تبیان، دستیار زندگی

انتخاب رشته – انتخاب سرنوشت

بهترین روش انتخاب رشته روشی است که هر داوطلب با توجه به شرایط خود جوانب مختلف را بررسی کند و سپس انتخاب رشته خود را با خیال راحت انجام دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انتخاب رشته

مهم ترین نکات انتخاب رشته موفق چیست؟ آیا انتخاب رشته رازهای پنهانی دارد؟! این احتمالا پر تکرار ترین سوال این روزهای انتخاب رشته داوطلبان کنکور سراسری و حتی خانواده های کنکوری است. البته این حساسیت و نگرانی ها در مورد انتخاب رشته کاملا طبیعی است چرا که آخرین گام تلاش چند ماهه تا چند ساله ی دانش آموزان و حتی خانواده ها در فرایند کنکور همین انتخاب رشته است. در واقع به نوعی انتخاب رشته را می توانیم مهم ترین مرحله این تلاش چند ساله بدانیم چرا که نکات ریز و سرنوشت ساز زیادی در این مرحله وجود دارد و باید رعایت شود. اما آیا واقعا یک بهترین روش برای انتخاب رشته وجود دارد؟ و اگر وجود دارد چگونه باید آن را انجام دهیم که در آینده پشیمان نشویم. منبع این مطلب انتخاب رشته هوشمندانه کنکور سراسری است که با مراجعه به لینک آبی می توانید تمام توضیحات داده شده در متن را متناسب با شرایط خود ارزیابی کنید.
 انتخاب رشته، نه جادوگری است نه با کارهای ماورایی ارتباط دارد اما نکات اولیه مهمی دارد که در هر فرم انتخاب رشته ای باید رعایت شود که احتمال قبولی منطقی آن داوطلب بالاتر برود. البته رعایت این نکات در کنار تجربه یک مشاور خبره قطعا می تواند موثرتر واقع شود.

از چالش های مرحله انتخاب رشته که هم برای دانش آموزان هم خانواده ها صادق است می توان به:
 عدم آشنایی با رشته های مختلف
عدم آشنایی با سهمیه های مختلف کنکور،
عدم آشنایی با سطح دانشگاه ها،
عدم شناخت نسبت به رتبه های مختلف موجود در کارنامه
و دیگر موارد مشابه می توان نام برد.
در این متن به توضیح موارد مهم در انتخاب رشته می پردازیم.

انتخاب رشته کنکور – آینده در گذشته!


اولین نکته که باید بدانید مراحل انتخاب رشته کنکور شما از انتشار کارنامه توسط سازمان سنجش شروع نمی شود؛ بلکه به سال ها قبل به دوران کودکی و نوجوانی شما باز می گردد. بله! تعجب نکنید شما در این سال ها تجربه های  زیادی کسب کرده اید و با شغل ها و افراد مختلفی آشنا شده اید که این تجربه ها می تواند در داشتن یک انتخاب رشته موفق در کنکور سراسری به شما کمک کند.

 شاید کلیشه ای باشد اما حتما در اولین مرحله در مراحل انتخاب رشته کنکور حتما به علاقه های خود فکر کنید. به این فکر کنید که در آینده دوست دارید در چه لباس و قامتی دیده شوید. اما همیشه در نظر داشته باشید آیا این علاقه با آگاهی به دست آمده یا خیر و دست از رویاپردازی بردارید و منطقی به علاقه های خود فکر کنید.
 این موضوع که دکتر شدن درآمد خوبی دارد یا مدیر شدن کلاس دارد؛ لزوما دلیل خوبی برای انتخاب این رشته ها برای همه داوطلبان نیست. در انتخاب رشته به دانشجویان انصرافی پزشکی و مدیران بی پول! هم فکر کنید و هر دو روی سکه را با هم در نظر بگیرید.
پس همانطور که گفتیم علاقه تنها کافی نیست و حتما در انتخاب رشته خود باید به مطالعه در مورد انتخاب رشته و آشنایی با رشته های مختلف بپردازید. در طی سال ها تجربه مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته کنکور ارشد دانشجویان بسیاری دیده ام که در انتخاب رشته ناموفق بوده اند و وقتی به صحبت هایشان گوش کرده ام یک نکته در اکثر آنها مشترک بوده است.
 برای مثال یکی از دانشجویان پس از چهار سال تحصیل در رشته فیزیک به فکر تغییر رشته افتاده بود وقتی از او دلیل را پرسیدم می گفت در دبیرستان فیزیکم خوب بود و به این درس علاقه داشتم و فکر میکردم با انتخاب این رشته موفق می شوم! توجه داشته باشید تنها علاقه به یک درس یا استاد و معلم معیار خوبی برای انتخاب رشته موفق نیست. بهترین روش انتخاب رشته این است که اگر فکر می کنید به رشته ای علاقه دارید و در آن رشته موفق می شوید به مطالعه در مورد آن بپردازید و ببینید آیا این علاقه واقعی است یا خیر.

برای رسیدن به مرحله انتخاب رشته، شما ممکن است چند سال تلاش کرده باشید اما این چند سال در برابر مدت زمانی که در ادامه زندگی با نتیجه آن دست و پنجه نرم می کنید زمان بسیار کمی است. پس حتما و حتما زمان بگذارید و در مورد موارد زیر در انتخاب رشته ای که فکر می کنید به آن علاقه دارید تحقیقات کافی انجام دهید:
این رشته از نظر توانایی ها و روحیات و... به درد چه افرادی می خورد؟
اگر شما از تحلیل و دروس محاسباتی فراری هستید قطعا رشته هایی مثل اقتصاد، حسابداری، مدیریت و ... به کار شما نمی آید. یا کسی که از خون می ترسد رشته پرستاری مناسبش نیست!

آینده شغلی رشته مورد نظر به چه شکلی است؟

قطعا در وضعیت کنونی کشور، آینده شغلی یکی از مهمترین دغدغه های داوطلبان برای انتخاب رشته است. در این مورد حتما به جای اینکه به وضعیت کنونی یک رشته چشم داشته باشید کمی آینده نگر باشید و وضعیت رشته در زمان فارغ التحصیلی را در نظر بگیرید. مثلا رشته هایی مثل ارگونومی قطعا در آینده می توانند رشته های پرچم داری باشند! البته طبیعی است که داوطلبان یا خانواده ها لزوما با همه رشته ها آشنا نیستند و یا ممکن است تحلیل درستی از آینده یک رشته نداشته باشند به همین دلیل ارتباط با یک مشاور خبره می تواند به شما کمک بسیار زیادی کند.

آینده تحصیلی این رشته به چه شکلی است؟

در انتخاب رشته خود حتما آینده تحصیلی رشته را حتما در نظر بگیرید. رشته هوشبری تا همین سال 98 امکان ادامه تحصیل در مقطع ارشد را نداشت! و بسیاری از فارغ التحصیلان برای ادامه تحصیل سر درگم بودند و مجبور به تغییر رشته بودند در صورتی که با تحقیق اولیه در مورد این رشته متوجه این موضوع می شدند و اگر ادامه تحصیل برای آن ها موضوع جدی ای بود ممکن بود این رشته را انتخاب نکنند.

مدت زمان ورود به بازار کار

شاید این مورد را کمتر کسی در نظر بگیرد اما در انتخاب رشته اگر برای شما بحث های مالی خیلی مهم است باید این فاکتور را به طور ویژه مد نظر قرار دهید. مثلا در رشته های مهندسی ممکن است با مهندسی نفت نتوانید خیلی سریع به درآمد مناسب برسید اما با رشته مهندسی کامپیوتر ممکن است حتی در دوران دانشجویی با قبول پروژه های مختلف هم رزومه مناسبی داشته باشید هم درآمد زایی کنید. یا در رشته ای مثل کاردرمانی ممکن از زمان دانشجویی کار متناسب پیدا کنید و خیلی زود تر به درآمد هم سطح پزشک عمومی برسید.
موارد دیگری مانند: امنیت روانی شغل، سختی کار نسبت به درامد، شانس قبولی در دانشگاه های خوب و... را هم باید در انتخاب رشته خود در نظر بگیرید.

همچنین برای پیدا کردن متناسب ترین شغل و اولویت دادن در انتخاب رشته خود می توانید با آزمون های استعداد سنجی شغلی-تحصیلی مختلف استعداد خود را در آن زمینه بسنجید تا مناسب ترین و بهترین رشته را برای خود انتخاب کنید. نمونه ای از این آزمون ها، آزمون استعداد سنجی شغلی تحصیلی- هالند است که در تصویر زیر نمونه ای از جواب آزمون را می بینید. برای استفاده از این آزمون، بهترین نرم افزاری که مطابق با رشته های تجربی، انسانی و ریاضی بومی سازی شده است می توان از نرم افزار انتخاب رشته 3گام نام برد.
انتخاب رشته
همانطور که در تصویر بالا می بینید، نتایج این آزمون می تواند شما را در انتخاب رشته درست برای آینده راهنمایی کند.

پشیمانی بعد از انتخاب رشته سودی ندارد!

نکته بعدی در انتخاب رشته موفق، در نظر گرفتن شهر و دانشگاه می باشد. بعد از اینکه از انتخاب رشته مورد علاقه خود مطمئن شدید نوبت به در نظر گرفتن شهر و دانشگاه است و باید به این سوال پاسخ دهید که چگونه انتخاب رشته کنم که پشیمان نشوم!
هم در مرحله قبلی یعنی انتخاب رشته مورد نظر هم در مورد دانشگاه و شهر محل قبولی به این نکته توجه کنید که سعی کنید طوری انتخاب رشته کنید که بدترین قبولی و آخرین نفر آن رشته و دانشگاه شما باشید! بله درست متوجه شدید با این کار در واقع شما در بهترین انتخاب های خود قبول شده اید و این خیلی بهتر از این موضوع است که بعد از ورود به دانشگاه ببیند که می توانستید در انتخاب های خیلی بهتر قبول شوید.
به این منظور برای داشتن انتخاب رشته موفق  باید شرایط خانوادگی و شخصی خود را در نظر بگیرید. آیا حاضر به تحصیل به دور از خانواده هستید؟ آیا خانواده این اجازه را به شما می دهد که برای تحصیل به شهر های دیگر سفر کنید؟ در نظر گرفتن این سوالات علاوه بر اهمیت آن در انتخاب رشته موفق برای امسال ممکن است انتخاب رشته سال آینده شما را هم تحت تاثیر قرار دهد. چرا که در صورت قبولی در دوره های روزانه و عدم ثبت نام نه تنها شما انتخاب رشته موفقی نخواهید داشت بلکه از کنکور سال آینده هم محروم می شوید.
این مسائل مخصوصا برای داوطلبان دختر ممکن است از حساسیت بیش تری برای خانواده برخوردار باشد که حتما باید به آن توجه ویژه داشت و قبل از اینکه وارد مراحل انتخاب رشته بشوید باید با خانواده خود مشورت کنید. نکته مهم دیگر در انتخاب رشته موفق، در نظر گرفتن نوع دانشگاه و هزینه های آن است.
طبیعتا داوطلبی که مشکل مالی دارد حتی در صورت انتخاب شهر های دیگر بهتر است دوره های روزانه را در اولویت قرار دهد که علاوه بر هزینه زندگی در شهر دیگر هزینه های تحصیل را هم متحمل نشود. یا داوطلبانی که زیاد دغدغه مالی ندارند حتما از اعتبار دانشگاه ها آگاه باشند که بتوانند انتخاب رشته موفقی داشته باشند .همچنین با توجه به انواع گزینش مختلف در رشته های پرطرفدار باید گزینش های بومی و منطقه ای را در نظر بگیرید و به آن آگاهی داشته باشید که بتوانید انتخاب رشته موفقی داشته باشید.

انتخاب رشته رو درست بچین!

نکته بعدی که در انتخاب رشته باید توجه زیادی به آن داشته باشید؛ نحوه صحیح اولویت بندی و چیدمان انتخاب رشته می باشد.
 بعد از اینکه در دو مرحله قبل با خود فکر کردید و با خانواده هم مشورت کردید که چگونه می توانید انتخاب رشته موفقی داشته باشید. حالا نوبت به اولویت بندی و چیدمان 150 انتخاب ممکن در مراحل انتخاب رشته کنکور شما رسیده است.
 حالا می دانید به چه رشته هایی علاقه دارید و کدام شهرها و دانشگاه ها را می توانید انتخاب کنید. اما هنوز برای داشتن انتخاب رشته موفق باید این لیستی که به آن در رشته ها، دانشگاه ها و شهرهای مختلف به آن رسیده اید اولویت بندی کنید.
برای داشتن انتخاب رشته موفق، بهترین روش اولویت بندی انتخاب رشته این است که شما ترکیبی از رشته، شهر و دانشگاهی که بیشتر به آن علاقه دارید را در نظر بگیرید و بعد از آن شانس قبولی خود را هم در نظر بگیرید و بعد از آن به آن ها اولویت بدهید.
برای داشتن بهترین روش انتخاب رشته باید از نحوه ی بررسی کارنامه ها توسط سازمان سنجش با خبر باشید همچنین بدانید در سال های گذشته داوطلبان با چه رتبه ای در چه دانشگاهی قبول شده اند.
 سازمان سنجش به ترتیب رتبه ها، انتخاب رشته ها را چک می کند. مثلا رتبه 1000، مورد بررسی قرار نمی گیرد تا زمانی که 999 نفر قبل از آن تعیین تکلیف شده باشد. حالا اگر رتبه 999، مثلا یک کد رشته را در ردیف 100 خود انتخاب کرده باشد که رتبه 1000 آن را در انتخاب اول خود گنجانده باشد تفاوتی در شانس قبولی آن کد رشته محل برای رتبه 1000 ایجاد نمی کند. اگر رتبه 999، آخرین قبولی آن کد رشته محل باشد، رتبه 1000 که آن را در انتخاب یک گذاشته است قبول نمی شود چرا که در رتبه 999، ظرفیت آن کد رشته تکمیل شده است. اولویت بندی، زمانی ارزش دارد که فرم انتخاب رشته هر فرد نسبت به خود آن فرد بررسی می شود. مثلا اگر همین داوطلب رتبه 1000، بتواند در دوره روزانه قبول بشود ولی انتخاب اولش را دانشگاه پیام نور گذاشته باشد، در همان انتخاب اول قبول می شود و دیگر بقیه انتخاب های او لحاظ نمی شود.
در واقع اولویت بندی غلط در فرم انتخاب رشته هر شخص است که باعث می شود سرنوشت شما تبدیل به کابوس بشود. پس بهتر است اولویت بندی انتخاب رشته براساس کیفیت رشته و دوره و دانشگاه و همچنین علاقه باشد تا هیچوقت از آن پشیمان نشوید. همچنین ممکن است در انتخاب رشته خود به بیش از 150 انتخاب برسید که باید سعی کنید معیار های خود را بازبینی کنید تا بتوانید کد رشته های اضافی را حذف کنید.
همواره به داوطلبان پیشنهاد می کنیم که برای داشتن بهترین روش انتخاب رشته و همچنین داشتن انتخاب رشته موفق، چند انتخاب اول خود را رویایی قرار دهند یعنی انتخاب هایی که شانس قبولی آن ها نزدیک به صفر است. انتخاب های میانی خود را رشته هایی قرار دهند که  شانس قبولی بالایی در آن دارند و چند انتخاب آخر خود در انتخاب رشته را به کد رشته هایی اختصاص دهند که حتما در آن قبول می شوند.
به طور خلاصه فرم انتخاب رشته خود را می توانید با الگوی زیر تکمیل کنید:
30 انتخاب اول رویایی: یعنی انتخاب هایی که عملا ممکن است در حالت عادی شانسی نداشته باشید.
45 انتخاب خوش بینانه: انتخاب هایی که در صورت شرایط خیلی ایده ال و سلسله مراتبی شانس متوسطی برای قبولی در آن دارید.
45 انتخاب پراحتمال: انتخاب هایی که با نتایج سال های قبل با شانس بسیار بالایی احتمال قبولی دارید.

30 انتخاب منطقی: انتخاب هایی که به طور قطعی در آن ها قبول می شوید.

وارد کردن انتخاب رشته یا خنثی کردن بمب!

آخرین نکته مهم در فرآیند انتخاب رشته، وارد کردن انتخاب رشته در سایت سنجش می باشد. این نکته را اینجا آورده ایم که حواستان جمع تر باشد.
قربانیان انتخاب رشته اشتباه ( به دلیل حواس پرتی در ورود اطلاعات) از قربانیان خنثی کردن بمب بیشتر بوده است!

بارها شده داوطلبان که در موسسه مشاوره و برنامه ریزی 3گام برای مشاوره مراجعه کرده اند دنبال شانس مجددی برای ویرایش انتخاب رشته بعد از بسته شدن سایت سازمان سنجش بوده اند و در شرایط بسیار استرسی ای قرار گرفته اند. پس شما سعی کنید که با بالا بردن دقت در انتخاب رشته دچار این مشکل نشوید.
خوشبختانه در سال های اخیر انتخاب رشته سازمان سنجش هوشمندتر شده است. و وقتی کد رشته ای را وارد می کنید اسم رشته و محل شهر و دانشگاه را به شما نشان می دهد. اما متاسفانه هنوز هم داوطلبانی هستند که با یک بی دقتی از داشتن انتخاب رشته موفق باز می مانند. حتما بعد از اینکه هر 150 انتخاب خود را تعیین کردید آن ها را با دقت در قسمت انتخاب رشته سایت سنجش وارد کنید و در نهایت نیز همه ی صفحه انتخاب رشته خود را چک کنید تا مشکلی پیش نیاید. با وارد کردن یک کد رشته اشتباه در میان کد رشته های مختلف خود ممکن است سرنوشت شما به کلی تغییر کند و در همان کد رشته از انتخاب رشته خود قبول شوید.

بهترین روش انتخاب رشته!

حالا که نکات انتخاب رشته موفق کنکور را مطالعه کردید متوجه شدید که به جز یک سری نکات در داشتن انتخاب رشته موفق، ممکن است خیلی از نکات برای افراد مختلف متفاوت باشد و به جرات می توان گفت برای همه یک نسخه یکسان و یک بهترین روش انتخاب رشته وجود ندارد. اما این به معنای این نیست که شما نمی توانید انتخاب رشته موفقی داشته باشید. بهترین روش انتخاب رشته روشی است که هر داوطلب با توجه به شرایط خود جوانب مختلف را بررسی کند و سپس انتخاب رشته خود را با خیال راحت انجام دهد. در این بین راه هایی هستند که می توانند انتخاب رشته شما را تسهیل کنند. استفاده از کمک مشاوران تخصصی انتخاب رشته یا نرم افزار هوشمند انتخاب رشته 3گام می تواند تا حدود زیادی در این راستا به شما کمک کند.