تبیان، دستیار زندگی

8 فضیلت اختصاصی حضرت زهرا سلام الله علیها در روایات

در روایات، برای حضرت زهرا سلام الله علیها، فضایلی نقل شده که فقط به ایشان اختصاص دارد. حتی فرزندان معصوم آن بانوی بی‌همتا نیز از چنین امتیازاتی برخوردار نبوده‌ و نیستند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فضیلت اختصاصی حضرت زهرا

یک. نخستین بانویی که به بهشت می‌رود


اصلِ رفتن به بهشت، فضیلت دارد، و اولین نفر بودن، فضیلتی دیگر  است که طبق روایتی نبوی، اختصاص به بانوی بزرگ اسلام، حضرت زهرا سلام الله علیها دارد.

شیعه و سنی، اتفاق نظر دارند که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: «اوَّلُ شَخْصٍ یدْخُلُ الْجَنَّةُ فاطِمَةُ علیها السلام؛ نخستین کسی که وارد بهشت می شود، فاطمه است!».(ذهبی، میزان الاعتدال، ج2، ص 67)
اصلِ رفتن به بهشت، فضیلت دارد، و اولین نفر بودن، فضیلتی دیگر است که طبق روایتی نبوی، اختصاص به بانوی بزرگ اسلام، حضرت زهرا سلام الله علیها دارد.

دو. مصداق شب قدر

در منابع شیعی، روایت‌های متعددی وجود دارد که بانوی اسلام را باطن سوره قدر معرفی می‌کند. از جمله در روایتی از زبان امام صادق علیه السلام می‌خوانیم: «لیلة، فاطمه و قدر، اللّه است. هر کس به درستی فاطمه را شناخت، شب قدر را درک کرده است». بحارالانوار، ج 43، ( مؤسسة الوفاء، ناشر الوفاء بیروت، الطبعة الثانیة).


سه. بانوی بانوان جهان

این دیدگاه نیز بین علمای شیعه و سنی مشترک است، که دختر پیامبر صلی الله علیه و آله، سرور بانوان جهان است. با این تفاوت که در کتاب‌های اهل تسنن، غالباً این روایات با عباراتی نظیر «سیّدة نساء أهل الجنّة»، «سَیِّدَةَ نِسَاءِ المُؤْمِنِینَ» و «سَیِّدَةَ نِسَاءِ هَذِهِ الأُمَّةِ» آمده ولی در روایات شیعه تصریح شده است که او سرور بانوان جهان در همۀ زمان‌ها و مکان‌هاست.

امام صادق علیه السلام در پاسخ به این سوال که آیا فاطمه سلام الله علیها سرور زنان زمان خود بود؟ فرمودند: «مریم سرور زنان زمان خود بود و فاطمه سرور زنان عالم از اول تا آخر است»‏.(معانی الاخبار، شیخ صدوق، ص107)
فضیلت اختصاصی حضرت زهرا

چهار. فاطمه سلام الله علیها ، معیار خشم و خشنودی خدا

شیعه و سنی، از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل کرده‌اند که فرمود: یَا فَاطِمَةُ إِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَغْضَبُ‏ لِغَضَبِكِ‏ وَ یَرْضَى‏ لِرِضَاكِ؛ ای فاطمه، بدون شک، خداوند از غضب تو غضبناک و از خشنودیت خوشنود می‌شود. (  مستدرک الصحیحین، ج٣، ص١۵۴)


پنج. محبوب‌ترین شخص نزد پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله

علاوه بر شیعیان که معتقدند محبوب‌ترین شخص نزد رسول خدا، دخترشان حضرت فاطمه سلام الله علیهاست، علمای اهل تسنن نیز این روایت را از عایشه نقل کرده‌اند که:

«عَنْ عَائِشَةَ أَنَّهُ قَالَ عَلِیٌّ لِلنَّبِیِّ لَمَّا جَلَسَ بَیْنَهُ وَ بَیْنَ فَاطِمَةَ وَ هُمَا مُضْطَجِعَانِ أَیُّنَا أَحَبُّ إِلَیْكَ أَنَا أَوْ هِیَ فَقَالَ: هِیَ أَحَبُّ إِلَیَّ [منك] وَ أَنْتَ أَعَزُّ عَلَیَّ مِنْهَا»؛ روزی رسول خدا در بین على و فاطمه نشسته بود، پس حضرت على به پیامبر عرض کرد: كدامیک از ما در نزد شما محبوب‌تر است؟ رسول خدا فرمود: فاطمه محبوب‌تر و شما یا علیّ عزیزتر هستی‏. (سنن الكبرى، نسائی، ج۵، ص۱۵۱)
علاوه بر شیعیان که معتقدند محبوب‌ترین شخص نزد رسول خدا، دخترشان حضرت فاطمه سلام الله علیهاست، علمای اهل تسنن نیز این روایت را از عایشه نقل کرده‌اند

شش. تمام خوبی و خوبی تمام

در کتاب‌های شیعی و سنی آمده که زهرا سلام الله علیها، عصارۀ همۀ خوبی‌هاست.

سند این ادعا، این روایت نبوی است که: «لَوْ كَانَ الْحُسْنُ شَخْصاً [هَیْئَةً] لَكَانَتْ فَاطِمَةَ» یعنی: اگر زیبایی و خوبی‌ به صورت یک شخص مجسم می‌شد، او، کسی جز فاطمه سلام الله علیها نمی‌بود؛ (از علمای شیعه: ر.ک: مائة منقبة، ابن شاذان، ص۱۳۵ و از علمای سنی: بنگرید به: فرائد السمطین، جوینی شافعی، ج۲، ص۶۹)

هفت. صاحب صحیفۀ آسمانی

غیر از پیامبران اولولعزم که هر یک کتابی آسمانی داشته‌اند، حضرت زهرا سلام الله علیها نیز با اینکه پیامبر و وصی پیامبر نبود، از فرشتۀ وحی پیام‌هایی آسمانی دریافت می‌کرد. طبق روایات، بعد از ارتحال پیامبر صلی الله علیه و آله، تا مدتی فرشتگان بر دختر رسول خدا فرود می‌آمدند و اخبار غیبی مربوط به عوالم آفرینش و احوال آیندگان را با او در میان می‌گذاشتند.

حضرت این اخبار آسمانی را بر امیرالمؤمنین علیه‌السلام املاء می‌کردند و ایشان می‌نوشتند. حاصل این گفت و نوشت‌ها، کتابی است در حدود سه برابر حجم قرآن به نام مصحف فاطمه است که نزد فرزندان هُمام حضرت نگهداری می‌شود. (بحار الأنوار، علامه مجلسی، ج۲۶، ص۳۹)

هشت. تسبیحات مخصوص حضرت زهرا سلام الله علیها

در متون معارف آئینی، ادعیه، نماز و حرزهای متعددی منسوب به هر یک از معصومان از جمله حضرت زهرا سلام الله علیها وجود دارد اما در بین همۀ این اذکار، تسبیحات فاطمی، اعتبار و امتیازی ویژه دارد چرا که بنا بر فرمودۀ امام باقر علیه السلام، خداوند به تمجیدی برتر از این ذکر، پرستش نشده و اگر چیزى بالاتر از آن وجود داشت، رسول خدا صلی الله علیه و آله آن را به دخترشان هدیه مى‏داد. (كافی، شیخ كلینی، ج۳، ص۳۴۳)