند گام در حوزه مدیریت مالی جلو میاندازد. برای مثال اینکه باعث میشود نوجوان به جای اینکه در پسانداز کردن مشکل داشته باشد، خود را برای سرمایهگذاری و کارهای بزرگتر آماده کند. بنابراین به صورت حسابشده و همراه با نظارت، دریچهای از استقلال را به روی نوجوان خود بگشایید.