چرا سواد رسانه داشتن مهمه؟
پای رسانه که از گلیم کتاب و روزنامه و مجله فراتر رفت و مرزهای ساخت و سازهای تلویزیونی را که در نوردید و رسید به گوشیهای تلفن همراه، سواد رسانهای هم شد یکی از واجباتی که یونسکو در دستهبندی دانش های لازم بین سواد تربیتی و عاطفی و مالی تعریف کرده بود. راه دور و دراز سواد رسانهای که این روزها خیلی هم باب شده است از کانادا شروع شد، به آمریکا رسید و در اروپا همه گیر شد. سواد رسانهای هم مثل دیگر عنوانهای سواد، یک مهارت به حساب می آید.
مهارت سواد رسانهای
پای رسانه که از گلیم کتاب و روزنامه و مجله فراتر رفت و مرزهای ساخت و سازهای تلویزیونی را که در نوردید و رسید به گوشیهای تلفن همراه، سواد رسانهای هم شد یکی از واجباتی که یونسکو در دستهبندی دانش های لازم بین سواد تربیتی و عاطفی و مالی تعریف کرده بود. راه دور و دراز سواد رسانهای که این روزها خیلی هم باب شده است از کانادا شروع شد، به آمریکا رسید و در اروپا همه گیر شد. سواد رسانهای هم مثل دیگر عنوانهای سواد، یک مهارت به حساب می آید.چرا سواد رسانه داشتن مهم:
1. مصرف رسانهای افراد کنترل شود
2. بتوانند به واسطه آن پیام های رسانهای را ارزیابی کنند
3. تفکر انتقادیشان بالا برود
این سواد دو جنبه دارد:
1. مثل سپر عمل میکند تا مخاطب از آسیبهای پیام های رسانهای محافظت شود
2. افراد بتوانند با استفاده از قالبهای رسانهای دست به تولید بزنند
و اما راهکارهای باسواد شدن در رسانه:
-مدیریت زمان: از شیوه پایان باز در مصرف رسانهای تان استفاده نکنید و علاوه بر آن وقت کافی برای ارزیابی و درک بهتر محتوا بگذارید تا صرفا مدام پر از اطلاعات نشوید!-هدف گذاری: قبل از شروع به گشت و گذار در رسانهها اول فکر کنید دقیقا به چه اطلاعاتی نیاز دارید.
-آگاهی از رژیم مصرف رسانهای: برای عمر گرانبهایتان ارزش قائل شوید و زمان مشخصی را برای تلویزیون، فیلم، بازی رایانهای و استفاده از اینترنت تعیین کنید.
-ارزیابی محتوا: هر محتوایی را به خورد مغزتان ندهید و آن را از نظر مرتبط بودن، معتبر بودن و ارائه دهنده آن ارزیابی کنید.
-بررسی منبع پیام: وقتی می خواهید از محتوایی مطلع شوید هرچه دم دستتان آمد با هرمنبع خبری را نخوانید!
-ارزیابی رسانه: تحقیق کنین ببینین آیا محتوا به طور کامل درست هست یا نه!
-نحوه دسترسی به منابع دیجیتالی: گول رسانهها را نخورین. از ابزارها و منابع مختلف رسانهای آگاهی داشته باشین!
-مقایسه منابع مختلف رسانهای: منابع خبری و رسانه مختلفی را دنبال کنسن که یک وقت چشمتان را به روی حقیقت نبسته باشین و منابع را باهمدیگر موشکافانه مقایسه کنین!
-نحوه ویرایش و اعمال تغییرات توسط رسانه: علم به این را پیدا کن که رسانه چطور محتوای یک اتفاق را تغییر می دهد تا رکب نخوری!
-بررسی حقیقت در تبلیغات و آگهی ها: دست به دست شدن محتوا، تبلیغات و بازار گرمی ها را با دقت بررسی کنید و تصمیم گیری هوشمندانه داشته باشید.