تبیان، دستیار زندگی

پانزدهم بهمن در آینه تاریخ معاصر ایران

امروز دوشنبه پانزدهم بهمن 1397 هجری خورشیدی، بیست و هشتم جمادی الاول 1440 هجری قمری و چهارم فوریه 2019 میلادی است. مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : هومن بهلولی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
رخداد
15 بهمن 1358
با برگزاری مراسم تنفیذ ریاست جمهوری به وسیله ی امام خمینی، نخستین دوره ی ریاست جمهوری در تاریخ ایران به صورت رسمی آغاز شد.

15 بهمن 1357
بختیار با تشکیل دولت موقت انقلاب مخالفت کرد. وی که با تظاهر به دموکراسی و آزادی‏خواهی می‏کوشید مردم را از ادامه ی انقلاب منصرف کند، در این گفت و گو اعلام کرد که به امام خمینی اجازه نمی‏دهد دولت موقت تشکیل دهد.

15 بهمن 1357
کارکنان نخست وزیری به منظور پشتیبانی از مبارزه های ملت ایران و به منظور همبستگی با این نهضت، اعتصاب کردند.

15 بهمن 1357
امام خمینی در حکمی مهدی بازرگان را مامور تشکیل دولت موقت معرفی کرد.

15 بهمن 1357
جواد شهرستانی شهردار تهران که در حضور امام خمینی از مقام خود استعفا کرده بود. به وسیله ی امام خمینی دوباره به عنوان شهردار انتخاب و از طرف دولت بختیار ممنوع الخروج شد.

15 بهمن 1348
حزب بعث عراق که از موضوع درس ولایت فقیه امام خمینی به خشم آمده بود، دستور جمع آوری جزوه های این درس را از حوزه های علمیه صادر کرد.

15 بهمن 1337
آیت اللَّه ملا محمد جواد صافی گلپایگانی عالم، فقیه، ادیب بزرگوار و صاحب آثار ارزنده ای چون مصباح الفلاح، گنجینه ی گهر و دیوان اشعار در 88 سالگی درگذشت.

15 بهمن 1331
لایحه ی قانون مطبوعات شامل پنج فصل، 46 ماده و 11 تبصره تصویب شد. این لایحه شامل موضوع هایی چون تعریف روزنامه، شرایط و مدارک مورد نیاز افراد برای شکل گیری روزنامه، مدت اجازه نامه، مسوولیت روزنامه ها در پاسخگویی به مطلب های نوشته شده در آن ها، بر شمردن تخلف های مطبوعاتی و مجازات های قانونی، مکان رسیدگی به شکایات و چگونگی انتخاب هیات منصفه بود.

15 بهمن 1327
محمدرضا پهلوی در برابر دانشکده ی حقوق دانشگاه تهران هدف گلوله قرار گرفت، ضارب به وسیله ی نیروهای امنیتی کشته شد. در این حادثه با اعلام حکومت نظامی در تهران، تعداد زیادی بازداشت شدند.

15 بهمن 1322
رابطه ی میان ایران و آمریکا به سطح سفیر ارتقا یافت، این روابط در دوازدهم فروردین 1315 هجری خورشیدی به دنبال توهین پلیس آمریکا به عبدالغفارخان سفیر ایران قطع و در پنجم بهمن 1316هجری خورشیدی با عذرخواهی نماینده ی فرستاده شده ی دولت آمریکا دوباره برقرار شده بود.

15 بهمن 1322
محمد مصدق در انتخابات مجلس شورای ملی به عنوان نخستین نماینده ی تهران انتخاب شد.

15 بهمن 1313
طرح تشکیل دانشگاه تهران به صورت لایحه ی قانونی به مجلس شورای ملی ارایه شد و پس از تصویب به مرحله ی اجرا در آمد. دانشگاه تهران از مدرسه های عالی آن زمان مانند مدرسه عالی طب، مدرسه حقوق و علوم تشکیل می‏شد.

15 بهمن 1305
89 نماینده ی مجلس شورای ملی، از دور تازه ی رییس الوزرایی مستوفی الممالک،حمایت کردند. این حمایت در پی درگیری میان نمایندگان موافق و مخالف این موضوع به دست آمد.

15 بهمن 1303
وثوق الدوله والی فارس به اطلاع وزارت جنگ رساند که نویسندگان و پخش کنندگان شب نامه های ضددولتی این شهر را دستگیر کرده است.

15 بهمن 1302
انجمن ادبی لاله زار به ریاست ا.س.نبیل الملک گشایش یافت. هدف اصلی این جمعیت گسترش و پیشرفت معارف در میان جامعه بود.

15 بهمن 1300
رضاخان سردار سپه که احمدشاه را برای سفر به اروپا تا مرزهای غربی کشور همراهی کرده بود، به تهران وارد شد.

15 بهمن 1297
سید محمد تدین از طرف رییس الوزرا به گیلان رفت تا درخواست وثوق الدوله برای به پایان رساندن درگیری ها را به اطلاع میرزا کوچک خان جنگلی برساند ولی در این ماموریت نتیجه ای به دست نیاورد.