تبیان، دستیار زندگی

علائم و اقدامات اولیه در مقابل تشنج کودکان

تشنج کودکان یکی از مشکلاتی است که والدین را به شدت نگران و آشفته می کند. گرچه بروز این مشکل دربزرگسالی بیشتر درنتیجه بیماری صرع اتفاق می‌افتد اما در کودکی معمولا پس از تجربه تب شدید رخ می دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تشنج کودکان
 بیش از هرچیز در مورد تشنج در دوران کودکی، والدین باید اقدامات لازم را درمورد آن بدانند تا با دستپاچگی واکنش‌های اشتباهی انجام ندهند.

هنگام تشنج در مغز کودک چه روی می دهد؟


مغز ما از میلیون‌ها سلول عصبی تشکیل شده است. این سلول های عصبی که نورون نام دارند از طریق جریان الکتریکی با سایر نورون ها ارتباط برقرار می کنند و در واقع پیام‌هایی را منتقل می‌کنند. تشنج زمانی اتفاق می افتد که تعداد بسیار زیادی از این نورون ها به طور هم زمان پیام‌های الکتریکی بسیار زیادی را به سایر مناطق می فرستند. این امواج الکتریکی شدید و غیرعادی کل مغز فرد را درگیر خود می کند که نتیجه آن روی دادن تشنج است. تشنج معمولا با علائمی نظیر اسپاسم یا گرفتگی عضلانی، از دست دادن هوشیاری، از دست دادن کنترل ادرار و  رفتارهای غیرعادی همراه است.


تشخیص تشنج در کودکان


تشنج معمولا آن قدر سریع اتفاق می افتد که ممکن است تا شما فرزندتان را به دکتر برسانید تشنج او فروکش کرده باشد. اولین اقدامی که پزشک باید انجام دهد کشف علت رخ دادن تشنج است. در واقع تنها بیماری صرع نیست که منجر به تشنج می شود بلکه تشنج می تواند نتیجه شرایط خاصی نظیر افت قند یا فشار خون، تب بالا و وجود تغییراتی در ریتم قلبی باشد. حتی در بزرگسالی برخی افراد در شرایط استرس شدید نیز دچار تشنج می شوند.

توصیفات وشرحی که شما از تشنج کودک خود به پزشک می دهید در تشخیص درست او بسیار موثر است. شما برای اینکه توضیحات درستی به پزشک ارائه دهید ممکن است به کمک سایر اعضای خانواده نیاز داشته باشید چرا که هنگام رخ دادن این اتفاق، معمولا والدین به دلیل نگرانی و دستپاچگی نمی توانند مشاهدات دقیقی از کودک خود داشته باشند.

خواهر و برادرهای کودک مبتلا به تشنج، حتی خواهر و برادرهای خیلی کوچک گاهی اوقات می‌توانند توضیحات بسیار مفیدی ارائه دهند. تشخیص درست علت مشکل منجر به این می شود که با درمان آن علت، تشنج نیز درمان شود.

اقدامات لازم هنگام تشنج کودکان


اولین مسئله‌ای که بسیار اهمیت دارد این است که شما آرامش خودتان را حفظ کنید تا اقدام نسنجیده انجام ندهید. کاری که هنگام رخ دادن تشنج لازم است انجام دهید این است که کودک خود را به پهلو بخوابانید. این کار کمک می کند تا ترشحات دهان و محتویات معده او هنگام استفراغ وارد ریه نشود. نیازی نیست که تلاش کنید دهان کودک را هنگام قفل شدن از هم باز کنید فقط مراقب باشید زبان کودک لای دندان های او گیر نکند.

همچنین هنگامی که تشنج اتفاق می افتد شما با اقداماتی نظیر گرفتن دست و پای فرزندتان نمی‌توانید جلوی لرزش او را بگیرید، پس برای متوقف کردن تشنج از اقدام‌های این چنینی پرهیز کنید.

شما باید در اسرع وقت تلاش کنید تا کودک را به یک مرکز درمانی مناسب برسانید تا اقدامات لازم نظیر گرفتن نوار مغزی از کودک برای تشخیص تشنج و علت آن انجام شود. همچنین تشنج می تواند عوارض ثانویه ای برای بیمار ایجاد کند که آن ها نیز نیازمند دریافت درمان تخصصی است. این علائم ثانویه مواردی نظیر اسهال، عفونت تنفسی و تب را شامل می شوند.

چند نکته مهم در زمینه تشنج کودکان


اگر تشنج بیش از یک بار در روز اتفاق بیفتد، می تواند برای کودک خطرآفرین باشد. به خصوص زمانی که حملات در طول روز چند بار به طور پی در پی اتفاق می افتند و بیش از 15 دقیقه طول می کشد؛ بدون اینکه در فاصله بین حمله ها کودک بتواند به هشیاری دست پیدا کند. در صورت مواجه شدن با این شرایط حتما به فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

بیماری صرع یکی از چندین عللی است که برای تشنج وجود دارد. خانواده هایی که درآن ها صرع و تشنج سابقه دارد احتمال این که تشنج کودک آن‌ها نیز ناشی از بیماری صرع باشد بالاست. به همین منظور والدین این کودکان باید مراقبت‌های بیشتری از فرزند خود به عمل بیاورند و سپس وجود این سوابق خانوادگی را باید با پزشک مطرح کنند و در آخر هرچه زودتر برای شروع درمان کودک خود اقدامات لازم را انجام دهند.

 منبع: هنر زندگی
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .