ورق روغنی نوعی ورق فولادی محسوب می‌شود که به‌ روش نورد سرد تولید می‌شود. شکل ظاهری و آغشته بودن ورق روغنی به روان‌ساز باعث شده تا این روق، ورق روغنی نام بگیرد.

شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۰
آشنایی کامل با کاربرد ورق روغنی در صنعت
آشنایی کامل با کاربرد ورق روغنی در صنعت
ورق روغنی را می‌توان اصلی‌ترین کالا در دسته ورق‌های سرد معرفی کرد. مقاومت ورق روغنی از ورق گرم بیشتر است و این مسئله، سبب کاربرد بسیار زیاد انواع آن مثل ورق روغنی اصفهان در صنایع مختلف شده است.اگر به دنبال خرید ورق روغنی باکیفیت هستید، وب‌سایت رسمی پیوان با ارائه انواع ورق‌های فولادی و مشاوره تخصصی، یکی از بهترین منابع برای تامین نیازهای شما محسوب می‌شود.

ورق روغنی چیست؟

برای پاسخ به این پرسش باید گفت که در یک نگاه کلی انواع ورق‌های فولادی در دو دسته ورق گرم و ورق سرد، گروه‌بندی خواهند شد. از روش نورد برای تولید هر دو گروه استفاده شده و چیزی که موجب تمایز ورق گرم و سرد می‌شود، تفاوت در دمای تولید آن‌هاست. این امر باعث می‌شود تا این ورق‌ها دارای ویژگی‌ها و شکل ظاهری متفاوتی باشند. تولید ورق سرد نسبت به ورق گرم، پیچیدگی‌های بیشتری دارد که علت آن شکل‌پذیری کمتر فولاد در دماهای پایین است. البته لازم به ذکر است که این فرآیند پیچیده‌تر تولید، سبب افزایش کیفیت ورق سرد نسبت به نوع گرم خواهد شد.

 ورق روغنی چه ویژگی‌هایی دارد؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ورق‌های روغنی، استحکام بالای آن‌ها در مقابل فشار و وزن‌های سنگین است. قیمت مناسب ورق روغنی موجب شده تا این محصول در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفته و به‌عنوان محصولی مقرون‌به‌صرفه و اقتصادی شناخته شود. امکان رنگ کردن ورق روغنی نیز وجود داشته و می‌توان این محصول را تحت فرایند گالوانیزاسیون به تولید رساند. در آخر باید خاطرنشان کرد که این ویژگی‌ها باعث شده تا بتوان این نوع از ورق فولادی را به‌عنوان ماده اولیه و پایه‌ای ساخت ورق‌های گالوانیزه و ورق‌های رنگی به‌کار برد. چنانچه در پروژه‌های خود قصد استفاده از ورق گالوانیزه را دارید، اطلاع از قیمت روز ورق گالوانیزه می‌تواند نقش مؤثری در اتخاذ تصمیمات آگاهانه‌تر داشته باشد.

آشنایی با انواع ورق های روغنی

قبل از اینکه به شرح کاربردهای ورق روغنی در صنعت بپردازیم، بهتر است با انواع آن آشنا شویم؛ چراکه هریک از آنان دارای کاربردها و ویژگی‌های خاص خود خواهد بود. به‌طورکلی می‌توان ورق‌های روغنی را بر پایه‌ی آلیاژ بکار رفته در آن‌ها و نوع فرآیند حرارتی که گذرانده‌اند، در سه گروه اصلی تقسیم‌بندی کرد:
● st12
● st13
● st14

این سه دسته به ترتیب به ورق‌ معمولی، ورق نیمه کشش و ورق فوق کشش مشهور هستند. هر نوع از ورق‌های روغنی در بخش ویژه‌ای از صنعت کاربرد دارند و تولید آن‌ها، بر پایه استانداردهای آلمان صورت می‌گیرد. ورق‌ روغنی می‌تواند بدون ازهم‌گسیختگی، تحت کشش قرار گیرد که یکی از قابلیت‌های بسیار مهم آن به شمار می‌رود.

کاربرد ورق روغنی در صنعت چیست؟

شکل ظاهری زیبنده و مناسب ورق‌های روغنی موجب شده تا این نوع ورق‌های فولادی، در صنایعی که نیازمند بکارگیری ورق‌های فلزی زیبا هستند، پرکاربرد باشند؛ به همین علت خریداران و مصرف‌کنندگان اصلی ورق‌های روغنی، بیشتر صنایعی همچون ساختمان‌سازی، لوازم‌خانگی، تولید قفسه و ابزارهای طبقه‌بندی، خودروسازی، تولید بشکه‌ و منبع‌ فلزی و … خواهند بود.
 زیبایی و شکل ظاهری مناسب و استحکام توامان ورق روغنی نورد سرد از جمله عواملی هستند که موجب شده‌اند تا این ورق‌ها تبدیل به کالایی کاربردی جهت ساخت بدنه تحتانی خودرو شوند. از طرف دیگر، همان‌گونه که در بخش‌های ابتدایی مطالب گفته شد، ساخت ورق‌های گالوانیزه با استفاده از ورق‌ روغنی صورت می‌گیرد. این ورق‌ها دارای پوششی از فلز روی بوده و در بخش‌های گوناگون صنعت قابلیت استفاده را دارند. به‌طورکلی حوزه‌های اساسی کاربرد ورق روغنی در صنعت را می‌توان در ۴ دسته زیر طبقه‌بندی کرد:

مبلمان فلزی
احتمالاً مبلمان اداری تولید شده از ورق‌های روغنی را در بسیاری از ادارات و ارگان‌ها مشاهده کرده باشید. بایگانی اسناد و مدارک، کشوهای فلزی و... بخشی از کاربردهای ورق‌ روغنی سرد در تجهیزات اداری و مبلمان فلزی خواهند بود.

خودروسازی
ورق سرد دارای کاربرد گسترده‌ای در صنایع خودروسازی بوده که می‌توان از مشهورترین موارد استفاده آن، به کاربرد در ساخت اگزوز خودرو اشاره داشت. احتمالاً به شکل ظاهری و زیبایی اگزوز بسیاری از خودروها توجه کرده باشید؛ پیش‌تر این ویژگی را به‌عنوان یکی از ویژگی‌های ورق روغنی معرفی کردیم.

لوازم و کمدهای خانگی
از دیگر کاربردهای ورق روغنی می‌توان به کاربرد در تولید بسیاری از لوازم‌خانگی و برقی همچون یخچال فریزر‌ها، اجاق‌گاز، مایکروفر، کابینت فلزی، کمدهای نگهداری وسایل منزل و لوازم دانش‌آموزی، انواع یراق‌آلات و ... اشاره داشت.

تولید محصولات فولادی
بدون شک می‌توان بخش عمده و اصلی کاربرد ورق روغنی در صنعت را استفاده از آن در تولید درب و پنجره، پروفیل‌های ساختمانی و ... دانست. برای مثال می‌توان به پروفیل مبلی اشاره داشت که از پروفیل‌های پرمصرف جهت ساخت‌وساز محسوب می‌شود.

تولید محصولات فولادی

روش‌ها و مراحل روغن‌کاری در روش نورد سرد

عملیات روغن‌کاری در تولید ورق‌های روغنی، به جهت آسان‌تر شدن فرآیند نوردکاری صورت می‌گیرد. روغن‌کاری موجب کاهش سایش غلتک‌ها و کم شدن نیروی نورد شده و صاف شدن ورق‌ها را آسان‌تر می‌سازد. به‌طورمعمول فرآیند روغن‌کاری در روش نورد به دو روش زیر انجام می‌شود:
1.    روش سیستم پاشش مستقیم
2.    روش سیستم پاشش مداربسته

وزن استاندارد ورق روغنی

ورق روغنی در سایزها و وزن‌های گوناگونی تولید و به بازار عرضه می‌شود. کاربرد مهم و اساسی این نوع ورق فولادی در تولید ورق سفید و محصولات ورق گالوانیزه، موجب استفاده گسترده آن و ارائه وزن‌ها و سایزهای گوناگون از آن در بازار شده است؛ شما می‌توانید در ادامه جدول وزنی استاندارد ورق روغنی را مشاهده و بررسی کنید.

جدول وزنی استاندارد ورق روغنی

مهم‌ترین تولید کنندگان ورق روغنی در بازار ایران

در این بخش از مطالب به معرفی بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شرکت‌های تولیدکننده ورق روغنی در ایران و جهان می‌پردازیم که محصولات خود را به بازار ایران عرضه می‌کنند:
1.    شرکت فولاد مبارکه اصفهان
2.    شرکت هفت الماس
3.    شرکت فولاد غرب
4.    مجموعه فولاد درخشان
5.    شرکت‌های تولیدکننده کشور روسیه و قزاقستان

جمع‌بندی
انواع ورق‌های فولادی در محیط‌های دمایی متفاوت و در دو نوع گرم و سرد تولید می‌شوند. ورق روغنی سرد، زیبایی ظاهری بیشتری داشته و فرآیند تولید آن پیچیده‌تر است. همچنین این محصول با توجه به آلیاژ به کار رفته در آن، در ۳ گروه ورق معمولی، نیمه کشش و فوق کشش دسته‌بندی می‌شود.  ورق روغنی در صنایع مختلف به‌ویژه صنایعی که نیازمند ورقی زیبا همراه با استحکام مناسب هستند، به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.