تبیان، دستیار زندگی

دکتر حسین کچویان، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران به تبیین حوادث اخیر بعد از گرانی بنزین پرداخت

راز حضور 40 ساله مردم

هر انقلابی محصول مردم است، یعنی مردم خواستی برای شکل‌دهی به نظم جدید فرهنگی و سیاسی دارند و به دنبال ارزش‌های غایی هستند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
راز حضور 40 ساله مردم
حسین کچویان، استاد دانشگاه تهران و جامعه‌‌شناس با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره حوادث اخیر گفت: در مورد انقلاب اسلامی نسبت به سایر انقلاب‌ها استثنائاتی وجود دارد و یکی از مهم‌ترین آن‌ها نوع پیوند این انقلاب با مردم است. هر انقلابی محصول مردم است، یعنی مردم خواستی برای شکل‌دهی به نظم جدید فرهنگی و سیاسی دارند و به دنبال ارزش‌های غایی هستند. در همه انقلاب‌ها مردم بعد از مدت کمی از صحنه خارج می‌شوند. در انقلاب اسلامی هم یکی از بخش‌های تنازع نهضت آزادی و مرحوم بازرگان با جریان انقلاب این بود که انقلاب تمام شده و مردم به خانه‌هایشان برگردند. اگر این اتفاق می‌افتاد کم‌ترین خسارتش این بود که انقلاب ما هم مثل سایر انقلاب‌ها تبدیل به دیکتاتوری می‌شد.

حمایت مردم از انقلاب؛ امری بی‌نظیر در دنیا

کچویان حضور مردم در حمایت از انقلاب را امری بی‌نظیر در دنیا توصیف کرد و گفت: مگر می‌شود یک کشور در حالی که رو به ضعف حرکت می‌کند و در حال شکست است، مردم آن هر سال در صحنه حاضر شوند؟! این همان عاملی است که دشمنان انقلاب را کلافه کرده است. چرا مردم ۴۰ سال است که به خیابان می‌آیند؟ آیا تماماً بدبختی و شکست می‌بینند و در نتیجه به خیابان می‌آیند؟ خیر، بلکه یک ارزیابی ناخودآگاه دارند که مسیر، مسیر مثبتی است. مشکلات را می‌بینند و به دنبال حل مشکلات هستند، اما این ارزیابی را هم دارند.

ما کشوری بودیم که هیچ‌چیز نداشتیم اما این حجم عظیم از کار و تغییرات را صورت داده‌ایم و همچنان داریم به این تلاش خودمان ادامه می‌دهیم و امروز می‌بینیم که در رشته‌های مختلف علمی رتبه‌های بالا داریم. این‌ها همین طوری که به دست نیامده است. یک کشور را در دنیا مثال بزنید که بتواند مردم را این‌گونه به خیابان بیاورد، پیدا نمی‌کنید. این به صحنه آمدن مردم، ضد‌انقلاب را گیج کرده است. امروز کشورهایی می‌آیند و درخواست تکنولوژی از ما می‌کنند. گاهی دبی یا سعودی‌ها را مثال می‌زنیم و مقایسه می‌کنیم. سعودی‌ها که فقط با پول در علم حرکت می‌کند و بدون غرب هیچ‌ نیستند. دبی هم یک کازینوی جهانی است که غربی‌ها برای خودشان ساخته‌اند و بدون غربی‌ها چیزی نیست و هیچ ‌ظرفیتی در مدیریت، علم، معرفت و مسائل فنی و همچنین شاخص‌های واقعی جامعه‌شناختی ندارد. قطعاً ما در منطقه نظیر نداریم.

در مورد انقلاب اسلامی نسبت به سایر انقلاب‌ها استثنائاتی وجود دارد و یکی از مهم‌ترین آن‌ها نوع پیوند این انقلاب با مردم است.



به گزارش مهر، حسین کچویان یادآور شد: در ماجرای اعتراض به قیمت بنزین ریشه مسأله را فقط تغییر قیمت بنزین نمی‌دانم چون ما در شرایط عادی قرار نداریم، معتقدم به هر شکل دیگری تصمیم گرفته می‌شد باز هم این اتفاقات را شاهد می‌بودیم. در دولت آقای هاشمی مجموعه شورش‌هایی را در چند شهر شاهد بودیم. بعد از آن شورش‌های سال ۷۸ در ماجرای کوی دانشگاه را داشتیم. بعد از آن هم شورش‌های سال ۸۸، ۹۶ و اخیراً هم ۹۸ را داشته‌ایم. بعضی از این‌ها محلی و محدود بوده‌اند و برخی هم کشوری بودند. رفته‌رفته در وضعیتی کاملاً استثنایی قرار گرفته‌ایم و کنترل داخلی‌مان را از دست داده‌ایم. شورش ۹۶ و ۹۸ اجتماعی بوده‌اند و خارجی‌ها هم در آن دخالت داشته‌اند.

قدرت‌های بزرگ در کشورها مداخله می‌کنند

وی همچنین عنوان کرد: در وضعیت پسااستعمار به سر می‌بریم که به ظاهر استعمار وجود ندارد ولی همچنان قدرت‌های مسلط جهانی دارند جهان را اداره می‌کنند و درست مانند دوران استعمار در کشورها مداخله می‌کنند. از دوره دوم دولت آقای هاشمی با امکانات و تحولات اجتماعی مثل ماهواره و اینترنت مواجه شدیم. آمریکا، آلمان و فرانسه هم در مورد اینترنت و مداخله کشورهایی مثل روسیه در انتخابات‌شان دغدغه دارند. برخی آنقدر کوتاه‌بین و به دنبال منافع محدود حزبی خودشان هستند که باعث شدند در این زمینه کوتاهی کنیم و کل این امکانات را در اختیار غرب گذاشته‌ایم و در حقیقت کل جامعه‌مان را در اختیار غرب گذاشته‌ایم؛ کاری که کشورهای دیگر نمی‌کنند. به نظر من هیچ‌یک از انتخاب‌های ما، انتخاب‌های واقعی مردم ما نبوده است. سال ۷۶ آغاز این مسأله بود و از آن روز به بعد انتخابات‌های ما هر روز بیشتر تحت اداره غیر‌ واقع شده است. فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها با اینکه سیستم ارتباطی‌شان مثل ما آن‌قدر هم باز نیست، اما می‌گویند دیگران در انتخابات ما مداخله کرده‌اند. آن‌ها بگویند مداخله وجود دارد، آن‌وقت ما بگوییم در کشورمان مداخله وجود ندارد؟ ما هر روز بیشتر داریم مهارمان نسبت به فضای داخلی‌مان را از دست می‌دهیم. در شبکه‌های اجتماعی هر چه می‌خواهند به شما القا کنند از طریق خود شما به شما می‌گویند. تمام این شبکه‌های اجتماعی دست آن‌هاست.

به صحنه آمدن مردم، ضد‌انقلاب را گیج کرده است. امروز کشورهایی می‌آیند و درخواست تکنولوژی از ما می‌کنند.


فیلم آنارشیستی را در فضای مجازی تبلیغ می‌کنند

وی اضافه کرد: حتی در آپارات، فیلیمو و... شما همین روزها تبلیغ و نمایش فیلم جوکر را می‌بینید که دعوت به آنارشیسم است. در برخی کامنت‌ها می‌دیدم که جوانی نوشته: «عالی بود، من از امروز با دیدن این فیلم عوض شدم.» در سال ۸۸ دیدیم که ساعات پخش بی‌بی‌سی فارسی از قبل از انتخابات غیرعادی شد یا هیلاری کلینتون با صراحت گفت که در سال ۸۸ به توییتر گفتیم تغییرات خود را به تعویق بیندازد.

حسین کچویان سپس گفت: کسانی که نمی‌گذارند ما اینترنت را تحت کنترل بگیریم خائن‌اند و دارند برای دشمن معبر درست می‌کنند. از هر جهتی نگاه کنیم اتفاقات اخیر را نمی‌توانیم بگوییم یک شورش در اعتراض به قیمت بنزین بوده است. عناصر مختلفی که در این ماجرا نقش داشته‌اند را باید با هم ارزیابی کنیم و اینکه چقدر از این عوامل داخلی بوده‌اند و چقدر خارجی هم مهم است. از سال ۱۹۸۲ میلادی به بعد هیچ‌ اقدامی در منطقه انجام نشده است که علیه ما نبوده و برای ما طراحی نشده باشد. البته در عراق ما بودیم که برای آن‌ها باتلاق درست کردیم و نگذاشتیم به ما برسند. هدف نهایی آن‌ها ما بوده و هستیم و اتفاقات اخیر هم در همین راستا بود.

انقلاب اسلامی شورش‌های خود را با حضور مردم سرکوب می‌کند

حسین کچویان اظهار کرد: در دنیا این را پیدا نمی‌کنید که حکومت‌ها با مردم شورش‌ها را سرکوب کنند. گاهی اوقات نفس آمدن مردم به صحنه همه چیز را در کشور ما تغییر داده است. حضور مردم امکان طراحی بدیل برای جمهوری اسلامی را هم از آن‌ها گرفته است و شما می‌بینید بدیل‌های آن‌ها چیزی جز محمد حسینی، علینژاد و رضا پهلوی نیستند؛ افرادی که رفتارهای متعادلی هم ندارند و اسباب خنده‌اند. بدیل دشمن برای جمهوری اسلامی، ربع پهلوی است که خود، اسباب خنده است و برای ادامه زندگی دست در جیب مادرش می‌کند. برخی جناح‌ها هستند که همچنان خود را داخل نظام تعریف می‌کنند اما به نظر من کار آن‌ها تمام شده است وقتی از آن‌ها می‌پرسید که چرا سعی می‌کنند داخل نظام باقی بمانند، می‌گویند چون بدیلی برای نظام سراغ نداریم.

حضور مردم امکان طراحی بدیل برای جمهوری اسلامی را هم از آن‌ها گرفته است و شما می‌بینید بدیل‌های آن‌ها چیزی جز محمد حسینی، علینژاد و رضا پهلوی نیستند؛ افرادی که رفتارهای متعادلی هم ندارند و اسباب خنده‌اند



سرمایه‌گذاری آمریکا روی اراذل و اوباش

استاد دانشگاه تهران با اشاره به سرمایه‌گذاری آمریکا روی اراذل و اوباش گفت: اوباش در همه حرکت‌های اجتماعی حضور دارند، اما میدان‌دار انقلاب‌ها نیستند. اینکه آمریکا  روی خشونت و غارت سرمایه‌گذاری می‌کند، یعنی آنها از اینکه یک اقدام درست و حسابی در جمهوری اسلامی انجام دهند، مأیوس هستند و فقط به‌دنبال هرج و مرج و گسیختگی هستند.
این نکته بسیار مهمی است که کشوری مثل آمریکا که به راحتی قدرت‌ها سرنگون می‌کند درباره جمهوری اسلامی به ایجاد هرج و مرج روی آورده است. برخی روزنامه‌های ما از بیت‌المال دارند برای روزنامه‌شان پول می‌گیرند اما خواهید دید به حضور این روزهای مردم نمی‌پردازند. بدون حضور مردم امکان نداشت ما به اینجایی که امروز هستیم برسیم. اندیشکده بروکینز اخیراً در راستای همین بحث که عرض کردم نیروی ضد‌شورش جمهوری اسلامی خود مردم هستند، اعلام کرده است که یکی از دستاوردهای بزرگ این انقلاب، دوام‌پذیری آن است. این خیلی مهم است که با توجه به این همه محرک‌های سست‌کننده، بی‌ثبات‌کننده و ساقط‌کننده ما مستحکم به راه‌مان ادامه می‌دهیم و این به حضور مردم مربوط است.
منبع: صبح نو
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .