بودجهبندی بر اساس خواستهها یا نیازها؟ مسئله این است!
برای مدیریت صحیح اقتصاد خانواده، آگاهی از نیازها و خواستهها و توانایی تشخیص این دو از یکدیگر باعث میشود تا درآمد با مخارج بیهوده هدر نرود.
همه ما در مدیریت اقتصاد خانواده با دو اصطلاح نیازها و خواسته ها مواجه هستیم اما چه تفاوتی میان این دو وجود دارد و اصلا شناخت نیازها و خواستههایمان چه اهمیتی دارد؟
یکی از راههایی که میتوان اقتصاد خانواده را به ثبات مالی رساند شناخت درست خواستهها و نیازمندیها و اولویت دادن به آنهاست. نیازها مواردی هستند که بدون آنها امکان انجام کارهای روزمره وجود ندارد و فعالیت فرد را دچار مشکل میکند. مانند نیاز به سرپناه، مراقبت های بهداشتی، غذا، پوشاک و سایر اقلام ضروری. البته اولویت هر یک از این نیازها به لحاظ درجه اهمیت میان افراد و خانوادهها متفاوت است.
اما خواستهها چیزهایی هستند که بدون آنها نیز امکان ادامه حیات و فعالیت وجود دارد. در واقع برای افرادی که میخواهند اقتصاد خود را به درستی مدیریت کنند، خواستهها تجملاتی و غیر ضروری محسوب میشود یا در اولویتهای پایینتر قرار میگیرد. همچنین اگر بخواهیم برای خواستههایمان هزینه کنیم، نباید بیش از 10٪ از درآمد ماهانه صرف آن شود چرا اقتصاد شما را دچار مشکل خواهد کرد.
به طور کلی خواستهها ریشه در نیازهای افراد دارد. به عنوان مثال پوشاک جزوی از نیازهای افراد محسوب میشود اما لباس اضافه و غیر ضروری جزو خواستههای افراد است؛ یا اینکه مسکن جزوی از نیازهای اساسی افراد محسوب میشود اما خانه لوکس یا پنتهوس از جمله علایق یا خواستههای فرد است. به همین دلیل شاید در بعضی موقعیتها تفکیک این دو برای فرد دشوار باشد چرا که ذهن همواره سعی دارد توجیه کند و در صورتی که منابع مالی خود را بودجهبندی نکنیم، اصطلاحا گول میخوریم و تسلیم توجیهات ذهن میشویم. از سویی دیگر مرز میان نیازها و خواستهها بسیار نزدیک است و گاهی شناخت تفاوت میان این دو دشوارمیشود. برای مثال:
1. نیازها و خواستهها هر دو جزوی از آرزوهای افراد است.
2. نیازها و خواستهها میتوانند در طول زمان تکامل یافته و تغییر کنند.
3. نیازها و خواستهها از فردی به فرد دیگر بر اساس ترجیحات و شرایط فردی متفاوت است.
4. نیازها و خواستهها میتوانند به رضایت و رفاه شخصی کمک کنند.
5. نیازها و خواستهها در شکل دادن به هویت فردی نقش دارند.
شناخت صحیح نیازها و خواستههای خود و خانواده باعث میشود حتی اگر به چیزی علاقهمند شدید، تا زمانی که احساس نیاز به آن در شما ایجاد نشده آن را نخرید. این مسئله باعث بهبود مدیریت اقتصاد خانواده و بودجهبندی بهتر درامد میشود. اما چگونه میتوان خواستهها و نیازها را از هم تشخیص داد؟ چند تفاوت کلیدی میان نیازها و خواستهها وجود دارد:
1. نیازها برای بقا و رفاه ضروری هستند، در حالی که خواسته ها فراتر از نیازهای اولیه هستند
2. نیازهای یک فرد محدود است در حالی که خواسته های او نامحدود است
3. نیازها برای بقای انسان مهم هستند در حالیکه خواسته ها به اندازه نیازها مهم نیستند و انسان میتواند بدون آنها زندگی کند
4. از آنجایی که نیازها برای زندگی ضروری هستند، برآورده نشدن آنها ممکن است منجر به بیماری یا حتی مرگ شود اما خواستهها برای زندگی ضروری نیستند و در صورتی که تهیه نشوند تأثیر زیادی در زندگی فرد ندارد ولی ممکن است منجر به ناامیدی در فرد شود
بنابراین با آگاهی از خواستهها و نیازهای خود میتوانید به درستی آنها را تفکیک کنید و علاوه بر بودجهبندی درامد برای رفع نیازهای ضروری و همچنین خواستهها، به فعالیتهای مفیدی چون پس انداز و سرمایهگذاری نیز بپردازید.