راههای درمان گرمازدگی
با فرارسیدن فصل تابستان و روزهای گرم آن، توانایی بدن در برابر گرما از بین میرود و دمای درون بدن افزایش پیدا میکند و تعادل مکانیسمهای تنظیم دمایی بدن به هم میخورد و در این حالت فرد دچار گرمازدگی میشود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : يکشنبه 1398/06/10 ساعت 14:33
زمانی که فرد در هوای گرم فعالیتهای زیادی را انجام میدهد، به علت تعریق شدید، آب بدنش از دست میرود و منجر به افزایش حرارت درونی بدن میشود و گرمازدگی ایجاد میشود.
انواع گرمازدگی
گرمازدگی ممکن است به سه صورت خفیف، متوسط و شدید باشد. در گرمازدگی خفیف فرد به علت تعریق و کمبود آب در بدن در نواحی شکم، بازو و ساق احساس درد دارد.
در گرمازدگی متوسط فرد احساس ضعف، خستگی شدید، سردرد و تهوع دارد. این عارضه بیشتر در چند روز اول زمانهایی اتفاق میافتد که فرد در یکهوای گرم کار و فعالیت تازهای را که به آن عادت ندارد شروع میکند.
گرمازدگی شدید زمانی به وجود می آید که درجه حرارت مرکزی بدن از 40 درجه سانتیگراد بیشتر شود.
در این حالت فرد دچار تهوع، تشنج، کاهش سطح هوشیاری و کما می شود و در این شرایط نیاز است که فرد به مراکز پزشکی مراجعه کند.
در صورتی که گرمازدگی شدید باشد ممکن است مشکلات جبرانناپذیری را برای فرد ایجاد کند.
علائم گرمازدگی
زمانی که فرد در بدن خود علائم زیر را احساس کرد می تواند پی به گرمازدگی خود ببرد:
یکی از کارهای ضروری و فوری برای گرمازدگی، حمام آب سرد است. دوش گرفتن با آب سرد کمک میکند تا دمای بدن کاهش یابد. کسی که دچار گرمازدگی شدید شده است بهتر است قبل از اینکه به بیمارستان مراجعه کند با دوش آب سرد دمای بدن خود را پایین بیاورد. زیرا خنکی آب باعث کاهش کلی درجه حرارت بدن میشود.
عدم تعریق
پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگپریده یا کبود میشود
تنفس کوتاه و سریع
افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه
سردرد
گرفتگی عضلات
به محض مشاهده هر کدام از نشانههای بالا فرد باید فوری دمای بدن خود را کاهش دهد و گرمازدگی را درمان کند. در این مطلب میخواهیم به راههای درمان گرمازدگی اشارهای داشته باشیم:
1- درمان گرمازدگی با ماست
به کسانی که دچار گرمازدگی میشوند، پیشنهاد میشود که ماست و آب بخورند. مصرف ماست با آب برای مقابله با گرمازدگی مفید است. ماست به دلیل داشتن آب باعث طراوت و سرد شدن بدنتان میشود.
برای این کار بهتر است دو قاشق ماست را باکمی نمک و پودر زیره در آب حل کرده و بنوشید. همچنین با نوشیدن دوغ در روزهای گرم میتوانید تا حد زیادی از گرمازدگی پیشگیری کنید.
2-دوش آب سرد
یکی از کارهای ضروری و فوری برای گرمازدگی، حمام آب سرد است. دوش گرفتن با آب سرد کمک میکند تا دمای بدن کاهش یابد. کسی که دچار گرمازدگی شدید شده است بهتر است قبل از اینکه به بیمارستان مراجعه کند با دوش آب سرد دمای بدن خود را پایین بیاورد. زیرا خنکی آب باعث کاهش کلی درجه حرارت بدن میشود.
نکته: توجه داشته باشید دمای آب کمی خنک باشد، کافی است. برای این کار هیچ وقت از آب یخ استفاده نکنید. چون آب یخ درجه حرارت بدن را به شدت کاهش میدهد و این ممکن است عوارض بیشتری برای فرد به همراه داشته باشد.
3- درمان گرمازدگی با روغنهای گیاهی
فردی که دچار گرمازدگی شده است برای درمان خود میتواند روغن نعناع، روغن اسطوخودوس، روغنزیتون یا بادام را به نسبتهای مساوی باهم مخلوط کند و در پشت گردن، کف دست و داخل مچ دست خود بمالد تا بتواند با این کار دمای بدن خود را پایین بیاورد.
اسطوخودوس باعث تسکین پوست در موقع آفتابسوختگی میشود و برای اعصاب نیز بسیار مفید است. روغن نعناع هم اثر خنککنندگی برای بدن دارد و باعث کاهش تب میشود.
4-استفاده از آب پیاز
برای این روش دو راه وجود دارد تا بتوانید گرمازدگی خود را درمان کنید:
1-با دیدن علائم گرمازدگی میتوانید آب پیاز را در پشت گوش، زیر پا و روی قفسهی سینهی خود بمالید تا دمای بدن خود را کاهش دهید.
2- بعد از گرمازدگی یک قاشق چایخوری آب پیاز را با یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و میل کنید.
برای برطرف شدن کامل علائم گرمازدگی بهتر است از این مخلوط تا چند روز بعد از گرمازدگی هم استفاده کنید.
5-مصرف آب تمبر هندی
برای درمان گرمازدگی میتوانید چند دقیقه تمبر هندی را بجوشانید و عصارهی آن را با شکر یا عسل مخلوط و استفاده کنید.
طبیعت این میوه سرد است و برای رفع تب بسیار مفید است.
6- مصرف آب گشنیز
گشنیز گیاهی خنککننده است و در زمان مشاهده گرمازدگی درمان مفیدی برای کاهش حرارت بدن میباشد. بهتر است فرد برای رفع تهوع و استفراغ آب گشنیز بنوشد.
7- سرکه سیب
زمانی که فرد علائم گرمازدگی را در خود مشاهده کرد می تواند یک قاشق چایخوری سرکهی سیب را در یک لیوان آب مخلوط کند و بنوشد. سرکه سیب مواد معدنی و ویتامینهایی دارد که به دوباره پر کردن الکترولیتهای از دست رفتهی بدن کمک میکند.
8- شربت سکنجبین
شرت سنکنجبین هم در کاهش حرارت بدن نقش مهمی دارد. ازآنجاییکه این شربت را با یخ، خنک کرده و مینوشند، کمک میکند التهاب حرارت معده را کم کند و آنچه بلغم در معده و رودهها باشد، خارج کند.
مخلوط سکنجبین با ریشه و تخم کاسنی و کمی گلاب، نوشیدنی مفیدی میشود برای کسانی که جگر و معدهای گرم داشته یا دچار گرفتگی معده شدهاند.
9- عناب و شکر
در این روش برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب بجوشانید و باکمی شکر به صورت خنک میل کنید.
البته بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دمکرده عناب و زرشک است که بهتر است همراه با مقداری شکر میل شود.
نکات دیگر درباره درمان گرمازدگی
فردی که دچار گرمازدگی شده است، اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد به همین خاطر باید او را تشویق کرد تا کمکم و آهسته مایعات را بنوشد تا معدهاش دچار تحریک و درد نشود.
همچنین نباید مایعات بسیار سرد بنوشد، چون باعث میشود وضعیت سیستم ایمنی و گوارشی بدن به هم بخورد.
بهتر است دمای بدن فرد گرمازده را با استفاده از حوله خنک به حالت طبیعی بازگردانید.
میوههایی مانند هندوانه، خیار و آلبالو نقش مهمی در کاهش درجه حرارت بدن دارند.
کسی که دچار گرمازدگی شده است بهتر است مایعات بیشتر استفاده کند. البته باید از کافئین و الکل اجتناب کند.
فرد گرمازده باید لباس های تنگ و غیر ضروری را دربیاورد.
استفاده از خاکشیر یخزده و شربت آبلیمو برای جلوگیری از گرمازدگی نقش مهمی دارد.
فردی که دچار گرمازدگی شده است، اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد به همین خاطر باید او را تشویق کرد تا کمکم و آهسته مایعات را بنوشد تا معدهاش دچار تحریک و درد نشود.
اگر این اقدامات ظرف مدت 15 دقیقه نتواند فرد گرمازده را درمان کند، باید کمکهای اورژانسی را پیدا کنید، زیرا ممکن است گرمازدگی تا مرز سکته هم پیشرفت کند.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .