آشنایی با انواع انگور و خواص آنها
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کشور ایران دهمین تولیدکننده انگور در دنیا است و این میوه بهشتی به "ملکه میوهها" شهرت دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : سه شنبه 1399/04/03 ساعت 10:44
انگورهای در ایران دارای رنگ، شکل و طعمهای متفاوتی است و در بسیاری از شهرهای این کشور انواع انگورها به رنگهای سرخ، سبز، زرد و سیاه میروید و هرکدام مزه و شکلی متفاوت دارند. ایرانیها علاوهبر میوه انگور از برگ مو برای تهیه غذای لذیذی به نام دلمه هم استفاده میکنند.
همچنین از غوره که میوه نارس انگور است آب گرفته و آن را در مصارف درمانی و آشپزی مورد استفاده قرار می دهند(برای ترشی و طعم دادن به خورشتهای مختلف مناسب است). انواع کشمش هم از فرآوردههای انگور است که استفاده از آن برای غذاها، میان وعده و در کنار چای طرفداران زیادی دارد.
از انگور، آب انگور، ژله، مربا و سرکه تهیه می شود. میوه انگور به نوع دانهدار و بیدانه تقسیم میشود. هر یک از این دو نوع در رنگهای سرخ، سیاه، زرد و سبز هستند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند.
انگور دارای طبیعت گرم و تر و هسته آن دارای طبیعت سرد و خشک است، برای درمان ورم معده و روده بسیار مفید است. انگور، ملین و درمان کننده یبوست است و برعکس هسته آن قابض است و در درمان اسهال کاربرد دارد. برای تقویت و حفظ طراوت و شادابی و همچنین روشن کردن رنگ پوست، آب انگور تازه را بصورت بمالید.
- انگور یاقوتی: انگوری است زود رس به رنگ قرمزبا حبه های ریز وخوشه های متراکم که بیشتر مصرف تازه خوری دارد. با توجه به زود رس بودن، تقریبا اولین انگوری است که وارد بازار می شود.
- انگور بی دانه (کشمشی): این نوع انگور به فراوانی در ایران وجود دارد و به دو رنگ سفید مایل به زرد و قرمز دیده می شود. این نوع بهترین از انگورها به شمار می رود، که هم برای مصرف تازه و هم برای تهیه شیره انگور و کشمش مناسب است.
انگور سفید بیدانه یکی از معروفترین انواع انگور است که کشمش آن بهعنوان محصول صادراتی به کشورهای دیگر فرستاده میشود. این انگور از بهترین نوع انگور مجلسی هم بهشمار میرود و دانههای آن معمولا گرد و بدون هستهاند که بیشتر در استان فارس میروید و بهترین زمان برداشت آن اواخر شهریور ماه است.
- انگور شانی یا شاهانی (سلطانی): این نوع انگور در بیشتر مناطق انگور خیز ایران وجود دارد، انگور شانی یا شاهانی دانه سیاه و تیره است و مصرف تازهخوری دارد. مویز یکی از فراوردههای این نوع انگور است که از نظر علمی و طب سنتی اهمیت زیادی دارد و توصیههای زیادی درباره خوردن آن شده. این انگور در بیشتر شهرهای ایران و با آبوهوای مختلف قابل کشت است.
- انگور حسینی (ریش بابا): این انگور پرآب گوشت آلود و دارای حبههای درشت میباشد. حبههای این انگور دارای دانه بوده و طول حبههای آن در حدود ۳ سانتیمتر میباشد. این نوع انگور در جاهای مختلف کشور به نام های گوناگونی خوانده می شود. مثلا چون حبه ها کشیده هستند و وسطشان کمی برجسته یا فرو رفته است در بسیاری مناطق به نام انگشت عروس خوانده می شوند.
این انگور بیشتر به صورت تازه مصرف می شود. انگور حسینی از انگورهای دانهدار است و محل رویش آن بیشتر در استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه است. این انگور حبههایی سبزرنگ دارد حبههای شیرین و آبدار آن باعث محبوبیتش شدهاند و بیشتر برای تازه خوری استفاده میشود.
- انگور عسگری (شیرازی): انگور عسگری یکی از ارقام انگور در ایران است که شهرستان های زرقان و ممسنی در بخش دشمن زیاری استان فارس بیشترین سطح زیر کشت این محصول را دارا می باشند. انگور عسگری برای مصرف تازه خوری و تهیه کشمش مورد استفاده قرار می گیرد، دارای حبه های کشیده و سفید رنگ است و در مقایسه با ارقام دیگر انگور قابلیت نگهداری کردن را ندارد و زود رس تر از بقیه انواع انگور است.
از نظر طب سنتی انگور عسگری دارای طبیعت گرم و تر است، جالب است بدانید که؛ انگور را می توان یک مجموعه فوق العاده و سرشار از خواص درمانی مفید به خصوص بر علیه سرطان دانست و باید گفت که انگور تنها میوهای است که ترکیبات آن شباهت زیادی به شیر مادر دارد.
- انگور رازقی: انگور رازقی یکی از انواع بی شمار انگور در ایران است. این انگور دارای خوشه های دراز و حبه های درشت آبدار است، رنگ حبه های انگور رازقی شیرازی سفید است و پوست کلفتی هم دارد. انگور رازقی در خراسان و شیراز کشت می شود که از نظر رنگ با هم متفاوت هستند. انگور رازقی در شیراز سفید رنگ و در خراسان قرمز رنگ است.
- انگور خلیلی: انگوری است زودرس حبه هابه شکل بیضی ورنگ آن سبزکم رنگ وگوشتی میباشد انگورخلیلی زودرس ترین انگور ارومیه میباشد وبرای تازه خوری استفاده می شود.
- انگور سیاه: دارای حبههای گرد به اندازه قندق میباشد. حبههای این انگور پرآب و دارای دانههای کم است. معمولاً در تهیه شیرهی انگور مصرف دارد.
- انگور رویال پاییزی: این انگور بدون دانه بوده و در طول فصل پاییز تولید میشود.
- انگور قرمز تیره (انگورهای قهوه ای): از این انگور اندازه های کوچک که دارای طعم شیرین است به عنوان میوه استفاده میشود. این نوع انگور عمدتا خشک شده و به عنوان مویز استفاده میشود.
- انگور سیاه مونوکا: انگور سیاه مونوکا برای تهیه کشمش استفاده شده و نوعی انگور قرمز است. پوسته آن نازک است، اما به این معنی نیست که برای حمل و نقل مناسب نیست. در بازار به دنبال انگور سیاه مونوکا تازه باشید و سعی کنید آن را خودتان رشد دهید.
- انگور برونکس: انگور برونکس ترکیبی از بافتها و طعمهای مناسب از گونه های مختلف انگور میباشد که دارای رنگ ترکیبی سبز–قرمز است.
- انگور کاردینال: انگورهای کاردینال بسیار قرمز و شیرین هستند. انگورهای کاردینال بزرگ بوده و پوسته های ضخیم و شکنندهای دارند و دانههای آنها بزرگ است. همانند انگور امپراتور، بزرگ، قرمز، شیرین و دانه دار است. آنها دارای پوسته ضخیم بوده و طعم گیلاس را دارند.
- انگور کونکورد: انگور کونکورد اغلب در آبمیوه و ژله استفاده میشود. به رنگ بنفش تیره و تقریبا سیاه بوده و لکه های رنگی روی آنها وجود دارد. انگور کونکورد به رنگ آبی تیره–سیاه، بزرگ و بسیار شیرین است. پوست به راحتی از گوشت جدا میشود، اما گوشت و دانه محکم به یکدیگر میچسبند.
گیاهمغذیها بدن را در برابر انواع بیماریها محفاظت میکنند. انگور حاوی مقادیر فراوانی از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات و مواد معدنی پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر و سدیم است. انگور حاوی فیبر رژیمی، کربوهیدرات سالم، آنتیاکسیدان و مقدار مناسبی از پروتئین است.
فلاونوئیدهای موجود در انگور از صدمات ناشی از رادیکال های آزاد میکاهد و جلوی سرعت روند پیری را میگیرد. میوهی لذیذ انگور بهدلیل وجود تمام این مواد مغذی، نقش مهمی در داشتن زندگی سالم و فعال ایفا میکند.
- درمان اختلالهای کلیوی: انگور با افزایش ادرار میتواند میزان اسیدیتهی ناشی از اسیداوریک را بهطور چشمگیری کاهش دهد. همچنین موجب حذف اسیداوریک از دستگاه ادراری شده و بدین ترتیب از تنش و فشار روی کلیهها کاسته میشود. انگورهای قرمز نیز اثر پاکسازی بسیاری روی بدن دارند و فواید آنتیاکسیدانهای موجود در این میوه نصیب تمام دستگاههای بدن میشود.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: انگور قرمز نهتنها حاوی فلاونوئید و مواد معدنی است، بلکه انواع ویتامینها را بهوفور در خود دارد. بالا بودن مقدار ویتامینهای C ،K و A در انگورها باعث سلامت بیشتر ارگانهای بدنمان، بهویژه سیستم ایمنی بدن و نیز باعث جلوگیری از سرماخوردگی مداوم ما میشود.
- درمان آسم: انگور ارزش درمانی دارد و از گذشته در درمان آسم استفاده میشده است. علاوهبرآن، قدرت مرطوبکنندگی انگور چنان بالاست که میتواند رطوبت ریهها را افزایش بدهد و از حملات آسمی بکاهد.
- تقویت استخوان ها: یکی از خواص انگور تقویت استخوانهاست. انگور منبع بینظیری از ریزمغذیهایی چون مس، آهن و منگنز است و وجود تمامی این ریزمغذیها برای تشکیل و استحکام استخوان مهم هستند. افزودن انگور به رژیم غذایی روزانه، جلوی بروز مشکلات مربوط به افزایش سن، ازجمله پوکی استخوان را میگیرد. وجود منگنز در بدن بینهایت ضروری است و به سوختوساز پروتئین، کلاژن سازی و عملکرد سیستم عصبی کمک میکند.
- پیشگیری از بیماری قلبی: انگور مقدار اکسید نیتریک موجود در خون را، که جلوی تشکیل لخته خون در بدن را میگیرد، افزایش میدهد. علاوهبرآن، آنتی اکسیدهای انگور از اکسیداسیون کلسترول بد (LDL) که موجب گرفتگی رگهای خونی شده و دلیل اصلی بیشتر بیماریهای قلبی عروقی است، جلوگیری میکند.
همچنین انگورها مقدار بسیار زیادی فلاونوئید دارند که نهتنها علت اصلی رنگ انگور هستند، بلکه آنتی اکسیدانهای قویای نیز بهحساب میآیند. دو نوع اصلی آنتی اکسیدانهای انگور، رسوراترول و کوئرستین، میتوانند عملکرد رادیکالهای آزاد و اثرات مضر کلسترول بد خون روی رگهای خونی را خنثی کنند. درضمن، این دو نوع فلاونوئید آنتی اکسیدانی مانند پاککنندهها عمل میکند، از تجمع پلاکتی میکاهد و سموم موجود در خون را فیلتر میکند.
- درمان میگرن: درمان میگرن یکی دیگر از خواص انگور است. آب انگور رسیده، درمان خانگی مهمی برای میگرن بهحساب میآید. برای درمان میگرن باید صبحها کمی آب انگور خالص و بدون ترکیب با آب معمولی، نوشید. آب انگور و عصارهی دانهی انگور سردردهای میگرنی را درمان میکنند. سردردهای میگرنی دلایلی مختلفی مانند عدم تعادل شیمیایی بدن، خواب کم، تغییرات آب و هوایی یا کمبود مواد مغذی در بدن میتواند داشته باشد. آنتیاکسیدانهای این میوه به درمان دردهای میگرنی میپردازد.
- درمان یبوست: انگورها برای درمان یبوست و برطرف کردن آن، بسیار مؤثرند. آنها در دستهی خوراکیهای ملین قرار دارند، زیرا حاوی اسید ارگانیک، قند و سلولز هستند. همچنین با تنظیم عملکرد ماهیچههای روده و معده، یبوست مزمن را درمان میکنند. انگورها غنی از فیبرهای نامحلول هستند و پس از مصرف، هنگام عبور از مجرای گوارشی دستنخورده باقی میمانند. وقتی حجم فیبر افزایش مییابد، تشکیل مدفوع و خروج آن از بدن بهراحتی انجام میشود. اما هنگام وجود مدفوع آبکی یا اسهال، از مصرف انگور باید پیشگیری کرد. فیبر نامحلول نمیتواند آب مدفوع را به خود جذب و آن را خشک کند. انگور، فیبر محلول چندانی ندارد.
- درمان سوءِهاضمه: خواص انگور تنها به موارد بالا خلاصه نمیشود. انگور نقش مهمی در بدهضمی دارد. این میوه از حرارت بدن میکاهد و سوءِهاضمه و سوزش معده را درمان میکند. همچنین انگور بهدلیل اینکه «خوراکی سبکی» است، هنگام درمان سوءِهاضمه بیش از درمانکنندههای دیگر بهکار گرفته میشود.
- رفع خستگی: آب انگور سفید و روشن، بخشی از آهن موردنیاز بدن را تأمین میکند و از خستگی میکاهد. کم خونی مشکل اساسی بسیاری از افراد است که با خوردن انگور میتوانند سطح آهن و مواد معدنی بدن را در حدمتعادل نگه دارند.
کمبود آهن، فرد را دچار ضعف و خستگی میکند و از کارایی ذهن او میکاهد. آهن مادهی معدنی مهمی است که روی تعدادی از عملکردهای بدن اثر میگذارد. اما آب انگور تیره نهتنها به مقدار آهن موجود در بدن چیزی اضافه نمیکند، بلکه از سطح آن هم میکاهد. همچنین نوشیدن آب انگور بهسرعت به فرد انرژی میدهد.
- کنترل دیابت: عصارهی آب انگور هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) را مهار میکند و میتواند در کنترل دیابت مؤثر باشد.
- کاهش کلسترول: ترکیبی شیمیاییای بهنام تروستیلبن در انگور وجود دارد که باعث کاهش کلسترول خون میشود. این ترکیب بسیار شبیه آنتیاکسیدان سودمند رسوراترول و همچنین فلاونوئید موجود در انگورهاست. تحقیقات درمورد این میوه نشان داده است که یکی از خواص انگور این است که ویژگی ضدسرطانی و اثری عالی در کاهش کلسترول خون دارد. همچنین تصور بر این است که انگور میتواند از کاهش شناختی پیشگیری کند. علاوهبرآن ساپونین موجود در پوست انگور بهوسیلهی چسبیدن به چربیها، جلوی جذب آنها را در بدن میگیرد.
- ضدباکتریایی: انگور قرمز ویژگیهای ضدباکتریایی و ضدویروسی قویای دارد که میتواند فرد را از ابتلا به عفونت محفوظ نگه دارد. آنها در برابر ویروس فلج اطفال و همچنین هرپس سیمپلکس (herpes simplex) که موجب بیماریهایی چون تبخال لب یا تبخال تناسلی میشود، بهشدت مقاومت میکنند. همچنین بررسیها نشان داده که آب انگور میتواند عفونتهای باکتریایی روده و دستگاههای دیگر بدن را برطرف سازد.
- پیشگیری از سرطان: پیشگیری از سرطان هم ازجمله خواص انگور است. انگورها بهدلیل وجود رسوراترول ضدالتهاب، ویژگیهای ضدسرطانی قویای دارند. رسوراترول بهویژه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه را میکاهد. آنتوسیانین و پروآنتوسیانیدین موجود در انگور، ویژگیهای ضدتکثیری داشته و از رشد عوامل سرطانزا پیشگیری میکنند. آب انگور نهتنها از خطر سرطان میکاهد، بلکه میتواند جلوی رشد و انتشار سلولهای سرطانی را بگیرد. رنگدانههای موجود در انگورها بهطور کلی سیستم ایمنی بدن را در برابر طیف وسیعی از بیماریها، درمان میکنند.
- پیشگیری از سرطان سینه: آب انگور سیاه یا بنفش در پیشگیری از سرطان سینه مؤثر است. محققان پس از مدتی که به موشهای آزمایشگاهی آب انگور دادند، متوجه کاهش چشمگیری در حجم تومور پستانی آنها شدند. آنتیاکسیدانهای موجود در انگورها برای پیشگیری همهی انواع سرطانها مفیدند، اما هنگام اقدامات پیشگیرانه در برابر سرطان سینه بسیار مؤثر عمل کردهاند.
مواد شیمیایی خاصی در انگور وجود دارد که خود را به نواحی پیوند (که واکنشهای شیمیایی در آن نقاط انجام میشوند) میرسانند و آروماتاز (تبدیل اندروژن به استروژن) را مهار میکنند. بهنظر میرسد مهار ترشح استروژن در بدن زنان از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری میکند.
- کاهش خطر آلزایمر: رسوراترول، که نوعی پلیفنول موجود در انگور است، از سطح پپتید آمیلوئید-بتا در بیماران مبتلا به آلزایمر میکاهد. بررسیها نشان میدهد که انگور میتواند سلامت مغز را افزایش دهد و شروع بیماریهای تحلیلبرندهی سیستم عصبی را بهتأخیر بیندازد. آب انگور حتی میتواند عملکرد مغز افراد کهنسالی را که علایم خفیفی از نقص شناختی در آنها بروز کرده، بهبود بخشد. بررسیهای بیشتری درحال انجام است تا ارتباط دقیق بین ترکیبات انگور و سیستمهای عصبی تعیین شود.
- پیشگیری از تباهی لکهی زرد: انگور قرمز میتواند جلوی از دست دادن بینایی مربوط به سن و تباهی لکهی زرد را بگیرد. در تحقیقی مشخص شد، رژیم غذایی حاوی انگور سلامت چشم را تأمین میکند و آن را از بیماریهای مربوط به شبکیه که بینایی را بهخطر میاندازد، مصون نگه میدارد.
مصرف سه وعده انگور در روز خطر ابتلا به تباهی لکهی زرد چشم را بیش از ۳۶ درصد میکاهد. انگور میتواند در گذر زمان سلامت بینایی و تمام سیستمهای اندامیمان را حفظ کند. آنتی اکسیدانهای موجود در هر دانهی انگور، حساسیت به بیماری و صدمات ناشی از آن در بدن را کم میکنند.
- آب مروارید: فلاونوئیدهای موجود در انگور حاوی آنتیاکسیدان هستند و میتوانند خطر رادیکالهای آزاد را کاسته و جلوی صدمات آنها را بگیرند. رادیکالهای آزاد میتوانند موجب بیماریهایی مانند آب مروارید، مشکلات قلبی-عروقی، سرطان و انواع متفاوت بیماریهای مربوط به سن شوند. تباهی لکهی زرد هم یکی از بیماریهایی است که معمولا در سنین بالا رخ میدهد. خوشبختانه، آنتی اکسیدانها ویژگیهای ضدپیری دارند و نهتنها باعث میشوند جوانتر بهنظر بیایید، بلکه با دور کردن بیماریهای مربوط به افزایش سن، مانند آبمرواید، احساس جوانی هم به شما میدهند.
مرحلهی اول: قبل از کاشت درخت انگور (مو)، ریشههای آن را بهمدت ۲ تا ۳ ساعت در آب قرار دهید.
مرحلهی دوم: انگورها در خاک متعادل و محیط آفتابی، گرم و سایهدار، بهراحتی رشد میکنند. همچنین اگر آنها بهخوبی هرس شوند، در مکانی کوچک هم رشد میکنند و بار میدهند.
مرحلهی سوم: فضایی ۱۸۲ تا ۲۴۵ سانتیمتری برای کاشت درخت انگور کافی است. هنگام کاشت حفرهای به عمق و عرض ۳۰ سانتیمتری آماده کنید. نهال درخت انگور را در این حفره گذاشته و اطراف آن را با خاک بپوشانید.
مرحلهی چهارم: برای پشتیبانی از درخت انگور، میتوانید از چوب بامبوی حدود ۲ متری استفاده کنید و کنار نهال انگور بگذارید. همچنین میتوانید نهال را کنار دیوار بگذارید یا روی نردههای قوسیشکل قرار دهید و بهخوبی آبیاری کنید.
- میانوعده: میتوانید از این خوراکی کم کالری، به روشهای مختلفی استفاده کنید. مصرف انگور با ماست میانوعدهی خوبی است. البته انگور و پنیر هم بسیار خوشمزه است.
- دسر: طعم شیرین طبیعی انگور، آنها را به بهترین خوراکی برای استفاده در دسرها تبدیل کرده است. بستنیهای یخی انگور سبز یا نوشیدنیهای یخی انگور، نسبت به دسرهای پرکالری، گزینههای بهتری هستند.
- نوشیدنی: آب انگور سیاه یکی از بهترین نوشیدنیهاست که با استفاده از آب میوه گیری بهراحتی آماده میشود. همچنین میتوانید با استفاده از انگور، رزماری (اکلیل کوهی) و خمیر جو یا انگور لهشده، نوشیدنی موردعلاقهی خود را درست کنید.
- دارو سازی: از انگور در داروسازی و تولید نوشیدنیهای مختلف و دیگر انواع خوراکیها مانند مربا، ژله و پخشینهها (نوعی از خوراکی که بافتی شبیه کره دارد و بر روی نان مالیده میشود) استفاده میشود.
- محصولات آرایشی: روغن دانهی انگور، سرشار از آنتیاکسیدان است و به سلامت پوست و مو کمک میکند. از این روغن در محصولات آرایشی مانند کرم صورت یا سرم ترمیمی شب، استفاده میشود.
همچنین از غوره که میوه نارس انگور است آب گرفته و آن را در مصارف درمانی و آشپزی مورد استفاده قرار می دهند(برای ترشی و طعم دادن به خورشتهای مختلف مناسب است). انواع کشمش هم از فرآوردههای انگور است که استفاده از آن برای غذاها، میان وعده و در کنار چای طرفداران زیادی دارد.
روغن دانهی انگور، سرشار از آنتیاکسیدان است و به سلامت پوست و مو کمک میکند. از این روغن در محصولات آرایشی مانند کرم صورت یا سرم ترمیمی شب، استفاده میشود.
از انگور، آب انگور، ژله، مربا و سرکه تهیه می شود. میوه انگور به نوع دانهدار و بیدانه تقسیم میشود. هر یک از این دو نوع در رنگهای سرخ، سیاه، زرد و سبز هستند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند.
انگور دارای طبیعت گرم و تر و هسته آن دارای طبیعت سرد و خشک است، برای درمان ورم معده و روده بسیار مفید است. انگور، ملین و درمان کننده یبوست است و برعکس هسته آن قابض است و در درمان اسهال کاربرد دارد. برای تقویت و حفظ طراوت و شادابی و همچنین روشن کردن رنگ پوست، آب انگور تازه را بصورت بمالید.
آشنایی با انواع انگور
انگور در ایران انواع مختلفی دارد که از لحاظ برخی از خصوصیات مانند رنگ، شکل و اندازه حبه ها، اندازه خوشه و مقدار قند انگور با هم تفاوت دارند.- انگور یاقوتی: انگوری است زود رس به رنگ قرمزبا حبه های ریز وخوشه های متراکم که بیشتر مصرف تازه خوری دارد. با توجه به زود رس بودن، تقریبا اولین انگوری است که وارد بازار می شود.
- انگور بی دانه (کشمشی): این نوع انگور به فراوانی در ایران وجود دارد و به دو رنگ سفید مایل به زرد و قرمز دیده می شود. این نوع بهترین از انگورها به شمار می رود، که هم برای مصرف تازه و هم برای تهیه شیره انگور و کشمش مناسب است.
انگور سفید بیدانه یکی از معروفترین انواع انگور است که کشمش آن بهعنوان محصول صادراتی به کشورهای دیگر فرستاده میشود. این انگور از بهترین نوع انگور مجلسی هم بهشمار میرود و دانههای آن معمولا گرد و بدون هستهاند که بیشتر در استان فارس میروید و بهترین زمان برداشت آن اواخر شهریور ماه است.
- انگور شانی یا شاهانی (سلطانی): این نوع انگور در بیشتر مناطق انگور خیز ایران وجود دارد، انگور شانی یا شاهانی دانه سیاه و تیره است و مصرف تازهخوری دارد. مویز یکی از فراوردههای این نوع انگور است که از نظر علمی و طب سنتی اهمیت زیادی دارد و توصیههای زیادی درباره خوردن آن شده. این انگور در بیشتر شهرهای ایران و با آبوهوای مختلف قابل کشت است.
- انگور حسینی (ریش بابا): این انگور پرآب گوشت آلود و دارای حبههای درشت میباشد. حبههای این انگور دارای دانه بوده و طول حبههای آن در حدود ۳ سانتیمتر میباشد. این نوع انگور در جاهای مختلف کشور به نام های گوناگونی خوانده می شود. مثلا چون حبه ها کشیده هستند و وسطشان کمی برجسته یا فرو رفته است در بسیاری مناطق به نام انگشت عروس خوانده می شوند.
این انگور بیشتر به صورت تازه مصرف می شود. انگور حسینی از انگورهای دانهدار است و محل رویش آن بیشتر در استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه است. این انگور حبههایی سبزرنگ دارد حبههای شیرین و آبدار آن باعث محبوبیتش شدهاند و بیشتر برای تازه خوری استفاده میشود.
- انگور عسگری (شیرازی): انگور عسگری یکی از ارقام انگور در ایران است که شهرستان های زرقان و ممسنی در بخش دشمن زیاری استان فارس بیشترین سطح زیر کشت این محصول را دارا می باشند. انگور عسگری برای مصرف تازه خوری و تهیه کشمش مورد استفاده قرار می گیرد، دارای حبه های کشیده و سفید رنگ است و در مقایسه با ارقام دیگر انگور قابلیت نگهداری کردن را ندارد و زود رس تر از بقیه انواع انگور است.
از نظر طب سنتی انگور عسگری دارای طبیعت گرم و تر است، جالب است بدانید که؛ انگور را می توان یک مجموعه فوق العاده و سرشار از خواص درمانی مفید به خصوص بر علیه سرطان دانست و باید گفت که انگور تنها میوهای است که ترکیبات آن شباهت زیادی به شیر مادر دارد.
- انگور رازقی: انگور رازقی یکی از انواع بی شمار انگور در ایران است. این انگور دارای خوشه های دراز و حبه های درشت آبدار است، رنگ حبه های انگور رازقی شیرازی سفید است و پوست کلفتی هم دارد. انگور رازقی در خراسان و شیراز کشت می شود که از نظر رنگ با هم متفاوت هستند. انگور رازقی در شیراز سفید رنگ و در خراسان قرمز رنگ است.
- انگور خلیلی: انگوری است زودرس حبه هابه شکل بیضی ورنگ آن سبزکم رنگ وگوشتی میباشد انگورخلیلی زودرس ترین انگور ارومیه میباشد وبرای تازه خوری استفاده می شود.
- انگور سیاه: دارای حبههای گرد به اندازه قندق میباشد. حبههای این انگور پرآب و دارای دانههای کم است. معمولاً در تهیه شیرهی انگور مصرف دارد.
- انگور رویال پاییزی: این انگور بدون دانه بوده و در طول فصل پاییز تولید میشود.
- انگور قرمز تیره (انگورهای قهوه ای): از این انگور اندازه های کوچک که دارای طعم شیرین است به عنوان میوه استفاده میشود. این نوع انگور عمدتا خشک شده و به عنوان مویز استفاده میشود.
- انگور سیاه مونوکا: انگور سیاه مونوکا برای تهیه کشمش استفاده شده و نوعی انگور قرمز است. پوسته آن نازک است، اما به این معنی نیست که برای حمل و نقل مناسب نیست. در بازار به دنبال انگور سیاه مونوکا تازه باشید و سعی کنید آن را خودتان رشد دهید.
- انگور برونکس: انگور برونکس ترکیبی از بافتها و طعمهای مناسب از گونه های مختلف انگور میباشد که دارای رنگ ترکیبی سبز–قرمز است.
- انگور کاردینال: انگورهای کاردینال بسیار قرمز و شیرین هستند. انگورهای کاردینال بزرگ بوده و پوسته های ضخیم و شکنندهای دارند و دانههای آنها بزرگ است. همانند انگور امپراتور، بزرگ، قرمز، شیرین و دانه دار است. آنها دارای پوسته ضخیم بوده و طعم گیلاس را دارند.
- انگور کونکورد: انگور کونکورد اغلب در آبمیوه و ژله استفاده میشود. به رنگ بنفش تیره و تقریبا سیاه بوده و لکه های رنگی روی آنها وجود دارد. انگور کونکورد به رنگ آبی تیره–سیاه، بزرگ و بسیار شیرین است. پوست به راحتی از گوشت جدا میشود، اما گوشت و دانه محکم به یکدیگر میچسبند.
ارزش غذایی انگور
از مواد مغذی انگور میتوان به ویتامینهایی چون ویتامین K، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B6 و همچنین گیاهمغذیهای فنول و پلی فنول اشاره کرد.گیاهمغذیها بدن را در برابر انواع بیماریها محفاظت میکنند. انگور حاوی مقادیر فراوانی از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات و مواد معدنی پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر و سدیم است. انگور حاوی فیبر رژیمی، کربوهیدرات سالم، آنتیاکسیدان و مقدار مناسبی از پروتئین است.
فلاونوئیدهای موجود در انگور از صدمات ناشی از رادیکال های آزاد میکاهد و جلوی سرعت روند پیری را میگیرد. میوهی لذیذ انگور بهدلیل وجود تمام این مواد مغذی، نقش مهمی در داشتن زندگی سالم و فعال ایفا میکند.
خواص انگور برای سلامتی
انگور بهدلیل طعم و مزه، تنوع و خواص بینظیرش یکی از محبوبترین میوههای جهان است. این میوهی بهشتی، خوشطعم و دوستداشتنی، در تمام مناطق معتدل جهان میروید و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. حتی دانههای ریز انگور نیز مفیدند، عصارهی دانهی انگور نیز مملو از آنتی اکسیدان است و نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد. انگور باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و نیز کنترل دیابت میشود.- درمان اختلالهای کلیوی: انگور با افزایش ادرار میتواند میزان اسیدیتهی ناشی از اسیداوریک را بهطور چشمگیری کاهش دهد. همچنین موجب حذف اسیداوریک از دستگاه ادراری شده و بدین ترتیب از تنش و فشار روی کلیهها کاسته میشود. انگورهای قرمز نیز اثر پاکسازی بسیاری روی بدن دارند و فواید آنتیاکسیدانهای موجود در این میوه نصیب تمام دستگاههای بدن میشود.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: انگور قرمز نهتنها حاوی فلاونوئید و مواد معدنی است، بلکه انواع ویتامینها را بهوفور در خود دارد. بالا بودن مقدار ویتامینهای C ،K و A در انگورها باعث سلامت بیشتر ارگانهای بدنمان، بهویژه سیستم ایمنی بدن و نیز باعث جلوگیری از سرماخوردگی مداوم ما میشود.
- درمان آسم: انگور ارزش درمانی دارد و از گذشته در درمان آسم استفاده میشده است. علاوهبرآن، قدرت مرطوبکنندگی انگور چنان بالاست که میتواند رطوبت ریهها را افزایش بدهد و از حملات آسمی بکاهد.
- تقویت استخوان ها: یکی از خواص انگور تقویت استخوانهاست. انگور منبع بینظیری از ریزمغذیهایی چون مس، آهن و منگنز است و وجود تمامی این ریزمغذیها برای تشکیل و استحکام استخوان مهم هستند. افزودن انگور به رژیم غذایی روزانه، جلوی بروز مشکلات مربوط به افزایش سن، ازجمله پوکی استخوان را میگیرد. وجود منگنز در بدن بینهایت ضروری است و به سوختوساز پروتئین، کلاژن سازی و عملکرد سیستم عصبی کمک میکند.
- پیشگیری از بیماری قلبی: انگور مقدار اکسید نیتریک موجود در خون را، که جلوی تشکیل لخته خون در بدن را میگیرد، افزایش میدهد. علاوهبرآن، آنتی اکسیدهای انگور از اکسیداسیون کلسترول بد (LDL) که موجب گرفتگی رگهای خونی شده و دلیل اصلی بیشتر بیماریهای قلبی عروقی است، جلوگیری میکند.
همچنین انگورها مقدار بسیار زیادی فلاونوئید دارند که نهتنها علت اصلی رنگ انگور هستند، بلکه آنتی اکسیدانهای قویای نیز بهحساب میآیند. دو نوع اصلی آنتی اکسیدانهای انگور، رسوراترول و کوئرستین، میتوانند عملکرد رادیکالهای آزاد و اثرات مضر کلسترول بد خون روی رگهای خونی را خنثی کنند. درضمن، این دو نوع فلاونوئید آنتی اکسیدانی مانند پاککنندهها عمل میکند، از تجمع پلاکتی میکاهد و سموم موجود در خون را فیلتر میکند.
- درمان میگرن: درمان میگرن یکی دیگر از خواص انگور است. آب انگور رسیده، درمان خانگی مهمی برای میگرن بهحساب میآید. برای درمان میگرن باید صبحها کمی آب انگور خالص و بدون ترکیب با آب معمولی، نوشید. آب انگور و عصارهی دانهی انگور سردردهای میگرنی را درمان میکنند. سردردهای میگرنی دلایلی مختلفی مانند عدم تعادل شیمیایی بدن، خواب کم، تغییرات آب و هوایی یا کمبود مواد مغذی در بدن میتواند داشته باشد. آنتیاکسیدانهای این میوه به درمان دردهای میگرنی میپردازد.
- درمان یبوست: انگورها برای درمان یبوست و برطرف کردن آن، بسیار مؤثرند. آنها در دستهی خوراکیهای ملین قرار دارند، زیرا حاوی اسید ارگانیک، قند و سلولز هستند. همچنین با تنظیم عملکرد ماهیچههای روده و معده، یبوست مزمن را درمان میکنند. انگورها غنی از فیبرهای نامحلول هستند و پس از مصرف، هنگام عبور از مجرای گوارشی دستنخورده باقی میمانند. وقتی حجم فیبر افزایش مییابد، تشکیل مدفوع و خروج آن از بدن بهراحتی انجام میشود. اما هنگام وجود مدفوع آبکی یا اسهال، از مصرف انگور باید پیشگیری کرد. فیبر نامحلول نمیتواند آب مدفوع را به خود جذب و آن را خشک کند. انگور، فیبر محلول چندانی ندارد.
- درمان سوءِهاضمه: خواص انگور تنها به موارد بالا خلاصه نمیشود. انگور نقش مهمی در بدهضمی دارد. این میوه از حرارت بدن میکاهد و سوءِهاضمه و سوزش معده را درمان میکند. همچنین انگور بهدلیل اینکه «خوراکی سبکی» است، هنگام درمان سوءِهاضمه بیش از درمانکنندههای دیگر بهکار گرفته میشود.
- رفع خستگی: آب انگور سفید و روشن، بخشی از آهن موردنیاز بدن را تأمین میکند و از خستگی میکاهد. کم خونی مشکل اساسی بسیاری از افراد است که با خوردن انگور میتوانند سطح آهن و مواد معدنی بدن را در حدمتعادل نگه دارند.
کمبود آهن، فرد را دچار ضعف و خستگی میکند و از کارایی ذهن او میکاهد. آهن مادهی معدنی مهمی است که روی تعدادی از عملکردهای بدن اثر میگذارد. اما آب انگور تیره نهتنها به مقدار آهن موجود در بدن چیزی اضافه نمیکند، بلکه از سطح آن هم میکاهد. همچنین نوشیدن آب انگور بهسرعت به فرد انرژی میدهد.
- کنترل دیابت: عصارهی آب انگور هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) را مهار میکند و میتواند در کنترل دیابت مؤثر باشد.
- کاهش کلسترول: ترکیبی شیمیاییای بهنام تروستیلبن در انگور وجود دارد که باعث کاهش کلسترول خون میشود. این ترکیب بسیار شبیه آنتیاکسیدان سودمند رسوراترول و همچنین فلاونوئید موجود در انگورهاست. تحقیقات درمورد این میوه نشان داده است که یکی از خواص انگور این است که ویژگی ضدسرطانی و اثری عالی در کاهش کلسترول خون دارد. همچنین تصور بر این است که انگور میتواند از کاهش شناختی پیشگیری کند. علاوهبرآن ساپونین موجود در پوست انگور بهوسیلهی چسبیدن به چربیها، جلوی جذب آنها را در بدن میگیرد.
- ضدباکتریایی: انگور قرمز ویژگیهای ضدباکتریایی و ضدویروسی قویای دارد که میتواند فرد را از ابتلا به عفونت محفوظ نگه دارد. آنها در برابر ویروس فلج اطفال و همچنین هرپس سیمپلکس (herpes simplex) که موجب بیماریهایی چون تبخال لب یا تبخال تناسلی میشود، بهشدت مقاومت میکنند. همچنین بررسیها نشان داده که آب انگور میتواند عفونتهای باکتریایی روده و دستگاههای دیگر بدن را برطرف سازد.
- پیشگیری از سرطان: پیشگیری از سرطان هم ازجمله خواص انگور است. انگورها بهدلیل وجود رسوراترول ضدالتهاب، ویژگیهای ضدسرطانی قویای دارند. رسوراترول بهویژه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه را میکاهد. آنتوسیانین و پروآنتوسیانیدین موجود در انگور، ویژگیهای ضدتکثیری داشته و از رشد عوامل سرطانزا پیشگیری میکنند. آب انگور نهتنها از خطر سرطان میکاهد، بلکه میتواند جلوی رشد و انتشار سلولهای سرطانی را بگیرد. رنگدانههای موجود در انگورها بهطور کلی سیستم ایمنی بدن را در برابر طیف وسیعی از بیماریها، درمان میکنند.
- پیشگیری از سرطان سینه: آب انگور سیاه یا بنفش در پیشگیری از سرطان سینه مؤثر است. محققان پس از مدتی که به موشهای آزمایشگاهی آب انگور دادند، متوجه کاهش چشمگیری در حجم تومور پستانی آنها شدند. آنتیاکسیدانهای موجود در انگورها برای پیشگیری همهی انواع سرطانها مفیدند، اما هنگام اقدامات پیشگیرانه در برابر سرطان سینه بسیار مؤثر عمل کردهاند.
مواد شیمیایی خاصی در انگور وجود دارد که خود را به نواحی پیوند (که واکنشهای شیمیایی در آن نقاط انجام میشوند) میرسانند و آروماتاز (تبدیل اندروژن به استروژن) را مهار میکنند. بهنظر میرسد مهار ترشح استروژن در بدن زنان از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری میکند.
- کاهش خطر آلزایمر: رسوراترول، که نوعی پلیفنول موجود در انگور است، از سطح پپتید آمیلوئید-بتا در بیماران مبتلا به آلزایمر میکاهد. بررسیها نشان میدهد که انگور میتواند سلامت مغز را افزایش دهد و شروع بیماریهای تحلیلبرندهی سیستم عصبی را بهتأخیر بیندازد. آب انگور حتی میتواند عملکرد مغز افراد کهنسالی را که علایم خفیفی از نقص شناختی در آنها بروز کرده، بهبود بخشد. بررسیهای بیشتری درحال انجام است تا ارتباط دقیق بین ترکیبات انگور و سیستمهای عصبی تعیین شود.
- پیشگیری از تباهی لکهی زرد: انگور قرمز میتواند جلوی از دست دادن بینایی مربوط به سن و تباهی لکهی زرد را بگیرد. در تحقیقی مشخص شد، رژیم غذایی حاوی انگور سلامت چشم را تأمین میکند و آن را از بیماریهای مربوط به شبکیه که بینایی را بهخطر میاندازد، مصون نگه میدارد.
مصرف سه وعده انگور در روز خطر ابتلا به تباهی لکهی زرد چشم را بیش از ۳۶ درصد میکاهد. انگور میتواند در گذر زمان سلامت بینایی و تمام سیستمهای اندامیمان را حفظ کند. آنتی اکسیدانهای موجود در هر دانهی انگور، حساسیت به بیماری و صدمات ناشی از آن در بدن را کم میکنند.
- آب مروارید: فلاونوئیدهای موجود در انگور حاوی آنتیاکسیدان هستند و میتوانند خطر رادیکالهای آزاد را کاسته و جلوی صدمات آنها را بگیرند. رادیکالهای آزاد میتوانند موجب بیماریهایی مانند آب مروارید، مشکلات قلبی-عروقی، سرطان و انواع متفاوت بیماریهای مربوط به سن شوند. تباهی لکهی زرد هم یکی از بیماریهایی است که معمولا در سنین بالا رخ میدهد. خوشبختانه، آنتی اکسیدانها ویژگیهای ضدپیری دارند و نهتنها باعث میشوند جوانتر بهنظر بیایید، بلکه با دور کردن بیماریهای مربوط به افزایش سن، مانند آبمرواید، احساس جوانی هم به شما میدهند.
دیگر خواص انگور
انگور خشکشده یا همان کشمش سرشار از مواد مغذی است و میتواند در درمان بسیاری از اختلالها مانند یبوست، اسیدوز (کاهش سطح بیکربنات مایع خارج سلولی و قرار گرفتن pH خون در محدودهی اسیدی)، کمخونی، تب و اختلال عملکرد جنسی مؤثر باشد. کشمش به افزایش وزن سریع کمک میکند و از سلامت و یکپارچگی عملکرد چشمها محافظت میکند.روش کاشت و پرورش انگور
انگور را میتوان بهراحتی در باغچهی کوچک خانه یا در مزرعه پرورش داد. هنگام کاشت انگور، با توجه به شرایط مکانی، انگوری انتخاب کنید که پرورش آن آسانتر باشد.مرحلهی اول: قبل از کاشت درخت انگور (مو)، ریشههای آن را بهمدت ۲ تا ۳ ساعت در آب قرار دهید.
مرحلهی دوم: انگورها در خاک متعادل و محیط آفتابی، گرم و سایهدار، بهراحتی رشد میکنند. همچنین اگر آنها بهخوبی هرس شوند، در مکانی کوچک هم رشد میکنند و بار میدهند.
مرحلهی سوم: فضایی ۱۸۲ تا ۲۴۵ سانتیمتری برای کاشت درخت انگور کافی است. هنگام کاشت حفرهای به عمق و عرض ۳۰ سانتیمتری آماده کنید. نهال درخت انگور را در این حفره گذاشته و اطراف آن را با خاک بپوشانید.
مرحلهی چهارم: برای پشتیبانی از درخت انگور، میتوانید از چوب بامبوی حدود ۲ متری استفاده کنید و کنار نهال انگور بگذارید. همچنین میتوانید نهال را کنار دیوار بگذارید یا روی نردههای قوسیشکل قرار دهید و بهخوبی آبیاری کنید.
کاربردهای انگور
انگورهای در ایران دارای رنگ، شکل و طعمهای متفاوتی است و در بسیاری از شهرهای این کشور انواع انگورها به رنگهای سرخ، سبز، زرد و سیاه میروید و هرکدام مزه و شکلی متفاوت دارند.
- دسر: طعم شیرین طبیعی انگور، آنها را به بهترین خوراکی برای استفاده در دسرها تبدیل کرده است. بستنیهای یخی انگور سبز یا نوشیدنیهای یخی انگور، نسبت به دسرهای پرکالری، گزینههای بهتری هستند.
- نوشیدنی: آب انگور سیاه یکی از بهترین نوشیدنیهاست که با استفاده از آب میوه گیری بهراحتی آماده میشود. همچنین میتوانید با استفاده از انگور، رزماری (اکلیل کوهی) و خمیر جو یا انگور لهشده، نوشیدنی موردعلاقهی خود را درست کنید.
- دارو سازی: از انگور در داروسازی و تولید نوشیدنیهای مختلف و دیگر انواع خوراکیها مانند مربا، ژله و پخشینهها (نوعی از خوراکی که بافتی شبیه کره دارد و بر روی نان مالیده میشود) استفاده میشود.
- محصولات آرایشی: روغن دانهی انگور، سرشار از آنتیاکسیدان است و به سلامت پوست و مو کمک میکند. از این روغن در محصولات آرایشی مانند کرم صورت یا سرم ترمیمی شب، استفاده میشود.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .