تبیان، دستیار زندگی

چیزهایی که تازه‌مادرها قبل از ترک بیمارستان باید بدانند

مادر بودن شوخی نیست و بالا و پایین‌های زیادی دارد. مطمئناً چیزهای مهمی وجود دارند که همهٔ تازه مادرها باید بدانند. اگر از گروهی از مادرها بخواهید مادر شدن را توضیح دهند، بیشتر آنها به شما خواهند گفت دیدن فرزندشان برای اولین‌بار چقدر شگفت‌انگیز است. بله، تازه مادرها اغلب خسته و کلافه‌اند اما شیرینی خاصی دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
نوزاد
دهه‌ها زنان عادت کرده بودند که جنبه‌های سخت و چالش‌برانگیز مادری را بیان نکنند و به همین دلیل خیلی از آنها احساس تنهایی و درماندگی می‌کردند. برای تغییر این واقعیت، اول باید آگاه شوید. ساکت ماندن و حرف‌نزدن از سختی‌های مادری کمکی به کسی نمی‌کند و فقط طی مسیر سخت‌تر خواهد شد و بیشتر احساس تنهایی خواهید کرد.
مادر بودن سخت‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید؛ اما فقط همین نیست. دانستن واقعیت در مورد هر دو جنبه کمکتان می‌کند سختی‌های مادری را بهتر تحمل کنید و از خوبی‌های مادر بودن لذت ببرید.


این فقط نوزادتان نیست که به پوشک نیاز دارد

بدن شما طی ۴۰ هفته بارداری اتفاقات عجیب‌وغریبی را پشت سر می‌گذارد و این همه تغییرات یک‌شبه از بین نمی‌روند. شما مجبورید از پوشک بزرگسال استفاده کنید؛ چون خونریزی بعد از زایمان و ریزش دیواره رحم (لوچیا) کاملاً طبیعی است. این خونریزی لکه بینی خفیف نیست و شما داخل پوشکتان واقعاً خونریزی‌ها را خواهید دید.

ممکن است تا مدتی بعد از زایمان همچنان باردار به نظر برسید

نمی‌توان گفت دقیقاً چقدر بعد از زایمان به اندام قبلی‌تان برخواهید گشت. بعضی از خانم‌ها خیلی زود به‌ظاهر قبل از بارداری خود برمی‌گردند و دلیلش ژنتیک است. برخی دیگر شاید تا مدت‌ها بعد از زایمان همچنان باردار به نظر برسند. به‌طورکلی همه خانم‌ها این تجربه را خواهند داشت و هیچ الگوی ثابتی وجود ندارد که بتوان گفت شما دقیقاً چه زمانی به اندام قبلی خود برمی‌گردید.

شاید فوراً با کودکتان ارتباط عاطفی برقرار نکنید

بله بعضی از خانم‌ها فوراً بعد از تولد نوزادشان احساس عشق و مهر عمیق نسبت به او دارند و وقتی نگاهش می‌کنند انگار بهشت را می‌بینند و صدای آواز فرشته‌ها را می‌شنوند. اما برای برخی از مادرها شاید این‌طور نباشد. در واقع مغز مادر جوری تنظیم شده که در ابتدا از نوزادش مراقبت و نگهداری کند و بدین ترتیب کم‌کم به او خو بگیرد و پیوند عاطفی برقرار نماید. دل‌بستن زمان می‌برد؛ اما تعداد کمی این مسئله را می‌پذیرند. تازه مادرها در این شرایط نگران می‌شوند و فکر می‌کنند چیزی این میان اشتباه است درحالی‌که کاملاً طبیعی است. مهر و عاطفه مادری اتفاق می‌افتد و طبیعی است که چند هفته یا حتی چند ماه طول بکشد.

نیاز دارید به سلامت روانتان اهمیت بدهید

شما علاوه بر اینکه برای کودکتان وقت می‌گذارید و به او رسیدگی می‌کنید نیاز دارید به هیجانات و احساسات خودتان نیز اهمیت بدهید و توجه کنید. اولین ویزیت پزشکی بعد از زایمان شما احتمالاً شش هفته بعد است و طی این شش هفته اتفاقات زیادی می‌تواند بیفتد. یک‌هشتم خانم‌ها دچار افسردگی پس از زایمان می‌شوند؛ اما این مهم است که تشخیص داده شود. گفته می‌شود ۶۰ درصد از موارد افسردگی پس از زایمان هرگز تشخیص بالینی داده نمی‌شوند و پنهان می‌مانند. افسردگی پس از زایمان در صورت عدم تشخیص و درمان می‌تواند منجر به پیامدهای خطرناکی مانند آسیب به خود یا مرگ ناشی از خودکشی شود. پس حواستان به وضعیت روح و روانتان باشد و اگر مشکلی احساس کردید به پزشکتان بگویید.

تغذیه کودک با شیر مادر خیلی خوب است؛ اما نه به هر قیمتی

شیردهی مادر به کودک شگفت‌انگیز است و نه‌تنها بهترین منبع غذایی کودک به شمار می‌رود؛ بلکه یک راه عالی و اعجاب‌انگیز برای پیوند مادر و کودک است. درست است که شیر مادر برای ما یک استاندارد طلایی برای تغذیه کودک است؛ اما باید اثر شیردهی بر مادر را نیز در نظر گرفت. اگر با توجه به شرایط خاص خودتان احساس می‌کنید راحت‌تر هستید که نیمی از تغذیه کودکتان با شیر خودتان و نیمی دیگر با شیرخشک باشد یا بهتر است کلاً از شیر خودتان به کودک ندهید نباید احساس گناه کنید. کودک شما باید یک مادر شاد و راضی داشته باشد و این احساس لزوماً ربطی به شیردهی مادر ندارد.

رابطه شما و همسرتان تحت‌تأثیر قرار خواهد گرفت

فرقی نمی‌کند رابطه شما و همسرتان تا پیش از زایمان شما چگونه بوده است؛ به‌هرحال این رابطه حالا که بچه‌دار شده‌اید تغییراتی خواهد کرد. باتوجه‌به تغییراتی که در زندگی‌تان ایجاد شده، مثلاً کودکی که دو ساعت پیاپی گریه کرده و جیغ کشیده و شما را خسته کرده، هورمون‌هایی که در بدن شما مدام بالا و پایین می‌شوند و پدر و مادری که به‌شدت کمبود خواب دارند و ... همگی می‌توانند شما را عصبی و کم‌تحمل کنند و بر رابطه شما و همسرتان اثر بگذارند.
حدود ۳۰ سال محققان روی این موضوع مطالعه کرده‌اند که بچه‌دارشدن چگونه بر زندگی مشترک و رابطه همسران اثر می‌گذارد و نتیجه این بود که رابطه همسران با ورود عضوی کوچک و جدید به خانواده دچار آسیب می‌شود. اما به این معنی نیست که آن را بپذیرید و تسلیم شوید. بلکه باید با ارتباط درست و تغییراتی در شیوه روابط خود و گفتگوکردن و اهمیت‌دادن به روابط زناشویی، این آسیب را کم و کمتر کنید، حتی اگر این ارتباط در حد بیدارماندن بعد از ۱۱ شب که کودک بالاخره خوابید و خوردن یک شام دونفره با وجود تمام خستگی‌هایتان باشد. این نشان می‌دهد شما هنوز به بودن با هم اهمیت می‌دهید و از اوقات دونفره‌تان لذت می‌برید.
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.