راهکارهایی در برابر دعواهای خانوادگی و نزاعهای خیابانی
تماشاچی هستید یا کمک میکنید؟
نسبت به صدا و دعواهایی که در اطرافتان اتفاق میافتد بیتفاوت نبوده و سعی کنید با اقدام بهموقع و مدیریتشده در رفع آن سهمی داشته باشید.
بعید میدانم روزی بگذرد و شما در طول آن شاهد خشونت و تندخویی در جامعه نباشید. خشونتهایی که در موقعیتها و قالبهای مختلف کلامی و دعوای فیزیکی اتفاق میافتند؛ از دعوای بین رانندگان تاکسی با یکدیگر گرفته تا مشاجره مسافران با آنها و اختلافات خانوادگی که سکوت ساختمانها را بر هم ریخته است. مشاجراتی که بین هر قشر و طبقهای از مردم جامعه قابلمشاهده است؛ از یک آدم کتوشلوارپوشی که ظاهرش نشان نمیدهد اهل دعوا و مشاجره باشد و یا استاد دانشگاهی که در بهترین دانشگاههای دنیا درسخوانده و بین اهالی علم یک نخبه علمی شناختهشده است. نتایج ناخوشایندی که وجه مشترک عمده آنها را میتوان کنترل نکردن خشم دانست که نتیجهای جز پشیمانی به همراه ندارد و امان از وقتیکه این پشیمانیها دیگر هیچ سودی ندارد و مشکلات را چندین برابر میکند.
بنابراین در برابر معضل خشم و خشونت و مبارزه با این رفتار چند نکته وجود دارد که یکی از آنها مهارت کنترل خشم است. كنترل خشم و تندخویی از ضروریترین نیازها برای رسیدن به آرامش است.
کنترل خشم یک مهارت است
مهارت کنترل خشم اگرچه بسیار مهم و کلیدی است اما کار یک روز و دو روزهای نیست و نیاز به آموزش و تمرین دارد بهطوریکه از همان کودکی باید کار شود تا افراد مهارتهای كنترل خشم را بیاموزند و یاد بگیرند كه در مورد هر مسئلهای زود رنجیدهخاطر نشوند، به هر چیزی حساس نباشند و در زندگی گذشت داشته باشند. باید برای افراد نهادینه شود که گذشت نهتنها نشانه ضعف نیست، بلكه قوت و قدرت افراد را نشان میدهد. و همین عدم وجود گذشت موجب بروز خشم و خشونت در جامعه خواهد بود.وقتی ما با فرد پرخاشگر روبرو میشویم باید رفتار بالغانهای از خود نشان دهیم؛ از درون نسبت بهطرف مقابل گارد نگیریم. نصیحت با باید و نبایدهای شما در او تأثیری ندارد. بپذیرید که او اکنون دچار هیجان شدیدی شده و نیاز دارد که موردتوجه و پذیرش قرار بگیرد
ریشه بسیاری از جنایات و قتلها «غضب و خشم» است. چنانچه امام خمینی در کتاب «چهل حدیث» یک دقیقه غضب و خشم را ریشه هلاکت انسان معرفی کرده تا بدان جا که موجب سبّ انبیاء و مقدسات، هتک حرمتها و قتل مظلوم و در یککلام تباهی دنیا و آخرت میشود. امام نکته کلیدی را در ادامه بیان میکند و آن اینکه انسان در حال سلامت نفس، زمانی که خشمی در وجودش شعله نگرفته باید از غضب خود بترسد و برای چنین حالتی راه علاج و درمانی پیدا کند.
خشونت، خشونت میآورد
دكتر امانالله قرائی مقدم، جامعهشناس معتقد است: «خشونت از خشونت زاییده میشود. به این معنا كه خشونت از طریق یادگیری حاصل میشود. وقتی خبرهای خشونتبار از طریق رادیو، تلویزیون و مطبوعات منتشر میشود بهنوعی خشونت پراكنی انجام میشود.»مادران باردار مراقب باشند
یکی از مهمترین ریشههای خشونت افراد را میتوان به دوران جنینی آنها مرتبط دانست. چراکه جنین در درون رحم مادر باردار همه احساسات مادر را دریافت کرده و در او تأثیر میگذارد.بیشتر بخوانید
عصبانیت و راه های مقابله با آن راه هایی برای کنترل خشم!راهکارهای عملی برای کنترل خشم چگونه خشم خود را مهار کنیم
رشد معنویت، خشونت را کم میکند
در مطالعهای كه در بوسنی و هرزگوین بر روی 360 نفر انجام شد، رابطه بین مذهب بر سلامت روان اینگونه سنجیده شده است: «شركت در مراسم مذهبی، رفتار پرخطر پرخاشگری، افسردگی و تعارضات روحی را كاهش میدهد. در مقابل، در گروهی از افراد كه در مراسم مذهبی شركت نمیكردند، ترس، اعتمادبهنفس پایین، اضطراب، ناپایداری عاطفی و انرژی جسمی اندك و خشم به میزان بالایی مشاهده شد.»[1] همچنین در تحقیقی که بر روی گروهی از ورزشكاران دانشجو در آمریکا انجام شد، به این نتیجه رسیدند كه «ورزشكارانی كه بهطور منظم و هفتگی به كلیسا رفتهاند رفتارهای پرخاشگرانه كمتری را در طی مسابقات ورزشی از خود بروز دادهاند.»[2]از طریق شماره 123 با اورژانس اجتماعی تماس بگیرید. آنان تیم مشاورهای دارند که بهتناسب مشکل پیشآمده اقدام به حل آن میکنند
در برابر دعواهای خانوادگی و نزاعهای خیابانی چه باید بکنیم؟
در حادثه اخیر کشته شدن همسر دوم محمدعلی نجفی، همسایههای منزل ایشان اعلام کردند که صدای مشاجره و دعوای آنها را شنیدهاند. از این دسته موارد در بسیاری از مواقع پیش میآید اینکه در خیابان رانندههای تاکسی سر مسئلهای دعوایشان میشود و دستبهیقه میشوند یا مسافری به خاطر اینکه راننده از او کرایه بیشتر خواسته با وی دعوایش میشود و من و شما شاهد آن هستیم.اینکه ما زمانی که صدای دعوای غیرعادی از خانه همسایه میشنویم و یا شاهد نزاع خیابانی هستیم چه باید بکنیم تا نقش مؤثری در کاهش خشم و کنترل شرایط پیشآمده را داشته باشیم نکتهای است که دانستن آن خالی از لطف نیست.
این موضوع را دکتر ویدا فلاح، روانشناس در گفتوگوی خود با تبیان نیز مهم میداند و میگوید: «وقتی ما با فرد پرخاشگر روبرو میشویم باید رفتار بالغانه ای از خود نشان دهیم؛ از درون نسبت بهطرف مقابل گارد نگیریم. نصیحت نکنید، باید و نبایدهای شما در او تأثیری ندارد. بپذیرید که او اکنون دچار هیجان شدیدی شده و نیاز دارد که موردتوجه و پذیرش قرار بگیرد.»
خوب گوش دهید
شركت در مراسم مذهبی، رفتار پرخطر پرخاشگری، افسردگی و تعارضات روحی را كاهش میدهد
اگر از کسانی هستید که صدای دعوا و مشاجره غیرطبیعی از همسایگانتان میشنوید، چند کار را به شما پیشنهاد میکنیم:
ابتدا اینکه نسبت به این صداها و دعواها بیتفاوت نباشید و سعی کنید با اقدام بهموقع و مدیریتشده در رفع آن سهمی داشته باشید.
اگر در میان سروصدا عبارت تهدیدآمیزی از طرفین دعوا شنیدید، سعی کنید تا خدایی ناکرده اتفاق ناگواری نیفتاده، کمکرسانی خود را سریعتر انجام دهید.
از طریق شماره 123 با اورژانس اجتماعی تماس بگیرید. آنان تیم مشاورهای دارند که بهتناسب مشکل پیشآمده اقدام به حل آن میکنند.
اگر حل مشکل پیشآمده را خارج از توانایی خود میدانید به پلیس 110 زنگ بزند.
پینوشت:
[1]. Pajevic I. Sinanovic O, "Hasanovic M. Religiosity and mental health". Psychiatric Danub. 2005 Jun; 17(1-2): 84-9.
[2]. Koenig HJ. Choen DG. "Religious coping and depression". Am J Psychiatry: 1999:1693-1780