تبیان، دستیار زندگی

سنگ جدید دولت زیر پای خانواده‌ها

کاهش نرخ رشد جمعیت یکی از اصلی‌ترین آسیب‌های اجتماعی محسوب می‌شود، همچنین رواج الگوی بی‌فرزندی و یا تک فرزندی در جامعه منجر به تضعیف روابط عاطفی میان اعضای خانواده خواهد شد. 
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
هدفمندی یارانه ها
طرح هدفمندی یارانه با هدف تحقق عدالت، کاهش فقر مطلق و توسعه بهداشت و سلامت مردم سال‌ها پیش تصویب شد، در پی این لایحه سازمان هدفمندسازی یارانه؛ موظف است مبلغ 45 هزار 500 تومان یارانه به حساب سرپرستان خانوار‌ واریز نماید.

مشروط کردن پرداخت یارانه نوزادان توسط دولت در جهت تشویق به فرزندآوری است؟

روند کاهشی ازدواج طی تقریبا دو دهه اخیر تاثیرش را در روند کاهش موالید و باروری گذاشته و نتیجه چنین شرایطی نگرانی از رشد منفی جمعیت بوده است.

روز یکشنبه 11 خرداد هیات دولت؛ پرداخت یارانه نوزادان را مشروط کرد، این در حالی است که این تصمیم مخالف تمام سیاست های افزایش جمعیت و طرح های ترغیب کننده زوجین برای افزایش فرزند آوری است.

آیا این اقدام تاثیری بر روند رشد جمعیت و فرزندآوری خواهد داشت؟

زنگ خطر پیری جمعیت با شیوع ویروس کرونا در کشور به صدا در آمده، این در حالی است که تمامی فرزندانی که در 6 ماهه نخست سال 99 به دنیا می آیند قبل از کرونا شکل گرفته اند، ولی بیشتر نگرانی ها از نیمه دوم سال است زیرا خانواده ها بواسطه ترس از مراجعه به مراکز درمانی، پیشگیری از بارداری را در نظر گرفته اند که این مقوله قطعا در پائیز 99 کاهش آمار فرزندآوری خود را بیشتر نشان خواهد داد.

با توجه به وجود بحران جمعیت در کشور و لزوم ارائه مشوق‌ها برای فرزندآوری، دولت در مصوبه اخیر خود پرداخت یارانه به موالید جدید را مشروط کرده و این امر مخالف تمام سیاست های افزایش جمعیت است. آیا دولت با این مصوبه کمر همت به نابودی فردای ملت بسته است؟

آمار و اطلاعات نشان می دهد دهه هاست که تعداد فرزندان خانوارها کم شده و شاهدیم که سال هاست این کم شدن موالید شیب تند سقوط را در پیش گرفته است. پس باید اذهان داشت که این حرکت دولت تیر خلاص به فرزندآوری خواهد بود.

کوچک تر شدن خانواده های ایرانی

خانواده مهم‌ترین و مقدس‌ترین کانون اجتماع بشری است، گذر جامعه از سنتی به مدرنیته، دگرگونی‌های زیادی در الگوی فرزندآوری به همراه داشته است، همچنین کاهش سقوط گونه، نرخ باروری در ایران پیامد‌های گسترده‌ای داشته که محسوس‌ترین این پیامد‌ها کوچک‌تر شدن خانواده‌های ایرانی است که از مهم‌ترین علل بروز آسیب‌های اجتماعی خانواده ها نیز محسوب می شود. 

قوانین و مشکلاتی که برای فرزند آوری در ایران وجود دارند

 
مراکز درمانی، پیشگیری از بارداری

فضای مجازی و تغییر در سبک زندگی ایرانی ها

متاسفانه امروزه همه جوامع به خصوص کشور ایران از لحاظ افزایش جمعیت و فرزندآوری در حالت تهدید قرار گرفته است.

تغییر در سبک زندگی خانواده ها یکی از عوامل موثر کاهش جمعیت است، رسانه ها و شبکه های اجتماعی مجازی، نقش مهمی در تغییر سبک زندگی در عصر حاضر دارند.

تکنولوژی های ارتباطی در عصر حاضر به سرعت در حال گسترش هستند و همه ابعاد زندگی از جمله سبک زندگی را تحت شعاع قرار داده و دچار تغییر کرده است. فضای مجازی اشاعه دهنده نوعی فردگرایی است که این ویژگی با نقش نهاد خانواده متفاوت است.
 

مشکلات اقتصادی، دلیل اصلی بالارفتن سن ازدواج

کاهش نرخ رشد جمعیت یکی از اصلی‌ترین آسیب‌های اجتماعی محسوب می‌شود، همچنین رواج الگوی بی‌فرزندی و یا تک فرزندی در جامعه منجر به تضعیف روابط عاطفی میان اعضای خانواده خواهد شد. 

مشکلات اقتصادی و نداشتن شغل یکی از عواملی تاثیر گذار در کاهش ازدواج ها است.

زیرا نداشتن توان مالی کافی، انگیزه ازدواج جوانان را پایین می آورد، این در حالی است که گاها داشتن شغل و استقلال مالی در دختران جایگاه ازدواج را برای آن ها پایین آورده  و آنها را از تشکیل زندگی مشترک دور کرده است.

در شرایط فعلی با توجه به تورم و گرانی، بالا رفتن قیمت مسکن، تهیه لوازم مورد نیاز آغاز زندگی مشترک و  در مجموع می توان گفت که اقتصاد، مهم ترین عامل کاهش ازدواج ها و بالارفتن سن ازدواج شده است، از طرفی چشم و هم چشمی ها نیز مشکلات و فشار بر جوانان و خانواده ها را چندین برابر کرده است.

افزایش تمایل به تک فرزندی با بالارفتن تحصیلات و اشتغال زنان 

باروری سالم و بهترین فاصله بین فرزندان یک خانواده بین سه تا پنج سال است،  فرزند آوری با این فاصله در زمان طلایی به نفع سلامتی مادر، جنین و فرزندان است، با افزایش تحصیلات و اشتغال زنان تمایل به تک فرزندی بیشتر خواهد شد.

امروز سبک زندگی برگرفته از فرهنگ غرب در جامعه ما رواج پیدا کرده است. عوامل فرهنگی در جامعه مدرنیته به سمت فردگرا بودن گام بر می دارد و افراد با توجه به رفاه طلبی و پایین بودن صبر، نسبت به ازدواج به عنوان یک معامله نگاه می کنند که این تفکر مشکلات زیادی را به همراه داشته است.

عدم تمایل فرزند آوری برخی زوجین

میل برخی زوج ها به بچه دار نشدن هم ریشه در نوعی فردگرایی دارد به طوری که تصور می شود که حضور بچه موجب کاهش لذت زوج از زندگی شده و آزادی آنان دچار خدشه می شود. در این راستا حتی شاهد هستیم که بحران های ارتباطی زن و شوهر در خانواده نیز گاهی بر ارتباط ناسالم در فضای مجازی منجر می شود.

پیری جمعیت هزینه های زیادی به جامعه تحمیل می کند

روند کاهشی ازدواج طی تقریبا دو دهه اخیر تاثیرش را در روند کاهش موالید و باروری گذاشته و نتیجه چنین شرایطی نگرانی از رشد منفی جمعیت بوده است.

کاهش فرزند آوری یک نگرانی جدی است و قطعا روی سایر زمینه ها نیز تاثیرگذار خواهد بود، تصمیم‌گیری‌ها، اطمینان بخشی ها و ایجاد امید نسبت به آینده، می‌تواند مسیری باشد که جوانان و جمعیت فعال کشور را  برای افزایش ازدواج و نرخ باروری به همراه خواهد داشت.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .