فیستول مقعدی را بدون جراحی درمان کنید!
اکثر فیستولهای مقعدی پس از آبسه مقعد ایجاد می شوند. اگر آبسه مقعدی به درستی درمان نشده و چرک آن تخلیه نشود، به احتمال بسیار زیاد بلافاصله دچار فیستول می شوید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : سه شنبه 1399/05/14 ساعت 14:00
قبل از توضیح درمان فیستول مقعدی با لیزر بدون عوارض، بیایید نگاهی به توضیحات گوناگون حول فیستول مقعدی، آبسه مقعدی، علائم و دلایل بروز این بیماری و بهترین روش های درمان مدرن بیاندازیم.
فیستول مقعدی چیست؟
فیستول مقعد در واقع یک کانال کوچک است که بین انتهای روده و پوسته نازک نزدیک به مقعد (جایی که مدفوع از بدن خارج می شود) ایجاد میشود. معمولا عفونت، اصلی ترین عامل ایجاد فیستول شناخته میشود و مجرای ایجاد شده توسط این بیماری پر از چرک و عفونت میباشد. اگر عفونت آبسه مقعدی درمان نشود به فیستول منجر خواهد شد.علائم فیستول مقعدی
علائم فیستول مقعدی ویژگی های زیر را شامل می شود:تحریک پوست پیرامون مقعد
دردی مداوم و مزمن که حتی در زمان نشستن کامل فرد، جا به جایی او و خروج مدفوع ممکن است تشدید یابدتخلیه بو نامطبوع از کنار دریچه مقعد
مشاهده تولید چرک یا لکه های خونی هنگام خروج مدفوع فرد
تورم و قرمزی در اطراف ناحیه مقعد. (در صورت مبتلا بودن فرد به آبسه، حتی ممکن است دچار تب شدید شود)
در بعضی موارد، فیستول مقعدی حرکات نامنظم روده و بی اختیاری در کنترل خروج مدفوع را نیز شامل میشود.
در آخر لازم به ذکر است که فیستول مقعدی به صورت سوراخ کوچکی در اطراف مقعد شما ظاهر میشود که حتی دیدن آن برای خود فرد بسیار دشوار است.
علت بروز این عارضه
اکثر فیستولهای مقعدی پس از آبسه مقعد ایجاد می شوند. اگر آبسه مقعدی به درستی درمان نشده و چرک آن تخلیه نشود، به احتمال بسیار زیاد بلافاصله دچار فیستول می شوید.علل غیر معمول شیوع :
- بیماری کرونزمانیکه دستگاه گوارش انسان به مدت طولانی ملتهب میشود.
- دیورتیکولیت
عفونت ناشی از کیسه های کوچکی که قابلیت چسبندگی به دیواره های روده بزرگ (کولون) را دارند.
- hidradenitis suppurativa
یک نوع بیماری پوستی که جهت درمان و بهبودی زمان طولانی مدتی لازم دارد و باعث ایجاد آبسه و زخم می شود.
- عفونت از طریق بیماری سل یا HIV
- عارضه جراحی در نزدیکی مقعد
جراحی فیستول با لیزر
در بین روش های درمان فیستول مقعدی در تکنیک ریشه کن کردن فیستول مقعدی توسط لیزر عملا بیمار هیچ گونه دردی را حس نمیکند و از بین بردن توده به صورت کاملا ملایم از طریق انرژی لیزر صورت می گیرد.در عمل لیزر جراح معمولا توسط میله ی نازک و مخصوصی (probe) که متشکل از فیبرهای انعطاف پذیر است، مسیر حرکت لیزر را کامل مشخص می کند و سپس توسط لیزر کربن مونو اکسید CO2، قسمت توده کاملا باز و برداشته می شود. به دلیل آسیب کمتر لیزر به بدن فرد نسبت به عمل جراحی فیستول با چاقو (روش سنتی)، بیمار به راحتی می تواند پس از گذشت چند روز کوتاه دفع مدفوع داشته باشد و به کارهای خود بپردازد.
البته مراجعه به یک پزشک مطمئن و مرکز معتبر در زمینه جراحی و لیزر، از مهم ترین فرایندهای درمان به شمار میآید. درمان فیستول با لیزر در کلینیک پایتخت توسط دکتر متخصص و حرفهای و با استفاده از بروز ترین دستگاههای لیزر انجام میشود. این مرکز به عنوان یکی از بهترین کلینیکهای لیزر درمانی در تهران شناخته میشود.
مزایای جراحی لیزر فیستول مقعد نسبت به روش سنتی جراحی
بسته شدن کامل توده توسط عمل جراحی فیستول با لیزر یک شیوه ایمن و کاملا مؤثر برای درمان فیستول مقعد ترانسفرانتر است زیرا در این روش بیماری از ریشه از بین می رود. در صورتی که در مورد جراحی سنتی و باز ناحیه احتمال بازگشت بیماری تا حدودی وجود دارد.به احتمال بسیار زیاد بعد از انجام عمل جراحی فیستول مقعد ، برای هفته اول ناراحتی شدیدی دارید. در صورتی که در عمل جراحی باز جهت تسکین درد نیاز به مسکن هایی مانند پاراستامول یا ایبوپروفن دارید. وقوع یبوست بعد از عمل باز نیز بسیار شایع است. در صورتی که توسط جراحی با لیزر وقوع این اتفاقات به حداقل می رسد.
انتقال هر گونه عفونت و آلودگی به بدن فرد توسط لیزر به هیچ عنوان وجود ندارد در صورتی که در جراحی باز این طور نیست.
عمل لیزر برای تمامی افرادی که دچار به فیستول مقعدی می شوند و حتی کسانی که دارای سن بالا و مشکلات دیابت ، کبد، کلیه و بیماران قلبی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند امکان پذیر است.
بستری شدن در خانه به مدت چندین روز و عقب ماندن از کار به هیچ عنوان در جراحی لیزر فیستول وجود ندارد. یعنی شما می توانید از روز بعد از عمل لیزر به کار خود باز گردید. در صورتی که با انجام جراحی سنتی، فرد ملزوم به ماندن در خانه و استراحت مطلق به مدت چند روز است.
در آخر لازم به ذکر است که لیزر یکی از نوین ترین روش ها و دستاوردهای امروزه بشر در زمینه پزشکی است و متعاقبا استفاده از آن در درمان فیستول بدون هیچ گونه عوارض و بازگشت می باشد.
سایر روشهای جراحی فیستول مقعدی
بهترین روش درمان برای ریشه کن کردن فیستول مقعدی جراحی می باشد. زیرا اگر توده کامل از بین برده نشود، احتمال رشد سریع و مجدد آن در بدن بسیار بالاست. در ادامه به معرفی سایر روشهای عمل فیستول مقعدی، جهت ریشه کن کردن این بیماری میپردازیم:فیستولوتومی
روندی دیگر جهت درمان فیستول مقعد که بریدن کل طول توده را شامل می شود. تنها عارضه ی بعد از این عمل یک زخم کوچک با سطح صاف است که به مرور زمان بهبود می یابد. البته اگر قسمت اضافه تری از بدن جهت برداشتن فیستول برش داده شود، ممکن است که جراحی به یک مرحله ختم نشود و نیازمند به عمل دیگری باشد.افزودن سِتون Seton
طی روند جراحی ستون، یک نخ جراحی به اسم ستون داخل فیستول مقعد قرار می گیرد. پس از ماندن نخ جراحی ستون به مدت چندین هفته در داخل فیستول، روند بهبودی تسریع پیدا می کند. این روش باعث می شود که جراحی دیگری برای از بین بردن توده صورت نگیرد و احتمال انجام آن بسیار کم باشد.چسب فیبرین یا افزودن کلاژن
در بعضی از موارد ممکن است از چسب فیبرین که تهیه شده از پروتئین پلاسما می باشد ، به جای عمل جراحی در درمان فیستول مقعد و برش آن استفاده شود. این چسب از طریق دهانه خارجی فیستول تزریق می شود و از طریق تراکم پوست، باعث بسته شدن بخیه داخلی می شود. از افزودن پروتئین کلاژن ممکن است برای آب بندی و بسته شدن دستگاه نیز استفاده شود.فلپ رکتال پیشرفته
در صورت تشخیص و لزوم، یک جراح میتواند دستگاه را خارج کرده و سپس از داخل دیواره رکتال یک فلپ را جدا کند. جهت از بین بردن توده داخلی ادامه فلپ را به سمت پایین مجرای فیستول بخیه می زند. این عمل احتمال بریده شدن قسمت بیشتری از عضله اسفنکتر را به حداقل می رساند.روشهای خانگی و دارویی
احتمالا در رابطه با موضوعاتی مانند درمان فیستول با روش های خانگی ، درمان این بیماری با دارو و درمان گیاهی مقعدی نیز مطالبی به گوشتان خورده!نگاه کوتاهی به چگونگی بهبود این بیماری از طریق انجام روش های درمان بالا می اندازیم:
از بهترین روشهای درمان خانگی میتوان به درمان با زردچوبه، عسل، سیر و پیاز، آب گرم، زنجبیل، گریپ فروت، پونه کوهی، میخک و درخت چای اشاره کرد.
در رابطه با درمان دارویی برای کاهش علائم بیماری، از داروهای آنتی بیوتیک و ضد التهاب تجویز شده توسط پزشک، استفاده میشود. ولی هیچ گونه داروی قطعی برای درمان فیستول مقعدی وجود ندارد.