تبیان، دستیار زندگی

خواص چهارشیره

چهار شیره معجونی طبیعی است که خواص خیلی زیادی دارد و سرشار از پتاسیم ، کلسیم و ویتامین ها می باشد.این معجون برای کم خونی و فقر آهن و رفع سرماخوردگی و گلودرد، تقویت بینایی، تقویت‎ قلب مفید است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چهار شیره

چهارشیره چیست؟


چهارشیره مخلوطی از شیره خرما،انگور،توت،و انجیر است.شیره هر کدام از این ها به طور جداگانه خواص بسیاری دارد و وقتی با هم ترکیب شود اکسیرحیات در درمان بسیاری از بیماری ها می شود.طبع این شیره گرم و تر است و درماه های سرد سال، می تواند گرمای خوبی به بدن بدهد.

 چهارشیره سرشار از ویتامین (بی6 ،بی 2،بی 1، بی 12) و برای خون سازی بدن مهم است و املاحی مثل فسفر ، آهن، منگنز و ید دارد.

خوردن این معجون طبیعی خون را لطیف می کند و از غلظت خون جلوگیری می کند وبرای یبوست و بیماری های استخوانی نیز بسیار مفید است و باعث تقویت قوای جنسی و تقویت حافظه می شود. معجون چهارشیره سردردها و سرگیجه های ناشی از کم خونی را برطرف می کند.

فیبر موجود در چهارشیره،سوءهاضمه را رفع می کند.همچنین این معجون طبیعی بینایی،اعصاب و قلب را تقویت می کند و تب را برطرف می کند و و در رفع سرماخوردگی و گلو درد موثر است. یکی دیگر از خواص آن روی پوست است، و خوردن منظم آن باعث شادابی و جوانی پوست می شود.

این معجون طبیعی برای دوران بارداری بسیار مفید می باشد و بهترین جایگزین برای داروها برای رفع کمبود هموگلوبین است. میزان جذب آهن موجود در این معجون بسیار بالاتر از قرص آهن است.

به دلیل طبع گرم و خاصیت ضد التهابی این معجون استفاده از آن باعث تسکین دردهای مفصلی و آرتروز می شود. مواد معدنی موجود در این شیره‌های گیاهی نظیر کلسیم، منیزیم و فسفر به استحکام و سلامت استخوان ها بسیار کمک می کند.

 این معجون به رشد کودکان و نوجوانان کمک می کند. تمامی املاح، مواد معدنی و ویتامین های ضروری برای رشد بهتر و سالم تر کودکان و نوجوانان در این معجون وجود دارد. همچنین به دلیل فعالیت و تحرک بالای کودکان، مصرف چهار شیره در وعده صبحانه، علاوه بر رساندن انرژی لازم به آنها، باعث تقویت حافظه و افزایش قدرت یادگیری آنها نیز می شود.همچنین مصرف چهار شیره انرژی مورد نیاز کودکان و دانش آموزان را تامین می کند و به همین خاطر قدرت یادگیری و فعالیت آنها را افزایش می دهد. همچنین انرژی بالای چهار شیره باعث رفع بی حسی و کرختی در افراد بزرگسال و سالمند نیز می شود.
چهار شیره

دیگر خواص چهار شیره:


تقویت اعصاب

مقوی بدن و خون ساز

تقویت اعصاب و حافظه

رفع خواب رفتن دست وپا

شاداب وجوان کننده پوست

تقویت قوای جسمی وجنسی

ملین و برطرف کننده یبوست

جایگزین قرص آهن و اسیدفولیک

رفع سردرد وسرگیجه ناشی از کم خونی


چهار شیره از مخلوط:


شیره انگور

شیره خرما

شیره توت

شیره انجیر

هر کدام از این شیره ها، جداگانه خواص بسیارزیادی دارد و وقتی با هم ترکیب شود، در درمان کم خونی معجزه می کند.

 

فیبر موجود در چهارشیره،سوءهاضمه را رفع می کند.همچنین این معجون طبیعی بینایی،اعصاب و قلب را تقویت می کند و تب را برطرف می کند و و در رفع سرماخوردگی و گلو درد موثر است. یکی دیگر از خواص آن روی پوست است، و خوردن منظم آن باعث شادابی و جوانی پوست می شود.

در ادامه خواص هر یک را جدا جدا برمی شماریم:


شیره انگور:


شیره انگور یکی از فرآورده های انگور است که از آب انگور به دست می آید. شیره انگور در مقایسه با انگور، کالری بسیار زیادی دارد و با مصرف مقدار کم آن می توان انرژی از دست رفته بدن را جبران کرد. این شهد خوشمزه سرشار از ویتامین ها (آ ، بی ،ث) و املاحی چون آهن، منیزیم، فسفر و مقداری کلسیم است.

از آنجایی که شیره ی انگور منبع خوبی از کلسیم به شمار می رود ، در استحکام ساختار استخوانی بدن مفید می باشد.هم چنین، مصرف شیره ی انگور به بهبود وضعیت سلامت دندان ها نیز کمک می کند. این ماده ی غذایی قدرت انقباض ماهیچه ها را نیز زیاد می کند. مصرف شیره ی انگور از بدن در برابر بروز بیماری های استخوانی، به خصوص در دوران بعد از یائسگی، محافظت می کند.

این ماده غذایی با تولید سالم هورمون های جنسی، باعث افزایش تمایلات جنسی می شود و از سلامت جنسی آدم ها محافظت می کند.

یکی دیگر از خواص شیره انگور برای سلامتی، کمک به تسکین یبوست است. این ماده ی غذایی باعث آرام شدن معده و روده ها می شود.

شیره انگور باعث افزایش وزن بدن می شود. از دیگر فواید این خوراکی شیرین، افزایش حجم عضلات است. به همین دلیل است که ترکیب شیره انگور و ارده کنجد را به کسانی که کارهای سنگین انجام می دهند یا ورزشکار هستند، توصیه می کنند چراکه علاوه بر مقوی بودن، باعث افزایش حجم عضلات می شود.

با استفاده از شیره ی انگور می توان نیازهای روزانه ی بدن را به کلسیم، پتاسیم، منیزیم، و آهن برآورده کرد. شیره ی انگور به دلیل میزان بالایی مواد معدنی موجود، می تواند برای دوران بارداری، شیردهی، و بازیابی از انواع بیماری ها بسیار مفید باشد.

یکی دیگر از خواص شیره انگور بازکنندگی گرفتگی هاست و از این رو برای اینکه در مجاری کبد، انسداد ایجاد نشود، می توان شیره انگور را همراه با سرکه انگور مصرف کرد.

شیره انگور همچنین درمان مفیدی برای کسانی است که دچار گلودرد و سرفه شده اند . در واقع  یکی از خواص شیره انگور اثر ضدالتهابی و نرم کنندگی در ناحیه حلق است، به همین دلیل افرادی که به خصوص در ماه های سرد سال دچار التهاب حلق می شوند و به دنبال آن سرفه می کنند، توصیه می شود که از غرغره شیره انگور با آب استفاده کنند.
شیره انگور

 بعضی اوقات ، دردهای دوران قاعدگی به دلیل کمبود آهن می باشد.این شهد لذیذ دارای آهن می باشدو درد این دوران را کم می کند.به علاوه، مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم نیز می توانند از ایجاد لخته های خونی پیشگیری کنند. به این ترتیب، گرفتگی های دوره ی قاعدگی درمان می یابند. مصرف شیره ی انگور می تواند از ماهیچه های رحم نیز محافظت کند.

 شیره انگور به رشد سالم سلول ها و  ترمیم بافت های پوست کمک می کند .

مصرف شیره در افرادی که فشارخون دارند، منجر به افزایش فشارخون آن ها نمی شود اما به درمان و کاهش آن هم کمکی نمی کند.

شیره ی انگور به خاطر منیزیم موجود در ترکیب خود، حجم کلسیم موجود در رگ های عصبی و خونی را متعادل می کند و باعث آرامش اعصاب می شود.

طرز تهیه شیره انگور


 برای تهیه شیره انگور،آب انگور شیرین و رسیده را میگیرند و صاف می کنند و تحت حرارت قرار می دهند تا سه چهارم آب آن تبخیر شود. سپس بر آن خاک رس می زنند و می گذارند تا جرم آن ته نشین شده و شیرین شود. تا زمانی که به آن خاک نزنند، شیره انگور به خوبی شیرین نمی شود و ناصاف خواهد بود.

احتیاط: از آن جایی که شیره انگور طبیعت گرم و تر دارد، مصرف آن برای  کسانی که گرم مزاج هستند و طبیعتی گرم دارند،موجب غلیظ شدن صفرایشان می شود و نتیجه آن، بالا رفتن حرارت بدن، سردرد و جوش زدن در صورت و بدنشان است که راه درمانش هم خوردن میوه های تازه با طبیعت سرد است.

با وجود انرژی و کالری موجود در شیره انگور، مصرف آن به افراد کم تحرک که ورزش منظم ندارند، توصیه نمی شود، چرا که سبب چاقی و اضافه وزن خواهد شد.شیره انگور حاوی قند زیادی است و از این رو مصرف آن برای افراد دیابتی مضر است.


شیره خرما:


یکی دیگر از شیره های پر خاصیت و پر انرژی، شیره خرما می باشد. شیره‌ی خرما همان خواص خرما را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن در وعده‌ی صبحانه باعث فعال شدن سلول‌های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد می‌شود. شیره خرما، تسکین دهنده‌ی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی هستند. خرما منبع خوبی از انرژی، فیبر، قند، انواع ویتامین و مواد معدنی متنوعی است. مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، فسفر، سدیم، پتاسیم، منیزیم، گوگرد و روی در این میوه شیرین به وفور وجود دارد.

می‌توانید از شیره خرما به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در برخی از غذاها و دسرها استفاده نمایید. مثلاً می‌توانید از آن برای شیرین کردن فرنی استفاده کرده و یا به همراه ارده در صبحانه میل کنید، البته ارده و شیره هر دو طبیعت گرمی دارند و برای افراد با مزاج گرم مناسب نیستند.

شیره خرما نیز همانند خواص شیره انگور بسیار انرژی زا بوده و مصرف آن برای مواقعی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد مفید است. همچنین مصرف این شیره برای کودکان و دانش آموزان بسیار مفید بوده، قدرت یادگیری آنها را افزایش میدهد.

قندهای طبیعی موجود در شیره خرما باعث می‌شود قدرت بدنی فرد بیشتر شود. این ماده برای زنان بارداری که به کالری بیشتری احتیاج دارند، بسیار مفید است. زنان باردار نسبت به افراد معمولی کالری  بیشتری نیاز دارند که می‌توانند آن را از طریق خرما نیز به دست بیاورند.

شیره خرما می‌تواند از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت کنند، درواقع این میوه سرشار از فیبر است و در کل آنتی اکسیدان‌های طبیعی در آن به‌ فراوانی یافت می‌شود، وجود این ترکیبات به بهبود بیماری آلزایمر و زوال عقل کمک می‌کند.

 همچنین فیبرهای موجود در این ماده غذایی برای تحرک روده  به‌صورت استاندارد مفید است و باعث می‌شود مواد غذایی به‌آسانی از مجاری روده عبور کنند. این میوه دارای مقادیر زیادی از فیبر رژیمی و فیبر نامحلول است که باعث هضم مواد غذایی از طریق افزایش مدفوع می‌شودو برای از بین بردن علائم یبوست مناسب می‌باشد.

 این شهد خوشمزه و لذیذ ، اختلالات روده را درمان می کند. فیبرهای محلول و نامحلول و آمینواسیدهای موجود در خرما می‌توانند هضم غذا را سریع‌تر کرده و به دستگاه گوارش کمک کنند. بر این اساس می‌تواند برای بیماری‌هایی مانند رفلاکس معده و هموروئید مناسب باشد.

شیره خرما هم مانند شیره انگور ، منبع خوبی برای آهن است. کمبود آهن می‌تواند باعث  کم‌خونی شود و  شرایطی مانند  سرگیجه، خستگی، ناخن‌های شکننده و تنگی نفس را ایجاد کند.از این رو  شما می‌توانید با مصرف مواد غذایی سرشار از آهن مانند شیره خرما به کاهش علائم فقر آهن کمک کنید.

تری گلیسیرید و استرس اکسیداتیو باعث خطر حمله قلبی می‌شوند، که درنتیجه رسوب چربی در شریان‌های قلبی به وجود می آید. شیره خرما طبیعی می‌تواند میزان تری گلیسیرید و استرس اکسیداتیو را کاهش دهد.همچنین خرما سرشاراز پتاسیم است که فشارخون را کاهش داده و از این طریق خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماری‌های قلبی را کم می‌کند.
شیره خرما

همچنین شیره خرما یک منبع خوب برای پروتئین است که به حفظ عضلات و ماهیچه‌های ما کمک خواهد کرد. بنابراین اگر ورزش می‌کنید برای تأمین پروتئین خود می‌توانید از میوه خرما و یا شیره آن قبل تمرینات ورزشی استفاده کنید تا کالری موردنظر را با پروتئین مفید در اختیار بدنتان قرار دهد.

خرما مقدار زیادی منیزیم و مواد معدنی دارد که برای عملکرد سیستم ایمنی بدن مفید می‌باشد. در این صورت سیستم ایمنی قوی‌تر شده و با التهاب‌ها مبارزه می‌کند.


طرز تهیه شیره خرما:


خرماها را شسته و از وسط نصف كنید و هسته آنرا جدا كنید و در یك قابلمه گود ریخته و روی آن آب جوش بریزید و بگذارید نیم ساعت بماند. بعد از این مدت قابلمه را روی حرارت گذاشته و اجازه دهید آب به جوش بیاید. وقتی آب جوش آمد زیر شعله را كم كنید و بگذارید 5 دقیقه بجوشد تا نرم شود.زمان پخت را تا زمانی ادامه بدهید تا خرماها كاملا نرم شود و سپس قابلمه را از روی حرارت برداشته و بگذارید نیم ساعت دیگر در همان آب بماند و بعد از این مدت خرماها را در صافی ریخته و با دست آرام آرام فشار دهید تا شیره جدا شده و از صافی خارج شود. باید دقت د اشته باشید تا هسته و گوشت خرما از صافی رد نشود. حال شیره را دوباره روی حرارت بگذارید تا آرام آرام بجوشد و غلیظ شود و در این مدت باید شیره را مدام هم بزنید تا ته نگیرد. بهتر است برای تهیه شیره خرما از خرماهای شیره دار استفاده كنید. استفاده از خرمای بدون شیره و خشك خیلی برای این كار مفید نیست.همچنین اگر غلظت شیره خرما كم باشد زود كپك میزند ، به همین خاطر سعی کنید یا غلظت شیره را بیشتر كنید و یا اینكه به مقدار كم تهیه كنید.
شیره توت

 شیره توت


 شیره توت ،یکی دیگرازشهد های خوشمزه است که می تواند غذایی مفید و مغذی باشد ولی در کنار شیره ی انگور و خرما هنوز نتوانسته است مصرف‌کننده را به سمت خودش جلب کند.از خواص موجود در این شیره می توان به تقویت بینایی اشاره کرد.از آنجایی که یکی از ویتامین‌های اصلی مورد نیاز چشم‌ها، ویتامین( آ ) می باشد و کمبود شدید این ویتامین در بدن، باعث کاهش دید افراد در شب‌ها و مکان‌های تاریک می‌شود که اصطلاحاً به آن شب‌کوری می‌گویند. در واقع ویتامین (آ) موجود در این شهد لذیذ، کمبود این ویتامین را رفع می کند و  باعث تقویت بینایی می‌شود.

یکی از عوامل احساس اضطراب و ناآرامی، کمبود بعضی ویتامین‌ها و مواد معدنی در بدن است. یکی از ویتامین‌های مؤثر در رفع استرس و اضطراب‌هایی که به دنبالشان کج‌خلقی و ناراحتی و عصبانیت می‌آید، ویتامین (ب) است. تحقیقات نشان داده شیره توت، منبع خوبی از برخی ویتامین‌های گروه ب است که مصرف مداوم آن می‌تواند این نیاز بدن را برطرف کند و آرامش و خوش‌خلقی را به مصرف‌کننده هدیه کند.

 یکی دیگر از خواص شیره توت، خاصیت ضد سرطانی آن است . آنتی‌اکسیدان‌های موجود در توت سفید، به شکل غلیظ‌ شده در شیره توت حضور فعال دارند و از این راه ، با رادیکال‌های آزاد در بدن به مبارزه می‌پردازند و خاصیت ضد سرطانی خود را ایفا می‌کنند.

این شهد خوش طعم برای افراد دیابتی ، مضر نیست. شیره توت با همه شیرینی‌اش، یک تفاوت اساسی با شیره‌های خرما و انگور دارد و آن هم در همین موضوع قند موجود در ترکیبش است. در واقع قند موجود در شیره توت، برخلاف شیره خرما و شیره انگور، برای مصرف دیابتی‌ها بی ضرر است. از این رو افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند می توانند با خیال راحت از این شیره استفاده کنند.

فیبر موجود در شیره توت، خاصیت ملین بودن به آن می‌بخشد و از این جهت در رفع مشکلات گوارشی، کمک خوبی برای دستگاه گوارش است.

 تری گلیسیرید و استرس اکسیداتیو باعث خطر حمله قلبی می‌شوند، که درنتیجه رسوب چربی در شریان‌های قلبی به وجود می آید. شیره خرما طبیعی می‌تواند میزان تری گلیسیرید و استرس اکسیداتیو را کاهش دهد.همچنین خرما سرشاراز پتاسیم است که فشارخون را کاهش داده و از این طریق خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماری‌های قلبی را کم می‌کند.


طرز تهیه شیره توت:


برای تهیه شیره توت سفید، توت‌های شیرین و آبدار را انتخاب کنید. پس از تمیزکردن توت‌ها، آنها را داخل ظرفی ریخته و روی شعله قرار دهید. بهتر است از قابلمه‌ای استفاده کنید که بزرگ و جادار باشد تا کار پختن و له‌کردن توت‌ها راحت‌تر شود. مقداری آب روی توت‌ها بریزید تا موقع حرارت دیدن به ته قابلمه نچسبند و نسوزند. میوه توت خیلی سریع له می‌شود و آب می‌اندازد اما می توانیدبا استفاده از یک کف‌گیر  این کار را با سرعت انجام دهید. وقتی‌ توت‌های له‌شده خوب پخته شده و له شدند، آن‌ها را از داخل یک توری رد کنید تا دانه‌ها و گوشت میوه از عصاره خالص آن جدا شود. برای گرفتن عصاره در این مرحله از دست استفاده کنید و توری را حسابی با دست فشار دهید و عصاره جدا شده را دوباره داخل قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا حسابی بجوشد و به غلظت مناسب برسد. وقتی شیره به غلظت مناسب رسید حرارت را خاموش کنید و قابلمه را کنار بگذارید تا خنک شود. شیره خنک‌شده را داخل بطری شیشه‌ای خشک و تمیز ریخته و آن را داخل یخچال نگه‌داری کنید.

غلظت شیره پس از سردشدن بیشتر می‌شود پس این نکته را موقع جوشاندن عصاره در نظر بگیرید تا از سفت‌شدن بیش از حد شیره جلوگیری شود.همچنین بهتر است هیچ افزودنی به این شیره اضافه نشود، چون کیفیت حقیقی شیره انگور را کاهش می دهد و حتی خواص آن برای افراد دیابتی از بین می رود.
شیره انجیر

شیره انجیر:


شیره انجیر یکی از مقوی ترین انواع شیره میوه ها می باشد که به همراه شیره خرما، شیره انگور و شیره توت و ترکیب آنها با هم می توان یک شیره میکس و یا شیره ترکیبی فوق العاده مقوی و شفا بخش را ساخت.این شیره ، شیرین و دارای طبیعت گرم و تر است. میوه انجیر میزان زیادی ماده معدنی، ویتامین ها و مواد طبیعی درمانی و قندی دارد. این میوه به عنوان درمان بسیاری از بیماری ها مانند یبوست، بواسیر، بی خوابی، زگیل ، کم خونی، پوست و مو و بسیاری دیگر از بیماری ها شناخته شده است. شیره انجیر اگر بصورت صحیح گرفته شود تمامی خواص انجیر را حفظ خواهد کرد و در مدتی طولانی تر نیز می توان از آن به خوبی استفاده کرد. این شیره از حرارت‌ دهی و غلیظ شدن آب این میوه به دست می آید. بسیاری از صاحبان باغ های انجیر برای استفاده از خواص انجیر در فصل های دیگر سال و افزایش ماندگاری آن، این میوه را خشک می کنند و یا آن را به شیره تبدیل می کنند.

 شیره ی انگور مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد و ضد سرطان است، همچنین این شیره ادرار آور بوده و تعرق بدن را زیاد می کند و حرارت بدن را می نشاند. شیره انجیر خالص یبوست را برطرف می کند و یکی از بهترین مواد غذایی، برای تمیز کردن روده بزرگ و تقویت دستگاه گوارش است. همین طور از سرطان روده جلوگیری می کند و جلوی رشد سلول های سرطانی را می گیرد.این شیره ی شیرین و لذت بخش لطیف کننده و رقیق کننده خون و مایعات بدنی و از بین برنده رسوبات و مواد زاید بدن است.

از آنجایی که در این شیره، پتاسیم فراوان وجود دارد، برای کنترل فشار خون مفید می باشد و دفع ادراری کلسیم از بدن را کاهش می دهد. شیره انجیر خالص برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و سرفه و تنگی نفس را کاهش می دهد و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می کند.

 در شیره انجیر فیبر فراوانی وجود دارد و فیبرهای غذایی موجود در شیره انجیر خالص ، گرسنگی را به تاخیر می اندازد و اثر مفیدی بر کاهش وزن دارد. همچنین از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری می کند.

این شیره برای درمان التهاب مجاری دستگاه تنفسی ، کلیه ، ذات الریه ، ذات الجنب ، سرخک ، مخملک و آبله مفید می باشد.

 انجیر و شیره انجیر سرشار از کلسیم می باشد و به گونه ای است که کلسیم موجود در آنها با کلسیم شیر برابری می کند. بنابراین این شیره برای افزایش تراکم استخوان مفید و موثر بوده و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.

خوردن شیره انجیر باعث افزایش قوای جسمی و جنسی می شود.همچنین این شیره برای کسانی که قند خونشان پایین می آید و یک باره احساس ضعف می کنند مناسب است، چون قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می‌‏شود. امگا ۳ و امگا ۶ موجود در شیره انجیر برای تقویت سیستم اعصاب، مغز و قلب بسیار مفید می باشد.

برای بهبود سردرد، دندان درد ، تهوع، تب، نقرس، گوش درد ، سوختگی، معده درد، ورم چرکی وآبسه، بیماری های ریوی و بیماری های مقاربتی مفید است. شیره انجیر در نرم کردن ورم های سخت بسیار موثر است و ضماد آن ورم بناگوش را درمان می کند.


طرز تهیه شیره انجیر:


روند کلی تولید انواع شیره‌ها ، تقریباً به یک صورت است؛ برای استخراج شیره از میوه‌ها که حتماً باید شیرین باشند ابتدا آب آن‌ها را می‌گیرند و سپس این آب را با کمک حرارت، کم‌کم غلیظ می‌کنند. عمل حرارت دهی و تغلیظ تا زمانی که قوام شیره به اندازه دلخواه درآید، ادامه پیدا می‌کند.

 برای تهیه شیره انجیر ،به دلیل باز شدن دهانه انجیر محل خوبی برای رشد میکروب ها و لانه سازی حشرات و سایر آلودگی های دیگراست. به همین دلیل انجیر را باید قبل از هر اقدامی به خوبی شستشو داد. برای اینکه انجیر به خوبی شسته شود و الودگی های آن از بین برود، باید ابتدا جداره بیرونی انجیر و بعدا داخل انجیر نیز به خوبی شسته شود به شکلی که دانه ها و مواد مغذی انجیز از بین نرود. به همین دلیل ابتدا انجیر را داخل دستگاه شستشو به خوبی شستشو می دهند و بعدا در داخل دستگاه برش قرار می گیرد و چندین برش داده می شود و دوباره با استفاده از روش شستشوی ملایم و دقیق شستشو داده می شود و بعد عصاره گیری می شود. در مرحله عصاره گیری انجیرهای شسته شده و ضد عفونی شده وارد مخازنی می شود و به اندازه ا تا 1.5 برابر وزن آن بر روی آنها آب ریخته می شود. این آب معمولا داغ است ولی به نقطه جوش نمی رسد. معمولا درجه این آب بین 80 تا 90 درجه انتخاب می شود و کم کم درجه حرارت آب به 60 درجه کاهش پیدا می کند. انجیرها در این آب به مدت حدود 2 ساعت باقی می مانند. این کار باعث می شود تا مواد معدنی ، ویتامین ها و قند انجیر به آب انتقال داده شود. سپس این مخلوط از صافی عبور داده می شود و تمامی دانه ها و تفاله های انجیر از مایع گرفته می شود.

 در فرآیند صنعتی تولید شیره انجیر برای صاف کردن مایع از تفاله از پرس های مخصوص استفاده می شود که به دیفوزیون شهرت دارد. محلول به دست آمده توسط پمپ هایی به دیگ های تخت خلا انتقال داده می شود اما تفاله انجیر دوباره همان فرآیند قبلی را طی می کند.منظور اینکه مرحله دیفوزیون دو بار و یا بعضا سه بار انجام می شود زیرا انجیر در یک مرحله تمامی مواد مغذی و قندی خود را به آب نمی دهد . البته شیره به دست آمده از این مراحل نیز با توجه به مرحله تولید به شیره درجه یک، شیره درجه دو و احتمالا شیره درجه سه تقسیم می شود. شیره انجیر همچنین می تواند با غلظت های متفاوت تولید شود که این کار با تغییر دادن دیفوزیون، تغییر مدت عصاره گیری، تغییر نوع فشار یا پرس و همچنین تغییر زمان حرارت و شرایط تولید شیره انجیر این غلظت متفاوت انجام می شود. یکی از اصول مهمی که در زمان عصاره گیری انجام می شود تنظیم درجه حرارت بر روی 60 درجه سانتیگراد است. هر چند آب اضافه شده به انجیر ها دارای 90 درجه حرارت است اما تا زمان رسیدن دما به 60 درجه معمولا محلول دیفوزیون یا عصاره گیری نمی شود. دلیل این کار کاملا مشخص است زیرا درجه حرارت بالا و یا حرارت مداوم به شیره انجیر باعث می شود تا عمل تجزیه فروکتوز انجام شود و تشکیلات و ترکیبات شیره انجیر از بین برود و خواص شیره انجیر تحت الشعاع قرار بگیرد.

 در مرحله بعد شیره انجیر تصفیه می شود. عصاره به دست آمده در این مرحله هم مزه گس دارد و هم رنگی کثیف و تیره که خیلی خوشایند نیست. به همین دلیل نیاز است که شیره انجیر حتما تصفیه شود. فرآیند تصفیه شیره انجیر به منظور خوش طعم تر شدن شیره انجیر و خوش رنگ تر شدن آن و در نهایت بالاتر رفتن میزان رضایت مصرف کننده در شرکت خرما سیاه انجام می شود


دلیل تیره بودن رنگ شیره چیست؟


قندهای موجود در آب‌میوه‌ها، پس از حرارت دیدن و غلیظ شدن، به رنگ قهوه‌ای درمی‌آیند. سوختن قندها باعث ایجاد این رنگ قهوه‌ای می‌شود.


طرز نگهداری شیره


شیره‌ها دارای رطوبت بسیار کم و قند بسیار زیادی هستند پس شرایط رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها در آن‌ها وجود ندارد. برای نگهداری شیره نیازی به یخچال نیست و می‌توان آن را مدت‌ها در محلی خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کرد. اگر شیره در یخچال نگهداری شود، مدت زمان ماندگاری آن بالاتر می‌رود و اشکالی در این کار وجود ندارد. ضمن اینکه بهتر است شیره هم مانند مربا، داخل ظرف‌های شیشه‌ای ترجیحاً با رنگ تیره دربسته نگهداری شود.


مضرات شربت انجیر


با وجود خواص مهم و فراوان شربت انجیر مصرف آن برای افرادی که به سندروم روده تحریک‌پذیر مبتلا هستند توصیه نمی‌شود. این شربت همچنین برای افراد دیابتی به دلیل وجود قند فراوان مناسب نمی‌باشد. این دسته از افراد در صورت تمایل می‌توانند با داشتن برنامه تغذیه‌ای مناسب و کنترل صحیح قند خون خود نسبت به مصرف شربت انجیر اقدام کنند.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .