تبیان، دستیار زندگی

زنبورداری از شما یک همه فن حریف می سازد

آشنایی با مهارت زنبورداری از زبان بهزاد بنی نجار
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مهارت زنبورداری - پرورش زنبور

نویسنده : فاطمه قاسمی|روزنامه‌نگار


من کی‌ام؟

بهزاد بنی‌نجار هستم، متولد سال 1354 و ساکن نیشابور. من از سال 81 کار زنبورداری، برداشت عسل، گرده و تولید ملکه را به‌عنوان یک حرفه‌ انجام می‌دهم. رشته تحصیلی‌ام علوم آزمایشگاهی، شاخه تشخیص طبی و زیست‌شناسی بوده‌است که مرتبط با کار زنبورداری نیست.


چطور زنبوردار شدم؟

به طور اتفاقی وارد این حرفه شدم. باغی داشتیم که دوستانم برای مدتی در آن مشغول به زنبورداری بودند. بعد از رفتن‌شان دو کندوی زنبور ضعیف در باغ جا ‌ماند. برای پرورش آن‌ها از منابع اینترنتی و کتاب‌ها کمک گرفتم و به‌تدریج به این موضوع علاقه‌مند شدم. درنهایت موفق شدم زنبورها را نجات بدهم تا از زمستان جان سالم به‌در ببرند و آن‌ دو کندو را به 30 کندو ارتقا دادم اما مدتی بعد بر اثر بیماری، همه زنبورها را ازدست دادم. سپس ترغیب شدم تا مطالعات بیشتری درباره زنبورها داشته‌باشم و دوباره شروع کردم.


شیرینی‌ها و سختی‌های این حرفه چیست؟

طبیعت سبز، هوای خوب، لذت برداشت محصول، تماشای رشد زنبور، چادرخوابی و زندگی به‌روش کمپینگ با محدودترین امکانات به‌دور از دغدغه‌های شهری، لذت کار ما را دو چندان می‌کند. مسیرهای سخت، طبیعت و هوای غیرقابل پیش‌بینی، سروکله‌زدن با حیوانات وحشی و کار سنگین زنبورداری هم از سختی‌های این شغل است. از نیش دردناک زنبور هم غافل نشویم که درصورت داشتن حساسیت، خطرناک و کشنده است. زنبورداری از شما یک انسان همه‌فن حریف و سازگار می‌سازد و به شما یاد می‌دهد که با طبیعت مثل خودش طبیعی رفتار کنید و به همه موجودات احترام بگذارید، مثلا پرنده زیبای «سبزه‌قبا» دشمن اصلی زنبورهاست و آن‌ها را می‌خورد. اما این پرنده فقط زنبورهای بیمار را می‌خورد و زنبورداران معتقدند که وجودش ضروری است.


یک زنبوردار باید چه ویژگی‌‌ها و توانایی‌هایی داشته‌باشد؟

در این حرفه باید مثل زنبور، جست‌وجوگر و ذخیره‌کننده باشید یعنی در مطالب علمی، مقاله‌ها و به‌روزرسانی دانسته‌های خود کنجکاو باشید. اوایل کارم در جایی خواندم که زنبورداری یک اعتیاد است، به‌تدریج این موضوع را تجربه کردم و حالا روزی 6-5 ساعت درباره‌اش مطالعه می‌کنم. همچنین برای دوام آوردن در این کار باید همیشه پس‌انداز داشته‌باشید و بخشی از درآمدتان را برای روز مبادا و شکست‌های معمول ذخیره کنید. در زنبورداری، صبوری و علاقه بسیار مهم است و نباید از دو تا نیش زنبور، سختی فروش محصولات و بیماری زنبورها دلزده و ناامید شوید. افراد طبیعت‌دوست، به‌راحتی خودشان را با کار زنبورداری تطبیق می‌دهند. درکنار این ویژگی‌ها باید فضای مناسب دور از شهر، خودروی مناسب، وسایل ایمنی و تجهیزات پرورش زنبور دراختیار داشته‌باشید. البته زنبورداری شهری هم داریم که با زنبورهایی از نژادهای آرام و غیرنیش‌زن روی پشت‌بام یا در حیاط خانه‌ها انجام می‌شود اما در زنبورداری صنعتی به فضای بزرگ‌تر برای تعداد کندوهای بیشتر، طبیعت خوب، نژادهای قوی که اغلب نیش‌زن هستند و کوچ نیاز داریم یعنی باید به هر جا که گل باشد، کوچ ‌کنیم.

مهارت زنبورداری - پرورش زنبور


شما چطور می‌توانید همکار من بشوید؟

ابتدا لازم است در کلاس‌های تخصصی و دوره‌هایی که جهادسازندگی برگزار می‌کند، اصول اولیه زنبورداری را آموزش ببینید. سپس می‌توانید از طریق دانشگاه علوم دامی در این رشته ادامه تحصیل بدهید. به این‌ترتیب گیاه‌شناس می‌شوید و گیاهان مولد شهد، گرده و بره‌موم را تشخیص می‌دهید. به هواشناسی تسلط پیدا می‌کنید، چون ارتباط مستقیمی با گیاهان و مقدار محصول تولیدشده دارد. همچنین شیمی، رفتار اجتماعی، تغذیه و بیماری‌های زنبور را آموزش می‌بینید. زنبورداری پر از زوایای مبهم و دنیای کشف‌نشده است و شما را هر روز با موضوع جدیدی روبه‌رو خواهدکرد، بنابراین موازی با آموزش تئوری، تجربه عملی هم در بالا بردن مهارت‌تان تاثیرگذار است. درواقع تا با زنبورها زندگی نکنید، آن‌ها را درک نمی‌کنید.


چه آینده‌ای پیش‎روی یک زنبوردار است؟

در سال‌های اخیر زنبوردارانی که با تعداد کم کندو شروع به‌کار کرده‌اند، بیشتر شده اند چون کار پردرآمدی است. هر کندو حدود یک میلیون درآمد سالانه دارد یعنی 200 کندو 200میلیون در سال. برای شروع با دو کندو هم می‌توان مهارت کسب کرد که البته دست‌کم به پنج سال زمان نیاز دارید تا در این حرفه ماهر شوید. بسته به علاقه‌تان می‌توانید ازبین کارهای وابسته به زنبورداری شامل تولید عسل، موم، گرده، زهر زنبور، بره‌موم، ژل رویال، محصولات دارویی، صنایع بسته‌بندی، کندوسازی و تولید ابزارهای زنبورداری برخی را انتخاب کنید.

منبع: زندگی سلام
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .