تبیان، دستیار زندگی

عرضه بنزین در بورس

برای نخستین بار در کشور بنزین در بازار بورس انرژی عرضه گردید، و انحصار عرضه این محصول شکسته شد. این شروعی‌ست، برای معامله کالاها و محصولاتی که قبلا هرگز در بورس معامله نمی شدند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
قیمت بنزین
اولین محموله10هزار تنی بنزین صادراتی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، روانه رینگ بین‌الملل بورس انرژی شد، و قیمت پایه هر تن از این محصول برابر با 581 دلار تعیین گردیده است، این بنزین با اکتان 91 به‌مقصد بازارهای بین‌المللی عرضه می شود.

- حجم خرید در حدود یکصد تن و محل تحویل؛ انبار پالایشگاه ستاره خلیج فارس است و مقصد این محموله به کشور افغانستان است. تسویه این معامله به‌صورت اسناد خارج از پایاپای بوده و امکان تسویه نقدی وجود ندارد. در این عرضه واریز 10درصد پیش‌پرداخت برای انجام معامله الزامی و حداقل مقدار خرید برای هر خریدار 1000 تن متریک و میزان کلی خرید باید ضریبی از آن باشد.

بازار بورس انرژی به عنوان یک بازار متشکل فرصت خوبی را برای دیگر فعالان انرژی به خصوص شرکت توانیر و نیروگاه های برق و فعالان صنعت ذغال سنگ ایجاد می کند، تا ضمن افزایش تاب آوری بتوانند از تهدید ها فرصت ساخته و کشور را به سمت رونق اقتصادی سوق دهند.



- خریدار برای پرداخت وجه المعامله، دریافت حواله و تسویه حساب نهایی با این شرکت به‌صورت کتبی معرفی می‌شود و بارگیری با توافق فی‌مابین انجام می گردد.
شرکت خریدار هم وظیفه دارد تا هزینه‌های بارگیری، هزینه های نگهداری و بهره برداری از انبار مبدأ تحویل کالا را پرداخت نماید.

- فروش نیز صرفا به اشخاص حقوقی در چارچوب قرارداد امکان‌پذیر است. شرکت‌های ایرانی لازم است که مدارک شرکت، از جمله اساسنامه، نامه ثبت اسناد، آخرین تغییرات ثبت‌شده در روزنامه رسمی، معرفی و ارائه مدارک صاحبان امضاء مجاز مدیرعامل و اعضاء هیئت مدیره، کد اقتصادی و شناسه ملی را ارائه دهند. همچنین شرکت‌های خارجی باید کد فراگیر از سازمان امور مالیاتی کشور را داشته باشند.

- پرداخت وجه معامله نیز به دو صورت؛ ارزی(در خارج از کشور) و ریالی(در داخل کشور) به حسابهای اعلامی از طرف فروشنده خواهد بود. اگر پرداخت به صورت ریالی باشد؛ قیمت نهایی فروش بر اساس میانگین نرخ ارز خرید و فروش در سامانه نظارت بر ارز بانک مرکزی (سنا) در روز واریز وجه به حساب شرکت است و خریدار موظف می شود تا ارز ناشی از صادرات محموله‌های خریداری‌شده را براساس دستورالعمل‌های صادره بانک مرکزی به داخل کشور بازگرداند.

نکته مهم: خریدار موظف به پرداخت پیش‌پرداخت بهای کل معامله براساس قیمت کشف‌شده در بورس و پروفرمای صادره به وسیله فروشنده است.

در این شرایط، فروشنده با توجه به قیمت کشف‌شده در بورس در روز انجام معامله، نسبت به صدور پروفرما اقدام کرده  و خریدار نیز موظف است که بهای کل معامله به‌صورت نقد طبق مفاد پروفرمای صادره توسط فروشنده پرداخت نماید. تسویه به‌صورت اسناد خارج از پایاپای بوده و امکان تسویه نقدی نیز وجود ندارد.

- اظهار گمرکی محموله خریداری‌شده به‌عهده فروشنده بوده و پروانه گمرکی به نام شرکت ملی پخش صادر می‌شود. اما پیگیری و کسب مجوز لازم برای صادرات از گمرک و دیگر ارگان‌های مسئول و پرداخت هزینه‌های مربوطه به‌عهده خریدار می باشد. خریدار ملزم به برداشت تمام محموله در طول مدت اعتبار است و در غیر این صورت مشمول به پرداخت جریمه براساس مفاد قرارداد فی مابین است.

- صادرات فرآورده توسط خریدار؛ فقط از طریق زمینی و از مرزهای رسمی و مجاز امکان‌پذیر خواهد بود و تمام مسئولیت های مربوط به تحویل فرآورده در خاک کشور مقصد به عهده خریدار است و بعد از نهایی شدن معامله در بورس؛ هیچ گونه درخواست تغییر مقصد پذیرفته نمی شود.

- چنانچه معامله‌ طبق مقررات بورس فسخ‌شده تلقی شود، به غیر از گرفتن جریمه مربوط به فسخ معامله و کارمزد سهم فروشنده از شرکت خریدار، هیچ نوع قرارداد دیگری با آن شرکت منعقد نمی شود و شرکت خریدار حق اعتراض و ادعا در این خصوص را نخواهد داشت.

خریدار موظف است که ارز ناشی از صادرات محموله‌های خریداری‌شده را براساس دستورالعمل‌های صادره بانک مرکزی به داخل کشور  بازگرداند.


عرضه های متنوعی در بورس انرژی ایران از سوی پالایشگاه ها و شرکت پخش فرآورده های نفتی صورت گرفت که در راس آن معامله 3000 تن بنزین به مقصد بازارهای صادراتی ایران برای نخستین بار در صنعت نفت کشور مورد توجه زیادی قرار گرفته است.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در نظر دارد که  10 هزار تن بنزین با اکتان 91 را به قیمت پایه هر تن 581دلار و نیز قصد دارد تا بنزین با اکتان 95 به حجم‌های 3 هزار و 5 هزار تن به نرخ پایه هر تن 630 دلار با هدف صادرات  در دستور کار خود قرار دهد. امید می رود با تداوم عرضه ها ، سایر فرآورده های نفتی و پالایشی نیز در این بازار به طور گسترده عرضه شود.

بازار بورس انرژی به عنوان یک بازار متشکل فرصت خوبی را  برای دیگر فعالان انرژی به خصوص شرکت توانیر و نیروگاه های برق و فعالان صنعت ذغال سنگ ایجاد می کند، تا ضمن افزایش تاب آوری بتوانند از تهدید ها فرصت ساخته و  کشور را به سمت رونق اقتصادی سوق دهند.

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .