تبیان، دستیار زندگی

از خودم بدم می‌آید چون راحت به دیگران اعتماد می‌کنم

محدود بودن در روابط اجتماعی، خانوادگی و دوستانه متناسب با سن و جنس، یکی از عوامل زودباوری است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
زودباوری، اعتماد،
نویسنده: رضا زیبایی | روان‌شناس بالینی
تلاشم در زندگی بر این اساس است که به حرف دیگران اعتماد کنم و بدبین نباشم. 21 ساله هستم و تجربه زیادی از معاشرت با دیگران ندارم. کلا هر فردی هر حرفی می گوید، زود باور می کنم. احساس می‌کنم که بعضی از دوستان و آشنایانم از سادگی ام سوء استفاده می کنند. از خودم بدم می‌آید چون راحت به دیگران اعتماد می‌کنم. باید چه کار کنم؟

مخاطب گرامی، چقدر خوب که به فکر حل مشکل‌تان افتاده‌اید و در اوایل دوره حساس جوانی به این درک رسیده‌اید که برای حل چنین مشکلاتی باید با یک مشاور مشورت کرد. زودباوری دلایل بسیاری دارد که برخی از مهم ترین آن ها را در ادامه بر می‌شماریم و در واقع راهبرد های کاهش و بهبود زودباوری هم در بطن دلایل مطرح شده، خواهد آمد.


شاغل شوید یا دانشجو و ...

محدود بودن در روابط اجتماعی، خانوادگی و دوستانه متناسب با سن و جنس، یکی از عوامل زودباوری است. برای مثال یک خانواده منزوی و فاقد روابط اجتماعی و خانوادگی، مستعد شکل دادن فرزندان زودباور و شکننده تر هستند. بنابراین راهبرد متعاقبی که به بهبود و کاهش زودباوری می انجامد، گسترش روابط اجتماعی و خانوادگی است. رشد یافتگی در همه زمینه ها در بستر روابط مفید و انسان ساز اجتماعی و گروهی است نه در تنهایی و انزوا. پس توصیه اکید می شود از فضاهای ارتباطی ساده تر و امن تر شروع کنید و آرام آرام به سمت مسئولیت های اجتماعی و گروهی پیش بروید. برای مثال نمی دانم شما چقدر امکان شاغل شدن، دانشجو شدن و در نهایت متاهل شدن را دارید. همه این امور در واقع ترکیبی از روابط متقابل و مسئولانه فردی، عاطفی و اجتماعی است که در دراز مدت موجب رشد یافتگی و کاهش جدی زودباوری شما می شود.


شاید کمبود محبت دارید

علت دیگری که می توان از آن یاد کرد به زبان خیلی ساده «کمبود محبت» است که باعث شکل گیری این رفتار رشد نیافته می شود. افراد زودباور در واقع به طور افراطی وابسته به تایید و حمایت دیگران یا همان توجه و محبت هستند و همین موضوع آن ها را به شدت تاثیر پذیر و منعطف می کند. «بله» های افراطی می‌گویند و زود باوری هایی از سر جذب و کسب محبت دارند. در صورتی که در واقع، این گونه نیست و روابط شان با آدم ها آن قدر شکننده نیست که آن ها گمان می کنند. یکی از محل هایی که می توان به زودباورها کمک شایانی کرد، دقیقا همین جاست و تغییر نگرش آن ها به کیفیت روابط شان از طریق شناخت- رفتار درمانی است. این شیوه روان درمانی، نگرش ها و فرض های غلط را می شکند و با جایگزینی نگرش صحیح، رفتار وابسته و فاقد عزت نفس، خود کم بین و زودباور را ترمیم می کند.


ساده بودن بد نیست

موضوع حاشیه ای دیگری که به آن توجه کمتری می شود، برخی خصوصیات شخصیتی مثبت و اخلاقی دوستان به اصطلاح ساده و زود باور است، مانند همدلی، میل به کمک و یاری رسانی به همنوعان، بخشنده و مهربان بودن، صادق بودن و موضوعاتی از این دست که گاهی نیاز است ما از این افراد بیاموزیم که انسان بودن فقط با یک خصیصه به اصطلاح «سادگی» زیر سوال نمی رود. برای مثال برخی افرادی که در محیط های غیر شهری بزرگ شده اند از صفات یاد شده بهره بیشتری برده اند و از طرفی ما شهری ها گاهی آن ها را ساده می نامیم که این سادگی همراه با انسان دوستی و اخلاقمندی بسیار با ارزش تر از پیچیدگی و به اصطلاح زرنگی است. بعضی وقت ها باید قدر سادگی و صداقت طبیعی خود را بدانیم و حسرت زرنگی و هوشمندی غیر طبیعی را نخوریم.
منبع: زندگی سلام/ روزنامه خراسان

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .