تبیان، دستیار زندگی

سیر تا پیاز یک اختلال زنانه

زایمان طبیعی یا وضع حمل سخت، افزایش سن، یبوست شدید، چاقی و بلند کردن اجسام سنگین و ... برخی از عواملی است که سبب ایجاد افتادگی رحم شده و ممکن است فرد مبتلا، دچار بی اختیاری ادرار شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
رحم زنان

معمولا افتادگی رحم و مثانه به طور همزمان اتفاق می افتد. در نتیجه مثانه کمی جابه جا می شود و در اثر بروز چنین مشکلی ممکن است فرد دچار بی اختیاری ادرار شود.

رحم در زنان محل رشد جنین است که درون لگن قرارگرفته است. افزایش سن سبب کاهش میزان هورمون استروژن می‌شود و رحم به سمت کانال واژن کشیده می‌شود که به این حالت افتادگی رحم میگویند. زایمان طبیعی یا وضع حمل سخت، افزایش سن، یبوست شدید، چاقی و بلند کردن اجسام سنگین و ... برخی از عواملی است که سبب ایجاد افتادگی رحم می‌شود. در ادامه این مقاله به راه‌های پیشگیری و علل ایجاد افتادگی رحم و درمان این بیماری می‌پردازیم.

با انجام این کارها از ابتلا به افتادگی رحم پیشگیری کنید

وزنتان را کنترل کنید.
از بلند کردن اشیای سنگین خودداری کنید.
از انجام تمرینات لگنی غافل نشوید؛ برای انجام این تمرینات کف لگنتان مانند زمانی که می‌خواهید ادرار را متوقف کنید منقبض و پس از پنج ثانیه عضلاتتان را شل کنید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
 به‌طور مرتب ورزش کنید.
سعی کنید از ابتلا به یبوست‌ پیشگیری کنید و در هنگام یبوست از زور زدن بیش‌ازحد بپرهیزید.

علائمی که نباید نادیده گرفته شود


این نشانه‌ها با توجه به افتادگی خفیف و شدید رحم متفاوت است:

معمولاً افتادگی رحم اگر خفیف باشد علائمی خاصی ندارد و گاهی اوقات این علامت‌ها را دارید؛ اگر وقتی افتادگی رحم تشدید می‌شود این علائم ظهور پیدا می‌کند:

اشکال در دفع ادرار و مدفوع

احساس تخلیه ناکامل ادرار

بی‌اختیاری ادرار و نشت ادرار هنگام خندیدن، عطسه و سرفه کردن

احساس پری در واژن

احساس وجود توده در مجاری ادراری یا واژن

روابط زناشویی دردناک

کمردردی که هنگام بلند شدن بیشتر می‌شود

افزایش ترشحات واژن

خونریزی‌های مکرر واژی نال و افزایش خونریزی در زمان پریودی

زخم‌ شدن‌ گردن‌ رحم‌

نارسایی کلیه

عواملی که موجب می‌شود افتادگی رحم رخ دهد

چاقی یا اضافه‌وزن (این مورد حتی در بسیار از دختران هم دیده‌شده است)

آسیب‌دیدگی عضلات کف لگن در حین زایمان طبیعی و وضع حمل سنگین

ضعیف شدن بافت واژن با افزایش سن سبب کاهش تولید استروژن به‌واسطه تخمدان‌ها در زمان یائسگی

افزایش فشار در شکم مانند زمانی که بیماری‌های مختلفی از قبلی سرفه‌های مزمن ناشی از آسم یا برونشیت، کشیدن سیگار، یبوست طولانی فشار به روده و تومورهای لگنی

سابقه‌ی خانوادگی

وزنه‌برداری سنگین

سیگار کشیدن و سرفه‌های ناشی از کشیدن سیگار

خشکی واژن

جراحی‌های بزرگ در ناحیه‌ی لگن

بلند کردن اجسام سنگین و وزنه‌برداری

داشتن نژاد قفقازی
رحم زنان

افتادگی رحم با این روش‌ها قابل‌تشخیص است:

آزمون‌های‌ تشخیصی‌ مانند تست‌ پاپ‌اسمیر، سونوگرافی و سی‌تی‌اسكن‌ لگن، آزمایش ادرار، بیوپسی‌ آندومترو پیلوگرافی‌ داخل‌ وریدی‌ یا پیلوگرام داخل وریدی (یک روش تصویربرداری است که در آن با تزریق ماده حاجب در جریان خون از کلیه تصفیه‌شده به داخل ادرار ترشح می‌شود حین این جریان از بدن عکس‌برداری می‌شود)‌ جهت بررسی وجود افتادگی رحم و رد کردن سایر اختلالات انجام می‌گیرد.

درمان این بیماری به سن و تمایل‌ برای‌ بارداری‌ در آینده‌، فعالیت جنسی، شدت‌ بیرون‌زدگی رحم‌، اختلالات‌ لگنی بستگی دارد.

 در مواردی که بیماری خفیف باشد با انجام ورزش، تقویت عضلات لگنی با ورزش، هورمون درمانی و استفاده از شیاف مهبل درمان می‌شود یا پزشک دستگاهی بنام پساری را داخل واژن قرار می‌دهد که تا حد زیادی این علائم را از بین می‌برد و به‌مرورزمان بهبودی حاصل می‌شود؛ اما بانوان کمتر این راه را انتخاب می‌کنند و سریع به سراغ جراحی می‌روند.

شیاف‌ مهبل‌ یا پساری چیست؟

برای رفع اختلالات فتق‌های واژن و افتادگی رحم و...از وسیله‌ای بنام پساری استفاده می‌شود. پساری حلقه کوچک پلاستیکی یا لاستیکی از جنس وینیل که در مهبل برای بهبود علائم بیماری توسط پزشک تجویز و داخل واژن قرار می‌گیرد. پساری به نگه‌داشتن رحم در موقعیت طبیعی کمک می‌کند.

نقش ورزش در بیماری افتادگی رحم

انجام ورزشی اغلب از ابتلا به افتادگی رحم جلوگیری کرده و از افتادگی مثانه پیشگیری می‌کند.

مخصوصاً ورزش در افرادی که اضافه‌وزن دارند برای کاهش وزن توصیه می‌شود زیرا یکی از دلایل به وجود آمدن این اختلال چاقی است.

خانم‌های باردار در طول بارداری از ورزش و انجام حرکات ورزشی زیر نظر پزشک غافل نشوید.

نحوه انجام ورزش

روزهای اول با چند انقباض در روز شروع كنید مثلاً هر بار 10 انقباض انجام دهید و کم‌کم این اندازه را به 3 یا 4 بار در روز هر بار 10 انقباض برسانید. سعی کنید ورزش را مرتب انجام دهید. این ورزش را درهرحال می‌توان انجام داد: در رختخواب، زمانی که مشغول کار هستید، هنگام تماشای تلویزیون و ...

درمان افتادگی رحم بر مبنای طب سنتی

طب سنتی عمدتاً برای ترمیم افتادگی رحم روشی برای درمان ندارد زیرا این مشکل یک نقص به وجود آمده در اندام است با طب نوین درمان می‌شود.

روش‌هایی که در کتب طب سنتی برای درمان بیماری‌های زنان صحبت شده اغلب در مورد افتادگی رحم مبحثی ندارد؛ اما به‌ندرت در برخی از کتب آمده است برای درمان افتادگی رحم:

پوست بلوط، پوست انار، گلنار فارسی، آویشن، بومادران استفاده کنید به این طریق که از هرکدام ۵۰ گرم تهیه‌کرده و باهم مخلوط‌کنید سپس هم می‌توان با عرق آویشن و هم عرق بومادران جوشاند بعد از جوشیده مایع حاصله را صاف کنید و در ظرفی بریزید و داخل آن بنشینید.

انجام بادکش گرم پایین‌ترین نقطه شکم زیر نظر اطبای طب سنتی یک روز در میان تا 25 جلسه

ماساژ کمر و لگن و نیز ماساژ شکم روزی یک‌بار با روغن سیاه‌دانه تا 45 روز

این توصیه‌ها را جدی بگیرید

قبل از ابتلا به این بیماری مصرف مواد غذایی که دارای کلسیم و ویتامین د را افزایش دهید تا از بروز این اختلال جلوگیری کنید.

ورزش لگن و رحم را فراموش نکنید، روزی سه مرتبه در هر مرتبه 30 بار رحم خود را به داخل جمع کرده مانند زمانی که از ادرار جلوگیری می‌کنید سپس خود را رها کنید.

زایمان طبیعی که راحت باشد مشکلی نیست اما اگر احتمال زایمان سخت طبیعی را می‌دهید از روش زایمان طبیعی خودداری کنید.

 هورمون درمانی را تقریباً از یک سال قبل یائسگی آغاز کنید زیرا استفاده از این روش قدرت عضلات و بافت دستگاه تناسلی بدن را افزایش می‌دهد.

در صورت بروز هر یک از علائم در مراجعه به پزشک متخصص زنان کوتاهی نکنید و مشکلتان را جدی بگیرید.

 
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .