تبیان، دستیار زندگی

پیشنهادی که مناسب اهل آموختن است

گردشگری علمی در موزه‌های علوم

هدف از سفر، آموختن است. گاهی لازم نیست در جستجوی علم به سفرهای طولانی بروید، کافی است سری به موزه‌های علوم بزنید و هر آنچه درباره علم و دانش می‌خواهید بدانید، به دست آوردید؛ یک گردش علمی کوتاه، ارزان و لذت‌بخش.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
موزه علوم زمین
 همان‌طور که می‌دانید موزه محلی است که مجموعه‌ای از آثار و اشیاء تاریخی و باستانی یک کشور و حتی کشورهای دیگر در آن نگهداری و برای عموم مردم به نمایش گذاشته می‌شود. موزه درواقع گنجینه‌ای از هنر و تاریخ در رشته‌های گوناگون است. تنوع موزه‌ها آن‌قدر زیاد است که برای هر رشته‌ای می‌توان یک موزه اختصاصی ایجاد کرد.امروز کمتر شهر بزرگی است که از نعمت موزه برخوردار نباشد. ضمن اینکه در شهرهای کوچک هم موزه‌های متنوعی با توجه به تاریخ و فرهنگ آن شهر وجود دارد.

این بار در بخش گردشگری تبیان و پیشنهاد موزه گردی می‌خواهیم شمارا با موزه‌های علوم آشنا کنیم. موزه‌هایی که نه‌تنها برای بزرگ‌ترها، بلکه برای کودکان و نوجوانان خصوصاً دانش آموزان جذاب و سرگرم‌کننده است. آموزش دانستنی‌های علم در کنار سرگرمی یکی از کارکردهای این موزه‌هاست. پس اگر فرصت داشتید و یکی از موزه‌ها در شهر شما هم هست، همراه با بچه‌ها سری به این موزه‌های جالب بزنید.

موزه علوم پزشکی

«تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد»؛ این آرزویی که برای همه می‌کنیم، اما به‌هرحال گذر هرکس ممکن است به پزشک بیفتد. با این حال می‌شود زمانی که سالم و سرحال هستید هم به سراغ علم پزشکی بروید؛البته نه به مطب یا درمانگاه. مقصد شما می‌تواند موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران باشد. موزه‌ای که به‌منظور ارائه کامل و جامع پیشینه طب قدیم و نوین ایران در ابعاد مختلف و معرفی جایگاه آن در جهان پزشکی راه‌اندازی شده است.

 

اگر از میدان امام خمینی به‌طرف خیابان سی تیر بروید، کمی بالاتر از موزه ایران باستان، به موزه علوم و فن‌آوری می‌رسید. ضمن اینکه می‌توانید با یک تیر دو نشان بزنید و از موزه ایران باستان، موزه آبگینه و بافت تاریخی خیابان سی تیر هم دیدن کنید.


از خیابان کارگر شمالی که وارد خیابان فرشی مقدم شوید بنای تاریخی متعلق به دوره قاجار که اکنون تبدیل به موزه تاریخ علوم پزشکی ایران شده است با بیش از سه هزار شی، ابزار و ادوات پزشکی، کتب خطی، اسناد و مدارک مرتبط با تاریخ پزشکی کشور و همچنین آثار هنری مرتبط در مجموعه‌ای بسیار زیبا میزبان شما خواهد بود. این موزه شامل بخش‌های ابراز و ادوات پزشکی، دیرین‌انسان‌شناسی، اسناد و نسخ خطی، حکیم احمدیه، دواخانه نظامی، چشم‌پزشکی، داروهای سنتی و فضاهای جنبی همچون کتابخانه تخصصی و مرکز تحقیقات تاریخ اخلاق پزشکی است.

یکی از جالب‌ترین قسمت‌های موزه بخش دیرین‌انسان‌شناسی با عکس‌ها و اشیایی که تصویری روشن از بهداشت و پزشکی کودکان درگذر دوران را نشان می‌دهد. اشیایی همچون: استخوان نوزاد هزاره اول پیش از میلاد در شهر سوخته، جمجمه دختری ۱۳ ساله که در حدود ۴۸۵۰ سال پیش جراحی‌شده است، ابزار ختنه، دستگاه فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان و اسناد و عکس‌هایی از چهره‌های نامدار پزشکی چون محمد قریب (پدر طب کودکان ایران) در این قسمت به نمایش گذاشته‌شده است.

وسایل و تجهیزات اولین داروخانه نوین ایران که توسط وزارت جنگ آن زمان از اتریش خریداری‌شده هم در نوع خود منحصربه‌فرد است. کتابخانه موزه نیز با هفت هزار جلد کتاب و بانک دیجیتال نسخ پزشکی هم دیدنی است.این موزه از شنبه تا چهارشنبه، 8 صبح تا 15 بعدازظهر باز است.

موزه علوم زمین

سؤالات بسیاری در ذهن من و شما درباره زمین، نحوه به وجود آمدن آن، معادن، و به‌طورکلی دانش زمین‌شناسی وجود دارد که در اکثر اوقات هم بدون پاسخ مانده است. موزه علوم زمین یا موزه زمین‌شناسی یکی از جاهایی است که می‌توانید درباره دانش زمین‌شناسی که یکی از زیربناهای اصلی بشر بوده است، به اطلاعات خوبی دست‌یابید.

موزه علوم زمین در محل سازمان زمین‌شناسی در نزدیکی میدان آزادی، خیابان معراج واقع‌شده است. موزه‌ای تخصصی که نمونه‌های جالبی از انواع سنگ‌ها، کانی‌ها، سنگواره و فسیل‌ها و حتی ابزار معدنکاری قدیمی از ایران و سایر کشورها در معرض دید شماست. فسیل ردپای دایناسورها، ماهی‌ها و گیاهان، سنگ‌های قیمتی مثل طلا، زمرد، یاقوت، فیروزه و ... از بخش‌های دیدنی گالری موزه هستند. زمان بازدید از این موزه هم در ساعات اداری امکان‌پذیر است.

موزه علوم و فن‌آوری

برخلاف دو موزه قبلی که در روزهای اداری باز بودند، این بار می‌خواهیم شمارا با موزه‌ای آشنا کنیم که همه‌ روزهای هفته حتی پنجشنبه و جمعه نیز برای بازدید، پذیرای شماست. به‌این‌ترتیب لازم نیست حتی نگران درس‌ومشق بچه‌ها باشید. با خیال راحت می‌توانید گردش آخر هفته‌تان را به موزه گردی اختصاص دهید. ضمن اینکه برنامه‌های جالب و متنوعی در آخر هفته موزه‌ای برای کودکان و نوجوانان تدارک دیده‌اند.

موزه علوم و فن‌آوری، به‌عنوان برترین موزه کشور و یکی از موزه‌های تعاملی شناخته می‌شود. این موزه در ساختمان اصلی خود هفت گالری دارد. «گالری فناوری‌های بومی»، «گالری ابزار قدیمی نجوم»، «گالری ابزار جراحی قدیمی»، «گالری مورس تا موبایل»، «گالری انرژی هسته‌ای»، «گالری نورشناسی» و «گالری مرکز علم».

شعبه پارک رازی تهران هم بخش دیگری از این موزه است که برای دسترسی ساکنان جنوب شهر راه‌اندازی شده. این شعبه هم هفت بخش دارد که عبارت‌اند از «مکانیک»، «هم‌زیستی با زلزله»، «هوافضا»، «زکریای رازی»، «الکترومغناطیس»، «فناوری‌های بومی»، «ریاضی» و تک اثرهایی مانند «آیینه‌های آکوستی»، «تابلوهای خطای دید».

اگر تعدادتان زیاد باشد و قصد داشته باشید به‌صورت گروهی از موزه بازدید کنید، می‌توانید با رزرو قبلی از دیدن جنگ‌های علمی موزه و یا پکیج جالبی که توسط مجریان موزه برگزار می‌شود، لذت ببرید. یادتان باشد که موزه کتابخانه و فروشگاه انتشارات هم دارد و اگر اهل کتاب‌های علمی باشید می‌توانید از این بخش‌ها هم استفاده کنید.

دسترسی به موزه هم کار آسانی است. اگر از میدان امام خمینی به‌طرف خیابان سی تیر بروید، کمی بالاتر از موزه ایران باستان، به موزه علوم و فن‌آوری می‌رسید. ضمن اینکه می‌توانید با یک تیر دو نشان بزنید و از موزه ایران باستان، موزه آبگینه و بافت تاریخی خیابان سی تیر هم دیدن کنید. حتماً می‌دانید که شب‌های خیابان سی تیر هم با کافه‌های سیار و غذاهای خوشمزه‌اش به‌یادماندنی شده است. ساعت کار موزه هم در روزهای اداری 8 تا 16 و روزهای پنجشنبه و جمعه از ساعت 9 تا 17 است.

هرچند این موزه‌هایی که معرفی کردیم در تهران هستند، اما شهرهای دیگر کشورمان نیز از موزه‌های علوم بی‌بهره نیستند. موزه عصر آهن در تبریز، موزه تاریخ علوم دانشگاه اردبیل، موزه علم و طبیعت دانشگاه اهواز، موزه علوم طبیعی دانشگاه شیراز و ... گزینه مناسبی برای موزه گردی علمی هم‌وطنان عزیز هستند.