لاغری همیشه به معنای مصون بودن از بیماریهای متابولیک مثل چربی خون، فشارخون و دیابت نیست
به عدد روی وزنه اکتفا نکنید!
همه ما میدانیم که چاقی و اضافه وزن سلامت را به خطر میاندازند و باعث افزایش بروز بیماریهای مختلف میشوند اما آیا میدانستید چاقی همیشه به معنای ناسالم بودن و لاغری همیشه به معنای برخورداری از سلامت نیست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : شنبه 1397/10/08

افراد مبتلا به دیابت با توده بدنی بالای 35 میتوانند داوطلب جراحی لاغری شوند اما افراد بدون سابقه دیابت در صورتی برای این جراحی انتخاب میشوند که توده بدنی بالای 40 داشته باشند
رقم شاخص توده بدنی در انتخاب اقدامات درمانی و روشهای کنترل چاقی، کمک کننده است. افراد مبتلا به چاقی مرضی معمولاً داوطلب جراحی لاغری میشوند. البته در انتخاب روش مناسب برای کنترل چاقی باید علاوه بر میزان توده بدنی به بیماریهای زمینهای و شرایط بدنی فرد نیز توجه کرد. برای مثال افراد مبتلا به دیابت با توده بدنی بالای 35 میتوانند داوطلب جراحی لاغری شوند اما افراد بدون سابقه دیابت در صورتی برای این جراحی انتخاب میشوند که توده بدنی بالای 40 داشته باشند.
چاقی شکمی، خطرناکتر از چاقی سرتاسری برای تعریف چاقی، تنها نباید به وزن و توده بدنی یا شاخص توده بدنی اکتفا کرد زیرا چاقی تعاریف و شکلهای مختلفی دارد. یکی از انواع مهم چاقی، چاقی مرکزی یا شکمی است. افرادی که به چاقی مرکزی مبتلا هستند، شاید حتی وزن طبیعی داشته باشند. به طور کلی اگر دور شکم در مردان بیشتر از 89 سانتیمتر و در خانمها بیشتر از 91 سانتیمتر باشد، از اصطلاح «چاقی شکمی» استفاده میشود. توجه داشته باشید برای اندازهگیری دور شکم باید متر خیاطی را دور تا دور شکم در محدوده ناف قرار دهید، بدون اینکه فشاری به پوست وارد شود. چاقی شکمی نسبت به BMI، معیار بهتری برای تعیین خطر چاقی است. در واقع این نوع چاقی نسبت به چاقی سرتاسری، ارتباط پررنگتری با بیماریها دارد.
چاقهای سالم و لاغرهای بیمار
چاقی همیشه به معنای «بیماری» و لاغری همیشه به معنای «برخورداری از سلامت» نیست. به عبارت سادهتر، گروهی از افراد با وجود چاقی دچار عوارضی مثل دیابت، فشارخون، چربی خون و ... نمیشوند. در مقابل، گروهی از افراد لاغر به رغم برخورداری از وزن مناسب به بیماریهایی مثل دیابت، فشارخون یا چربی خون، سکته قلبی و... مبتلا میشوند. بنابراین ابتلا به بیماریهای مختلف بهخصوص اختلالات متابولیک، تنها به میزان وزن و توده بدنی ارتباط ندارد و عوامل مختلفی مثل شیوه زندگی، نحوه تغذیه، ژنتیک، عوامل اجتماعی و اقتصادی و... در آن دخیل هستند. برای مثل بالا رفتن میزان چربی خون، بهخصوص LDL بیشتر از اینکه ناشی از چاقی یا رژیم غذایی باشد، تحت تأثیر عوامل ژنتیکی قرار دارد. در واقع رژیم غذایی و کاهش وزن شاید فقط 10 تا 15 در کاهش LDL نقش داشته باشند. بنابراین لاغری لزوماً فرد را از ابتلا به بیماریهایی مثل چربی خون، مصون نگه نمیدارد.بیشتر بخوانید
لاغری ناخواسته گاهی در اثر بیماری استلاغری نشانه سلامتی و زیبایی نیستبا وزن طبیعی هم می توان چاق بود!
منبع: هفته نامه سلامت - دکتر امید قاروی آهنگر، متخصص داخلی و فلوی فوق تخصصی غدد و متابولیسم
