بهترین نوشیدنی ها در ماه رمضان
با فرا رسیدن ماه روزه و رمضان،دغدغه بسیاری از افراد روزه دار این است که کم آبی بدن خود را جبران کنند.در این مقاله می خواهیم بهترین نوشیدنی های مخصوص این ماه را بیان کنیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : شنبه 1399/02/13 ساعت 16:58
فرد با 14 ، 15 ساعت روزه داری در این روزهای بلند بهاری، آب بدن خود را از دست می دهد.آب بدن مهمترین عاملی است که میتواند برای روزه داران باعث مشکلات زیادی شود و حتی جان فرد را به خطر اندازد.بهترین زمان برای جبران این کم آبی بدن، فاصله بین افطار تا سحر می باشد. روزه داران می توانند از نوشیدنی های سنتی، چای کمرنگ، آب میوه های طبیعی و انواع میوه های آبدار این فصل استفاده کنند.
گنجاندن نوشیدنیهای طبیعی و گیاهی به سفرههای افطار بهترین گزینه برای روزهداران است، زیرا روزهداران با نوشیدن این شربتها و عرقهای گیاهی میتوانند ضمن آنکه توانایی بدنشان را در طول روز افزایش دهند، مقاومت بدن خود را در برابر دمای هوا در این روزهای گرم نیز تضمین کنند.
سحر زمانی است که باید بدن را برای ساعت های طولانی روزه داری، آماده کنید، به همین علت باید از بهترین و مقویترین مواد غذایی و البته نوشیدنیهای مناسب استفاده کنید تا در طول روز، به هیچ عنوان تشنه یا گرسنه نشوید. آب، همیشه به عنوان بهترین نوشیدنی در هر زمانی شناخته میشود و در هنگام سحر نیز سعی کنید بیشتر آب استفاده کنید. البته دقت داشته باشید آبی که مینوشید، نباید خیلی خنک یا گرم باشد و آبی با دمای اتاق برای رفع تشنگی، بهترین گزینه است.
در ادامه برخی از این نوشیدنی ها را اشاره می کنیم:
چای کمرنگ
چای به دلیل داشتن مواد آنتی اکسیدان و ضد سرطان برای بدن مفید است ، اما چای به دلیل مدر بودن باعث می شود مقدار بیشتری از آب بدن دفع شود ، به همین خاطر توصیه می شود که چای کمرنگ استفاده کنید. همچنین بهتر است که چای غلیظ مصرف نشود زیرا کافئین زیاد در چای ترشح اسید معده را زیاد می کند و باعث مشکلات گوارشی از جمله ریفلاکس یا بازگشت اسید به مری می شود به خصوص اگرفرد از قبل چاقی و اضافه وزن هم داشته باشد. بسیاری از افراد هنگام سحر مقدار زیادی چای یا قهوه می خورند. باید توجه داشته باشید که هر نوشیدنی به غیر از آب به خصوص چای و قهوه و نسکافه به شدت مدر هستند و باعث می شوند که آب بدن در ساعات اولیه روز از دست برود و در نهایت فرد خیلی زود تشنه میشود.
دربین عرقیات سنتی، فقط کاسنی خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد، از این رو پیشنهاد میشود نوشیدنیهای مخصوص رفع عطش ماه رمضان مانند خاکشیر را با کمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس استفاده کرد.
رفع تشنگی با عرق شاهتره
یکی از سادهترین شیوهها برای ازبین بردن تشنگی برای افراد روزهدار گنجاندن عرق شاهتره بهعنوان نوشیدنی سفره افطار است. نوشیدن این عرق گیاهی لطیف برای افرادی که معده و دستگاه گوارش آنها حساس است بسیار مناسب است.
سکنجبین خیار
یکی از معروفترین و پرخاصیتترین نوشیدنیها در طب سنتی ایران، شربت سکنجبین خیار است. این شربت علاوه بر آنکه باعث افزایش نشاط میشود، تأثیرات درمانی و شفابخشی زیادی دارد و برای رفع عطش نیز بسیار مفید است. برای تهیه این نوشیدنی قبل از هر چیز لیموترش را پوست بگیرید و فیله آن را جدا کرده و همراه عرق نعناع درون پارچ مخلوطکن بریزید. پسازآن خیار را خوب شسته و رنده کنید و به مواد داخل پارچ اضافه کنید. بعد از مخلوط شدن این مواد، آنها را درون لیوان بریزید و بهاندازه شیرین شدن آن سکنجبین به لیوانها اضافه کنید. میتوانید باکم و زیاد کردن میزان سکنجبین یک شربت سکنجبین ـ خیار شیرین یا کم شیرین تهیه کنید. بهترین روش برای تزئین این نوشیدنی خوش آب و رنگ آن است که پس از اضافه کردن چند قطعه یخ به داخل لیوان، با یک برش نازک لیموترش و کمی نعنای تازه آن را تزئین کنید.
شربت تمبر هندی با عسل
خیس کردن تمبر هندی و صاف کردن آن و سپس مخلوط آن با عسل و تهیه شربت، نوشیدنی مفیدی برای رفع یبوست در ماه رمضان به حساب می آید.
شربت آبلیمو
شربت آبلیمو یکی از نوشیدنی هایی برای رفع عطش در ماه رمضان است و شربت آبلیمو کم شیرین سبب ترشح بزاق می شود و احساس تشنگی را در روزه داران برطرف می کند.
نوشیدنی گل گاو زبان
یکی دیگر از نوشیدنی های مفید برای ماه رمضان، نوشیدنی گل گاو زبان می باشد. برای تهیه این نوشیدنی ، یک و نیم لیوان گل گاو زبان، یک ونیم لیوان آب و مقداری شربت پایه (2 پیمانه شکر+ 1 پیمانه آب را می جوشانیم تا شکر حل شود و کمی غلیظ شود)، دو قاشق غذاخوری عرق سنبل الطیب و یک قاشق غذاخوری آب لیمو نیاز داریم.آنها را با هم مخلوط و میل می کنیم.
دم کرده لیمو عمانی با گل گاو زبان و نبات، مفید می باشد و علاوه بر رفع تشنگی، باعث آرامش و خواب مناسب در شب شود.
کاسنی
دربین عرقیات سنتی، فقط کاسنی خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد، از این رو پیشنهاد میشود نوشیدنیهای مخصوص رفع عطش ماه رمضان مانند خاکشیر را با کمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس استفاده کرد.
مخلوط زردآلوی تازه همراه با عسل
مخلوط زرد آلوی تازه همراه عسل هم مناسب جهت رفع عطش و برای سنگینی معده می توان استفاده کرد. می توان به جای یک عدد میوه، نصف تا یک لیوان آب میوه مصرف کرد،البته بهتر است آبمیوه طبیعی باشد. مخلوط میوه ها با شیر مانند شیر موز یا توت فرنگی نیز از نظر تغذیه بسیار با ارزش است.
تخم شربتی و گلاب و عسل
تخم شربتی (تخم ریحان) علاوه بر منبع غنی کلسیم و پتاسیم، برای جلوگیری از تشنگی و رفع عطش نیز بسیار مفید است. برای تهیه این مقوی انرژیزا، تخم شربتیها را چند دقیقه در آب بخیسانید که لایه ژله مانندی دور آن تشکیل شود، بعد با اضافه کردن آبلیموی تازه و عرق بهارنارنج و بیدمشک و عسل، آن را به نوشیدنیای مناسب برای افطار و سحری تبدیل کنید.
چهلگیاه
براساس متون طب سنتی ایران، نوشیدن یک فنجان عرق چهلگیاه که از ترکیب چندنوع مختلف از گیاهان دارویی تولید شده، پیش از وعدههای غذایی به تقویت معده و بهبود عملکرد آن کمک میکند. به این ترتیب با نوشیدن این عرق گیاهی و تقویت معده، سوختوساز و هضم موادغذایی در شرایط بهتری انجام شده و بدن از ابتلا به انواع سوءهاضمه، نفخ و انواع دلدرد آسوده میشود.
دم کرده نعناع
دم کرده برگ خشک نعناع و یا مخلوط آن با عسل بین افطار تا سحر موجب رفع تشنگی خواهد شد. تهیه و مصرف شربت نعناع نیز رفع تشنگی بسیار مفید است. برای تهیه آن باید از شربت پایه استفاده کرد. برای تهیه این شربت به دو قاشق غذاخوری عرق نعناع و دو قاشق غذاخوری آب لیموی ترش ، یک لیوان آب و مقداری شربت پایه نیاز داریم. جوشاندن شکر و آب به نسبت دو به یک و افزودن مقداری عرق نعناع و آب لیموترش که باید به صورت خنک مصرف شود. این شربت نیز به میزان زیادی از عطش جلوگیری میکند و از نوشیدنیهای ماه رمضان است.
شربت سکنجبین
شربت سکنجبین به تنهایی یا با اضافه کردن سکنجبین به خاکشیر نیز می تواند به رفع عطش کمک کند و بهتر است این ترکیب را تهیه و برای رفع تشنگی آن را نوشید.
نوشیدن مقداری عرق خارشتر
برخی از افراد ممکن است اشتهای خود را برای خوردن غذا در وعده افطار از دست می دهند. به این افراد توصیه می کنیم که پس از افطار یک فنجان عرق خارشتر را به صورت خنک میل کنند تا علاوه بر رفع بی اشتهایی گرمای بدن نیز کاهش یابد.
بهترین زمان نوشیدن آب کافی یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از مصرف غذایی سحر است؛ بهترین روش برای رفع عطش و تشنگی نیز مصرف سبزی و میوه های آبدار و فیبردار در وعده های سحر و افطار است.
شربت خاکشیر
یکی دیگر از نوشیدنی های مفید مخصوص ماه رمضان، شربت خاکشیر می باشد. این شربت یکی از سنتیترین نوشیدنیهای رفع گرمازدگی و تشنگی است. دانههای خاکشیر وقتی درون آب قرار میگیرند، میتوانند چند برابر وزن خود آب جذب کرده و متورم شود. درنتیجه این دانهها آب زیادی را در بدن نگهداشته و وقتی بدن به تعریق افتاده و با کمبود آب مواجه میشود از ذخیره آب آنها استفاده میکند؛ بنابراین مصرف این شربت در روزهای روزهداری بسیار مفید است. برای تهیه آن اول خاکشیر را بشویید و با خیساندن آن به مدت یکی دو ساعت بگذارید خاکشیرها تهنشین و از شنها جدا شوند. بعد با اضافه کردن آبلیمو، خردههای یخ، عسل و گلاب، شربت ضد گرمازدگی و معجزه رفع عطش شما آماده است.
عرق سنبل الطیب
برخی از روزه داران در طول ماه مبارک رمضان با سردردهای شدید مواجه می شوند، از این رو به روزه داران توصیه می شود تا دو فنجان از عرق گیاهی سنبلالطیب را بعد از افطار بهصورت خنک میل کنند. نوشیدن این عرق علاوه بر کاهش سردردهای ناشی از گرمای هوا در ماه رمضان به کاهش تحریکات عصبی و درمان سردردهای میگرنی ناشی از گرسنگی نیز کمک میکند.
توصیههایی برای تامین آب بدن در ماه رمضان
حداقل ۸ لیوان آب بنوشید. اگر ورزش میکنید یا در هوای گرم کار میکنید، ممکن است مایعات بیشتری از دست بدهید. پس آب بیشتری بخورید.
از خوردن غذاهای تند و ادویهدار خودداری کنید زیرا باعث افزایش تشنگی میشود
نمک زیادی به غذا یا سالاد خود اضافه نکنید
از میوهها و سبزیجات تازه استفاده کنید چون دارای فیبر و آب هستند
از آب میوه طبیعی به جای آب میوههای مصنوعی و شیرین شده استفاده کنید
از نوشیدن آب یخ باید پرهیز شود. زمانی که آب خنک همراه با یخ مصرف میشود چون دمای بدن را برای مدت کوتاهی پایین میآورد، اما باعث رفع عطش در دراز مدت نمیشود، به همین خاطر هنگام افطار باید از نوشیدن آب یخ به طور ناگهانی پرهیز کرد. همچنین در وعده افطار نیز از نوشیدنیهای ماه رمضان استفاده کرد.
همچنین مصرف آب همراه غذا و به مقدار زیاد موجب رقیق شدن شیره گوارشی و آنزیم های موثر در هضم غذا و در نتیجه منجر به اختلال در هضم و جذب مواد غذایی و درد شکم و نفخ خواهد شد.از این رو بهترین زمان نوشیدن آب کافی یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از مصرف غذایی سحر است؛ بهترین روش برای رفع عطش و تشنگی نیز مصرف سبزی و میوه های آبدار و فیبردار در وعده های سحر و افطار است.
سعی کنید همیشه روزه خود را با یک نوشیدنی افطار کنید و بهترین گزینهها برای باز کردن روزه، چای، شیر گرم و آب جوش هستند. مایعات سریعاً قوای بدن را به آن باز میگردانند، همچنین دستگاه گوارش را آماده برای دریافت مواد غذایی میکنند. در هنگام افطار بهتر است شیر کم چرب با خرما استفاده شود و ترجیحاً شیر قبلا جوشیده و ولرم باشد.
سعی کنید در طول ماه مبارک رمضان، نوشابه و تمامی نوشیدنیهای گازدار را فراموش کنید. این نوشیدنیها، نیاز به معدهای فعال برای هضم شدن دارند، اما زمانی که معده شما به خاطر روزه داری کم کار شده، دیگر توانی برای هضم نوشابه باقی نمیماند.
برای آنکه در طول روز از تشنگی فرار کنید، میتوانید چند قطره لیموترش در آب بچکانید و در وعده سحر میل کنید. این محلول، معجزهای برای فرار از تشنگی در هنگام روزه داری است.
آب، همیشه به عنوان بهترین نوشیدنی در هر زمانی شناخته میشود و در هنگام سحر نیز سعی کنید بیشتر آب استفاده کنید.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .