مروری بر مزاحمتهای تلفنی در اورژانس
زنگهایی که جان میگیرد!
با صدای گرفته و نفسهای بریده بریده شده با اپراتور اورژانس تماس میگیرد:« مامانبزرگم، مامانبزرگم دیگه نفس نمیکشه!» بعد از دعوت به آرامش و چرایی ماجرا پسر با تغییر حالت و لحن میگوید:« چون خیلی وقته مرده» و شنیدن صدای خنده حضار در پشت گوشی...

نویسنده : فاطمه ناجی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : پنج شنبه 1401/11/13 ساعت 11:08

یا فرد دیگری بعداز چند دقیقه تماس و صحبت از شرح حال یک مریض خیالی با گفتن جمله: « حالا شما خودتو ناراحت نکن چیزی نشده که! خودت خوبی؟» اپراتور را متوجه مزاحمت و سرکار گذاشته شدن میگذارد!
شاید این مزاحمتها در عصرجدید و با پیشرفت تکنولوژی عجیب به نظر برسد اما متاسفانه همچنان وجود این افراد مزاحم باعث مشغول شدن خط تلفنهایی میشوند که در درماندگی و بلاتکلیفی افراد پشت خط، نقش مستقیم و به سزایی دارد.
115 و مزاحمتهای آن
شاید تصورش هم سخت و دردناک باشد اما از سختترین موقعیتهای زندگی هر فردی لحظاتی است که کسی احتیاج به کمک دارد اما کاری از دستش بر نمیآید، حملات قلبی شدید، تصادف، خفگی و... موقعیتهایی است که در حالت اضطرار و درماندگی با اورژانس تماس میگیرد، ثانیه و لحظهها اهمیت ویژهای پیدا میکند اما جز بوقهای ممتد صدایی نمیشنود...شاید شما هم در اصطلاحات متداول برای انجام شدن فوری کاری از کلمه اورژانسی استفاده کنید ارائه خدماتی که باید سریع و بدون فوت وقت انجام شود چرا که سر و کارشان مستقیم با مرگ و زندگی افراد است.
بخشی از مشغول بودن سامانه اورژانس 115 به دلیل مزاحمتهای تلفنی است، مزاحمتهایی که گاه خواسته یا ناخواسته جان و زندگی بقیه را به خطر می اندازد
مزاحمتهای 4 رقمی آن هم فقط در 1 هفته!
به گفته رئیس مرکز اورژانس تهران طی یک هفته 20 هزار و 557 ماموریت در مرکز ارتباطات 115 اورژانس تهران ثبت شده که در پی این ماموریتها 4394 نفر به مراکز درمانی انتقال یافتند و 16163 مورد نیز در محل از خدمات اورژانس استفاده کردند. از این 48 هزار و 566 تماس با مرکز اورژانس تهران برقرار شد 3533 مورد، تماس مزاحم با این مرکز بوده با وجود اینکه نسبت به سال های قبل آماری داشتیم ولی حتی یک تماس مزاحم هم شاید باعث مرگ یکانسان دیگر شود.در 10 ماه گذشته میانگین ۷ درصد از تماسها به قصد مزاحمت بوده ولی این عدد تا ۱۵ درصد هم رسیده است اگر هر کدام از این تماس ها تنها یک دقیقه زمان ببرد شما حساب کنید چقدر وقت از اورژانس میگیرد.
چه افرادی مزاحم میشوند؟
پیرزن 81 ساله از شدت تنهایی بارها برای اورژانس با تماس و صحبتهایی که داشت مزاحمت ایجاد میکند که درنهایت به آسایشگاه سالمندان منتقل میشوداین مزاحمتهای تلفنی به دو دسته تقسیم میشوند؛ دستهای از این مزاحمتها در حد یک تماس تلفنی معمولی است اما دسته دوم که افراد خطرناکی هم محسوب میشوند با اعلام و دادن آدرسهای غلط و اعزام آمبولانس به نشانی که وجود ندارد عوارض خطرناکی به بار میآورند مثلا در شرایط کمبود نیرو، آمبولانس به منطقهای که بیمار کاذب دارد اعزام میشود و برای ماموریت بعدی در خیابانهای پرترافیک و شلوغ ممکن است آمبولانس با تاخیر جبران نشدنی به مکان واقعی برسد و در نتیجه جان افراد به خطر میافتد.
به گفته روابط عمومی اورژانس، مزاحمتهای تلفنی متنوع هستند از مزاحمتهای کودکانه گرفته تا اعلام ماموریتهای کاذب و درخواست خرید سیبزمینی و وسایل نامربوط! همه اینها منهای افرادی است که با فحش و ناسزا و فرستادن انرژی منفی خودشان را تخلیه میکنند.
این مزاحمتهای تلفنی به دو دسته تقسیم میشوند؛ دستهای از این مزاحمتها در حد یک تماس تلفنی معمولی است اما دسته دوم که افراد خطرناکی هم محسوب میشوند با اعلام و دادن آدرسهای غلط و اعزام آمبولانس به نشانی که وجود ندارد عوارض خطرناکی به بار میآورند
علتهای روانشناختی
سال پیش به دلیل پنچر شدن لاستیکهای یک آمبولانس، کودکی فوت شد دلیل پنچری را هم ترافیک و بد پارک شدن ماشین آمبولانس اعلام کردند...برخی از این مزاحمتها به قصد آزار و اذیت نیست کودکان یا افراد سالمند تنها، جزوی از این مزاحمتهای تلفنی هستند که برای سرگرمی و تفریح دست به این کار میزنند
اما برخی از رفتارها اختلالهای روانشناختی محسوب میشود؛ اگر این رفتارها پرخاشگرانه، رفتار مجرمانه یا آسیب زننده به دیگران باشد در دسته اختلال شخصیت ضداجتماعی قرار میگیرد آنها نسبت به قانون بی توجه هستند و به طور دقیق میدانند دست به چه اقدامی میزنند این نوع رفتار از دوران نوجوانی شروع میشود. در اکثر مواقع مزاحمتهایی که در این دسته صورت میگیرد بدون عذاب وجدان و ابراز پشیمانی ادامه پیدا میکند.
قانون چه میکند؟
قانون ۱۳۱ و ۶۴۱ مجازات اسلامی به این موضوع پرداخته و از یک تا ۶ ماه حبس برای این افراد مزاحم در نظر گرفته شده در ماده ۱۴ قانون تاسیس مخابرات هم قوانینی برای ایجاد مزاحمت در بار اول و دوم و سوم در نظر گرفته شده است به طور کلی مزاحمت تلفنی برای اورژانس یکی از بدترین اقداماتی است که میتواند در فرهنگ یک جامعه رخ بدهدمنحرف کردن آمبولانس و نیروهای اورژانس در لحظه میتواند، مانع از خدمات رسانی مهم به یک مصدوم یا بیمار واقعی میشود و با مشغول نگه داشتن خط تلفنی اورژانس افراد نیازمند به کمک نمیتوانند تماس بگیرند
نماینده اورژانس میگوید:« افرادی هستند که در طول روز بیش از 15 بار با مرکز اورژانس تماس میگیرند اما به دلیل مسائل اخلاقی و حرفه پزشکی ما نمیتوانیم خط آنها را مسدود یا در لیست سیاه قرار دهیم بنابراین فقط میتوانیم با فرهنگ سازی و زیرساختهای اجتماعی به دسته اول که برای سرگرمی و مشغول کردن خود به عنوان تفریح این خط را اشغال میکنندآموزش بدهیم یا از مردم خواهش کنیم تا خود و فرزندان به هیچ وجه دست به این گونه کارها نزنند و فعالیت مهم و حیاتی اورژانس را یادآوری کنیم »