تبیان، دستیار زندگی

عوامل ترشح اسید معده

بیماری رفلاکس» یا ترشح اسید معده در صورتی ایجاد می‌شود که دریچه مری به وظیفه خود درست عمل نکند اسید معده به داخل مری بازمی‌گردد. ترش کردن، سوزش زیر قفسه سینه، آروغ زدن بی‌دلیل، حالت تهوع و تلخ شدن دهان از مهم‌ترین علائم رفلاکس معده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
رفلاکس نوزادان
رفلاکس معده با بالا رفتن سن، نیز بیشتر می‌شود؛ اما مراجعه زیاد جوانان به بیمارستان برای رفع مشکل بازگشت اسید معده باعث پیگیری متخصصان برای علل این بیماری شده است. دلیل اصلی ایجاد رفلاکس معده هنوز کامل مشخص نشده اما بعضی از عوامل و عادت‌های نادرست غذایی باعث بروز این بیماری می‌شود. مهم‌ترین علل رفلاکس مصرف بیش‌ازحد غذاهای اسیدی، مصرف فست‌فودها، غذاهای آماده و پر خوردی محسوب می‌شود.

هنگامی‌که فردی دچار درد سر دل می‌شود اگر همراه با درد هرگونه علائم دیگری مانند تلخی دهان، ترشحات بزاقی، احساس گیرکردن غذا در گلو، تهوع صبحگاهی، بخصوص در زنان، سرفه‌های مزمن، آسم و گلودرد را احساس کرد باید سریعاً به پزشک مراجعه کند زیرا این موارد از نشانه‌های بروز رفلاکس معده است که در صورت پیشگیری و درمان نکردن مشکلاتی را به بار می‌آورد.

رفلاکس در نوزادان و کودکان

رفلاکس در نوزادان، به دلیل سیستم گوارش نارس و نابالغ به وجود می‌آید. مهم‌ترین نشانه این بیماری در نوزادان سکسه های طولانی همراه با حس بد و ناراحتی بعد از خوردن شیر یا در حین شیر خوردن و در بعضی‌اوقات استفراغ شیر اشاره کرد. به‌طورکلی استفراغ‌های مکرر، کاهش اشتها، سرفه، مشکلات تنفسی، کاهش وزن، گریه‌های مداوم و تنفس بدبو از نشانه‌های رفلاکس در نوزادان است. البته رفلاکس در اغلب نوزادان بعد از یک‌سالگی رفع می‌شود.

عوامل بسیاری در ایجاد بیماری رفلاکس دخیل هستند اما خوردن غذاهای چرب، اضافه‌وزن و یبوست باعث افزایش اسید معده و سرانجام بیماری رفلاکس می‌شود. به‌طورکلی مهم‌ترین عوامل ایجاد رفلاکس معده عبارت‌اند از:

خوردن وعده‌های غذایی زیاد و پرخوری کردن

سریع و تند غذا خوردن

دراز کشیدن به پشت و یا خم شدن بعد از خوردن یک وعده غذایی سنگین

سفت بستن کمربند

پوشیدن لباس‌های تنگ و سفت

غذا کامل جویده نشود

خوردن تنقلات قبل از خواب

استرس داشتن

خوردن غذا با استرس و اضطراب زیاد

مصرف بیش‌ازحد داروهای آسپیرین، ایبوپروفن، آرام‌بخش یا داروهای فشارخون

مصرف غذاهای تند، چرب و شور

خوردن ادویه زیاد و سیب‌زمینی سرخ‌کرده

استفاده از انواع سس‌های چرب و پرنمک بخصوص سس‌های قرمز

خوردن نان‌هایی که خمیر آن به‌خوبی نمی‌پزد مانند نان باگت

کشیدن سیگار و خوردن مشروبات الکلی

از دیگر عوامل این بیماری دلایل ارثی، ژنتیکی یا محیطی است که بر اساس آمار ۳۰ تا ۴۰ درصد این بیماری مربوط به عوامل مادرزادی و ۶۰ تا ۷۰ درصد آن مربوط به عوامل محیطی مانند چاقی یا پرخوری است.

مصرف غذاهای سنگین و پرحجم زیرا باعث فشار بیشتر به مری می‌شود.

خوابیدن بلافاصله پس از صرف غذا

بلند کردن اجسام سنگین یا خم شدن زیاد

بلند کردن وسایل سنگین پس از غذا خوردن

هنگام بارداری فشار زیاد رحم به معده باعث رفلاکس می‌شود.

چاقی و اضافه‌وزن بیش‌ازحد

یبوست به دلیل افزایش فشار درون روده و معده

خوردن تخم‌مرغ، غذاهای چرب و سرخ‌کرده، پیتزا و غذاهای آماده، چای، قهوه، مرکبات، ادویه‌ها، غذاهای سنگین و حجیم، نوشابه، گوجه‌فرنگی یا آب گوجه‌فرنگی بیماری را تشدید می‌کند.

مصرف زیاد قهوه موجب سست‌شدن مری و برگشت اسید معده می‌شود.

نوشیدنی‌های گازدار احتمال نفخ را زیاد می‌کند و روی مری اثر منفی دارد.

خوردن شیر زیرا حاوی سه عنصر چربی، پروتئین و کلسیم است که باعث تولید اسید معده می‌شود.

در این مطلب عواملی که باعث بروز یا تشدید رفلاکس یا ترشح اسید معده می‌شود را برای شما آوردیم اما توصیه ما به شما این‌که اگر دچار سوزش سر دل هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. بعضی وقت‌ها سوزش سر دل نشانه وجود بیماری قلبی است.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .