قلبم را براى ولى امرت مطیع ساز
یک کارشناس مهدوی با بیان اینکه زنگار گرفتن از قلب از وظایف منتظران است، گفت: در روایات عوامل مختلفی برای قساوت قلب بیان شده ازجمله سخن گفتن بسیار، قهقهه زدن و گناه و خطا ... برای مطیع امام زمان(عج) شدن باید قساوت قلب را برطرف کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : شنبه 1397/12/04 ساعت 10:08
دعای غیبت که معروف به دعای معرفت است، به دو گونه کوتاه و طولانی بیان شده، بخش کوتاه آن از امام صادق(ع) در کتاب «کافی» شیخ کلینی، «غیبت» نعمانی و «کمال الدین» شیخ صدوق آمده است اما بخش طویل آن به واسطه عثمان بن سعید از امام زمان(عج) نقل شده است و در «کمال الدین» شیخ صدوق، «مصباح المتهجد» شیخ طوسی و «جمال الاسبوع» سیدبن طاووس بیان شده و در فضایل آن آمده است که در روز جمعه اگر انسان فرصت قرائت هیچ دعایی را نیافت، نسبت به خواندن این دعا اهتمام داشته باشد.
با توجه به این توصیه و تاکید و به منظور بررسی فرازهای این دعا سلسله گفت وگوهایی را با حجت الاسلام «عباس رمضانعلی زاده»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت داشته ایم که در ادامه بخش چهارم آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام «عباس رمضانعلی زاده» در تشریح فراز دیگری از دعای غیبت اظهار کرد: در فراز دیگری از این دعا می خوانیم: «وَ لَیِّنْ قَلْبِی لِوَلِیِّ أَمْرِكَ؛ و قلبم را براى ولى امرت مطیع ساز» براساس این فراز برای آن که مطیع محض امام زمان (عج) باشیم باید قساوت قلب را به لینت قلب تبدیل کنیم یعنی همانطور که زنگ زدگی آهن را با سمباده می زداییم، باید زنگار دل و قلب را هم با سمباده های مناسب برطرف کرد.
این کارشناس مهدوی با بیان اینکه در قرآن تاکید شده که هم امام و هم امت باید از نرمی قلب برخوردار باشند، ابراز کرد: قرآن کریم در این باره خطاب به پیامبر(ص) می فرماید: «فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ؛ پس به برکت رحمتی از جانب خداوند با آنها ( امت خود ) نرمخو شدی، و اگر بد خلق و سختدل بودی حتما از دورت پراکنده می شدند» حال براساس این فراز از دعا، ما زمانی می توانیم از دستورات امام زمان (عج) چه در عصر غیبت و چه در عضر ظهور پیروی کنیم که از لینت قلب برخوردار باشیم.
عوامل اصلی قساوت قلب
رمضانعلی زاده با اشاره به عواملی که موجب قساوت قلب برای آدمی می شود، تصریح کرد: سخن گفتن زیاد در غیر از ذکر خداوند موجب قساوت قلب می شود چنان که امیرالمومنین امام علی(ع) می فرماید: «مَن کَثُرَ کَلامُهُ کَثُرَ خَطَؤُهُ ،وَ مَن کَثُرَ خَطَؤُهُ قَلَّ حَیاؤُهُ،وَ مَن قَلَّ حَیاؤُهُ قَلَّ وَرَعُهُ،وَ مَن قَلَّ وَرَعُهُ ماتَ قَلْبُهُ،وَ مَن ماتَ قَلْبُهُ دَخَلَ النَّارَ؛ هر کسی که سخنش افزایش یافت، اشتباهات او نیز فزونی خواهد یافت و هر کس خطایش افزایش یافت، حیایش کم میگردد و هر کس حیایش کم شد، تقوایش کم میشود و کسی که تقوایش کم شود، دلش میمیرد و هر کس قلبش مُرد، به دوزخ وارد خواهد شد».
این کارشناس مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: دومین عامل، زیاد گناه کردن است، امام باقر(ع) فرمودند: «صفحه دل انسان سفید است و با هر گناه، لغزش و خطایی که می کند یک نقطه سیاه روی آن حک می شود و کم کم این نقطه سیاه آن سفیدی را می پوشاند و به جایی می رسد که انسان قابل هدایت نیست».
وی با بیان اینکه سومین عامل همنشینی با افراد گناهکار و ظالم است، تاکید کرد: همنشینی با این افراد مخصوصا افرادی که گناه و ظلم بزرگی دارند، برای انسان قساوت قلب می آورد، امروز مستکبران دنیا مثل آمریکا، اسرائیل و ... افرادی هستند که گناه و ظلم بسیاری دارند، و تمایل به این کشورها هم سبب قساوت قلب می شود.
قهقهه زدن کار شیطان است
رمضانعلی زاده در پایان این بخش از سخنان خود خاطرنشان کرد: ترک عبادت و نماز و همچنین خنده بسیار هم موجب قساوت قلب می شود، در روایت است: «القَهقَهَةُ مِن الشَّیطانِ؛ قهقهه زدن كار شیطان است» و در روایت داریم خنده پیامبر(س) نوعا به صورت تبسم بود.
خبرگزاری شبستان
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .