تبیان، دستیار زندگی

هوش مصنوعی و بیکاری در دهه آینده؟!

با وجود پیشرفت سریع هوش مصنوعی و آموزش‌های سنتی و زیرساخت‌های ضعیف به طور حتم بسیاری از مشاغل در آینده‌ای نه چندان دور از بین می‎روند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهسا زحمتکش
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تکنولوژی جدید ، هوش مصنوعی ، هوش مصنوعی  وبیکاری در دهه آینده ، هوش مصنوعی و مشاغل در آینده‌ ،
در ماه‌های اخیر، به طور ناگهانی همه درگیر چیزی به نام هوش مصنوعی شده‌اند و با هیجان و اندکی ترس از آن حرف می‌زنند. این تکنولوژی جدید علاوه بر جذابیت‌هایی که برای ما به ارمغان آورده، نگرانی‌هایی نیز در رابطه با از بین رفتن مشاغل نیز ایجاد کرده است.

در طول تاریخ هر زمان علم جدیدی به وجود آمده همه انسان‌ها دچار ترس و وحشت از حذف و این مسائل شده‌اند، مثلا زمانی که ماشین حساب ساخته شد همه معلم‌های ریاضی سراسر جهان اعتراض کردند که شغل آنها حذف خواهد شد و یا در کتاب ثروت ملل، آدام اسمیت می‌گوید یک کارگر بدون ماشین می‌تواند حداکثر 20 سوزن در روز تولید کند، اما با ماشین این رقم به 4800 سوزن می‌رسد. بنابراین در آن زمان، یک ماشین می‌توانسته تقریبا 240 کارگر را بیکار کند! اما با وجود پیشرفت‌های چشمگیر تکنولوژی در قرن بیستم، هیچ‌گاه اقتصاددانان بیکاری آن دوره و به‌ویژه رکود عمیق سال 1929 را ناشی از تکنولوژی ندانستند.

اکثر کارشناسان بر این باورند که هوش مصنوعی نیز اینگونه خواهد شد و پس از مدتی کارایی عادی خواهد داشت. البته این موضوع تا جایی درست است که چنین ابزار قدرتمندی به دست افراد نااهل نیافتد، چرا که در این صورت باید خودمان را برای روبرو شدن با اتفاقات ناخوشایندی آماده کنیم. همچنین نباید پیشرفت این حوزه را دست‌کم بگیریم.

مشاغل در 2030 به کجا می‌رسند؟

مثلا موسسه McKinsey & Company تخمین می‌زند که بسته به سناریوهای مختلف، اتوماسیون و هوش‌مصنوعی بین 400 تا 800 میلیون شغل را تا سال 2030 جابجا می‌کند و احتمالا 375 میلیون نفر به طور کامل گروه شغلی خود را تغییر می‌دهند.

پایگاه بیزینس اینسایدر نیز در گزارشی اعلام کرده است تقریباً 4000 نفر در ماه گذشته به دلیل هوش مصنوعی شغل خود را از دست داده‌اند. تا به امروز تمامی این معضلات مربوط به از دست رفتن مشاغل در حد فرضیات و حدس و گمان بوده و این اولین بار است که این از دست دادن‌ها به دلیل حضور هوش مصنوعی اتفاق افتاده است.

البته برخی از شرکت ها ممکن است در افشای هوش مصنوعی به عنوان یک عامل محرک برای اخراج کارکنان مردد باشند و مشخص نیست که چگونه تعداد مشاغل ایجاد شده توسط هوش مصنوعی با تعداد مشاغلی که به دلیل آن حذف شده اند مقایسه خواهد شد.

اگر بخواهیم بگوییم در دهه جدید چه مهارت‌هایی دیگر به صورت تخصصی به دردمان نمی‌خورند و به وسیله هوش مصنوعی انجام می‌شوند، باید به این موارد: طراحی هنری،  ثبت و پردازش داده، تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها،  ویرایش ویدیو و تولید محتوای متنی  اشاره داشته باشیم



چت‌بات به جای انسان!

در مقابل بسیاری از شرکت‌ها به صورت علنی کارمندان خود را با یک چت‌بات‌ تعویض کرده‌اند و معتقدند برای پاسخگویی به بسیاری از سوالات کاربران دیگر نیازی به حضور افراد نیست و این چت‌بات‌ها به راحتی می‌توانند کار را پیش ببرند و به مرور زمان بهتر هم می‌شوند.

برای همه ما روشن است که ماشین‌ها در کارهای فیزیکی بهتر از انسان‌ها هستند و سریع‌تر و دقیق‌تر حرکت می‌کنند. حال اگر این ماشین‌ها هم مثل ما باهوش باشند، تقریبا کاری وجود نخواهد داشت که نتوانند انجام دهند یا نتوانند به سرعت یاد بگیرند. بنابراین به طور حتم تعداد زیادی از مشاغل حذف خواهند شد. ولی این بدان معنی نیست که دیگر حضور انسان‌ها بی ارزش باشد، ما همیشه به رهبران و مدیران نیاز خواهیم داشت و همچنین مشاغل جدیدی نیز ایجاد می‌شود. یعنی این بدان معنا نیست که اصلا شغلی وجود نخواهد داشت، در عوض «شغل» با تعریف جدیدی به سمت این می‌رود که هوش مصنوعی و ماشین‌های‌مان کار می‌کنند تا خواسته‌های‌ ما را به واقعیت تبدیل کنند.

در دهه جدید این مهارت‌ها را یاد نگیرید

به عنوان یک توصیه اگر بخواهیم مهارت‌ها را دسته بندی کنیم و بگوییم چه مهارت‌هایی دیگر به صورت تخصصی به دردمان نمی‌خورند و به وسیله هوش مصنوعی انجام می‌شوند، باید به موارد زیر اشاره داشته باشیم. در واقع این مهارت‌ها را بدون داشتن تخصص با هوش مصنوعی می‌توانید انجام دهید.

·        طراحی هنری

·        ثبت و پردازش داده

·        تجزیه‌وتحلیل داده‌ها

·        ویرایش ویدیو

·        تولید محتوای متنی

در نهایت نیز می‌توان به این اصل رسید که عدم پذیرش تکنولوژی یا فرآیندهای سرمایه‌محور به‌دلیل توهم ایجاد بیکاری ناشی از آن، یعنی پذیرش عقب‌ماندگی و رد کردن زندگی در دنیایی بهتر! به زبان ساده ما نمی‌توانیم پیشرفت هوش مصنوعی و تکنولوژی را نادیده بگیریم و از آن استفاده نکنیم.