تبیان، دستیار زندگی

وبسایت جهانی زمین راه‌حل‌هایی برای جبران و مصرف بهینه آب پیشنهاد داده است

راه‌حل‌های جهانی برای کمبود آب

با وجود اینکه 70 درصد از کره زمین را آب پوشانده است، امروزه، 2.4 میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که دچار تنش آبی هستند!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : فاطمه ناجی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کمبود آب، بحران کم آبی ، راه‌حل‌های جهانی برای کمبود آب،
 با وجود اینکه 70 درصد از کره زمین را آب پوشانده است، امروزه، 2.4 میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که دچار تنش آبی هستند! تغییرات آب و هوایی، شهرنشینی کنترل نشده، رشد سریع جمعیت، آلودگی و توسعه زمین بحران کم‌آبی را تغذیه می‌کند تا جایی که محققان جنگ بعدی را بر مسئله آب تخمین می‌زنند! کمبود آب در حال حاضر همه چیز از امنیت غذایی گرفته تا تنوع زیستی را تحت تاثیر قرار می دهد، مسئله مهمی که سالانه نبودش باعث ازبین رفتن 1 میلیون نفر می‌شود.

وبسایت جهانی زمین در این باره یکسری راه‎‌حل پیشنهاد کرده است که در ادامه می‌خوانیم: 

زیرساخت

فقدان زیرساخت‌ها اثرات مخربی بر سلامت انسان و اقتصاد دارد و لوله‌های شکننده و کمبود عرضه به مناطق اصلی نه تنها باعث هدر رفتن منابع می شود بلکه کیفیت زندگی همه را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.

به همین دلیل، سرمایه‌گذاری‌های هوشمند در آب پاک و فاضلاب از مرگ‌های بیهوده جلوگیری می‌کند و زندگی را متحول می‌کند. به گفته سازمان ملل متحد، تا سال 2030 در مناطق شهری تنها با کاهش نشتی می توان 100 تا 200 میلیارد متر مکعب آب در سطح جهان صرفه جویی کرد.

یک مثال خوب از یک راه حل مبتنی بر زیرساخت برای کمبود آب، سیستم مدیریت هوشمند آب مورد استفاده در کره جنوبی است، یک سیستم نوآورانه که به بهبود قابلیت اطمینان، سلامت و کارایی مدیریت آب کمک می کند.

در چین، ابتکار «شهر اسفنجی» به دنبال استفاده مجدد 70 درصد از آب باران و معرفی تالاب‌ها با استفاده از چشم‌انداز برای حفظ آب، کند کردن جریان و تمیز کردن آن است. چین با تشویق به جذب مجدد آب به سیستم آب زیرزمینی، اقداماتی را برای مقابله با کمبود آب و جلوگیری از سیل انجام می دهد.

قنات‌ها آب را به مناطقی که بیشتر مورد نیاز است انتقال می‌دهند. با این حال، آنها همیشه در مقابله با کمبود آب کارآمد نیستند. برای مثال، دریاچه اوونز و دریاچه مونو در کالیفرنیا پس از انتقال آب به قنات لس آنجلس شروع به ناپدید شدن کردند و شرایط خشکسالی را تشدید کردند. بنابراین قنات‌ها ممکن است بهترین راه حل برای کمبود آب نباشند.

آبیاری و کشاورزی

 بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، تکنیک‌های مدیریت کشاورزی پایدار و کارآمد «برای رشد مواد غذایی بیشتر در زمین‌های کمتر و با آب کمتر مورد نیاز است»


مخازن، آب را در زمان‌های مرطوب جمع‌آوری و برای استفاده در فصل خشک ذخیره می کنند. آنها همچنین برای تولید برق استفاده می شوند و می‌توانند ابزاری مهم در جلوگیری از سیل باشند. در حالی که مخازن در کمک به کشورهای دارای تنش آبی موثر هستند، گاهی اوقات مخازن با فرسایش رودخانه در پایین دست همراه هستند و می توانند تأثیرات مضری بر اکوسیستم ها نیز داشته باشند و رودخانه را به زیستگاه دریاچه تبدیل کنند و در مهاجرت و تخم‌ریزی ماهی‌ها دخالت کنند.

نمک‌زدایی، نمک و مواد معدنی محلول را از آب دریا حذف می‌کند و آب را برای مصرف آزاد می‌کند. با این حال، این فرآیندها گران هستند و برای انجام به مقادیر زیادی انرژی نیاز دارند. عربستان سعودی از نیروگاه‌های خورشیدی برای نمک‌زدایی استفاده می‌کند، در حالی که بریتانیا امکانات کوچک مقیاس را برای کشاورزی انتخاب می کند.

70 درصد کشاورزی، 20 درصد صنعت!

ما سالانه مقدار غیر قابل درک آب را هدر می دهیم، عمدتاً به طور غیرمستقیم از طریق فرآیندهای کشاورزی، صنعت خودروسازی و معدن. بر اساس گزارش شورای جهانی آب، مصرف آب از طریق آبیاری و کشاورزی 70 درصد از برداشت آب را به خود اختصاص می دهد، در حالی که صنعت 20 درصد است. بیانیه بریتانیا به سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) بر اهمیت "مدیریت پایدار منابع طبیعی برای کاهش اثرات بحران‌های آب و هوا و تنوع زیستی" از جمله آب تاکید کرد. با حذف آلودگی و ادامه اندازه گیری و مدیریت آلودگی و کیفیت آب، می توانیم در جهت حفظ سلامت انسان و حفاظت از تنوع زیستی تلاش کنیم.

لوله‌کشی‌های معیوب

کارشناسان می‌گویند شهرهایی که بیش از نیمی از مردم جهان را در خود جای داده‌اند، باید کار بهتری برای جلوگیری از تلفات آب، از جمله لوله‌های نشتی، انجام دهند. به عنوان مثال، در ایالات متحده، سالانه بیش از 3.7 تریلیون لیتر آب به دلیل لوله کشی معیوب خانگی از دست می‌رود.

 تهدید خشک شدن سفره‌های زیرزمینی

از نظر تاریخی، بیشتر آب شیرین برای آشامیدن و بهداشت از سفره های آب زیرزمینی تامین می شود. اما بسیاری از آنها به دلیل استفاده بیش از حد، فصول خشک طولانی تر و خشکسالی در حال خشک شدن هستند. این یک عامل خطر برای ایالت‌های کوچک جزیره‌ای در حال توسعه است که در آن‌ها با افزایش سطح دریاها و غرق شدن زمین‌های تخریب‌شده، آب شیرین به طور فزاینده‌ای در معرض خطر شور شدن قرار می‌گیرد.

در جستجوی آب معلق در هوا!

در برخی مناطق روستایی، از جمله در شیلی و پرو، جوامع در حال جمع آوری آب معلق در هوا هستند. برخی از این سیستم ها از یک توری ریز برای به دام انداختن قطرات ریز مه و سیفون کردن آنها در مخزن استفاده می کنند.

آب از فاضلاب گرفتن!

بسیاری از جوامع نیز به فاضلاب به عنوان یک پاسخ بالقوه برای استرس آب نگاه می کنند. گزارش UNEP در سال 2023 نشان داد که می تواند بیش از 10 برابر آب تامین شده توسط کارخانه‌های آب شیرین‌کن کنونی جهان تامین کند. فاضلاب همچنین منبع انرژی، مواد مغذی و سایر مواد قابل بازیافت است، با این حال تنها 58 درصد از فاضلاب خانگی به طور ایمن در سطح جهان تصفیه می شود. فاضلاب اغلب به دلیل ترس از سرایت، میکروپلاستیک ها و داروهای ضد میکروبی مورد استفاده مجدد قرار نمی گیرد. اما کارشناسان می‌گویند با سیاست‌ها و فناوری‌های مناسب، می‌توان با خیال راحت به فاضلاب حیات دوم داد.

نمک‌زدایی در عربستان، مالدیو و مالت

کارخانه‌های نمک زدایی، مانند این کارخانه در عربستان سعودی، آب آشامیدنی 300 میلیون نفر را در سراسر جهان تامین می کند. با این حال، نگرانی‌هایی در مورد عوارض زیست‌محیطی تأسیساتی وجود دارد که اغلب با سوخت‌های فسیلی کار می‌کنند و آب نمک سمی را تخلیه می‌کنند و  48 درصد آن در غرب آسیا و شمال آفریقا تولید می شود.

علاوه بر آن چندین کشور مانند باهاما، مالدیو و مالت، تمام نیازهای آبی خود را از طریق نمک زدایی تامین می کنند و حدود نیمی از آب آشامیدنی عربستان سعودی از آن تامین می شود. با این حال، نمک‌زدایی نیاز به سرمایه‌گذاری هنگفتی در زیرساخت‌های لوله‌کشی و پمپاژ دارد، در حالی که سوخت‌های فسیلی که معمولاً در فرآیند نمک‌زدایی پر انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرند، به گرمایش جهانی کمک می‌کنند. نمک‌زدایی سمی باعث آلودگی اکوسیستم‌های ساحلی نیز می‌شود.

چین و بارورکردن ابرها

در تلاش برای یافتن آب بیشتر، کشورها همچنین به دنبال بهره برداری از جوی هستند که تخمین زده می شود حاوی 13000 کیلومتر مکعب بخار آب باشد. تعدادی از کشورها با باروری ابرها آزمایش می کنند، تکنیکی که در آن ابرها با یدید نقره کاشته می شوند تا آنها را باران یا برف کنند. کشورهایی از استرالیا تا آفریقای جنوبی روی این فناوری سرمایه گذاری کرده‌اند و چین یکی از جاه طلبانه‌ترین برنامه‌های جهان را دارد.