تبیان، دستیار زندگی

استمرار وعده‌ها از فروردین تا شهریور

باران پاییزی در کمین سیل‌زده‌های بهار

این روزها که صدای پای پاییز با خنک شدن هوا کم‌کم به گوش می‌رسد نگرانی‌ها در مناطق خسارت‌دیده از سیل دوچندان شده، همچنان بسیاری از زیرساخت‌ها احیا نشده و وعده‌های فروردین روی زمین‌مانده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
باران و سیل
وقوع سیلاب در استان لرستان شهرهای مختلف این استان از خرم‌آباد مرکز لرستان گرفته تا پلدختر، دلفان، کوهدشت، دورود، چگنی و ... را درگیر کرد. مطابق آخرین آمار اعلام‌شده از سوی متولیان امر در جریان دو سیل رخ‌داده طی فروردین‌ماه امسال ۶ هزار واحد تجاری و ۳۵ هزار واحد مسکونی لرستان خسارت دیده است.

در جریان سیل حدود هشت هزار میلیارد تومان خسارت در حوزه زیرساخت‌ها به استان لرستان وارد شد و همین میزان بالای خسارات، سیل لرستان را منحصربه‌فرد کرده است به‌طوری‌که در شهرستان پلدختر در روزهای ابتدایی سیل هیچ‌گونه زیرساختی در بخش‌های مختلف اعم از آب، برق، ارتباطات، راه دسترسی، گاز و ... وجود نداشت.

در سیل لرستان ۱۸ شهر و هزار و ۲۰۰ روستا درگیر سیلاب و ۳۵ هزار خانوار دچار مشکل شدند، راه ۸۷۰ روستا، برق هزار و ۱۴۵ روستا، ارتباط تلفنی ۳۶۰ روستا و ۱۰ شهر، گاز ۱۸۲ روستا و آب ۸۰۰ روستا قطع شد.
سیل لرستان
همچنین در این حادثه به ۳۰۰ قنات، ۲۶۰ حلقه چاه و هزار و ۸۰۰ کیلومتر جاده بین مزارع این استان آسیب وارد شد. همچنین ۶۰ هکتار زمین زراعی از بین رفت، هزار هکتار زمین به‌طور کامل نابود و تبدیل به مسیل رودخانه شد، ۲۱ هزار مترمکعب از مزارع پرورش ماهی و ۵۰۰ ایستگاه پمپاژ از بین رفته و در مجموع سیل پنجم و دوازدهم فروردین‌ماه سال جاری بالغ‌بر یک هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان به زیربخش‌های کشاورزی لرستان خسارت وارد کرد.

بیشترین خسارات سیلاب استان لرستان، در شهرستان پلدختر برآورد شده است به‌طوری‌که نماینده این شهرستان از خسارت پنج هزار میلیاردی در جریان وقوع سیل به پلدختر خبر داده است.

حالا حدود ۶ ماه از وقوع سیل ویرانگر در لرستان می‌گذرد، زیرساخت‌های شهری، پل‌ها، ابنیه، جاده‌های مواصلاتی و راه‌های روستایی خسارت‌های فراوانی دیده‌اند و اما روند بازسازی این زیرساخت‌ها در این استان به‌کندی پیش می‌رود.

اگرچه بخشی از این خسارت‌ها ازجمله ترمیم پل‌ها تا حدود زیادی در روستاها رفع شده اما هنوز مشکلات فراوانی در زمینه مسکن، کشاورزی، باغات، بهداشت، مدارس، کسب‌وکار و… پیش روی مردم است و موجب نگرانی و دغدغه سیل‌زدگان شده و رفع آن‌ها نیاز به توجه بیشتر دارد.
خسارت سیل
مظفر لطفی پور دهیار روستای تیمورآباد پلدختر پیش‌ازاین در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه متأسفانه مسئولان شهرستان پلدختر با گذشت ۶ ماه از وقوع سیل امسال هیچ‌گونه اقدام عملیاتی برای رفع مشکلات ناشی از سیل در این روستا انجام نداده‌اند، اظهار داشت: هرچند دستور تابش رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در جمع رؤسای بنیاد مسکن استان‌های معین اصفهان و اردبیل، لرستان و شهرستان، فرماندار، بخشدار و جمعی از مسئولان رسیدگی به روستای تیمورآباد در اسرع وقت بود، اما پس‌ازآن هیچ مسئولی در این راستا گامی برنداشته و حتی در جهت قوت قلب اهالی روستا یک‌بار به آن‌ها سرکشی نکرده‌اند.

دهیار روستای تیمورآباد پلدختر: هیچ اقدامی نشده است

وی افزود: در سیل فروردین‌ماه سال جاری گودال حفرشده در این روستا باعث تخریب ۲ ساختمان و خسارت به چند ساختمان دیگر شد اما هیچ نهادی پذیرای پرداخت حتی وام تعمیری به این ساختمان‌ها نیست و هنگام مراجعه مسئولان نبود بودجه را بهانه می‌کنند.

دهیار روستای تیمورآباد پلدختر گفت: این روستای سیل‌زده باوجودی که در مسیر رودخانه کشکان قرار دارد اما تاکنون به دلایل نامعلوم هیچ اقدامی در آن نشده و جای این سؤال در اذهان اهالی باقی است که چرا این روستا فراموش‌شده است.
روستای سیل زده
لطفی پور افزود: اکنون هیچ ارگان و نهادی خسارات ساختمان‌های تخریب‌شده از سیل در روستای تیمورآباد را عهده‌دار نمی‌شود و علی‌رغم دستور رئیس بنیاد مسکن کشور برای رفع مشکلات این روستا از قبیل وام تعمیری، ساخت مسکن و احداث دیواره اقدامی نمی‌شود.

پیشنهاد این است طرح اشتغال‌زایی به روستای سیل‌زده تیمورآباد اختصاص یابد تا مردم بعد از نابود شدن زمین‌های کشاورزی خود حداقل بتوانند با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب روستا دامداری پیشه کنند.


دهیار روستای تیمورآباد پلدختر افزود: وعده یک‌ماهه ساخت پل ارتباطی ۲ روستای کیان‌آباد و تیمورآباد سه ماه به درازا کشیده است، بااین‌وجود در صورت بارش باران و خروش رودخانه کشکان اهالی راه ارتباطی ندارند و بیماران اورژانسی و صعب‌العلاج بلاتکلیف می‌مانند.
دهیار روستای تیمورآباد پلدختر یادآور شد: کشاورزانی که در این روستا، زمین‌های آن‌ها طعمه سیل شده از بیکاری دچار افسردگی شده‌اند و آن دسته از کشاورزانی که زمین خود را آماده کشت کرده‌اند برای انتقال محصول خود به بازار به دلیل نبود راه ارتباطی سردرگم هستند.

لطفی پور افزود: پیشنهاد این است طرح اشتغال‌زایی به روستای سیل‌زده تیمورآباد اختصاص یابد تا مردم بعد از نابود شدن زمین‌های کشاورزی خود حداقل بتوانند با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب روستا دامداری پیشه کنند.

محدودیت زمانی تا فصل شروع بارندگی

این سخنان دهیار روستای تیمورآباد پلدختر در حالی است که خود مسئولان پلدختر نیز به مشکلات در این زمینه اذعان دارند.

 سید حبیب‌الله موسوی بخشدار معمولان در جلسه ستاد مدیریت بحران شهرستان پلدختر گفته است: با توجه به پیش‌بینی هواشناسی، محدودیت منابع ادارات در شهرستان پلدختر و محدودیت زمانی تا فصل شروع بارندگی، پیشنهاد می‌شود جلسه بعدی ستاد مدیریت بحران شهرستان با حضور مدیران کل ذی‌ربط برگزار شود کما این‌که چندین مکاتبه در این رابطه انجام‌شده اما به نتیجه نرسیده است.
خرابی سیل
وی افزود: به علت محدودیت منابع روند آسفالت جاده پلدختر- خرم‌آباد به‌کندی پیش می‌رود به‌طوری‌که در بخش معمولان تاکنون یک سانتی‌متر روکش آسفالت انجام‌نشده و آخرین نقطه آسفالت شده هنوز به تابلوی بخشداری معمولان نرسیده است.

بخشدار معمولان گفت: روند عملیات روکش آسفالت جاده پلدختر- معمولان و خرم‌آباد- معمولان ساختار مشخص و امنیت خوبی ندارد و چون به‌صورت موقت و با دو لایه آسفالت طبیعی است کار به‌کندی صورت می‌گیرد و با توجه به نزدیک شدن به فصل بارندگی این امر اعتراضات شدید مردم در این حوزه را برانگیخته است.

موسوی اظهار امیدواری کرد: اجرای روکش آسفالت جاده پلدختر- خرم‌آباد همراه با نصب تابلوهای موانع خطر برای تأمین ایمنی آن سرعت بگیرد.


احداث ۵ پل همچنان پیشرفت فیزیکی ندارند

وی یادآور شد: پنج پل ازجمله برگلان سوخته، دول گپ، تو دار شاکرمی، ریخان سه و نیله چولهول ‌که در سیل فروردین‌ماه سال جاری ۱۰۰ درصد تخریب شدند بازسازی آن‌ها پیشرفت فیزیکی ندارد و هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است.
روستای معمولان
بخشدار معمولان افزود: روکش آسفالت هشت روستای مسیر آمیران کوشکی و منطقه زیودار بر اثر سیل تخریب شد که باوجود صعب‌العبور بودن منطقه راه آن‌ها به‌صورت موقت دایر شده اما آسفالت نشده و نیاز به روکش آسفالت دارند.

موسوی گفت: محور جایگزین معمولان به سمت خرم‌آباد جاده روستایی چولهول است که در زمان سیل آسیب‌دیده و  نیاز به بازسازی دارد.
وی افزود: مسئولان راهداری پای‌کار بیایند زیرا چندین نقطه در جاده پلدختر- خرم‌آباد به‌ویژه در منطقه «گاو زرده» معمولان به‌طورقطع زمان بارندگی مسدود می‌شوند و تعیین محور جایگزین ضرورت دارد.

بخشدار معمولان تصریح کرد: خط انتقال گاز و آب آشامیدنی معمولان که از عرض رودخانه کشکان عبور می‌کند و در ایام سیل ۱۰۰ در صد تخریب شدند که برنامه این است که خط انتقال از کف رودخانه عبور کند.

موسوی افزود: با توجه به نزدیک شدن به فصل پاییز هنوز شرکت گاز این پروژه را به مناقصه نگذاشته و اگر مناقصه شده هنوز شروع به کار نکرده است.
وی گفت: ۲۷ خانوار در بخش غربی شهر معمولان روی ترانشه قرار دارند که با نخستین  بارندگی یا زمین‌لرزه شدید در مخاطره هستند.

مسئولان راهداری پای‌ کار بیایند زیرا چندین نقطه در جاده پلدختر- خرم‌آباد به‌ویژه در منطقه «گاو زرده» معمولان به‌طورقطع زمان بارندگی مسدود می‌شوند



آب با نخستین بارندگی به شهر پلدختر نفوذ می‌کند

علی سیف سرپرست فرمانداری پلدختر هم در این رابطه اظهار داشت: با توجه به نزدیک شدن به فصل بارندگی، چنانچه رسوبات بستر رودخانه کشکان لایروبی نشود آب با نخستین بارندگی به شهر پلدختر نفوذ می‌کند.

وی افزود: بر این اساس فرصت آگهی و مناقصه نیست و شرکت آب منطقه‌ای لرستان باید در نخستین فرصت،  نسبت به لایروبی رودخانه کشکان حداقل در نقاط آسیب‌پذیر اقدام کند.

سرپرست فرمانداری پلدختر گفت: شهرستان پلدختر در جریان وقوع سیل فروردین ۹۸ تنها در حوزه کشاورزی حدود یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان دچار خسارت شد و در حوزه راه بیش از یک هزار میلیارد تومان خسارت دید.

سیف یادآور شد: سیل در حوزه زیرساخت‌های شهری مانند آب، برق و گاز به شهرستان پلدختر خسارت وارد کرد که بخشی از  این خسارات به دلیل  بی‌توجهی به‌احتمال وقوع سیل بر اثر خشک‌سالی‌های متوالی و متمادی رخ داد.
سیل و آبراه ها
وی افزود: طی پروسه ۱۲ساله خشک‌سالی‌های متمادی دهانه بسیاری از پل‌ها و آبراه‌ها به حالت قبلی رهاشده بود و بسیاری از شانه‌های جاده‌ها که طی سال‌های گذشته آب شستگی پیداکرده بود زیر آن خالی و رهاشده بود.

سرپرست فرمانداری پلدختر گفت: به علت عدم انتظار بارندگی زیاد بسیاری از دستک‌های پل‌ها و ابنیه در مسیر رودخانه‌ دچار آب شستگی و بدون توجه رهاشده بود.

سیف افزود: متأسفانه این شهرستان به علت این بی‌توجهی‌ها و سیلاب تا مدت‌ها درگیر جبران خسارات ناشی از سیل است و اگر امسال نیز در سال آبی ۹۹-۹۸ وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند و لایروبی رودخانه انجام نشود خسارت به مردم و زیرساخت‌ها دور از انتظار نیست و با چالش مواجه خواهیم شد.

وی بر ضرورت لایروبی رودخانه کشکان در شهرهای پلدختر و معمولان تأکید کرد و افزود: ازاین‌رو به بنیاد مسکن و شرکت مربوطه محول شده در کنار احداث دیواره بحث لایروبی را نیز انجام دهند.
تخریب خانه ها
سرپرست فرمانداری پلدختر گفت: شرکت مربوطه باید در قسمت‌هایی از دیواره ساحلی که امکان نفوذ آب به شهر مانند بعد از پل شهدای دولت بیشتر است نسبت به تکمیل دیواره ساحلی اقدام کند.

سیف افزود: لایروبی رودخانه در مقطع بخش معمولان به شرکت آب منطقه‌ای لرستان واگذارشده و باید این مسئله مدنظر باشد که در خیلی از روستاها و شهر معمولان رودخانه از مسیر اصلی خود خارج‌شده است، بنابراین برای جلوگیری از تخریب منازل مسکونی مردم در بارندگی‌های آینده تا فرصت باقی است باید مسیر رودخانه مهندسی شود.

بیش از ۱۴ هزار واحد سیل زده تعمیر شد

به‌رغم اینکه همچنان در حوزه زیرساخت‌ها اقدامات به‌کندی پیش می‌رود متولیان آخرین وضعیت بازسازی منازل سیل‌زدگان را مناسب توصیف می‌کنند.

رضا خواجه‌ای رئیس ستاد بازسازی بنیاد مسکن در لرستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر طی سخنانی با اشاره به فعالیت‌های صورت گرفته در مناطق سیل‌زده لرستان، اظهار داشت: درمجموع ۳۵ هزار واحد مسکونی برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی‌شده است.

وی با بیان اینکه کار عقد قرارداد برای ۳۱ هزار واحد انجام‌شده است، عنوان کرد: تاکنون نیز شروع عملیات تعمیر ۱۵ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی سیل‌زده را در استان لرستان داشته‌ایم.

برای جلوگیری از تخریب منازل مسکونی مردم در بارندگی‌های آینده تا فرصت باقی است باید مسیر رودخانه مهندسی شود



رئیس ستاد بازسازی بنیاد مسکن در لرستان با اشاره به پایان عملیات تعمیر ۱۴ هزار و ۹۰۰ واحد مسکونی سیل‌زده در استان، تصریح کرد: همچنین شروع عملیات احداث هفت هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی را در استان داشته‌ایم.

خواجه‌ای با اشاره به اجرای کار آرماتوربندی، بتن و فونداسیون در پنج هزار و ۴۰۰ واحد، تصریح کرد: اجرای اسکلت را در سه هزار و ۴۰۰ واحد سیل‌زده لرستان تاکنون داشته‌ایم.

وی، بیان داشت: اجرای دیوارچینی در دو هزار واحد، اجرای سقف در هزار و ۲۰۰ واحد و ... را تاکنون در مناطق سیل‌زده استان داشته‌ایم.

تا شروع فصل بارندگی‌ها زمان زیادی نمانده است، نگرانی‌ها در زمینهٔ وضعیت زیرساخت‌ها جدی است و بیم آن می‌رود نخستین بارندگی شدید در استان بحران‌ساز شود، به نظر می‌رسد زمان وعده دادن به سر رسیده و حالا باید از مسئولان روند تحقق وعده‌ها را مطالبه کرد.
منبع: خبرگزاری مهر
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .