تبیان، دستیار زندگی

سرفه کرونایی چگونه است؟

یکی از شایع‌ترین علائم ویروس کرونا سرفه است، ولی درواقع، سرفه رفلکس سالم و مهمی است که به باز شدن راه­‌های هوا در گلو و قفسه­‌ی سینه کمک می­‌کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سرفه کرونایی
سرفه اغلب در اثر سرما­خوردگی، آنفلونزا یا برونشیت بروز می‌کند ولی همانطور که می‌دانید سرفه کرونایی یکی از شایع‌ترین علائم این بیماری است، از جمله دلایل دیگر بروز سرفه می­‌توان به سوزش معده، حساسیت‌­هایی مثل تب یونجه و بیرون ریختن خلط گلو از بینی، اشاره کرد. سرفه در اثر گردوغبار، گرده علوفه، هوای سرد یا عفونت ریه و دستگاه تنفسی نیز ایجاد می شود.


چطور سرفه را درمان کنیم؟

سرفه طولانی‌مدت می‌تواند به مجاری هوایی آسیب برساند، بنابراین لازم است بدانید که به کمک پزشکی نیاز دارید.

در اکثر موارد، ویروس کرونا باعث بروز سرفه می­‌شود و باید دوره­‌ی آن طی شود.  گاهی این مدت تا دو هفته به‌­طول می­‌انجامد.

پزشکان معمولا آنتی بیوتیک تجویز نمی‌کنند زیرا آنتی بیوتیک تنها درمورد باکتری کاربرد دارد.

هیچ راه سریعی برای خلاص شدن از شر سرفه وجود ندارد. معمولا بعد از این­که سیستم ایمنی مشکلی را که باعث بروز سرفه شده است شکست دهد، سرفه برطرف می­‌شود.

اغلب نیازی به مصرف دارو برای درمان سرفه نیست مگر این­که سرفه آن­قدر شدید باشد که نتوانید بخوابید. شاید این داروها به توقف سرفه کمک کند ولی علت بروز آن را درمان نمی‌­کند. اگر علائم زیر را دارید، حتما با پزشک تماس بگیرید:

- در نفس کشیدن مشکل دارید یا به­‌سختی نفس می­‌کشید.
- سریع­‌تر از حد معمول نفس می­‌کشید.
- لب، صورت یا زبان شما کبود یا تیره شده است.
- تب شدید؛ مخصوصا اگر سرفه می­‌کنید اما آبریزش یا گرفتگی بینی ندارید.
- با هر تنفس صدای خروسک می­‌آید.
- خون بالا می­‌آورید.
- هنگام تنفس خرخر می­‌کنید (صدای تودماغی).
- هنگام بازدم خس­‌خس می­‌کنید.
- آب بدنتان کم شده؛ ازجمله علائم آن می­‌توان به سرگیجه، خواب­‌آلودگی، خشکی یا چسبندگی دهان، گودی چشم، گریه­‌ی بدون اشک یا کم­‌ادراری اشاره کرد.

سرفه کرونایی

انواع مختلف سرفه

شناخت انواع مختلف سرفه به شما کمک می­‌کند بدانید چه زمان باید آن را در خانه درمان کرد و چه زمانی باید نزد پزشک رفت. شایع‌­ترین انواع سرفه عبارت است از:

- سرفه‌­ی خشک: اغلب به­‌دلیل ورم راه هوای فوقانی رخ می‌­دهد. در اکثر موارد، سرفه­‌ی خشک حاصل دم‌گاه، ورم حنجره و نای است. مسیر ورود هوای کودکان کوچک‌­تر است و درصورت التهاب عمل تنفس را دشوار می­‌سازد. بچه­‌های زیر سه سال بیشتر در معرض این نوع سرفه قرار دارند زیرا راه ورود هوای آن­ها بسیار باریک است.

این سرفه به­‌صورت ناگهانی و اغلب اواسط شب شروع می­‌شود. این کودکان خرخر هم می­‌کنند که به تنفس پرسروصدا و دشوار هنگام دم گفته می­‌شود.

- سیاه­‌سرفه: به عفونت راه هوا توسط یک باکتری به نام بوردتلا پرتوزیس، سیاه­‌سرفه (پرتوزیس) گفته می­‌شود. کودکان مبتلا به پرتوزیس پشت سر هم بدون مجال برای تنفس سرفه می­‌کنند. پس از پایان سرفه، یک نفس عمیق می­‌کشند که صدای خروسک می­‌دهد. ازجمله سایر علائم آن می­‌توان به آبریزش بینی، عطسه، سرفه­‌ی خفیف و تب با درجه­‌ی پایین اشاره کرد.

ممکن است سیاه­‌سرفه در هر سنی رخ دهد اما در نوزادان زیر یک سال که واکسن پرتوزیس را نزده‌­اند شدیدتر است. این واکسن جزو واکسن سه‌گانه (دیفتری، کزاز، سیاه­سرفه) است. پرتوزیس بسیار مسری است به­‌همین دلیل تمام کودکان باید در دو، چهار، 6، 15 ماهگی و 4 تا 6 سالگی واکسن پرتوزیس را بزنند.

- سرفه همراه با خس‌­خس: اگر فرد هنگام بازدم خس­‌خس می‌کند (صدای صوت)، بدین معنی است که راه تحتانی ورود هوا ملتهب شده است. این شرایط درصورت آسم یا عفونت ویروسی برونشیت رخ می­‌دهد. اگر راه تحتانی ورود هوا توسط شیء بیگانه مسدود شود نیز خس‌­خس به‌­وجود می­‌آید.

- سرفه­‌ی شبانه: در بسیاری از موارد سرفه هنگام شب تشدید می­‌شود. زمانی که فرد سرما خورده است، مخاط بینی و سینوزیت از گلو تخلیه و باعث سرفه حین خواب می‌­شود. این موضوع تنها درصورتی دردسرساز است که سرفه مانع از خواب شود. آسم هم باعث عود سرفه در شب می­‌شود زیرا راه‌­های ورود هوا هنگام شب حساس و رنجورتر است.

- سرفه در روز: هوای سرد یا فعالیت باعث تشدید سرفه در روز می­‌شود. حتما حواستان باشد چیزی در خانه – مانند خوشبوکننده­‌ی هوا، حیوان خانگی یا دود (به خصوص دود تنباکو)- باعث ایجاد سرفه در فرد نشود.

- سرفه همراه با تب: احتمالا فردی که سرفه م‌ی­کند، تب خفیف و آبریزش بینی دارد سرما خورده است. اما سرفه به همراه 39 درجه­‌ی سانتی­‌گراد یا بیشتر می‌­تواند در اثر سینه­‌پهلو باشد، به­‌خصوص اگر فرد ضعیف است و تندتند نفس می‌­کشد. در این صورت، فورا با پزشک تماس بگیرید.

- سرفه‌­های دائم: معمولا سرفه در اثر سرماخوردگی ویروسی، به­‌خصوص اگر فرد پشت سر هم سرما بخورد، تا چند هفته باقی می­‌ماند. آسم، آلرژی یا عفونت مزمن در سینوزیت نیز باعث سرفه‌های طولانی و مداوم می­‌شود. اگر فرد پس از سه هفته هنوز هم سرفه می‌­کند، با پزشک تماس بگیرید.

- سرفه کرونایی: داشتن سرفه‌های خشک یکی از نشانه‌های ابتلا به کرونا عنوان‌شده و نگرانی افراد را پس از هر بار سرفه به همراه دارد

 

سرفه کرونایی

راهکارهایی برای شناسایی سرفه‌های کرونایی

سرفه‌های ناشی از کرونا چه ویژگی داشته و چه تفاوتی با سرفه‌های عادی دارد؟ سال‌هاست که پزشکان و متخصصان ویژگی‌های انواع مختلف سرفه را گوش می‌دهند تا به تشخیص بیماری کمک ‌کنند.

سرفه یک ابزار تشخیصی ارزشمند است، سرفه‌های گاه‌به‌گاه عادی هستند، اما سرفه‌هایی که هفته‌ها ادامه می‌یابد، مخاط خونی ایجاد می‌کند، باعث ایجاد تغییر در رنگ خلط می‌شود یا با تب، سرگیجه یا خستگی همراه است، ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری باشد.


علت خشک بودن سرفه های کرونایی چیست؟

پزشکان معتقدند که سرفه‌ کووید ۱۹ خشک و مداوم است و باعث تنگی نفس می‌شود. با توجه به اینکه ویروس کووید ۱۹ بافت ریه را تحریک می‌کند، سرفه‌های ناشی از این بیماری، خشک و مداوم و همراه با تنگی نفس و درد عضلانی است.

بارزترین علائم کویید ۱۹ تب و خستگی است و ممکن است شما احساسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا کنید. سرفه خشک در حدود نیمی از بیماران آلوده وجود دارد. با پیشرفت بیماری، بافت ریه مملو از مایعات می‌شود و ممکن است بدن برای دریافت اکسیژن کافی، بیشتر دچار تنگی نفس شود.


سرفه کرونایی؛ مرطوب و خلط‌آور یا خشک و خش‌دار

یکی از شایع‌ترین علائم ویروس کرونا سرفه است، ولی درواقع، سرفه رفلکس سالم و مهمی است که به باز شدن راه­‌های هوا در گلو و قفسه­‌ی سینه کمک می­‌کند.

سرفه مرطوب از دستگاه تنفسی تحتانی (ریه‌ها و مجاری هوایی تحتانی، برخلاف بینی و گلو ) خلط ایجاد می‌شود. صدای سرفه مرطوب در اثر حرکت موجود در مجاری هوایی ایجاد می‌شود و هنگام تنفس می‌تواند با صدای خس‌خس همراه باشد.

مجاری هوایی تحتانی غدد ترشحی بیشتری نسبت به گلو دارند، به همین دلیل عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی باعث سرفه خیس می‌شود.

سرفه خشک خلط ایجاد نمی‌کند. معمولاً از پشت گلو شروع و صدای درشت ایجاد می‌کند. سرفه خشک راه‌های هوایی را پاک نمی‌کند، بنابراین افراد مبتلا اغلب آن را ناخوشایند توصیف می‌کنند.

عفونت‌های بینی و گلو باعث تحریک آن مناطق می‌شود و سرفه خشک را همراه با گلودرد ایجاد می‌کند. این نوع سرفه‌ها اغلب در آنفلوانزا یا سرماخوردگی مشاهده می‌شود.

گاهی اوقات سرفه می‌تواند خشک باشد و درنهایت خیس شود. به‌عنوان‌مثال، ذات‌الریه و عفونت ریه اغلب با سرفه خشک شروع می‌شود که گاهی دردناک است و می‌تواند باعث تنگی نفس شود.

با پیشرفت عفونت، کیسه‌های هوایی ریه از ترشحات التهابی مانند مایع بافت ریه و خون پر می شوند و سپس سرفه خیس شود. در این مرحله، خلط لکه‌دار می‌شود.

سیاه‌سرفه ناشی از عفونت باکتریایی است که سلول‌های موجود در مجاری هوا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث تحریک و ترشح می‌شود. علائم این بیماری شامل سرفه است که با صدای بلند «نفس کشیدن» خاتمه می‌یابد و مخاط اغلب خارج می‌شود.

سرفه طولانی‌مدت می‌تواند به مجاری هوایی آسیب برساند، یا باعث شکستگی دنده یا پارگی عضلات شود. بنابراین سرفه هر نوعی که باشد، مراقب آن باشید و اگر از بین نرفت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .