تبیان، دستیار زندگی

سالم‌خوری را تمرین کنید

چرا داشتن رژیم غذایی سالم سخت است و چه باید کرد؟

حتی اگر انگیزه قوی برای تغذیه سالم داشته باشید باز هم انگار، فقط غذای سالم خوردن، سخت و چالش‌برانگیز است. مشغله‌ها و مسئولیت‌های روزانه، استرس و وسوسه حاضر و آماده غذاخوردن همگی باعث می‌شوند به‌راحتی به سمت دم‌دستی‌ترین انتخاب‌های غذایی برویم که معمولاً شامل غذاهای سالم مثل میوه‌ها و سبزی‌ها نمی‌شوند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سالم‌خوری
اگر بدانید چه چیزی باعث می‌شود غذای سالم خوردن سخت باشد شاید بهتر بتوانید طرز فکر و رفتار خود را تغییر دهید. نگرش درست همیشه راهبردی قوی برای کنارزدن موانع و رسیدن به هدف بوده و هست.
در این مطلب به دلایلی می‌پردازیم که ما را از تغذیه سالم دور می‌کنند و روش‌هایی برای غلبه بر این مسئله ارائه می‌دهیم. اگر آماده‌اید عادت‌های سالم را در خود ایجاد کنید، احساس گناه و استرس بابت ناسالم خوری را از خود دور نمایید و بدنتان را با غذاهای خوشمزه و سالم تغذیه کنید، پس با ما همراه باشید.

مشکل اول: محدودیت‌های زمانی و کمبود وقت

وقتی مدام در عجله و کمبود وقت هستید، عجیب نیست که هر غذای آماده‌ای که به آن دسترسی دارید را انتخاب کنید، خصوصاً اگر گرسنه و عصبی هم شده باشید. این انتخاب‌های ناسالم و نه‌چندان مغذی وقتی تکرار می‌شوند شما احساس می‌کنید دیگر در این عادت گیر افتاده‌اید و به هدف تغذیه سالم خود نمی‌رسید.
اگر مدام در تلاش باشید که یک برنامه غذایی سالم را پیش ببرید؛ اما به دلایل متعددی از این مسیر دور بیفتید، حق دارید خسته و ناامید شوید. همه ما با تلاش و مبارزه برای انتخاب‌ها و رفتارهای سالم با وجود زندگی شلوغی که داریم مواجهیم.
راه‌حل چیست؟
. غذای یک هفته‌تان را آماده یا حداقل نیمه‌آماده کنید. هم در وقتتان صرفه‌جویی می‌شود و هم هر روز لازم نیست فکر کنید چه چیزی درست کنید و برایش وقت بگذارید.
. اسنک‌های سالم همیشه دم دست داشته باشید، مثلاً دانه‌ها و مغزها، میوه و سبزی تازه
. بسته به شرایط از زودپز و آرام‌پز استفاده کنید
. اگر امکان دارد آنلاین خرید کنید تا کمتر مجبور شوید به فروشگاه بروید و دیدن خوراکی‌های ناسالم شما را وسوسه کند
. غذاهایی مثل سوپ و آبگوشت بیشتر درست کنید

کلید موفقیت این است که هدف‌های واقعی و قابل‌دسترس تعیین کنید که با سبک زندگی و شرایط شما متناسب باشند، نه غیرواقعی و نشدنی. تغییرات کوچک و تدریجی به شما احساس بهتر و سالم‌تری می‌دهند و ضمن اینکه از غذاهای موردعلاقه خود لذت می‌برید، انرژی بیشتری هم خواهید داشت


مشکل دوم: اطلاعات غذایی نادرست

گاهی حجم زیاد اطلاعات که این روزها همه‌جا وجود دارند باعث می‌شوند گیج و خسته شوید. بیشتر این اطلاعات ادعا دارند که درست هستند و می‌دانند چه باید بخورید و چه نباید بخورید. این توصیه‌ها شما را نسبت به هر چیزی که در دهان می‌گذارید حساس و وسواسی می‌کنند.
هیچ برنامه غذایی یا فلسفه غذایی برای همه جواب نمی‌دهد. ذائقه، سبک زندگی و بدن هر کسی منحصربه‌فرد است و چیزی که مثلاً برای دوست شما بهترین منبع انرژی است ممکن است برای شما این‌طور نباشد؛ بنابراین یک فرمول کلی برای همه وجود ندارد.
راه‌حل چیست؟
یک راه عاقلانه برای تغذیه پیدا کنید که بتوانید در بلندمدت ادامه‌اش دهید، نه اینکه در کوتاه‌مدت جواب بدهد و کمکتان نکند عادت‌های سالم غذایی بسازید.

مشکل سوم: گران‌قیمت بودن غذاهای سالم 

خیلی از غذاهای سالم گران‌قیمت هستند، مثل آجیل و انواع توت‌ها. با توجه سخت بودن شرایط اقتصادی برای خیلی از خانواده‌ها، هزینه غذاهای سالم به‌سختی فراهم می‌شود و این هزینه زیاد می‌تواند هر کسی را مجبور کند سراغ انتخاب‌های ناسالم که معمولاً قیمت کمتری دارند برود یا اینکه نتواند به رژیم غذایی سالم خود ادامه دهد.
راه‌حل چیست؟
سالم خوری نباید نیاز به‌صرف پول زیاد داشته باشد و همین باعث استرس شما بشود. مثلاً می‌توانید به‌جای همبرگرهای آماده از تخم‌مرغ، حبوبات، جو دوسر و انواع میوه استفاده کنید. این مواد غذایی سالم و مغذی‌اند و با انواع روش‌ها می‌توانید غذاهای خوشمزه‌ای با آنها درست کنید. انواع کتلت‌های گیاهی می‌توانند به تمایل شما به کتلت و همبرگر جواب دهند.
بسیاری از مواد غذایی را می‌توانید از بازارهای محلی یا مرکزی تهیه کنید که با قیمت کمتری عرضه می‌شوند.

مشکل چهارم: نداشتن مهارت آشپزی

آشپزی مهارت موردعلاقه همه افراد نیست. وقتی مهارت چندانی در آشپزی نداشته باشید، عجیب نیست که اغلب غذاهای تکراری یا آماده بخورید و غذاهای تکراری هم لذت خاصی به شما نمی‌دهند. اما اگر سلامتی خود را دوست دارید باید راهی برای یادگرفتن طرز تهیه انواع غذاها پیدا کنید تا مجبور نباشید اغلب بیرون غذا بخورید یا از غذاهای آماده و صنعتی استفاده کنید.
راه‌حل چیست؟
نیازی نیست یک آشپز حرفه‌ای باشید یا به کلاس‌های آشپزی بروید تا غذاهای خوشمزه و سالم درست کنید. فقط کافی است چند دستور غذایی مناسب و ساده پیدا کنید و کم‌کم شروع کنید به تمرین و امتحان‌کردن آنها. سراغ دستورهای سخت و وقت‌گیر نروید. خواهید دید که هم دیدتان نسبت به آشپزی عوض می‌شود، هم غذاهای سالم‌تری می‌خورید و هم در آشپزخانه اعتمادبه‌نفس دارید!
به حس چشایی و بویایی و ذائقه‌تان اطمینان کنید و خلاق باشید. از انواع ادویه‌ها و گیاهان استفاده کنید و از تجربه‌کردن نترسید.

مشکل پنجم: خوردن هیجانی

هیجانی خوردن می‌تواند جلوی یک رژیم غذایی سالم و مقوی را بگیرد. وقتی استرس دارید یا بی‌حوصله‌اید به‌راحتی سراغ غذاهای راحت و آماده می‌روید. معمولاً فوراً بعد از آخرین لقمه از این غذاها، احساس خوب هم از بین می‌رود. سرزنش خودتان بعدازاین هیجانی خوردن‌ها فقط استرستان را بیشتر می‌کند و موقعیت بدتر می‌شود و گرفتار یک سیکل معیوب می‌شوید.
راه‌حل چیست؟
همه ما تجربه لحظاتی را داریم که احساس بی‌حوصلگی و کلافگی می‌کنیم. در این زمان به‌جای اینکه سراغ اسنک‌ها و خوراکی‌ها بروید، خودمراقبتی را امتحان کنید، مثلاً به پیاده‌روی بروید، با یک دوست تماس بگیرید و گپ بزنید، مدیتیشن کنید یا خیلی ساده، چند نفس عمیق بکشید. ببینید همین چیزهای کوچک چگونه حالتان را بهتر می‌کنند، بدون اینکه چیزی خورده باشید.
ضمناً بد نیست بررسی کنید و ببینید معمولاً چه احساساتی باعث می‌شوند سراغ هله‌هوله‌خوری بروید. از خودتان بپرسید آیا واقعاً گرسنه‌ام یا چیز دیگری باعث می‌شود دلم خوراکی بخواهد؟ پیداکردن ریشه هیجانی خوردن، کنترل شما روی تمایلات غذایی‌تان را نیز بیشتر می‌کند. وقتی نسبت به احساسات و هیجانات خود آگاهید و بلدید چگونه حال خود را خوب کنید (به‌جز خوردن!)، می‌توانید استرس و هیجان خود را با روش‌های مفید مدیریت نمایید.

مشکل ششم: توقعات غیرواقعی

وقتی سعی دارید عادات غذایی‌تان را بهتر کنید دوست دارید هر چه زودتر بهترشدن و پیشرفت خود را ببینید. اما این انتظارات غیرواقعی به‌راحتی شما را ناامید و خسته می‌کنند.
امتحان‌کردن رژیم‌های سخت که به شما قول نتایج خارق‌العاده در سریع‌ترین زمان ممکن را می‌دهند وسوسه‌برانگیز است. اما این نتایج فوری اغلب دوامی ندارند یا حتی ممکن است در بلندمدت به شما آسیب بزنند.
راه‌حل چیست؟
کلید موفقیت این است که هدف‌های واقعی و قابل‌دسترس تعیین کنید که با سبک زندگی و شرایط شما متناسب باشند، نه غیرواقعی و نشدنی. تغییرات کوچک و تدریجی به شما احساس بهتر و سالم‌تری می‌دهند و ضمن اینکه از غذاهای موردعلاقه خود لذت می‌برید، انرژی بیشتری هم خواهید داشت. راه‌حل‌های فوری که شما را محدود می‌کنند و ممنوعه‌های زیادی دارند نیاز به اراده‌ای فوق بشری دارند تا با شکست روبرو نشوند!
توقع اشتباه و تقلب‌کردن را از خود داشته باشید! روزهایی را باید آزاد باشید و هر چه دوست داشتید بخورید. این تمام فرایند رسیدن به عادت‌های غذایی سالم است. تمرکز خود را روی عادت‌های تداوم پذیر بگذارید و بدانید که ماه‌ها و سال‌ها طول می‌کشد تا این عادات در شما نهادینه شوند. روند پیشرفت ممکن است گاهی خیلی کُند به نظر برسد؛ اما این طبیعی است و هر انتخاب کوچک و مثبتی به‌مرورزمان تندرستی را به ارمغان می‌آورد.

در پایان
حالا دیگر هیچ بهانه‌ای برای سرپیچی از رژیم‌های غذایی سالم ندارید؛ این روش‌ها را امتحان کنید!
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.