رسیدن به بانکداری هوشمند با هوش مصنوعی
استفاده از هوش مصنوعی در بانکداری، به خصوص در ایران، تحولات قابل توجهی ایجاد کرده است. هوش مصنوعی میتواند در زمینههای مختلفی از جمله افزایش بهرهوری، بهبود خدمات مشتری، کاهش ریسک و مبارزه با تقلب نقش مهمی ایفا کند.
در ایران، با در نظر گرفتن چالشهای بومی و بینالمللی مانند تحریمها، استفاده از هوش مصنوعی میتواند به بانکها کمک کند تا با بازارهای جهانی همگام شوند و خدمات نوین مالی ارائه دهند. این تکنولوژی به بانکها اجازه میدهد تا الگوهای پیچیده مالی را تجزیه و تحلیل کنند و پیشبینیهای دقیقتری در مورد رفتار مشتری و اعتبار ارائه دهند.
همچنین او ادامه میدهد: «طبق آمارها ما تا کنون هفت درصد از هوش مصنوعی در صنعت بانکداری استفاده کردهایم و میخواهیم این عدد به ۱۵ درصد برسد و طبق گفته رهبر انقلاب باید در به کارگیری از هوش مصنوعی جزو ۱۰ کشور اول باشیم.»
به کارگیری هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، بلاک چین و تجزیه و تحلیل کلان داده، خدمات شخصیسازی شده داده محور از خصوصیات نسل چهارم بانکداری است. بر این اساس بانکداری هوشمند یک سناریو برآمده از ترکیب مجموعهای از فناوریهای مختلف است که طی زمان از ترکیبشان بهره میبرند.
در واقع محور بانکداری نسل چهارم را در شش دسته میتوان برشمرد: «بانکداری چند کاناله، بانکداری ماژولار، بانکداری باز، بانکداری هوشمند، بانکداری شبکههای اجتماعی و بانکداری بر بستر بلاک چین»
همچنین نظر به مزایای زیستبوم امور مالی غیرمتمرکز در حوزه کاهش هزینهها، بهبود شفافیت و امنیت و از همه مهمتر شمول مالی و توانایی تعامل با زیرساختهای مالی غیر متمرکز ضرورتی انکار ناپذیر در آینده صنعت خدمات بانکی محسوب میشود.
رباتهای مشاورهگر
ایجاد رباتهای مشاورهگر که میتوانند به طور خودکار با مشتریان تعامل داشته باشند و به سؤالات آنها پاسخ دهند، یکی از روشهایی است که هوش مصنوعی به بانکداری هدیه کرده است. همچنین سیستمهای هوشمند تشخیص تقلب، که میتوانند تراکنشهای مشکوک را شناسایی کرده و به طور فوری آنها را برای بررسی بیشتر مسدود کنند، در حال رشد هستند.دستیاران هوشمند
بانکهای ایرانی به سمت اتوماسیون عملیات بانکی پیش رفتهاند و استفاده از چتباتها و دستیاران هوشمند در پلتفرمهای آنلاین و موبایلی خود را گسترش دادهاند. بهکارگیری تکنولوژیهای پیشرفته تحلیل داده نیز به آنها کمک میکند تا پیشنهادات متناسب با نیازهای فردی مشتریان ارائه دهند و تجربه مشتری را بهبود بخشند.هوش مصنوعی در صنعت بانکداری
در زمینه استفاده از رمزارزها برای صادرات و واردات و همچنین به کارگیری هوش مصنوعی، محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی گفته: «سیاست ما این است که رمزارزها بتوانند به صادرات و واردات کمک کنند اما به پولشویی منجر نشوند. تیمی در بانک مرکزی تشکیل شده تا در اصلاح سیاستها به ما کمک کند و تمام سیاست ما، ثبات و آرامش برای بازار است و معتقدیم فناوریها و هوش مصنوعی با دادههای دقیقتر میتوانند در تصمیمگیری و حکمرانی تاثیرگذار باشند و این دانش باید در صنعت بانکداری بیشتر رشد کند.»همچنین او ادامه میدهد: «طبق آمارها ما تا کنون هفت درصد از هوش مصنوعی در صنعت بانکداری استفاده کردهایم و میخواهیم این عدد به ۱۵ درصد برسد و طبق گفته رهبر انقلاب باید در به کارگیری از هوش مصنوعی جزو ۱۰ کشور اول باشیم.»
استفاد از بلاک چین در نسل چهارم بانکداری
در این زمینه همچنین محمدرضا مانی یکتا مدیر نظارت بر نظامهای پرداخت بانک مرکزی با اشاره به پیچیده بودن نظامهای پرداخت گفته: «بلاک چین، بلوغ امور مالی غیر متمرکز، فراگیر شدن پلتفرمهای همتا به همتا، حذف واسطه پرداخت، بهبود سرعت پرداخت، سیستم شناسایی و کشف تقلب پیشرفته، افزایش امنیت و پویایی صنعت پرداخت مواردی است که در آینده صنعت پرداخت مشاهده میشود.به کارگیری هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، بلاک چین و تجزیه و تحلیل کلان داده، خدمات شخصیسازی شده داده محور از خصوصیات نسل چهارم بانکداری است. بر این اساس بانکداری هوشمند یک سناریو برآمده از ترکیب مجموعهای از فناوریهای مختلف است که طی زمان از ترکیبشان بهره میبرند.
در واقع محور بانکداری نسل چهارم را در شش دسته میتوان برشمرد: «بانکداری چند کاناله، بانکداری ماژولار، بانکداری باز، بانکداری هوشمند، بانکداری شبکههای اجتماعی و بانکداری بر بستر بلاک چین»
گذار به بانکداری هوشمند
حوزه تجربه مشتری، اعتبار سنجی و امنیت پرداخت؛ درس آموختهها و تجارب جهانی در خصوص تحول مدلهای اعتبار سنجی در کنار عملکرد نظام اعتبار سنجی فعلی در داخل کشور حاکی از ضرورت گذار از مدلهای سنتی به سمت مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی است. بهرهگیری از مدلهای هوشمند اعتبارسنجی مشتریان نقش بسزایی در مدیریت ریسک اعتباری در شبکه بانکی ایفا میکند.همچنین نظر به مزایای زیستبوم امور مالی غیرمتمرکز در حوزه کاهش هزینهها، بهبود شفافیت و امنیت و از همه مهمتر شمول مالی و توانایی تعامل با زیرساختهای مالی غیر متمرکز ضرورتی انکار ناپذیر در آینده صنعت خدمات بانکی محسوب میشود.