دو نفر که با هم ازدواج میکنند، قصد کردهاند رابطهشان را از پایه بسازند. بهعلاوه پذیرفتهاند دایره روابط خود را گسترش دهند و ارتباط مناسب و محترمانهای را با خانوادههای یکدیگر برقرار کنند. اما عواملی مانند فرهنگ متفاوت خانوادهها، دخالتهای احتمالی بزرگترها، نابلدی زوج و انتظارات مختلف گاهی مدیریت این روابط را سخت میکند. آگاهی و رعایت نکاتی در سلامت این روابط اثرگذار است که در ادامه میآید.
قرار نیست با ازدواج، خانواده خود را کنار بگذارید؛ بههیچوجه. در عوض قرار است در عین نگهداشتن پیوندهای دلبستگی، روی ساخت رابطه با همسرتان وقت بگذارید. بله، از این به بعد کمتر طعم غذاهای مادرتان را میچشید؛ حواستان باشد وقتی از مزه خوب غذاهای گذشته حرف میزنید، حسادت همسرتان را قلقلک ندهید. در روند زندگی روزمره هم جوری نگویید که همسرتان احساس کند از اینکه از خانواده خود مستقل شدهاید، ناراحت هستید.
۲. شما و همسرتان نفر اول زندگی همدیگر هستید
چه از لحاظ مالی، چه فکری، چه احساسی و... قرار است شما دو نفر اول زندگی همدیگر باشید. اگر در هرکدام از این زمینهها به مشکل برخوردید، از این به بعد، اول با خواهر و برادر و پدر و مادر قرار نیست مشکل را درمیان بگذارید. با همسرتان دربارهاش گفتوگو کنید.
شاید فرهنگها و برخوردهای متفاوتی داشته باشید اما اساس همه ارتباطات سالم، فهم دیگران است
۳. به کمکهایی که به استقلالتان ضربه میزند، نه بگویید
گاهی خانوادهها از روی دلسوزی یا حمایت، کمکهایی به فرزندانشان میکنند که در حساب شخصیشان قرار میگیرد و انتظاراتی از شما ایجاد میکند. سعی کنید خودتان روی پای خودتان بایستید و تا میشود مستقلانه رفتار کنید. البته با احترام آن کمک را نپذیرید. بله، سخت است؛ ولی لذت استقلال را در پی دارد. اما اگر مجبور به دریافت کمک هستید، سعی در جبران واضح داشته باشید.
۴. شفاف باشید
اگر حرفی، سخنی، کدورتی، آزردگی، تشکر و هرچه دارید، خودتان مستقیم با خانواده همسرتان مرتبط شوید. همسرتان را مدام واسطه رساندن پیام نکنید. گاهی سخت به نظر میرسد؛ اما این یک تمرین ارتباطی است.
۵. همواره محترمانه برخورد کنید
احترام رابطه را قدرت میبخشد. اگر رابطه با همسرتان و خانوادهاش را بر پایه احترام بسازید، کمتر پیش میآید دچار مشکلی شوید. خود احترام تا حد زیادی تعارضها را مدیریت میکند.
برخورد محترمانه به این معنا نیست که خودتان را و نیازها و علاقهمندیهایتان را حذف کنید و آنچه هستید پنهان کنید یا بهخاطر کسی خود را عوض کنید یا ماسک بزنید. شما با همه خوبیها و بدیهایتان خودتان هستید. میتوانید خانواده همسرتان را در جریان بگذارید که بهخاطر احترام به آنها در موقعیتی که با هم هستید، فلان رفتار را انجام میدهید.
۷. یادگیرنده باشید
اساس همه ارتباطات سالم، فهم دیگران است. شاید فرهنگها و برخوردهای متفاوتی داشته باشید. در اینجا بیش از هرچیز نیاز به همدلی دارید. اینکه حال و هوای آنها را خوب و بدون قضاوت بفهمید. کلید فهم و همدلی با دیگران، این است که مثل یک دانشآموز کوشا سر کلاس درس بهترین استاد باشید؛ همانطور که آن دانشآموز بلد نیست و مدام یاد میگیرد.
8. دنبالهروی کلیشهها نباشید
تا بوده واژههای مادرشوهر، مادرزن، باجناق، خواهرشوهر و عروس، بار معنایی منفی القا کردهاند. در حالی که خیلی وقتها و در خیلی خانوادهها نهتنها برخوردهای زننده وجود ندارد، بلکه اساس ارتباط بر محبت بنا شده است. پس دوباره نگاه کنید و دور از کلیشهها و تفکرات قالبی، خانواده همسرتان را یاد بگیرید.