تبیان، دستیار زندگی

رعایت پاك‌دامنی و عفت در زندگی زناشویی

نظام خانواده، جامعه كوچكی است كه هریك از اعضای آن باید به وظایفی پایبند باشند. زن و شوهر(همسران) كه اركان اصلی خانواده شمرده می‌یشوند، وظایف مهم‌تری داشته و پایبندی به آن وظایف، نقش ارزنده‌ای در روابط خودشان و در روابط سایر اعضای خانواده دارد. رعایت پاك‌دامنی از وظایفی است كه در مقایسه با وظایف اخلاقی دیگر شاخص‌تر و پراهمیت‌تر است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
زناشویی-عشق

در آموزه‌های دینی تأكید بر عفت و پاك‌دامنی همسران، به‌ویژه زن‌ها، این ویژگی از وظایف همسران جوان، بخصوص زنان شمرده شده است.
پیامبر گرامی‌(ص) در حدیثی میفرمایند: «بهترین زن، زنی است كه در برابر شوهرش با تبرج و زینت، و در برابر دیگران پاك‌دامن و با عفت ظاهر میشود.»

پاك‌دامنی و عفت

یكی دیگر از وظایف و مسئولیت‌های مهم زن و مرد در زندگی زناشویی رعایت پاك‌دامنی و عفت است كه البته پاك‌دامنی درباره زنان مهم‌تر و تأثیرگذارتر است. به سبب اهمیت این ویژگی و تأثیر آن در روابط خانوادگی و تربیت فرزندان، مناسب است به این بحث با تفصیل بیشتری پرداخته و جوانب مختلف آن بررسی شود.

مفهوم عفاف و پاك‌دامنی

عفت در لغت به معنای حفظ نفس از تمایلات و شهوت نفسانی است. به عبارت ساده‌تر و عمومی‌تر، عفت، یعنی نگاه داشتن نفس از چیزهای حرام كه بیشتر جنبه شهوانی دارد یا چیزی كه شایسته نیست. استاد مطهّری در تعریف عفاف میگوید: عفت حالتی نفسانی است به معنای رام بودن قوه شهوت و تحت حكومت عقل و ایمان درآمدن، یعنی تحت تأثیر قوه شهوانی نبودن. حضرت علی(ع) درباره حقیقت عفت میفرماید: «عفت، مقاومت در برابر شهوت‌هاست.»

در یك جمع‌بندی میتوان گفت: اگرچه عفت در لغت به معنای خودداری از غلبه مطلق شهوت و تمایلات درونی و همچنین پارسایی و باز ایستادن از هر زشتی است، ولی در آیات و روایات غالباً در خصوص خودداری از شهوت جنسی و شهوت شكم به كار رفته است كه در فارسی از آن به پاك‌دامنی تعبیر میشود، و همچنین واژه عفت و پاك‌دامنی در مورد زنان بیشتر استفاده میشود.

اهمیت پاك‌دامنی و عفت

عفت و پاك‌دامنی در آموزه‌‌های قرآنی و روایی جایگاه ویژه و قابل‌توجهی دارد. قرآن كریم از این ارزش انسانی و اسلامی با عظمت خاصی یاد كرده و یكی از ویژگیهای مؤمنان راستین را، پاك‌دامنی و عفت دانسته و میفرماید: «آنان (مؤمنین) كسانی هستند كه خویشتن را از بی‌عفتی حفظ میكنند.»

حضرت علی(ع) درباره صفات پرهیزكاران میفرمایند: «پرهیزكاران، نفس‌هایشان عفیف است و حاجاتشان سبك است و خیرشان بیشتر و شرّشان كمتر است.»

پیامبر گرامی‌(ص) میفرمایند: «بیشترین چیزی كه امتم را به دوزخ در میآورد، دو میان‌خالی است؛ یعنی شكم و فرج.»

بسیار بدیهی است كه بیشتر گناهان به سبب خوردن و شهوات جنسی است و اگر اینها كنترل شوند، مخصوصاً شهوات جنسی، انسان‌ها نه‌تنها كمتر به گناه آلوده میشوند، بلكه میتوانند به مقاماتی بالاتر از ملائكه نایل شوند. عبدالله ‌بن سنان میگوید: از امام صادق(ع) سؤال كردم كه ملائكه بالاترند یا انسان؟ حضرت جواب دادند: جدم علی‌(ع) فرمودند: خداوند متعال به ملائكه، عقل بدون شهوت، و به چهارپایان، شهوت بدون عقل داد، اما به انسان هم عقل داد و هم شهوت. همین انسان اگر عقلش بر شهوتش غلبه داشته باشد از ملائكه برتر است و اگر شهوتش بر عقلش غلبه كند از چهارپایان پست‌تر میگردد.

فواید عفت و پاك‌دامنی

1. محفوظ ماندن از پستیها
پاك‌دامنی انسان را از آلوده شدن به زشتیها و صفات ناپسند مصون داشته و از فراهم شدن زمینه گناه و كارهای زشت جلوگیری میكند. حضرت علی‌(ع) فرمودند: «میوه عفت، محفوظ ماندن است.»

2. عزت و سربلندی
انسان در سایه عفاف، عزت و سربلندی پیدا میكند. حضرت علی‌(ع) در این‌باره میفرمایند: «هر كس به عفت و میانه‌روی آراسته باشد، عزت و بزرگی پیدا میكند.»

3. سلامت جامعه
جامعه متشكل از افراد بوده و بدیهی است كه اگر افراد جامعه، با عفت و پاك‌دامن باشند، آن جامعه نیز در سلامت و امنیت خواهد بود و ناهنجاری اخلاقی در آن جامعه وجود نخواهد داشت.

4. پاكی اعمال
اگر در اعمال و كردار ما عفت و پاكی وجود داشته باشد، اعمال و كردارمان از نورانیت و پاكی بیشتری بهره‌مند شده و اخلاص و طلب رضایت الهی بیشتر خواهد شد. حضرت علی‌(ع) در این‌باره میفرمایند: «به وسیله عفاف، اعمال پاك میشود.»

5. قدر و منزلت الهی
حضرت علی‌(ع) فرمودند: «كسی كه عفت داشته باشد گناهانش سبك و منزلتش در درگاه خداوند زیاد خواهد شد.»

6. فرونشاندن آتش شهوت
امیرالمؤمنین علی‌(ع) در این‌باره میفرمایند: «عفت و پاك‌دامنی شهوت را كاهش میدهد.»

7. استحكام بنیان خانواده
اگر جوانان قبل و بعد از ازدواج، عفت و پارسایی پیشه كنند، پایه‌های زندگی استوار شده، ارتباطات زناشویی و همسری، زیباتر و پرجاذبه‌‏تر خواهد شد. یكی از فواید مهم عفت و حجاب در بُعد خانوادگی، اختصاص یافتن التذاذهای جنسی به محیط خانواده و در كادر ازدواج مشروع است. اهتمام به این مسئله، باعث پیوند و اتصال قویتر زن و شوهر و در نتیجه، استحكام بیشتر كانون خانواده می‌شود؛ و برعكس، فقدان حجاب باعث انهدام نهاد خانواده است. در جامعه‎ای كه برهنگی و بیعفتی حاكم باشد، هر زن و مردی همواره در حال مقایسه است؛ مقایسه‌ آنچه دارد با آنچه ندارد. و آنچه ریشه‌ خانواده را می‎سوزاند این است كه این مقایسه، آتش هوس را در زن و شوهر و مخصوصاً در وجود شوهر دامن می‎زند.

8. آرامش روانی
یكی از فواید و آثار مهم حجاب و عفت عمومی، ایجاد آرامش روانی بین افراد جامعه است كه یكی از عوامل ایجاد آن عدم تهییج و تحریك جنسی است. در مقابل، فقدان حجاب و آزادی معاشرت‎های بی‎بندوبار میان زن و مرد، هیجان‎ها و التهاب‎های جنسی را فزونی می‎بخشد و تقاضای سكس را به صورت عطش روحی و یك خواست اشباع‌نشدنی درمی‎آورد. غریزه جنسی، غریزه‎ای نیرومند، عمیق و دریا صفت است كه هرچه بیش‌تر اطاعت شود بیشتر سركش می‎گردد، همچون آتشی كه هرچه هیزم آن زیادتر شود شعله‎ورتر میشود. بهترین شاهد بر این مطلب این است كه در جهان غرب كه با رواج بی‎حیایی و برهنگی، اطاعت از غریزه جنسی بیشتر شده است، هجوم مردم به مسئله‌ سكس نیز زیادتر شده و تیراژ مجله‌ها و كتاب‌های سكسی بالاتر رفته است.

منبع: سامانه نشریات
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .