تبیان، دستیار زندگی

راه‌های مقابله با چربی خون

چربی خون یا کلسترول ماده‌ای است، که در خون یافت می‌شود و بدن به آن نیاز دارد، اما زمانی که سطح کلسترول خون بالا می‌رود رسوبات چربی در رگ‌ها گسترش‌یافته و باعث ایجاد عوارض قلبی و عروقی خواهد شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
راه‌های مقابله با چربی خون
چربی خون بالا یکی از مشکلات زندگی شهرنشینی بوده و نه‌تنها افراد میان‌سال از آن رنج می‌برند، بلکه جوانان و نوجوانانی نیز هستند که این بیماری را تجربه می‌کنند. متأسفانه خیلی از مواقع این بیماری بدون هیچ علامتی بوجود می‌آید و عوارض قلبی و عروقی به  همراه دارد. پس در شروع بیماری با مقابله و کنترل آن می‌توان از عوارض جبران‌ناپذیر این بیماری پیشگیری کرد.

چربی خون یک وضعیت مزمن است، حتی میشود این بیماری را به ارث برد. اما از طریق رژیم غذایی سالم و تمرین منظم ورزشی می‌توان آن را کنترل نمود، تغییر سبک زندگی در بهبود سطح کلسترول نقش مهمی را ایفا می‌کند.

اگر چربی خون بالایی دارید باید وزن خود را کم کنید، غذاهای سالم بخورید و همچنین فعالیت بدنی و ورزش را افزایش دهید، و اگر سیگاری هستید، باید آن را ترک کنید .

چه کسانی درخطر ابتلا به چربی خون هستند؟

غلات، حاوی منگنز هستند که می‌توانند در برابر افزایش چاقی و کنترل چربی خون مؤثر باشند. بیمارانی که بالایی دارند بهتر از مرتباً غلات مصرف کنند.

کسانی که به‌راحتی در معرض ابتلا به کلسترول یا چربی خون بالا قرار می‌گیرند، که عبارت‌اند از:

-  افرادی که اضافه‌وزن داشته و چاقی هستند
- افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند
- افرادی که سیگاری هستند و یا الکل مصرف می‌کنند
- افراد مبتلابه دیابت
- افرادی که مبتلابه نارسایی کبد یا کلیه هستند

علائم  وجود چربی خون بالا در بدن:

کلسترول و چربی خون هیچ نشانه‌ای ندارد و آزمایش خون تنها راه تشخیص این بیماری است. اگر نتایج آزمایش خون نشانده حد مطلوب چربی باشد ممکن است به  آزمایش‌ها بیشتری نیاز نباشد ولی اگر فردی سابقه خانوادگی کلسترول بالا، بیماری‌های قلبی و یا دیگر عوامل خطرناک مانند سیگار کشیدن، دیابت یا فشار خون بالا را داشته باشد، باید آزمایش‌های بیشتری انجام دهد.

اما همان‌طور که قبلاً هم اشاره کردیم با تغییر سبک زندگی سالم می‌توان به چربی خون بالا غلبه کرد:
کاهش وزن
اضافه‌وزن باعث بالا رفتن سطوح کلسترول در بدن می‌شود . حتی کاهش 2.5 تا 5 کیلوگرم از وزنتان می‌تواند کمک زیادی به کاهش چربی خون نماید.  

غذاهای سالم بخورید

غذایی که می‌خورید اثر مستقیم بر کلسترول خون دارد. در برخی افراد یک رژیم غذایی غنی از فیبر و کاهنده کلسترول به‌اندازه داروهای کاهش‌دهنده کلسترول در کم کردن چربی خون مؤثر است.

چربی‌های سالم مصرف کنید

سعی کنید روزانه کمتر از 10 درصد از کالری خود را از چربی‌های اشباع کسب کنید و بیشتر از چربی غیراشباع مانند روغن‌زیتون، بادام‌زمینی، روغن کانولا، روغن گردو و بادام که منابع سالم چربی هستند، استفاده کنید.


چربی‌های ترانس را حذف کنید

چربی‌های ترانس مانند مارگارین، شیرینی‌ها و کیک‌های قنادی اثر منفی بر سطح کلسترول خون می‌گذارد، این چربی‌ها نه‌تنها باعث افزایش LDL می‌شوند بلکه میزان HDL یا چربی خون مفید را نیز کاهش می‌دهند .

کلسترول غذاهایتان را محدود کنید

روزانه کمتر از 300 میلی‌گرم کلسترول مصرف کنید، کسانی که دچار بیماری قلبی هستند این مقدار می‌بایست کمتر از 200 میلی‌گرم  باشد. کلسترول غذایی مانند گوشت های پرچرب، سوسیس و کالباس ، زرده تخم مرغ و لبنیات پرچرب است.

غلات مصرف کنید

در غلات مواد مغذی بسیاری وجود دارد که برای سلامت قلب مفید است. غلات کامل شامل نان‌های سبوس‌دار، پاستای سبوس‌دار، آردهای سبوس‌دار، و برنج قهوه‌ای، جودوسر و سبوس جو است .

میوه و سبزیجات بیشتر مصرف کنید

میوه‌ها و سبزیجات دارای فیبر زیادی است که به کاهش چربی خون کمک می‌کند پس سعی کنید در میان وعده‌ها از میوه و سبزیجات استفاده کنید. سه تا پنج وعده سبزیجات در روز و دوتا چهار وعده میوه بخورید.

ماهی بخورید

ماهی‌ها نسبت به گوشت قرمز و مرغ از چربی اشباع و کلسترول کمتری برخوردار است، همچنین ماهی‌ها دارای امگا 3 زیادی هستند که برای قلب بسیار مفید است.

از مصرف الکل بپرهیزید

افرادی که سابقه طولانی در مصرف الکل دارند، بیشتر در معرض ابتلا به چربی خون بالا هستند.

به‌طور منظم ورزش کنید

ورزش کردن کمک زیاد به کاهش سطح کلسترول خون می‌کند. اگر به‌طور مرتب روزانه30  تا 60 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید خیلی زود شاهد پایین آمدن چربی خونتان می‌شوید. زیرا روزانه حتی 10 دقیقه ورزش کردن سطوح کلسترول خون را بهبود می‌بخشد.


سیگار نکشید

کسانی که سیگاری هستند، کمک زیادی به بالا رفتن سطح کلسترول خونشان می‌کنند. ترک سیگار باعث بهبود سطح کلسترول HDL می‌شود. مزایای ترک سیگار؛ کاهش فشارخون و چربی خون است. 

مواد غذایی طبیعی و مکمل غذایی مصرف کنید

بعضی از محصولات طبیعی قادر به کاهش چربی خون هستند. مواد غذایی مکمل مانند: کنگر، جو، پسیلیوم(در غلاف و پوست دانه‌ها یافت می‌شود)، سیر، سبوس جو(جو دوسر) و  (در برخی مکمل‌های خوراکی است) باعث می‌شود تا سطح کلسترول خون پایین بیاید.


خطرات ابتلا به چربی خون بالا

چربی خون بالا باعث تجمع خطرناک کلسترول و دیگر رسوبات (پلاک‌ها) روی دیواره‌های عروق می‌شود. این رسوبات می‌توانند جریان خون را از طریق شریان‌ها کاهش داده و باعث  بروز مشکلاتی می‌شوند. مانند:

- درد در قفسه سینه
- حمله قلبی
- سکته مغزی

درمان‌های طبیعی و خانگی چربی خون بالا

- دانه گشنیز: استفاده از دانه گشنیز به‌طور قابل‌توجهی به کاهش چربی خون کمک می‌کند.

- پیاز: پیاز را به‌طور منظم به غذاهای روزانه خود اضافه کنید زیرا استفاده منظم از پیاز در کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر است.
- سیر: سیر، دارای ماده‌ای فعال به نام گوگرد است که آلبسین نامیده می‌شود. آلبسین می‌تواند کلسترول اضافی در کبد را مهار کند.

- آجیل و دانه‌ها، لوبیا و جوانه لوبیا: آجیل‌ها؛ بادام زمینی، گردو و بادام حاوی فیبر زیادی هستند که در بهبود کلسترول بالا تاثیرگذارند. گردو می‌تواند سطح کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش دهد. همچنین جوانه‌های لوبیا نیز دارای فیبر و ویتامین C است، پس می‌تواند با چربی خون بالا مبارزه کند.

غذایی که می‌خورید اثر مستقیم بر کلسترول خون دارد. در برخی افراد یک رژیم غذایی غنی از فیبر و کاهنده کلسترول به‌اندازه داروهای کاهش‌دهنده کلسترول در کم کردن چربی خون مؤثر است.



- سیب: ویتامین C و پکتین موجود در سیب می‌تواند با کلسترول در کبد ترکیب‌شده و آن را از طریق صفرا خارج کند، به همین ترتیب چربی خون را کاهش دهد.

- غلات: غلات، حاوی منگنز هستند که می‌توانند در برابر افزایش چاقی و کنترل چربی خون مؤثر باشند. بیمارانی که  بالایی دارند بهتر از مرتباً غلات مصرف کنند.

- قارچ: مواد تشکیل‌دهنده قارچ  به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کنند. این مواد شامل: بتا گلوکان(یک نوع فیبر محلول است که مانع جذب کلسترول در خون می‌شود)، اربتادنین(ماده‌ای است که می‌تواند متابولیسم فسفولیپیدها را در کبد تغییر دهد)، مونیولین(متابولیسم کلسترول در کبد را مهار می‌کنند).

- کاهو: کاهو دارای مقدار زیادی سلولز است، که به کاهش چربی خون کمک می‌کند. سلولزهای در بدن جذب نمی‌شوند و این کار برای پر کردن شکم و کاهش توانایی جذب غذا مفید است .
 
- چای سبز، سیاه: چای از نوشیدنی‌های محبوب به شمار می‌رود، و اثرات آنتی‌اکسیدانی آن باعث کاهش کلسترول LDL  می‌شود. مصرف چای سیاه به مدت سه هفته می‌تواند سطح چربی خون را تا 10 درصد کاهش دهد.
- سرکه سیب: سرکه سیب کاربردهای زیادی دارد. یکی از مزایای آن، بهبود و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون است.
- پرتقال: این میوه حاوی روغن‌های معطر هست و مقدار زیادی ویتامین C دارد، علاوه بر مواد مغذی، آب‌پرتقال یک اثر شفابخش در کاهش چربی خون دارد.

- روغن نارگیل: این روغن از بهترین داروهای خانگی برای  کاهش کلسترول محسوب می‌شود. روغن نارگیل همچنین باعث متعادل کردن قند خون می‌شود.

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .