از مدت زمان نامزدی تا شناخت شخصیت واقعی نامزد
پاسخ به 3 سوال اساسی درباره دوران نامزدی
دوران نامزدی یکی از مهمترین و حساسترین مراحل ازدواج است که اکثراً احساسات و هیجانات عاطفی در این دوران ممکن است بر عقل و منطق غلبه کند...
دوران نامزدی علیرغم شیرینیهایی که دارد، دورهای کاملاً حساس است که دختر و پسر باید به شناخت از همدیگر بپردازند چراکه بیتوجهی نسبت به رفتارهای طرف مقابل ممکن است مقدمات از دست دادن کسی که دوستش دارید یا وارد شدن به رابطهای که تحمل ماندن در آن را ندارید، فراهم کند.
برخی افراد بعد از ازدواج تغییرات اندکی میکنند و برای سازگاری با شرایط متأهلی، برخی خواستههای خود را کنار میگذارند اما اگر با این امید ازدواج میکنید که از شریک زندگیتان آدم جدیدی بسازید ، باید بدانید که آینده خوبی در انتظار شما نخواهد بود.
اگر قصد ازدواج باکسی رادارید باید او را همانگونه که هست بپذیرید؛ با همه کاستیهایی که ممکن است شما را ناراحت کند. اما در اکثر مواقع افراد در زمان خواستگاری و نامزدی خود را به بهترین نحو نشان میدهند و خصوصیات اخلاقی منفی خود را پنهان میکنند لذا نکته مهم و اساسی شناخت کامل همسر آینده در این دوران حساس است که دکتر معصومه حاتمی روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با تبیان به نکات مهمی در این زمینه میپردازد:
مدت زمان نامزدی چند ماه باشد؟
«منظور از نامزدی،قبل از عقد است که شناخت اساسی در این دوران با رفت و آمد دختر و پسر تحت نظر خانوادهها صورت میگیرد اما با توجه به اینکه شناخت کامل در مدتزمان کوتاه امکانپذیر نیست و از طرفی شناخت طولانیمدت هم ممکن است باعث دلبستگی دختر و پسر شود، معمولاً سه ماه نامزدی کافی است تا خیلی درگیری عاطفی ایجاد نشود ولی در اوایل آشنایی، زمانی که فرد هیچگونه شناختی از خود و خانواده طرف مقابل ندارد، آنقدر درگیر جاذبههای اولیه میشود که ازدواج را تمامشده میداند لذا قبل از وارد شدن به دوران نامزدی، فرد باید معیارهای ازدواج را مشخص کند و یکسری اطلاعات جامع در مورد اینکه «چرا میخواهم ازدواج کنم؟ »از خود به دست آورد.»چه خطاهایی در دوران نامزدی اتفاق خواهد افتاد؟
برخی دختران و پسران بنا به دلایلی همچون فرار از خانه،حرف مردم، احساسی شدن،بلوغ زودرس و... در امر ازدواج عجولانه تصمیم میگیرند و دچار خطاهایی در انتخاب همسر میشوند. حاتمی به برخی از این خطاها اشاره میکند و میگوید:«یکی از خطاهای شناختی، «مشاهده اولیه» است . در این نوع خطا فرد با دیدن ظاهر، عاشق و درگیر زیبایی، موقعیت اجتماعی، مالی و... طرف مقابل میشود.دومین خطا، خطای شناختی «تأییدی» است که به دودسته تقسیم میشود: 1-خطای تأییدی هستهای 2- خطای تأییدی گسترده.
در خطای تأیید هستهای فرد تنها نظر خودش را مهم میداند و به نظر دیگران اهمیتی نمیدهد مثلاً: پدر یا مادر به او میگویند: "ببین! این آدم اعتیاد داره یا ظاهر خوبی نداره!؛ میگه: مهم اینه که من حالم با این آدم خوبه!"
در خطای تأییدی گسترده فرد به نظر خود و دیگران اهمیت میدهد؛ بهطوریکه در انتخاب همسر همه افراد از پدر، مادر، خواهر، برادر و دوست و... در رابطه با ازدواج او اظهارنظر میکنند.
سومین خطای شناختی، تعمیم دادن است که فرد بدون در نظر گرفتن ملاکهای اصلی، زندگی اطرافیان فرد مقابل را معیار انتخاب قرار میدهد.مثلاً میگوید: "چون از فلانی عروس گرفتیم عالی بود، اگر به آنها دختر بدهیم هم عالی میشود یا چون اکثر فامیلهای فلانی تحصیلکرده و باشخصیت هستند پس حتماً آن دختر یا پسر هم مثل آنها است"
چهارمین خطا، «عبور از بحران» است؛ در این خطای شناختی، فرد در شرایط بحرانی مثل شکست در رابطه عاطفی،فوت نزدیکان و... قرا میگیرد و اطرافیان برای کمک به او بهترین راه را ازدواج میدانند درحالیکه در شرایط بحرانی مغز توانایی تشخیص درست از غلط را نمیدهد و قادر به تصمیمگیری درستی نیست.
پنجمین خطا، «نگاه آرمانی» است. برخی افراد احساس میکنند باید باکسی ازدواج کنند که ازلحاظ زیبایی،وضع مالی، تحصیلات،خانواده و... عالی باشد؛ درحالیکه انسان بینقص وجود ندارد و با این دیدگاه هیچوقت فرد موردنظر را پیدا نخواهند کرد.
اینها خطاهایی است که انتخاب همسر را دچار مشکل میکند لذا هرچقدر این خطاها را شناسایی و آنها را حذف کنید، انتخاب درست و آگاهانهای را میتوانید برای زندگی آینده خود رقم بزنید.»
چگونه از شخصیت واقعی نامزد مطلع شویم؟
در دوران نامزدی به دختر و پسر فرصت بیشتری داده میشود تا به شخصیتهای واقعی واصلی یکدیگر، دست پیدا کنند و حتی میتوان رفتارهای آنها را متناسب با موقعیت سنجید.در این دوران ممکن است مسائلی همچون زودرنجی، عجول بودن، بیمسئولیتی و...دیده شود که خیلی قابلتوجه نباشد و دختر و پسر با دیدن آن رفتارها و علائم بهراحتی از کنار آنها بگذرند اما برخی از این نشانهها خطرناک است و باید به جزئیترین رفتارها در این برهه از زمان توجه داشت.
معصومه حاتمی در این خصوص میگوید:« در دوران خواستگاری طرفین درحال نقش بازی کردن هستند و سعی میکنند خود را بهخوبی نشان دهند به همین خاطر چند جلسه صحبت کردن در خواستگاری نمیتواند شناخت کافی را ایجاد کند اما در دوران نامزدی به زوجین اجازه داده میشود تا با رفتوآمد از یکدیگر شناخت پیدا کنند لذا در این ملاقاتها بر روی رفتارهای زیر دقت نظر داشته باشید:
خوشقولی فرد را بسنجید
میگوید رأس فلان ساعت به دنبالت میآیم اما با یک ساعت تأخیر سر قرار حاضر میشود!
یکزمانی فرد در ترافیک قرار میگیرد یا ماشین خراب میشود و...این تأخیر موقتی است اما اگر فرد مقابل همیشه در حال تأخیر کردن است این نشان میدهد که مدیریت زمان او ضعیف است و خیلی نمیتوان روی حرفها و قولهایش حساب باز کرد.
او فردی عصبانی است یا خونسرد و آرام
در هنگام رانندگی بهراحتی میتوان به آرامش یا عصبانیت فرد پی برد. دقت کنید اگر طرف مقابل، فردی است که مداوم روی فرمان اتومبیل میکوبد، خیلی زیاد بوق میزند، با دیگران کلکل میکند و... این نشان میدهد که او کنترل خشم ضعیفی دارد.
راهی برای شناخت خودخواهی
آیا با رفتن به رستوران یا کافیشاپ، منوی غذایی را ابتدا در اختیار شما قرار میدهد که انتخاب کنید یا اول خودش انتخاب میکند و سپس منو را به شما میدهد؟!
اگر منو را خودش انتخاب کرد، این نشان میدهد که او فردی خودخواه و خودرأی است. چنین فردی در زندگی هم تمایل دارد رئیس باشد و اجازه اظهارنظر به شما را نخواهد داد.
او فرد شکاکی است؟
آیا شما را در رستوران،پارک و... جایی مینشاند که هیچکسی شما را نبیند یا خیلی عادی با این مسئله برخورد میکند؟!
اگر دوست ندارد شما در دید باشید و شما را در یکگوشه مینشاند که هیچکس شما را نبیند،ممکن است چنین فردی مبتلابه پارانوئید (اختلال شخصیت بدبینی) باشد.
دقت کنید که خیلی از این نشانهها میتواند کمک کند تا به شناخت دقیقتری دست یابید بهشرط آنکه با فرد مقابل وارد رابطه عاطفی نشوید و در مرحله معیار سنجی پیش بروید زیرا با شکلگیری روابط عاطفی، دختر و پسر اگر بخواهند هم نمیتوانند عیبهای فرد مقابل را ببیند و تنها نکات مثبت به چشم آنها میآید.»
بیشتر بخوانید
10 کلید برای شناخت نامزدتاندر دوران نامزدی کی درباره مسائل جنسی صحبت کنیم؟مضررات زندگی زیر یک سقف در دوران نامزدی