راهکارهای آشتی بین زنوشوهر در قرآن کریم
اختلاف و دعوا در هر خانواده و بین هر زنوشوهری پیش میآید. مهم این استکه چگونه آن اختلاف را رفع کرده و از عمیقشدن دعوا جلوگیری شود. خداوند در قرآنکریم راهکارهایی برای حل اختلاف در دعوای خانوادگی ارائه داده است.
انتخاب یک داور از فامیل مرد و یک داور از اقوام زن
اگر از اختلاف میان زنوشوهرى آگاه شدید، داورى از فامیل مرد و داورى از اقوام زن برگزینید، تا بین آندو صلحوآشتی ایجاد کنند. (نساء،35) نکته قابل توجه در این مورد اینست که داوران فامیل، دلسوز و نگران زندگی زنوشوهرند و تمام تلاش خود را برای آشتی آندو انجام میدهند.
اطاعت از داوران
اطاعت زنوشوهر، از پیشنهاد و نظر داوران، در اختلافاتشان ضروری است. برخی از فقها حکم آندو را هرچه باشد لازمالاجرا دانستهاند. زیرا مفهوم حکمیت و داوری، نفوذ حکم است. حتی معتقدند اگر داوران شرائطی برای اصلاح بین زنوشوهر بگذارند، لازمالاجراء است. (تفسیر نمونه،ج3،ص419)
امتیازات محکمه خانوادگی بر دادگاه
پیشنهاد محکمه خانوادگی یکی از شاهکارهای اسلام است که امتیازاتی دارد:
- محیط خانواده مرکز احساسوعاطفه است و با دادگاهی که خشکو بیروح است قابل قیاس نیست.
- در دادگاه طرفین دعوا برای دفاع از خود،هرگونه اسراری را فاش میکنند که دیگر صمیمتومحبتی بین آنها نخواهد ماند.
- قاضی معمولا در مورد حل مشکلزوجین بیتفاوتاند اما داوران خانوادگی بخاطر دلسوزی،صلح بین آنها برایشان مهم است.
- دادگاهها هزینهدار و با تشریفاتاند ولی در محکمه خانوادگی این چنین نیست.(برگرفته از تفسیر نمونه،ج۳،ص۴۱۸)
گذشت از برخی حقوق خود برای حفظ زندگی
خداوند در آیه 128 سوره نساء توصیه میفرماید اگر بین زنوشوهر اختلاف ایجاد شد، آندو از برخی حقوق خود گذشت کنند تا بین آنها صلحوآشتی برقرار شود.با این دستور در واقع علاج واقعه قبل از اتفاق بدتری رخ میدهد و گذشت از حقی برای حفظ خانواده مانعی ندارد.زوجین در اختلافات، قبل از ورود دیگران، برای حل مشکلشان تلاش کنند.
پیشقدم شدن شوهر برای آشتی
خداوند در آیه 228 سوره بقره توصیه میفرماید که اگر جدایی بین زوجین رخ داد شوهر پیشقدم شده و به سمت همسرش برود و او را به زندگی بازگرداند.